Din Intuneric, e pe MAX, fostul HBO
Ii dau cu multa indulgenta 6/10 pt ca ideea e geniala.
Plot: Șase oameni caută un nou cămin într-un peisaj brutal, dar sunt urmăriți de un inamic înspăimântător.
Acum 60000 de ani eram 6 specii de oameni, nu cateva "rase" cum suntem acum. Am ramas doar o singura specie, restul le-am terminat noi homo sapiens in mod brutal cel mai probabil. Am fost extrem de metodici si organizati din ce se pare.
Se descopera tot mai multe din istoria noastra de acum zeci de mii de ani. In teritoriile germanice s-a descoperit recent un camp de batalie cu 3000 de cadavre de acum zeci de mii de ani. Este ceva enorm pt o batalie pt niste ginte de culegatori/vanatori. S-au intamplat multe in preistorie si nu s-au scris ca nici nu-si puneau problema, nu s-a tinut nici minte peste generatii.
@Ciocanul Eu i-am acordat nota 2/10. O porcărie pur și simplu!
Sunt câteva filme despre preistorie, nu excepționale de Oscar, dar mult mai bune decât mizeria aia de horror în care Neanderthalul este folosit pe post de Xenomorf preistoric. Neanderthalienii nu erau chiar canibali la modul ăla. Și Homo sapiens practicase canibalismul în perioadele de foamete sau pentru scop ritualic. Oricum, mai degrabă cred că erau necrofagi, adică își consumau semenii după decesul lor pentru a le dobândi abilitățile și forțele.
Missing Link din 1988 - este despre un australopitec (ultimul rămas în viață) care rătăcește singur prin savana africană și prin deșert după ce un grup de hominizi (HOMO HABILIS) îi măcelărește familia și tribul. Nu e chiar atât de exact științific, că l-au prezentat cu exces de blană și e cam prea înalt pentru un australopitec (care era înalt cât un copil de 8 ani), dar are imagini frumoase din savană. Arată ca un film IMAX.
Lucy (2014) - dar e mai SF și axat pe prezent.
Homo Erectus din 2007 - un film de comedie, la fel și Caveman (1981), Year One (2009) și cu When Women Had Tails (1970). Dar cred că mai bine te uiți la Familia Flintstones.
Quest for Fire (1981) - ăsta e cel mai bun, dar tot stereotipic. Are ceva mamuți, lei cu colți și lupi preistorici. Se petrece cu 80.000 ani în urmă, cu oamenii cavernelor (Cro-Magnon), Neanderthalienii care sunt roșcați, canibali și mai primitivi, cu Homo Habilis care arată ca niște maimuțe, tot canibale și agresive, și oamenii africani din specia Homo sapiens care știu să aprindă focul, să construiască locuințe. Consumatori de legume și vopsiți, știu să facă aruncătoare de sulițe. Nu exact științific pentru că oamenii au stăpânit tehnicile de aprinderea focului cu 50.000 ani în urmă. Dar e bun filmul.
The Clan of the Cave Bear - e despre cum o fată blondă din specia Homo sapiens este adoptată de un grup de neandertalieni.
Mai sunt astea -
One Million Years B.C. și cu
When Dinosaurs Ruled the Earth, niște filme stereotipice de anii 60-70 care au dinozauri și gagici mișto. Bineînțeles că sunt niște porcării, să vezi cum oamenii cavernelor, ăia bruneți și neanderthalieni, se bat cu sapienșii blonzi care sunt mai avansați (total eronat, Homo sapiens, provenit din Africa, era de culoare, blonzii cu ochii albaștri au apărut cam acum 6000 ani). Sau cum vânează dinozauri făcuți cu efectele de atunci.
Dar nu mă satur să văd femeile îmbrăcate în bikini cu blană de leopard. Mi-a plăcut de Raquel Welch (care a murit recent) și de Victoria Vetri, blonda din al doilea film, și Imogen Hassall, bruneta.
Femeile puteau să arate frumos în anii 70, așa naturale, fără implanturi, asta pot să remarc.
Creatures the World Forgot - e mai grafic, mai dur, mai naked, mai sângeros, tot despre blonzi vs bruneți + neanderthalieni, dar mai realist, mai axat pe realitatea științifică cu vânat capre și urși.
Ao: The Last Hunter - e un film franțuzesc despre cum un bărbat neanderthal s-a cuplat cu o femeie Sapiens acum 30.000 ani. Mulți antropologi susțin teoria încrucișării pentru că s-au găsit 2-4% ADN neanderthalian în ADN-ul nostru.
Croods și primul film
Ice Age sunt niște animații bune care reprezintă oamenii preistorici.
ALPHA (2018) - ăsta mi s-a părut cel mai bine realizat film despre preistorie și domesticirea câinelui acum 20.000 ani. Are clișee, dar e cel mai bun din ultimele filme axate pe aceeași tematică.
Un 8/10 merge.
10.000 î.Chr (2008) - o șaormă cu de toate. Îl vezi doar pentru efecte. Are mamuți lânoși masivi, tigri cu colți de sabie, păsările terorii (toți dispăruți cu zeci de mii ani mai înainte, iar ultimele două specii erau prin Americi), are triburi de africani, are piramide construite cu mamuți construite cu 8000 ani mai înainte, referiri la Atlantida etc. Deci, doar entertainment.
Un 5/10 și aia e.
Mai e Iceman (2017), cu povestea lui Otzi care a devenit mumia înghețată, dar nu e chiar în epoca de piatră, ci mai în epoca cuprului, undeva în ajunul construirii marilor piramide.
Filmul e prastie dar as vrea sa vad cat mai multe povesti de genul mai bine realizate ca asta e bun ca idee dar praf la realizare.
Nu o să vedem asta prea curând, din câteva motive.
1. Mare parte din publicul european și cel nord-american, fără să mai adaug Rusia, lumea arabă, Africa ... adică, vreo câteva miliarde de oameni nu cred în teoria evoluționistă. Miliarde de oameni încă mai cred la ora asta că oamenii au fost făcuți din lut de Dumnezeu după ce Pământul a fost creat în 6 zile. Ce succes financiar să aibă un asemenea film în epoca Trump-AUR-BOR-Le Pen-Farage-ISIS-Hamas-Putin?
2. Ar ieși un film în mare parte mut sau cu limbaje inventate de producători în stilul Alpha, Quest for Fire, Out of Darkness sau Far Cry Primal. Spectatorii s-ar putea să doarmă la asemenea filme.
3. Apoi, tot ce știm despre celelalte specii are la bază și schelete complete, dar și fragmente de oase, nici măcar schelete complete sau parțiale, ci câteva mandibule, dinți, degete......modul cum ar arăta ei e doar o presupunere estimativă. Încă nu știm suficient de mult despre speciile în sine. Tot ce au creat ei era pe bază de lemn, adică a dispărut. Mai nou aflăm că australopitecii aveau conștiință spirituală, Homo erectus știa să mâzgălească sau să inscripționeze pe scoici sau că neanderthalienii știau să organizeze anul în 12 luni după picturile caverne.
4. În afară de Homo Sapiens, Hidelgerbensis, Denisoveni și Neanderthalieni, despre care avem date că purtau blănuri, masculii și femelele din celelalte specii de oameni (Homo antecessor, Homo erectus, Homo floresiensis, Homo naledi, Homo luzonensis, Homo rhodesiensis) cam umblau ....goi. Filmul în sine, din start ar deveni strict pentru adulți (Rating R, 18+, M for Mature).