Că tot a fost Paștele, hai să notez niște filme cu tematică biblică despre Iisus.
Iisus din Nazaret din 1977 - rămâne în continuare campionul cu cea mai tare distribuție de actori clasici. Știu că adevăratul Iisus nu avea ochii albaștri, nu era alb și nici șaten cu păr lung, dar cred că Robert Powell a fost cel mai bun actor care l-ar fi putut imita pe Iisus din Evanghelii. Mistic, cu o privire pătrunztoare, hipnotic, solemn, sobru și cam melancolic în general și aprig la furie câteodată, dar uman și foarte jovial. Este exact acel Iisus din icoanele catolice și picturile renascentiste.
E foarte imersiv, fiindcă pe lângă coloana sonără, Iudeea și Galileea din secolul I sunt bine reconstituite. Se simte acea atmosferă rurală, de țară orientală, cu toate că un pic spre Maroc și Italia. Nu exagerează cu violența și nici nu e siropos.
10/10
Văzut pe Voyo
The Greatest Story Ever Told (1965), jucat de un Max von Sydow care încearcă să fie nobil, distant, ascetic, stoic, prea sobru și cu 0 carismă. Nu cred că cineva care ar predica de pe munte sau prin cetate ar fi ca Max von Sydow și să ajungă venerat de 2-3 miliarde de oameni. Uneori nici nu am senzația că există în film.
Actorii sunt îmbrăcați ca la serbare....într-un fel, așa erau filmele color din anii 50-60, mai degrabă teatru decât cinematografie. Îi vezi pe Iisus cu apostolii lui îmbrăcați doar în haine albe și curate de zici că aveau dero cu înălbitor, cu dantură perfectă, coafură/păr curat. De la bun început până la final, tot face alegorie la Holocaust, iar romanii sunt asemănați cu germanii naziști.
Peisajul e aspru, auster , cu orașe pictate pe fundal sau cu munți și stânci nord-americani când vine vorba de peisaje.
Plictiseală cât cuprinde și prea trist. Cred că a fost cel mai prost film în care a jucat Max von Sydow.
3/10 pentru coloană sonoră și acting ici colo
Văzut pe Amazon Prime
În contrast, King of Kings din 1961 îl are pe Jeffrey Hunter care e prea frumos, prea se comportă ca un star de cinema sau de surfer, acel Iisus clișeic care poartă haine roșii cu ceva albastru ca-n icoane. Nu, un tâmplar nu-și permitea haine colorate parcă de serbare școlară,cu bărbi false și peruci, poveste plicitisitoare și acting cam 0.
Aceeași notă - văzut mai demult, când l-o dat la TV.
Son of God - nu pot să-l descriu decât printr-un singur cuvânt: patetic.
Cam toți actorii au fost prost aleși, mai ales actorul portughez care l-a jucat pe Iisus, încercând să fie prea romantic, empatic, prea frumos, excesiv de jovial, prea vesel....NU, în Evanghelii, Iisus nu era așa...... nu exprimă deloc aerul ăla mistic pe care îl avea Robert Powell....și i se mai văd de la poștă extensiile alea fake.
E un film înfiorător de prost pentru 2014.
2/10 pentru coloană sonoră
Văzut pe Amazon Prime
Mary (2024) de pe Netflix - văzut de Crăciun.
Nu știu ce s-a vrut aici - cred că Netflix o dă în Assassin's Creed, încearcă să creeze propriul lore istoric cu Cleopatra africană, Alexandru cel Mare bisexual, acum....cu o Fecioara Maria mai feministă.
E bine că au ales în sfârșit actori evrei, mai ales pentru Fecioara Maria, dar .....prea frumoasă actrița pentru secolul 1 înaintea erei noastre, blondă cu ochii albaștri.
Poveste insipidă, clișeică, prea tras de păr....că-l vezi pe Iosif jucat de un actor mai tânăr care scoate sabia sau Maria alergând cu calul încercând să evadeze dintr-o casă cuprinsă de flăcări.
Au băgat femei preotese purtând pelerine roșii și pălărții țuguiate.
Iron - Doamne, ce și-au bătut joc de Anthony Hopkings - n-arată deloc a acel Irod din antichitate care a construit teatre, apeducte și care a renovat zidurile Ierusalimului și Templul.
Unde e talentatul Peter Ustinov, cel care a făcut cea mai bună portretizare a lui Irod în „Iisus din Nazaret”?
1/10 -doar pentru că îmi place cum araăt actrița care a jucat-o pe Maria.
Post Merge: 24 April 2025, 07:41
Luna asta a apărut în cinematografe și animația The King of Kings. Am citit că a făcut ceva profit la BOX OFFICE, că bate Disney, că e ceva de anvergura lui Prince of Egypt și are actori cunoscuți ca interpreți vocali.
Dar când văd prețul din cinema, cred că mai bine aștept să apară pe vreo platformă de streaming. Sunt curios dacă
Angel Studio acceptă plăți din România.Sunt producătorii serialului „Chosen”.