Author Topic: Tutorial surse  (Read 5294 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Gex

Tutorial surse
« on: 20 May 2018, 09:15 »
Jonny Quest 22-12-2009, 21:41

Tutorial surse

    Ce este o sursa de alimentare?
    Sursa este un dispozitiv electric ce converteste curentul alternative in current continuu, mai exact 230V in +3.3V, +5V,+12V si -12V, adica voltajele necesare computerelor pentru a functiona.

    Sursa e una din componentele unui calculator care este in general pusa pe ultimul loc in lista de cumparaturi, dar pentru stabilitatea sistemul importanta ei este imediat sub placa de baza si la egalitate cu calitatea memoriilor. In continuare am sa ma refer la sursele ATX.
    Ce face o sursa ATX? Livreaza curent continuu (DC) tuturor componentelor din calculator. Sarcina simpla dar care se complica odata cu cerinta de a urma standardul care o defineste. In zilele noastre e vorba de standardul ATX12V v2.x.
    Un rezumat scurt al documentului de mai sus:
    - s-a marit iesirea +12V DC
    - s-a introdus obligativitatea a 2 linii de 12V pentru sursele care depasesc 20A pe linia de 12V
    - conector ATX de 24 pini pentru cei 75W aditionali ceruti de PCI-Express
    - definirea mai clara a eficientei minime si maxime in light load si typical load.

    Ce cautam la o sursa de calitate?
    In primul rând variatia tensiunilor principale (+12V, +5V, +3.3V) sa fie conforma cu standardul, adica +-5%, cu un maxim de +-10% pe linia de +12V in peak load. Daca se poate ca variatia sa fie si mai mica cu atât mai b ine.
    Apoi sa aiba o eficienta cât mai mare. Eficienta reprezinta raportul dintre puterea utila si puterea consumata.
    O eficienta cât mai mare are doua efecte benefice: unul fiind o factura mai mica platita furnizorului de energie electrica iar cealalta fiind o sursa potential mai silent (eficienta mare, mai putina caldura de disipat, un ventilator cu turatii mai mici, liniste mai multa).
    Eficienta nu afecteaza functionarea componentelor si nu afecteaza puterea furnizata de sursa. O sursa de 500W cu eficienta 80% nu va furniza 400W, ci ca va consuma din priza 600W.
    80PLUS este un site ce promoveaza sursele eficiente.Daca vreti sa aflati daca sursa este certificata 80Plus vizitati acest link.
    Certificari 80Plus:
    Stardard : Eficienta peste 80% la 20,50 si 100% din capacitatea sursei.
    Bronze:Eficienta 82,85,82 la 20,50,100% din capacitate.
    Silver: 85,88,85 la 20,50,100%.
    Gold : 87,90,87 la 20,50,100%.
    Testarea se face la 110V, la 230V eficienta o sa fie cu 2-3 procente mai mare.
    O mare problema cu programul 80Plus este ca testeaza sursele la temperature camerei, eficienta scazand odata cu cresterea temperaturii ambientale.
    Majoritatea site-urilor ce masoara consumul componentelor masoara consumul din priza.Pentru aflarea consumului efectiv se inmulteste consumul cu eficienta sursei.
    Si nu in ultimul rând silentiozitatea, sursa fiind unul din principalele componente generatoare de zgomot. Silentiozitatea se obtine printr-o combinatie de ventilator silent, controller inteligent al ventilatorului si nu in ultimul rând printr-o eficienta cât mai mare a sursei.
    A, si bineinteles sa coste cât mai putin si sa tina cât mai mult.

    Raspunsul la tranzienti
    Tranzientii sunt oscilatii de scurta durata cauzata de schimbarea incarcarii sursei.La fiecare schimbare de incarcare a sursei tensiunile variaza pentru o scurta perioada de timp inainte de a se stabiliza.
    La pornirea/oprirea sursei tensiunile trebuie sa fie cu cel mult 10% peste valoarea nominala si sa nu existe valori negative.
    Specificatiile ATX spun ca liniile +12V trebuie sa ramana in stardarde atx pana la o incarcare de 60%, asa ca la o incarcare mai mare a sursei e posibil ca tensiunile sa iasa din specificatiile ATX, fiind necesara o scurta perioada pana cand tensiunile sa revina in specificatii.

