Author Topic: Virusi, gripe, info & stuff  (Read 167555 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline taxon

Art. 30 – Libertatea de exprimare
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
 

Online KodiaK

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2221 on: 02 February 2024, 15:23 »
https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00221-1/fulltext
"The causes of these excess deaths are likely to be multiple and could include the direct effects of Covid-19 infection,1 acute pressures on NHS acute services resulting in poorer outcomes from episodes of acute illness,4 and disruption to chronic disease detection and management."
Mdea, COVID-ul, chiar daca a trecut cat de cat, tot mai are urmari si acum, si probabil o sa mai aiba multi ani.
Cei care s-au imbolnavit de forme grave, probabil o sa moara mai rpd decat ar fi murit daca nu s-ar fi imbolnavit.

Si pe langa asta mai sunt si mortile indirecte cauzate de COVID, pt ca in plina pandemie spitalele erau saturate de urgente covid, deci restul bolnavilor cronici, nu au mai putut fi monitorizati/tratati asa ca bolile lor s-au agravat si urmarile incepem sa le vedem acum.
Asus TUF Z590-PLUS | 10700KF | be quiet! Dark Rock Pro 4 | 32GB HyperX Fury 3600Mhz | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | ASUS ROG PG27AQDM
Reducere 1% PcG: G6TPRZ4K
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2222 on: 04 February 2024, 05:16 »
Urmările sunt mult mai grave dacă analizăm și pe plan psihologic.

Avem două generații de elevi care au început clasa I între septembrie 2020 și septembrie 2021. Prima a început online, de acasă. A doua a început la școală, dar elevii din această generația și-au cunoscut colegii și învățătoarele cu măștile sanitare la gură  și stând cu plexiglas și cu soluții de igienizare.  Sunt generații de elevi care s-au trezit în ani terminali (clasa a VIII-a, clasa a XII-a) că nu-și vor mai vedea colegii pentru a-și lua rămas bun sau pentru a organiza balul de absolvire.
Imaginați-vă să fi fost noi în locul lor.  Mulți și-au pierdut câte un bunic, un părinte, poate ambii bunici, poate chiar ambii părinți, frații (ascultasem povești horror la radio prin 2020 cu o fată care a avut toată familia decimată de COVID).  Anii 2020-2021 vor fi niște ani care vor rămâne ca o traumă care-i va bântui pe viață pe foarte mulți tineri din generația Z.
Mulți, din cauza nepăsării guvernului Orban în a le asigura toate cele necesare, au abandonat școala ori s-au pierdut cu materia. Ce tablete și cursuri online dacă mulți stau la sate care nu sunt conectate la internet sa la curent electric?  Mulți profesori habar nu au avut cum să predea online. Foarte mulți elevi au trișat la examene, au absentat, s-au jucat Fortnite în timp ce erau cu camerele închise.  Pe alocuri, s-au făcut ceva progrese. În loc să-i mai forțeze să memoreze papagalicește cursurile, s-a renunțat la teste/examene și s-a recurs la la eseuri, exerciții interactive și prezentări prin Power Point.  Studenții (me included) poate că s-au adaptat și s-au descurcat mai bine, cu toate că a fost aiurea să îmi văd colegii (care erau ok) doar un semestru, și trei semestre, pentru tot restul masterului, să nu-i mai văd decât pe Zoom și să comunic cu ei doar prin Whatsapp. Așa ok cum păreau, unii o luaseră razna sau deveniseră irascibili și agresivi. Se supărau din orice. Școala online, chiar dacă dispunea de instrumente mai bune pentru predare, a tâmpit mai mult elevii decât a făcut-o școala în formatul tradițional. Mulți nu vor știi cum să socializeze face-to-face.
 
