Author Topic: Ascuțit cuțite brici pietre diverse  (Read 3946 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« on: 23 May 2018, 03:43 »
Nu mai știu ce titlu pusesem dincolo, așa că i-am dat unul nou.

Ar trebui să reclădesc cumva ce-a fost, dar poate pe parcurs, altfel scriu un mic roman.
Ideea de bază este că topicul va trata cele din titlu și conexe dacă e cazul.

Ultima ispravă urcată este asta



Un cuțit reprofilat, oțel O2, pietrele Naniwa Professional 600, 2000 și o piatră naturală Mizukihara Awasedo, care mi se pare tot mai mult perfectă pentru ultima etapă a finisării. Am început să reduc durata clipurilor pentru că deja s-a tot putut vedea în mare ce presupune procesul. Acum sunt evidențiate anumite momente numai, dar lăsat pe fundal restul.

Și încă unul



Cuțit japonez tradițional făcut manual, white steel, ascuțit pe o piatră americană, Hindostan și una japoneză, Mizukihara Awasedo. Hindostan este o piatră destul de rară, cu variații mari de grit, pornind de pe la 1000 până pe la 10000 în cazuri particulare. De asemenea pot fi mai moi sau mai tari. În cazul meu am un exemplar super vechi, exploatat manual (Hindostan a fost exploatat industrial începând cu foarte mulți ani în urmă), care se comportă cam ca un hone ceramic mediu spre fin. Se observă că a fost folosită cu ulei mult timp, însă voi încerca treptat să o trec pe apă.
 

Offline KodiaK

Re: Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #1 on: 23 May 2018, 11:23 »
Inteleg ca te pricepi la cutite :)
Ai cumva o recomandare de niste cutite (eventual set) nu prea scumpe. Nu gatesc, deci folosire destul de sporadica.
Setul curent il am de acu 10 ani (cadou la nunta :P ), dar incepe sa dea semne de oboseala. Am luat un rahat d-ala de ascutit cutite de la IKEA, dar nu prea a facut mare branza, asa ca ma gandeam sa le schimb.
M-ar interesa ceva similar (ca marime) cu ce am acum, dar sunt paralele la brand-uri, oteluri, coatinguri, etc.
Asus TUF Z590-PLUS | 10700KF | be quiet! Dark Rock Pro 4 | 32GB HyperX Fury 3600Mhz | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | ASUS ROG PG27AQDM
Reducere 1% PcG: G6TPRZ4K
 

Offline c6t9

Re: Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #2 on: 24 May 2018, 04:45 »
Nu știu de ce n-am primit notificări. Noroc că venisem să scriu ceva.

Lamele par a mai avea multă viață în ele, dar ar fi ceva de muncă să devină utilizabile și nici nu știu dacă este rentabil financiar. La final cuțitele taie din geometrie și fără să fie ascuțite.

Este 150 de lei cu transport cu tot.

Dar de banii ăștia poti lua toată gama Tramontina Premium sau ceva din Professional Master. Din păcate renunți din start la ergonomie, dar cum folosești rar, relevanța ei este minimă. Inevitabil trebuie ascuțite și astea.

Întreținerea cu succes o poți face pe o piatră ceramică. Te ține 10 vieți. Sau o idee mai ieftin și mai ușor de folosit, un sistem de ascuțit cu tije ceramice. Dar pe termen lung piatra ceramică e mai bună.

Piatră ceramică safir + oțel german


Rezultat


Hone ceramic + oțel carbon


Mâna mea merge mult prea repede, dar același rezultat se obține și mai încet și cu piatra pusă pe ceva.

Sisteme fixe cu tije ceramice


În cel mai rău caz, un masat ceramic.
 

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #3 on: 30 May 2018, 03:57 »
Barber hone-urile sunt printre cele mai puțin înțelese produse în materie de ascuțit. La brici se face o comparație greșită cu abordările actuale, fiind considerate insuficient de fine, iar la orice altă utilizare fiind considerate prea fine.