    Topologia ajustare in grup si ajustare independenta
    La sursele cu ajustare in grup liniile +12V si +5V impart acelasi filtru cu intrare capacitiva, insemnand ca liniile sunt dependente una de cealalta, ceea ce poate cauza problem la sursele de mare putere folosite intr-un sistem tipic(processor cu TDP ridicat si SLI/Crossfire), in care consumul este pe liniile +12V, fapt ce poate cauza probleme la sursele de putere mare.

    Exemplu concret :

    Coolermaster 1KW topologie ajustare in grup: Cooler Master Silent Pro M1000 Review
    Silverstone Olimpia 1KW topologie ajustare independenta: Silverstone OP1000-P 1000W Review
    Lasand la o parte diferenta dintre platforme, se vede clar ca odata ce creste consumul pe liniile +12V Coolermaster-ul e afectata de acest lucru, culminand cu testul CL2.
    Partea buna este ca majoritatea surselor de mare putere folosesc o topologie de ajustare independenta.


    Câti Watti imi trebuie pentru calculatorul meu?
    In general mult mai putini decât va imaginati. Grosso modo o sursa brand de 300-330W face fata unui sistem single procesor (chiar core 2 duo sau X2)/single video card la frecvente stock.
    Sunt destule calculatoare on-line pentru dimensionarea sursei, dar rezultatul final este departe de consumul real. Unul versatil si tinut la zi il gasiti aici, dar eu as prefera unul de genul asta care din pacate nu mai este actualizat de multisor.

    Singurul care este foarte aproape de realitate si-l pot recomanda pentru un calculator din zilele noastre este acesta.
    In principiu pentru un calculator normal la frecvente stock undeva pe la 170W - maxim 200W furnizati de sursa sunt suficienti.
    Pentru o combinatie letala gen Intel Prescott cu ATI X1900XTX mai puteti adauga linistiti inca 100W si inca sunteti in zona unei surse de 300-330W.
    Lucrurile se schimba când intra in ecuatie si overclock-ul, dar daca e facut in limita decentei o sursa de 400-430W este arhisuficienta si in acest caz.
    Tot ce conteaza in zilele noastre este intensitatea furnizati de linia de 12V.
    Ca un ghid general de calcul al consumului la frecvente stock puteti considera cam asa:

    MB+MEM: 35W
    HDD 7200 RPM: 7W in idle, 11W in seek
    DVD-RW: 15-20W la scriere
    CPU: click aici, cautati TDP-ul, luati in seama si o eficienta de ~80% a etajului Vcore pentru un calcul mai exact.
    GPU: pentru placile video contemporane click aici. Daca placa dvs. nu e acolo, mai cautati prin sectiunea Video ca sigur o gasiti intr-un articol mai vechi.

    Pentru a preintampina eventualele problem aparute din cauza unei surse insuficiente, producatorii (in special cei de placi video) dau niste valori estimative pentru puterea sursei. Cerintele sunt pentru intreg sistemul, nu doar pentru placa video.

    O problema cu aceste estimari este ca nu se specifica exact puterea necesara pentru placa video si de aici pot aparea confuzii. Aceste cerinte se numesc minime recomandate pentru ca nu exista cerinte maxime.Ele sunt estimative si contin o rezerva de putere pentru a sigura buna functionare a componentelor. Daca un producator recomanda o sursa de 450W si 30A pe +12V nu inseamna ca sistemul nu va functiona cu o sursa cu 440W si 29A pe +12V.