Deci da, urmările COVID se vor simți pentru zeci de ani, mai ales pe plan psihologic. Eu stau mai mult în casă decât pe afară, și nu sunt singurul. Prefer telemunca decât să mă mai duc în aglomerație și să lucrez la un sediu. Comand mai des prin Glovo decât mă deplasez la supermarket sau la  restaurant. Prefer să îmi fac abonament la Netflix decât să mă deplasez la cinema (de la pandemie încoace, doar patru filme am vizionat la cinema).  Am renunțat la mijloace de transport în comun și prefer să circul cu Bolt/Uber.  Am mai fost la vreo trei concerte, dar nu m-am simțit în largul meu fiindcă încă mai am frica aia din 2020 când eram setat să mențin distanța de alți oameni. Și da, mă duc la vreo trei psihologi.  Sunt mulți dintre cunoscuți și rude cu care n-am mai putut păstra legătura din cauza necazurilor cauzate de COVID. Am pierdut două rude pe durata pandemiei.  Multe persoane care erau de treabă s-au schimbat în rău. Și mai e inflația globală cauzată de pandemie, care a contribuit mai mult la scumpiri și criza energetică decât a făcut-o războiul Rusiei din Ucraina. Mai rău e că a crescut prostia, imprudența, agresivitatea și nesimțirea în societatea românească la câte accidente cu morți și răniți se întâmplă acum.  Și e normal, am început să trăim la maximă intensitate  ca și cum fiecare zi ar fi ultima.   
Cam peste tot, oriunde pe planeta asta, dacă ieși pe stradă și vezi oamenii încă anxioși, parcă încă simți că a fost o catastrofă, doar că acum e ca o rană globală care încă se cicatrizează. Și dacă nu începe un WW3 care să o redeschidă și să o agraveze, cred că va mai dura vindecarea.

Situația socială era rea și înainte, prin 2001-2019, dar acum e mult, mult, mult mai rea. Personal, preferam mai degrabă vechea normalitate pre-COVID decât noua normalitate post-COVID. Pentru că oricât de agresivi erau unii înainte, mai găseai și oameni speciali, oameni foarte buni și prietenoși, ajutători, generoși, permisivi, toleranți. Azi, fiecare e cam pentru el. Toți sunt acum foarte pasiv-agresivi și colerici, poate numai la ChatGPT mai găsești bunătate și prietenie. Umanitatea a murit de la COVID. Nu știu spre ce ne îndreptăm sau dacă o să mai avem acele părți pozitive care erau înainte de pandemie. Nici ChatGPT nu-mi poate răspunde la întrebarea asta.
 


Post Merge: 05 February 2024, 02:55
.
« Last Edit: 05 February 2024, 02:55 by peacemaker »
 

Offline axxel4you

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2223 on: 02 March 2024, 15:48 »
Two new rare Covid vaccine side effects revealed by global study of over 99 million people

https://www.independent.co.uk/news/science/covid-vaccine-side-effects-study-b2501088.html
Ryzen 7 1700 3.8Ghz, 16Gb(4x4Gb) DDR4 3000Mhz Corsair Vengence LPX, Radeon PRO DUO HBM, Silverstone Raven 2, Corsair TX850 V2, Scythe Ashura Shadow,
 

Offline Asth

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2224 on: 02 March 2024, 16:36 »
Teoretic, ar merge și la noi ceva în acest sens:

https://facias.ro/romanii-care-au-suferit-reactii-adverse-severe-dupa-vaccinarea-anti-covid-19-vor-fi-ajutati-sa-isi-faca-dreptate/

însă-n practic ultima țară din UE nu-s respectate, de către STAT, foarte multe decizii definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată, ca să nu mai zic că autoritățile noastre mint pe rupte-n efectiv orice domeniu, rata inflației, rata șomajului, cheltuielile publice, etc.

 

Offline taxon

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2225 on: 16 April 2024, 14:36 »
Poate va era dor de Covid.
212 cazuri saptamina trecuta, cu 47 de spitalizari si 5 decese.
64 de cazuri reprezinta reinfectari la mai mult de 90 de zile de la anterioara.
Am inteles ca in spitale inca se cere testul PCR inainte de internare, asa e?
Art. 30 – Libertatea de exprimare
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
 

Offline ericmario

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2226 on: 17 April 2024, 23:04 »
 Așa o fi.
Dar de ce întrebi?
Crezi că Covid-ul e idiot să infecteze pe unul ca tine?  ;)
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
 

Offline Asth

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2227 on: 17 April 2024, 23:10 »
 

Offline taxon

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2228 on: 24 April 2024, 12:38 »
Bravo, madam! Fara alte comentarii.
Art. 30 – Libertatea de exprimare
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
 

Offline Ciocanul

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2229 on: 24 April 2024, 21:51 »
A mai fost chestia asta si in alti ani si in alte zone.
Sigur e un complot. :D
Question everything !
 

Offline Asth

Virusi, gripe, info & stuff
« Reply #2230 on: 25 April 2024, 00:52 »
Bravo, madam! Fara alte comentarii.

COVID-19 e mult mai mare decât particulele din praful saharian, acesta fiind de altfel și motivul principal pentru care era necesară purtarea măștii medicale!...