Author Topic: Merita Investitia ?  (Read 6587 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dic1

Merita Investitia ?
« Reply #15 on: 09 October 2018, 19:56 »
Ar fi cam 3 etape: la rosu (zidurile si astereala pe acoperis), la gri (instalatiile electrice si sanitare (tevile de fapt), ferestrele, usa la intrare, invelitoarea acoperisului, burlanele, tencuaiala, sapa, la exterior polistiren fara decorativa), apoi finisajele (glet, zugraveala, gresie, faianta, parchet, caloriferele, utilarea bailor, mobilatul bucatariei, decorativa pe casa, prizele si intrerupatoarele).
La rosu este cel mai simplu de calculat, un proiect avand necesarul de materiale (fier, beton, caramida, volum de pamant dislocat). Vezi cat te costa buldoexcavatorul si basculanta pentru sapturi si scapatul de pamant, cat costa o cifa de beton, pompa, caramida, sacul de mortar pentru tencuiala, astereala pentru acoperis si manopera. Aici mai intra partea de hidroizolatie fundatii.
Daca utilizezi finisaje medii, partea la gri este cea mai scumpa.
Daca vrei sa lasi la gri etajul nu prea merita pentru ca se face mult praf de la sapa/tencuiala. Poti sa pui gresia si faianta in baie, dar sa o lasi goala. Poti sa lasi la stadiu de glet (hai si o mana de lavabila pentru ca nu e atat de scumpa in dormitoare si tavane), apoi un parchet laminat ieftin peste sapa. Asa nu vei avea praf in casa.

O alta capcana cand calculezi costul unei case sunt costurile suplimentare. Sa spunem ca doar casa te duce undeva la 200-250Eu/mp construit. In afara de casa vor fi si alte costuri care apar: trotuarele, gardul (poate ajunge si cateva sute de metri perimetrul terenului), utilitatile (apa, canalizare, gaze, curent) care depind de cat de departe este sursa de casa.

Post Merge: 09 October 2018, 20:32
Alta capcana ar fi costul intretinerii, cu cat o casa este mai mare si are spatii vitrate mari, cu atat mai mare va fi factura pentru incalzire.
Iata 2 exemple:
- nu este diferenta foarte mare la construit o casa cu amprenta de 100mp fata de 80mp, raportat si la celelalte costuri (trotuare, utilitati, gard), dar va fi mai mare costul anual pentru incalzire.
- oricat se lauda producatorii de ferestre termopan de calitatile acestora, un perete de sticla de 2.40m inaltime si 3-4m latime spre terasa va avea mai multe pierderi de caldura decat un zid din caramida eficienta de 30cm grosime si polisitiren de 10cm cu o usa de 0.70mx2.20m (ideal fara alt geam spre terasa). Arata mai urat, dar nu vei avea pierderi de caldura mari iarna.
« Last Edit: 09 October 2018, 20:32 by dic1 »
 
The following users liked or thanked this post: taribo

Offline Dexter

 • Feedback Score: (0)
 • Old TR: 4 (100%)
 • Full Member
 • Posts: 127
 • Location: Ploiesti
 • Liked | Thanked: 15 times
 • If it ain't broken, why fix it ?
  • View Profile
Merita Investitia ?
« Reply #16 on: 10 October 2018, 10:48 »
Finally a true connoisseur.
Dic, adevar graiesti, doar ca la 250E/mp esti super optimist.
Tocmai i-am dat si colegului meu sa citeasca (are casa in constructie, 90% finalizata) si a recunoscut ca cu toate greselile pe care le-a facut, ajunsa la stadiul de finisaje exterioare, l-a aruncat la aproape 400E /mp.
Si nu e vreun avion de casa, tot rezistenta de beton cu caramida neportanta e la structura.

Revenind, ca sa intaresc ideea, va expun si cazul meu concret:
- pe terenul respectiv vrut-am sa construim perfect legal o "Anexa Gospodareasca", sub numele careia sa mascam o camera de locuit, un hol cu bucatarie si un depozit.
Dimensiuni proiectate :
8x6m dimensiune placa de beton
8x4m dimensiune constructie (o limba de 2m sa-mi ramana ca terasa)
inauntru vreo 3 pereti si doua usi, o mini camera pentru depozitare si una de locuit cu doua geamuri.
constructie de tip parter, deasupra imi figurase placa de minim 10cm grosime ca altfel "nu obtineam acordul structuristului". Bine, puteam s-o fentez cu grinzi de lemn si acoperita cu rigips.
tabla ondulata, tencuiala si cam atat.