Pentru brici ele au fost gândite să acționeze rapid. Cel mult câteva treceri și în asta consta întreținerea. Iar unul măcar decent ca performanță și în stare bună va readuce lama la un nivel foarte bun cu ușurință.
Pentru cuțite, majoritatea nu sunt altceva decât niște mici pietre ceramice, mult mai bune prin raportul preț/performanță decât multe pietre ceramice care se găsesc pe piață acum, plus că există mult mai variată oferta la acest nivel decât la orice piatră sintetică actuală. Ceea ce este destul de interesant.Ideea de întreținere a lamei pe o perioadă îndelungată cu un efort redus se poate transpune dincolo de brici și desigur dincolo de aceste hone-uri. Stropul din piele este și el un instrument deosebit în întreținerea de orice fel.

Am strâns o oarecare colecție de astfel de hone-uri, pornind de pe la 1900. O să revin cu poze. Exceptând Swaty (Austria, din altă țară nu am), restul produselor și producătorilor vin din US. Acolo a fost cea mai prolifică piață pentru abrazivii sintetici de orice fel și nu numai.

Am făcut și o mică întreținere unui brici. Utilizarea briciului este ca și ascultarea unui vinil. Foarte greu de înțeles de către majoritatea oamenilor în contextul societății actuale. A dispărut capacitatea de a înțelege de ce să faci așa ceva. Nu este briciul meu, dar am și eu câteva adunate. Nu le folosesc zilnic, însă îmi place ocazional. Este o altă experiență, din toate punctele de vedere. Și ca efect secundar are capacitatea să te rupă de rutină. E un lucru mare ăsta.
 

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #4 on: 31 May 2018, 12:21 »
Câteva idei despre grit și de ce unele pietre nu au grit în valori fixe sau de ce pietrele nu aveau grit până cu ceva ani în urmă.

Privim noțiunea de grit ca și putere abrazivă a pietrei, însă ea în sine are în vedere dimensiunea particulelor abrazive. Pentru valori voi folosi sistemul japonez, ca să capete sens în contextul pietrelor sintetice cele mai utilizate. Asta pentru că evident pe planeta Pământ nu putea fi nimic simplu cu privire la înțelegere și acceptare universală a unui etalon.

Aceste particule abrazive pot avea diverse tipuri de comportament. Își pot menține forma, și-o pot modela într-o oarecare măsură sau chiar se pot transforma. De exemplu la o piatră naturală, după ce s-au desprins niște particule abrazive, ele se pot sparte și piatra prin utilizare să devină treptat tot mai fină. Asta este o caracteristică a pietrelor naturale, cu unele excepții. O excepție notabilă este coticula. De partea pietrelor sintetice, fenomenul este inversat, fiind excepții pietrele care au grit variabil. Eu am singura piatră de acest fel pe care o cunosc și la care particulele de sfărâmă pe intervalul 8000-12000. Realitatea e că de fapt nu-i chiar sintetică. Este o combinație de particule naturale cu adeziv sintetic.
Dar dimensiunea particulelor nu dictează mereu cât de abrazive sunt pietrele. Unele, chiar dacă particulele sunt mari și nu se sfărâmă prin utilizare, au structuri foarte dense, astfel încât particulele pot forma o suprafață omogenă și mult mai fină decât ar sugera că permite dimensiunea în sine. Asemenea pietre sunt novaculitele în general (ex. Arkansas), dintre cele naturale, dar și la sintetice a fost reprodus comportamentul. Cam toate hone-urile pentru brici sunt așa, unele dintre ele cu particule destul de mari (în zona de grit 600-1200), dar lasă rezultate comparabile cu particule și de 10x sau 20x mai fine. Suprafața lor se lustruiește practic ajungând la un grad de finețe tot mai mare în timp. Dacă ar fi expus un nou strat abraziv, procesul ar trebui reluat, pentru că ar fi mult prea abrazive.