    Teoretic, o placa video poate consuma 75W din slotul PCI Express, 75W dintr-un conector cu 6 pini si 150W dintr-un conector cu 8 pini.In anumite cazuri(Fur), se pot depasi valorile de mai sus, dar nu cu mult, altfel incat ele pot fi luate ca repere maxime pentru consumul unei placi video. Conform standardului ATX, o placa video nu poate consuma mai mult de 300W(75W din slot, 75W din conectorul cu 6 pin si 150W din conectorul cu 8 pini). In momentul de fata cea mai gurmanda placa video este Radeon HD 4870X2, care consuma 260-270W.

    In principiu, este bine sa respectati cerintele date de producator, dar nu este un capat de tara daca folositi o sursa de capacitate mai mica.

    Pentru cei care mai sunt in dubiu referitor la necesarul de watti le recomand calduros thread-ul How much will a 300w power supply run? si poate se vor linisti.

    Clarkdale si C6 State
    Odata cu seria Nehalem Intel a implementat starea de economisire a energiei C6 si la procesoarele Desktop. Starea C6 permite procesorului ca intr-un final sa se opreasca daca nu este utilizat.La sisteme cu procesor Nehalem nu sunt probleme, neexistand placi de baza cu grafica integrate, placa video asigura un consum suficient chiar in idle.
    Cu aparitia procesoarelor cu nucleu Clarkdale a aparut o noua problema, deoarece in idle procesorul poate consuma mai putin decat consumul minim al sursei pe linia +12V (in general 1A), in cazul in care in sistemul respective nu se afla si o placa video dedicate sau alti consumatori pe +12V. Problema poate fi rezolvata cu ajutorul unor ventilatoare de carcasa sau achizitia unei sursei fara cerinte minime. Majoritatea surselor noi folosesc topologia CC-CC (current continuu), adica sunt practic surse +12V, iar liniile +5V si +3.3V sunt generate din linia de +12V.

    Cum se citeste eticheta unei surse.
    Pentru a estima correct cerintele unei surse trebuie sa stiti sa cititi eticheta. Pentru exemplificare am reprodus eticheta de la Antec Signature 650W.

    Puterea se obtine inmultind tensiunea cu intensitatea.
    La exemplul dat avem rail-ul de +3.3V are o capacite de 24A, adica 79,2W, iar linia de +5V tot 24A, adica 120W, dar impreuna pot avea doar 140W.

    Acelasi lucru este valabil si la liniile de +12V, a caror capacitate totala este mai mica decat suma individuala.

    Pentru alegerea sursei corecte trebuie sa vedeti ce cabluri sunt conectate la fiecare rail. Aceste informatii le obtineti din manual sau de pe JonnyGuru si Hardware secrets.

    Xbitlabs este singurul site care masoara consumul individual al componentelor. Singura problema este ca folosesc un processor ce gatuieste placile video, consumul acestora fiind ceva mai mare in realitate.
« Last Edit: 20 May 2018, 09:27 by Gex »
 
The following users liked or thanked this post: un_trecator

Offline Gex

Re: Tutorial surse
« Reply #1 on: 20 May 2018, 09:18 »
Jonny Quest

    Corectia factorului de putere (PFC)
    Factorul de putere se defineste ca fiind raportul dintre puterea activa si puterea aparenta si este un numar intre 0 si 1.
    Preferabil ar fi ca valoarea acestuia sa fie 1, dar nu e niciodata cazul.Sursele ce au PFC pasiv au un factor de putere ~0,7 iar sursele ce au PFC activ au un factor de putere de pana la 0.99.
    Un factor de putere ridicat este benefic pentru centralele electrice, minimizand transferul de putere reactiva.
    Singurul avantaj al corectiei active este faptul ca sursa poate fi folosita oriunde, indiferent de tensiunea folosita in tara respectiva.Un dezavantaj ar fi scaderea eficientei sursei din cauza circuitelor suplimentare.

    Imi scade factura la curent si-mi imbunatateste eficienta?