- Am achitat 2.000ron proiect (cu tot cu instalatie electrica, dar fara sanitare, ca nu obtineam acordul de la mediu fara fosa septica - alti bani), carte funciara, obtinut autorizatie, acorduri de la toata lumea, timp pierdut, spagi etc.
- Am arvunit Diriginte de Santier (foarte greu de gasit)
- Arvunit echipa de constructii (bine, la nivel verbal, foarte greu de gasit oricum si astia)

Unde am pus stop: la aflarea costurilor estimative:
Manopera: 6.000E
Materiale: 10.000E (3.5t fier, restul BCA ca-i cel mai ieftin si tot am iesit la suma asta, lemnele costa enorm in ultima perioada)
Timp: 3 saptamani
Stadiu final: la rosu.

Mi-am bagat cariciul si sanatate ! Magazie de lemn cu OSB si terasa pe patrati de lemn cu tabla zincata.

Pam Pam.
I have to think hard in order to name an interesting man who doesn't drink !
Burt Reynolds
 

Offline Ciocanul

Merita Investitia ?
« Reply #17 on: 10 October 2018, 13:58 »
Cred ca iesi mai ieftin si mai bine cu un cort de campanie. :)
https://www.olx.ro/oferta/cort-militar-modular-IDaRhI5.html#37f2a162fa
Lasand gluma la o parte: poti sa te gandesti daca mergi doar vara si la o cabana gata facuta de lemn. Trebuie sa faci fundatia mai intai ce e treaba de o zi la ceva mic si apoi chemi "casa" sa ti-o aduca. Ea se face de catre tamplari si ti-o monteaza in 2 zile max urmand ca tu sa mai pui geamuri si ce mai trebuie.
 

Offline Dexter

 • Feedback Score: (0)
 • Old TR: 4 (100%)
 • Full Member
 • Posts: 127
 • Location: Ploiesti
 • Liked | Thanked: 15 times
 • If it ain't broken, why fix it ?
  • View Profile
Merita Investitia ?
« Reply #18 on: 10 October 2018, 18:20 »
I have to think hard in order to name an interesting man who doesn't drink !
Burt Reynolds
 

Offline dic1

Merita Investitia ?
« Reply #19 on: 18 October 2018, 09:00 »
...doar ca la 250E/mp esti super optimist.
Nu mai stiu preturile actuale, am construit acum vreo 10 ani. O casa simpla cu finisaje low-end, fara subsol/beci, era vreo 250Eu/mp. Una cu subsol sarea lejer de 400Eu/mp pentru ca era foarte scump fier betonul. M-am referit doar la pretul casei; trotuarele, gardul, portile din fata, utilitatile pot sa adauge usor inca 100Eu/mp la un calcul total. Apoi, daca terenul nu este cumparat, se adauga si pretul acestuia.

Ca o completare, atunci cand iti cumperi un apartament/o casa finisata ai nevoie de toti banii (iar suma trece lejer de 1000Eu/mp). Iti trebuie un avans si apoi imprumutul complet de la banca.
Atunci cand incepi constructia nu ai nevoie de toti banii la inceput, iti trebuie un flux constant de bani timp de 2-3 ani si vei ajunge la 400-500Eu/mp (am actualizat pretul). :) Asta daca deja ai terenul cumparat si achitat.
« Last Edit: 18 October 2018, 09:16 by dic1 »
 

Offline Ropittbul

Merita Investitia ?
« Reply #20 on: 05 March 2019, 08:59 »
- copiii schimba tot. Iti f*t toata viata d-a capo al fine si daca ai cel putin doi mai ales, esti pa! Adio calculator, timp liber, bicicleta, playstation, concerte, etc. Mare lucru sa te ajute si socrii/parintii, daca-i ai in viata si/sau disponibili;
- nu-ti mai arde efectiv. Abia reusesti sa-ti regulezi nevasta de doua trei ori pe saptamana, si alea quickies pe furis prin baie, uscator sau pe unde apuci, iar la 22:00 dupa ce termini cu sterilizat biberoane / pregatit toale pentru a doua zi / administrat medicamente daca e cazul, numa' la rezervat excursii nu-ti mai sta mintea.
- se inmulteste factorial cercul de (asa zisi) prieteni. Esti chemat o data la 3 saptamani la ziua unui alt copil, mai vine cate o matusa, mai serbeaza o bunica ceva, trebuie sa impaci capra si varza la mesele de Craciun / Paste si nu te mai poti duce ba la unul ba la altul, trebuie sa-i comasezi in acelasi loc si tot asa.
Crede-ma, cand vei vedea cum arata un apartament after kids, iti vei da seama ca nu mai poti sa gazduiesti nici o ocazie festiva in el, whatsoever.