Ăsta este motivul pentru care la pietrele vechi sau anumite categorii, nu există real noțiunea de grit. De exemplu Spyderco Ultra Fine, o piatră ceramică din pulbere de safir, poate suporta o suprafață atât de fină încât s-ar comporta precum particulele din regiunea 16-20k. Normal este dată chiar mai abrazivă decât dimensiunea particulelor ce o pun în zona 8000. Așa că practic dacă te mănâncă undeva și pui pe ea o piatră diamantată de 150, ajungi imediat la o suprafață mult mai abrazivă. Dar dacă s-ar folosi o progresie tot mai fină pe suprafața aia, piatra și-ar schimba practic întreg comportamentul. Și fiind ceramică de mare densitate, va păstra acest comportament extrem de mult timp. Hone-urile pentru brici nu-s cu mult diferite prin comportament. Desigur că limita până unde poate ajunge finețea asta, variază în funcție de materiale. Pentru că ele deveneau tot mai fine în timp, chiar dacă ar fi fost bună îndreptarea suprafeței, a fost preferată o adaptare la deformarea apărută și păstrarea suprafeței cât mai fină, decât resetarea ei. Trebuie luat în calcul că nu aveau nici acces la mijloace de refacere a suprafeței așa cum am eu acum, cu n pietre pentru progresie. Am un hone la care se observă bine cât de utilizat a fost și chiar dacă are o parte perfect dreaptă, a rămas neatinsă. Toți cei care l-au avut au preferat partea cea mai fină, care era cea deformată. Și este mult deformată. O să-l caut pentru poze.

Este un lucru bine de știut pentru că nu există mereu "luxul" unor certitudini în cifre. Deși chiar și la sintetice cu grit fix, chiar dacă piatra nu e variabilă, este comportamentul aliajelor pe ea și asta face experiența directă și mai necesară. Apoi, practic prin felul în care este tratată suprafața, se stabilește comportamentul anumitor pietre și pot fi făcute mai rapide, mai abrazive ori dimpotrivă.
 

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #5 on: 06 June 2018, 00:47 »


Puțină activitate cu un brici. Cel mai greu lucru de făcut la brici nu este să-l ascuți, ci să-l ascuți suficient cât să taie, dar să nu taie mai mult decât trebuie. Ceea ce pare pe lângă o prostie si ceva simplu de realizat, până te apuci de asta și folosești unul. Am văzut destule cazuri, cunosc și personal, în care s-a merg nejustificat de mult cu lama și la ras s-au întâmplat evenimente foarte neplăcute. Briciul de azi l-am și folosit să văd cum este exact. Ar fi mers încă o mică idee mai ascuțit poate, dar foarte puțin. În rest, confortabil la folosire. Chiar dacă nu se compară cu Boker pe care-l utilizez eu mai nou, nu a fost deloc rău.
 

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #6 on: 08 June 2018, 21:49 »
Thuri family!
 

Offline c6t9

Ascuțit cuțite brici pietre diverse
« Reply #7 on: 15 August 2018, 13:56 »
Pentru cei care nu doresc să-și bată capul foarte mult cu întreținerea, am făcut un produs util și o exemplificare de utilizare.


Toate s-au vândut în prima zi însă.

Iar pentru cei care sunt amatori de cuțite de buzunar și de tot ce este în zona asta EDC, am ales niște pietre de buzunar care să fie cât mai prietenoase.



Dacă mai sunt amatori de ascuțit cuțite de bucătărie în București, să-mi dea de veste.

Aici gasiți un manual de ascuțit din 1935, făcut ca suport pentru produsele Norton. https://photos.app.goo.gl/whuczvgNJvHDQc5L6

Am reușit să găsesc și un masat vechi, F. Dick, https://photos.app.goo.gl/Dcdqp7QLJZrJBqUX8

Și o refacere de geometrie cu refinisare https://photos.app.goo.gl/mbwAgofCofQvrjzK8, un proiect care mi-a plăcut și care a fost complex.
 
The following users liked or thanked this post: crya, taxon