Northman (2022) - 5/10 Cumpărat de pe Rakuten cu 30 lei versiunea 4K.
Am crezut că e ceva epic. E doar o mediocritate pe care să o bifezi că ai văzut-o.
E doar o poveste clișeică bazată pe patricid. Jur că în mare am simțit că am vizionat o adaptare după prologul din Assassin's Creed Valhalla, care la rândul său e adaptat după...oh, wait. Începe cu o petrecere vikingă, are loc trădarea, uciderea tatălui, fiul devine un războinic dur berseker care se duce la un raid viking, ajunge sclav, caută să se răzbune, se consultă cu o clarvăzătoare și caută să se lupte cu ucigașul tatălui său. Oare unde am mai văzut eu genul ăsta de poveste?
Raidul a fost excelent filmat, fără tranziții, fără editare, doar cu o singură cameră. Și cam aia a fost partea bună a filmului, pentru care i-am acordat +1, altfel îi dădeam un 4/10 Are ceva acuratețe istorică - medalionul protagonistului care e de proveniență abbasidă, ritualul funerar viking în conformitate cu descrierile lui Ibn Fadlan, partida de knattleikr - ball game antic, o femeie războinică vikingă care ia parte la raid în Tărâmul Rus, modul cum distribuiau sclavii către Constantinopol, către Islanda și Kiev.
Actorul Alexander Skarsgård care îl joacă pe Amleth arată a viking dur și bine lucrat, dar câteodată îl dă de gol caracterul finuț și real și se cam termină cu „vikingăreala”.
„Șahista” Anya Taylor-Joy menționată de
@burebista e și ea acolo să zică câteva chestii, să fie bosumflată și să-și arate fundulețul gol. Și cam atât.
Nicole Kidman m-a luat prin surprindere cu „plot twist”.
Antagonistul jucat de Claes Bang e total generic - unchiul rău și trădător care îl ucide pe tatăl protagonistului.
Willem Dafoe are o scenă bună pentru 5 minute în joaca de-a lupii.
Are câteva momente dure și sângeroase, dar se observă ușor efectele computerizate.
Scenele de fantasy, induse de imaginație sau de consumul de ciuperci halucinogene - sunt bunicele, cât să te provoace să te întrebi dacă ce vezi tu e un film istoric sau unul fantasy.
Finalul presupune o luptă într-un mediu vulcanic ca-n Revenge to the Sith, doar că e fără săbii laser, ci cu săbii de metal, iar combatanții sunt goi pușcă.
Dacă era făcut sub formă de serial de un sezon , printr-o adaptare mai bună a legendei lui Amleth, cred că ieșea ceva mai bun. Nu e nici chiar atât de rău ca
Pathfinder din 2007 unde vikingii au coarne și căruia i-am dat un 4 zdravăn, dar nici nu e la nivelul din
The 13th Warrior (1999), căruia i-am dat 7, ambele vizionate pe Disney+.