Author Topic: Milenialii  (Read 96 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline skyfallout

Milenialii
« on: 05 December 2018, 14:57 »
Multi dintre cei din generatia Baby-Boom sau generatia X aveau un loc de munca de la 16-18 ani imediat dupa ce terminau liceul, se specializau intr-o meserie, mai faceau eventual si stagiul militar, se casatoreau pe la 20-25 de ani,  aveau bani cat sa-si permita o casa si o masina, precum si vacante anuale,   faceau 1-2 copii si traiau asa pana la pensionare. Unii nu terminau liceul si tot se calificau intr-o meserie incat ca puteau sa traiasca decent.

Cei care erau mai ambitiosi temrinau  studiile superioare licentiale  la vreun colegiu/academie/universitate , se specializa intr-un domeniu forte si ajungea intr-o functie superioara.

Nu vorbesc de spatiul comunist, ci de America si Europa vestica din anii 1950-1990 pe perioada razboiului rece.

Dar din anii 2000, milenialii nascuti dupa incheierea razboiului rece, dupa 1990,   au ajuns mai saraci, mai indatorati si singuri.  Multi copilaresc pana la 30 de ani, nu se mai casatoresc, nu mai fac copii, dar nici macar nu se mai sinchisesc sa-si caute un partener. E generatia care isi schimba locurile de munca si partenerii sexuali ca pe niste sosete.  Sunt mai preocupati cu distractia sau cu cariera decat sa-si intemeieze o familie. Culmea e ca nici nu mai practica sport, petrecand mai mult timp pe dispozitivele digitale.  E musai acum sa ai liceul terminat pentru ca nici la aranjat marfa nu te angajeaza, iar facultatea e obligatorie daca vrei sa ajungi cel mult angajat intr-un call center pe salariul minim. Vrei o functie inalta, termina vreo doua mastere, fa si un doctorat, plus internship la greu. Este de asemenea o generatie mult mai individualista, pentru ei nu mai exista rude sau vecini sau prieteni. 

Economia globala s-a schimbat. Capitalismul a murit si a fost inlocuit de corporatism unde doar cativa giganti detin monopolul.S-a facut automatizare la scara mare incat ca multe meserii au disparut.

Spre ce ne indreptam?


A mai existat o generatie pierduta, cea  nascuta in anii 1890-1900,  care a experimentat anii primului razboi mondial, imbatranind intr-o o lume cuprinsa de marea depresiune, regimuri totalitare  si al doilea razboi mondial.

« Last Edit: 05 December 2018, 15:21 by skyfallout »
 

Offline Ransom

Milenialii
« Reply #1 on: 05 December 2018, 15:29 »
Zicea una Mary Schmich prin ceva eseu celebru in '97:
"Accept certain inalienable truths: Prices will rise. Politicians will philander. You, too, will get old. And when you do, you'll fantasize that when you were young, prices were reasonable, politicians were noble, and children respected their elders."
Eu zic ca ai inceput sa imbatranesti si tu...
 
The following users liked or thanked this post: Korn, Merlin, dess

Offline Ciocanul

Milenialii
« Reply #2 on: 06 December 2018, 15:20 »
Nu e doar imbatranire. Sunt generatii care traiesc mai prost mai ales cand sunt multe schimbari si convulsii sociale. Si mie mi se pare de ex ca cei nascuti in jur de 1900 au trait nasol. 2 razboaie, experimentul social numit comunism, regimuri nasoale, criza mondiala dura cu multe falimente si alte cele.
Mie mi se pare ca o duc la aproape 40 mai bine decat cei de 20-30 de acum. Erau alte oportunitati, te puteai realiza mai usor. Destul de rapid am facut bani de o cloaca in oras(nu de la mama si tata), ceea ce pt multi de acum pare ceva irealizabil. Nasolia mi se pare ca a plecat si de la migratia asta masiva de care putini vorbesc. E vorba de migratia interna spre orasele mari. Bine si migratie externa. Ne adunam tot mai mult in musuroaie si nimeni nu isi pune pb daca asta e ok sau nu. De asta e si criza locativa si de infrastructura si multe pb. O sa ajungem sa dormim in pavilioane ca in armata, o sa sapam ca si cartitele sub cladirile actuale. Frate ,cat ai dat pe terenul de la 100 m sub pamant cu acces la metrou ? :D
Ciudat de Mehico nu mai are apa decat cu taraita. In NY o gramada de oameni cu pb respiratorii de la clima umeda dar si de la poluare masiva de masini. In Paris dorm in tren si se spala la sala. Ajunge fratelo.
Nu cred sa nu fie solutii. Le bagi legi dure: nu mai ai voie sa dezv fabrici si activitate economica in zona X. Nu mai faci fabrica in Bucuresti, du-te la Carei sau Scornicesti sau pe altundeva. Hai sa ne mai imprastiem ca e mai bine. La fel si in alte zone.