    Fals. Pentru cei in tema aici pot citi si viziona grafice si ecuatii despre PFC, dar pe scurt PFC (activ sau pasiv) nu are nici un beneficiu pentru un home user din .ro care plateste curentul in kWh nu kVARh.
    In urma unei discutii inceputa aici si completata de raspunsul unui reprezentant APC la intrebarea mea despre UPS-ul meu:

    Q: my question is if with a PSU with APFC the output of UPS will raise from 260W to 411W

    A: NO, our UPS could supply maximum 420 VA or 260W if one of them reached the UPS is overloaded.

    Multirail vs Single Rail
    Majoritatea surselor au un singur transformator pentru linia +12V, singura diferenta intre o sursa single rail si o sursa multi rail o reprezinta protectia la supracurent.La o sursa single rail protectia este setata pentru toate firele, iar la o sursa multirail este setata pentru fiecare circuit in parte.
    Nu este nicio diferenta de functionalitate intre o sursa single rail si o sursa multi rail : Single vs. Multiple +12V rails: The splitting of the +12V rail - jonnyGURU Forums
http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
    “The bottom line is, for 99% of the folks out there single vs. multiple +12V rails is a NON ISSUE.”

    Surse modulare
    O sursa modulara este o sursa la care anumite cabluri sunt detasabile, doar cele strict necesare(conform producatorilor) fiind conectate, fiind anumit surse care au prea multe cabluri conectate.Exista si surse complet modulare, la care toate cablurile sunt detasabile.
    Tensiuni instabile?
    Un mit disecat cu grija aici. Concluzia finala: myth busted.

    Am o sursa, dar nu stiu cine e producatorul
    Adevarul este ca multe dintre companiile ce comercializeaza surse nu le produc singure, majoritatea nici macar nu le proiecteaza ci ia un design de un producatorul mai mult sau mai putin consacrat.
    In general un brand care se respecta pune UL number al furnizorului sursei sub sigla unei certificari de pe eticheta. Trebuie sa fie ceva de genul Exxxxxx.
    Cautati acel numar aici et voilà! http://database.ul.com/cgi-bin/XYV/template/LISEXT/1FRAME/gfilenbr.html
    Aici gasiti o lista cu principalii producatori si clientii lor.
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDArticles&op=Story&ndar_id=24

    Cea mai completa lista cu producatorii se gaseste aici
https://forums.guru3d.com/threads/wip-atx-psu-maximum-combined-12v-ratings.205763/

    Vorba lunga saracia omului, da’ eu ce aleg pentru calculatorul meu?
    Mai jos este o lista orientativa (nu-mi apartine) cu ce surse puteti alege fara a da gres. Lista este orientativa pentru ca anumite modele de la un producator pot trece in categoria inferioara sau superioara.

    Grad zero. Clasa industriala:
    Zippy/Emacs
    Etasis (modelele Silverstone Zeus sau cele fanless)
    Win-Tact (PC P&C Turbo Cool)
    Tot aici pot intra linistite Antec Signature, Seasonic M12D/S12D/X series sau Enermax Revolution85+/Galaxy Evo.

    Excelente:
    Seasonic (Antec Neo HE, NeoPower/TP Trio/EarthWatts/TP New, PC P&C Silencers, Corsair VX450, HX450/520/620/650, TX650, SilverPower SS400/500/650, XFX Black Edition)
    Enermax (Galaxy, Infiniti, Pro/Modu82+, Eco 80+)
    Channel Well Tech PUC (TT Toughpower alea mari, Corsair HX1000, Gigabyte Odin Pro 1200)/DSG (Corsair HX750/850, GlacialPower AX950)
    Impervio (Tagan PipeRock II, Silverstone Olympia/Decathlon, OCZ EliteXstream 1000/Fatal1ty 700W, Xclio Diamond)
    Intra aici linistite si sursele Nexus cu OEM ATNG


