Ar fi cam 3 etape: la rosu (zidurile si astereala pe acoperis), la gri (instalatiile electrice si sanitare (tevile de fapt), ferestrele, usa la intrare, invelitoarea acoperisului, burlanele, tencuaiala, sapa, la exterior polistiren fara decorativa), apoi finisajele (glet, zugraveala, gresie, faianta, parchet, caloriferele, utilarea bailor, mobilatul bucatariei, decorativa pe casa, prizele si intrerupatoarele).
La rosu este cel mai simplu de calculat, un proiect avand necesarul de materiale (fier, beton, caramida, volum de pamant dislocat). Vezi cat te costa buldoexcavatorul si basculanta pentru sapturi si scapatul de pamant, cat costa o cifa de beton, pompa, caramida, sacul de mortar pentru tencuiala, astereala pentru acoperis si manopera. Aici mai intra partea de hidroizolatie fundatii.
Daca utilizezi finisaje medii, partea la gri este cea mai scumpa.
Daca vrei sa lasi la gri etajul nu prea merita pentru ca se face mult praf de la sapa/tencuiala. Poti sa pui gresia si faianta in baie, dar sa o lasi goala. Poti sa lasi la stadiu de glet (hai si o mana de lavabila pentru ca nu e atat de scumpa in dormitoare si tavane), apoi un parchet laminat ieftin peste sapa. Asa nu vei avea praf in casa.
O alta capcana cand calculezi costul unei case sunt costurile suplimentare. Sa spunem ca doar casa te duce undeva la 200-250Eu/mp construit. In afara de casa vor fi si alte costuri care apar: trotuarele, gardul (poate ajunge si cateva sute de metri perimetrul terenului), utilitatile (apa, canalizare, gaze, curent) care depind de cat de departe este sursa de casa.
Post Merge: 09 October 2018, 20:32
Alta capcana ar fi costul intretinerii, cu cat o casa este mai mare si are spatii vitrate mari, cu atat mai mare va fi factura pentru incalzire.
Iata 2 exemple:
- nu este diferenta foarte mare la construit o casa cu amprenta de 100mp fata de 80mp, raportat si la celelalte costuri (trotuare, utilitati, gard), dar va fi mai mare costul anual pentru incalzire.
- oricat se lauda producatorii de ferestre termopan de calitatile acestora, un perete de sticla de 2.40m inaltime si 3-4m latime spre terasa va avea mai multe pierderi de caldura decat un zid din caramida eficienta de 30cm grosime si polisitiren de 10cm cu o usa de 0.70mx2.20m (ideal fara alt geam spre terasa). Arata mai urat, dar nu vei avea pierderi de caldura mari iarna.