Mai dam un refresh !
100% de acord !
Trebuie subliniat ca aceasta locatie langa Bucuresti nu poate folosii decat in wk-uri si mai ales vara pentru ca iarna daca nu ai acolo tot ce trebuie de la incalzire apa calda si alte dotari ala esti ! .Asta daca ne rezumam doar la situatia in care apar copiii , altfel cine stie ce idei iti mai vin si contruiesti un ozn :)
De ce numai in wk-uri ? Pentru ca daca ai  cel putin 2 copii , si aici ma iau pe mine ca exemplu stie foarte bine ce inseamna mersul la gradinita scoala mai iau si nu stiu ce virus sau bacterie si trebuie sa fugi la urgente la 2 noaptea etc . Alte exemple legate de shoping zilnic sau altceva nici nu isi mai au sensul.
Discutand strict  pe ipoteza ca esti tanar indragostit fara clopote de gat , nici asa nu o vad ca o varianta sa te muti si sa locuiesti 24/7 .Sa fim seriosi oricat ai castiga daca treci peste cheltuielile lunare, neaparat ai nevoie  de mobilitate adica 2 masini  care stiti ce costuri implica , la un moment te omoara drumul .Fenomentul de race /cald o sa se transpuna in liniste / agitatie ! Sincer cand ti-ai pierdul tonusul vai de .....
Ori te angajezi la birtul din sat ori nu mai pui piciorul in curte ...

« Last Edit: 05 March 2019, 09:01 by Ropittbul »
 

Offline gigi19lic

 • Feedback Score: (0)
 • Old TR: 57 (100%)
 • Newbie
 • Posts: 4
 • Location: Bucharest
 • Son of the Morning - Angel of light
  • View Profile
Merita Investitia ?
« Reply #21 on: 22 October 2021, 23:13 »
Si..... s-au mai schimbat parerile? :)

Locuiesc in Saftica si lucrez remote in Bucuresti (IT) + copil de 1an. Acum mi se pare vis alegerea facuta, pentru 2-3 drumuri in Bucuresti, si respectivele la ore mai lejere, chiar nu ma deranjeaza. Fac intre 15 si 25m pana in Baneasa si de acolo stiti si restul. Dar... plecat seara intre 17-18 din Bucuresti..... big no-no, 45-60m pana acasa. Dimineata daca nu ajungi mai devreme de 9.30-10 in Baneasa, iar e ok-ish.
barton 2400+M/thermalright ALX800/NIDEC 92mm/2x256 corsair 2.2.2.5 old bh-5/abit AN7/asus 9600xt/hdd WD 80gb/Samsung writemaster SH-S182M/BEWE/antec sp-500p 500w
 

Offline Dexter

 • Feedback Score: (0)
 • Old TR: 4 (100%)
 • Full Member
 • Posts: 127
 • Location: Ploiesti
 • Liked | Thanked: 15 times
 • If it ain't broken, why fix it ?
  • View Profile
Merita Investitia ?
« Reply #22 on: 25 October 2021, 15:29 »
Doua chestiuni s-au schimbat:

1) Perspectiva
Acum 5 ani am dat 11E / mp la 11 Km de Ploiesti unde mi-am luat teren.
Acum se vinde cu cel putin 30E / mp.
Deci din start recuperez 45.000E cand am cheltuit 18.000E.

2) Oportunitatile:
Tocmai am fost sa vad o casa prin Ploiesti, zona centrala, usor dosita.
330mp, 100.000E.
Casa mare, amprenta la sol peste 230mp, constructie solida, caramida, acoperis bun si solid in continuare, garaj subteran sub bucatarie.
Vis.

Toata lumea zice ca e un chilipir, avand in vedere ca preturile pe oras , pe terenuri de genul cu case gata construite dar termopanizate si centralizate bat la c*r usor 200.000E.

Dar de unde bani de renovat ?

Too much expense, gotta let it go.

Ma uitam la RotResort, de cand cu scumpirile la materiale de constructii au bubuit si aia preturile.
I have to think hard in order to name an interesting man who doesn't drink !
Burt Reynolds