    Peste medie:
    Enhance (majoritatea surselor Silverstone si Akasa, unele ASUS, Antec Quattro, Scythe ChouRiki, Coolermaster Silent Pro/RealPower Pro, BFG LS/MX, Zalman >850, Nesteq ECS, Tagan SuperRock)
    Lite-On (Supermicro/Ablecom)
    Delta (unele Chieftec, EarthWatts D/CP-850/1000, unele Asus)
    Enermax
    SevenTeam (Sytrin, MGE, XG, unele CoolerMaster, unele Thermaltake, Masscool, unele Spire, Nesteq ASM, unele modele Silverstone)
    Channel Well (unele Thermaltake-TR2 si Toughpower, Gigabyte Odin, Corsair VX550/TX750/950, Chieftec Turbo series, Xigmatek, unele Hiper)
    Fortron-Source (Sparkle/SPI, Powertech, BFG, unele modele PC P&C, Aopen, OCZ GameXstream, Antec Basiq, Zalman, Nexus, Sharkoon, SilenX, Tacens Supero, unele modele Silverstone)
    Topower (OCZ, Globalwin, Be Quiet!, Athena Power, A+GBP, Tagan, unele Vantec, Spire/Speeze, Mushkin, BFG, Scythe Kamakiri)
    AcBel Polytech (Coolermaster, unele ASUS)
    Andyson Electronics (unele modele Hiper, AC Ryan, Aerocool Zero-dBa, Sunbeam NUUO, BFG ES-800/EX-1000/1200, Vantec Ion2+, Ultra X3/X4)


    Medii:
    Superflower/TTGI/Fore Point/Fortrex
    Wintech (Sintek, Ultras care nu-s prima generatie X-Connect)
    Sirtec (majoritatea Thermaltake, ceva Chieftec, Yesico, Lian Li, Tuniq Ensemble)
    Heroichi (HEC/Compucase, câteva Thermaltake)

    Singura precizare ar fi ca unele din sursele Thermaltake facute de CWT pot trece in categoria superioara, la fel cum si unele surse produse de Topower pot trece in categoria inferioara.
    De altfel si noile Enhance (Akasa 80+ sau Silverstone Element) certificate 80Plus pot trece in categoria superioara mai ales prin prisma raportului calitate/pret/eficienta/W.
    De asemeni si un Power Supply FAQ mult mai tehnic il gasiti aici http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=1036 sau mai pe scurt aici. https://forums.guru3d.com/threads/power-supply-faq.287485/
    UN ARTICOL CARE TREBUIE NEAPARAT CITIT - DE CE 99% DIN TESTELE DE SURSE SUNT GRESITE
    La fel o lista cu sursele pe care ar fi bine sa evitati pe cât posibil:

    Achieve
    Allied
    ANS
    Apex
    Arrow
    Aspire
    Austin
    Codegen
    Coolmax
    Demon
    Deer
    Delux (cu exceptia modelului de 600W care este decent)
    Duro
    Dynapower
    Eagle
    EagleTech
    Foxlink
    Hercules
    InWin (cu exceptia modelelor FSP)
    JNC
    JustPC
    Key Mouse
    Kingwin
    L&C
    Logic
    Linkworld
    Macron Power
    Maxpower
    MGE
    Mustang
    Okia
    Power-Man (cu exceptia modelelor FSP)
    Powmax
    Power-Up
    Powerstar
    Rexpower
    QMax
    Qtec
    q-tec
    Raidmax (cu exceptia modelelor Topower/Tagan care nu-s vândute cu carcasele)
    Real PC Power
    Rhycon
    Robanton
    Rosewill
    Skyhawk
    Thermaltake (cu exceptia Thermaltake W0057 PurePower 500W si ToughPower/TR2 facute de CWT)
    TMP-ANS
    Tsunami
    Turbo
    Turbolink
    Ultra (cu exceptia X2 & X-Finity)
    US-Can
    Viomax

    Desi este plin Internetul de review-uri la surse as vrea sa recomand doar citeva site-uri pe care va puteti baza când cautati un review de calitate.
    - jonnyGURU - review-uri axate pe performantele sursei. In plus are o metodologie interesanta de testare.
    - Hardware Secrets. Singurul site care testeaza sursele si peste specificatii. Din pacate sunt prea darnici cu premiile si pun prea mare accent pe eficienta si posibilitatea de "overlock" a surselor.
    - [H]OCP. Metodologie riguroasa si primii care au introdus si raspunsul la tranzienti.
    - PCPer. Site OK.
    - Hardware Canucks. Spre deosebire de celelalte site-uri care incarca sursa pe un ATE aici sursa e testata in real life pe un sistem high end.
    - Overlock3D. Metodologie identica cu jonnyguru.
    - X-bit labs - tot axate pe performante
    - Silentpcreview- review-uri axate in principal pe partea silent a surselor.
    -AnandTech - e bine sa va uitati la date si sa ignorati comentariile, care uneori pot suna chiar aiurea.

    As dori sa le multumesc lui burebista pentru ca mi-a permis sa folosesc si tutorialul lui, lui SteakHunter si vivio pentru completari, precum si celorlalti pentru aprecieri.
 
The following users liked or thanked this post: un_trecator

Offline pacman44

Re: Tutorial surse
« Reply #2 on: 20 May 2018, 10:43 »
Da, varsta postului de mai sus isi spune cuvantul. In ultimii ani au aparut discutii
despre unele modele de surse mai putin reusite de la Seasonic, au aparut si EVGA pe
piata,iar modelele lor G2 sau G3 sunt foarte apreciate. Iar din pacate xbit labs a luat-o pe calea
neantului, la fel ca CG forum acum cateva ore. Asta la o lecturare din avion, sunt convins ca multe
detalii din primul post pot fi actualizate la 2018 in postarile urmatoare.
Sper ca ni s-a alaturat si burebista pe noul forum, expertiza lui e de folos...
 

Offline Gex

Re: Tutorial surse
« Reply #3 on: 20 May 2018, 10:55 »
Chiar acesta este scopul thread-ului, sa va invit sa postati update-uri, link-uri actualizate si tot e considerati ca este util pe acest subiect.
Atat am salvat din vechiul forum, am considerat ca merita.
« Last Edit: 20 May 2018, 11:00 by Gex »
 

Offline george80

Re: Tutorial surse
« Reply #4 on: 23 May 2018, 10:55 »
Articolul este destul de vechi insa bun pentru a lamuri cateva probleme.
Aici aveti o parte din marcile de surse si ce este si mai important si producatorul real al acestora OEM.
http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Cyonic.htm


Si aici puteti verifica daca certificarile sunt reale cu ce apare pe ambalajul produsului avand in vedere ca sunt toate marcile posibile:
https://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSupplies.aspx


Aici aveti un calculator  pentru a afla ce putere va trebuie la sursa sistemului dumneavoastra.
http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/
« Last Edit: 23 May 2018, 10:57 by george80 »
Reducere 1% la PCGARAGE cu 9XVB6G77
 

Offline piratu2191

Re: Tutorial surse
« Reply #5 on: 24 May 2018, 18:28 »
Foarte bune linkurile, un top al producatorilor oem ar completa perfect tutorialul. Sau cel putin o lista cu 'OEMii' buni si rai. Din putinele mele cunostinte, pentru home user, recomand CWT / FSP /  Delta / Sirtec / Seasonic .
 

Offline slicker

Tutorial surse
« Reply #6 on: 14 August 2019, 19:09 »
Necro thread revival.

Am schimbat 1080ul cu un 2080 super si nu cred ca a mea Antec Basiq 550W mai face fata, nici nu am incercat sa montez placa pe ea.
Am luat la graba un Njoy Woden 750 80+ gold bla bla. Ceva experiente neplacute? De cand mai stiu am avut Antec, inclusiv dupa ce mi-a explodat una acum multi ani, am ramas fidea. Dar acum nu mai gasesc niciaieri ceva 700W+ de la ei. Mai am comandata o Gigabyte G750H, 750W dar nu am mai avut rabdare sa astept sa ajunga.

Este reticenta mea justificata in legatura cu cei de la njoy?
Ignored: axxel4you, Meghido 1469 î.Hr. ,narayanhd, oldshooterman, taxon