Deja preturile nu mai sunt prea relevante pentru uni, ma bucur ca in cativa ani ati fost educati cum trebuie. Cati dintre astia care ati spart bani pe RTX 3000 sau Radeon 6000 nu aveti absolut nici un credit, nici o datorie de platit pentru absolut nimic ? Cati ?
Eu n-am. Si am dat 5600 pe rog 3080 si cam pe 20000 pe pc. Niciodata nu am inteles prostiile astea, bine ca se dau zeci de mii pe masini care stau 23 de ore parcate si se devalorizeaza, sa nu mai vorbesc de alea de sute de mii unde de la 100k in 24 de luni ai pierdut 50k euro, pana la urma ptr ce, analogia tot aia e, si un matiz te duce tot de la a la b, dar n-o sa fie niciodata S class. Asa si cu pc-urile, iti permiti si iti place, iti iei ce vrei, nu iti permiti sau poate nu justifici banii, nu e nimic, sunt si matizuri si S class in IT. La baza ambele fac tot cam aia. Unele din cele mai mari ciobanisme mi se pare sa te intereseze ce face altu' cu banii lui. Ca mi-a convenit sa dau 1200 euro pe 3080 cand pretul realistic trebuia sa fie 900? Evident ca nu, asta e situatia, uneori platesti pentru "privilegii". In cazul asta asteptatul, eu acum am vrut sa imi fac pc-ul si sa imi fac treaba cu el, am platit in plus, am asteptat 4 luni de cand au anuntat rog 3080 si abia saptamana trecuta l-am prins, 4 luni de sniping pe toate site-urile din ro si afara. Acum ce ar trebui sa facem? Ce va face pe voi sa credeti ca o sa isi revina preturile asa de repede sau vreodata? Problemele de supply pot sa dureze la infinit, nu e o problema de logistica aici, e o problema de productie, planturile sunt la 100% capacitate si nu fac nici pe jumatate fata la demand, de la procesoarele de telefoane pana la astea de desktop si console. Apple deja a rezervat tot procesul de 5nm la tsmc, restul sunt blocati pe 7nm sau mai rau cu un numar foarte mic fata de demand, pur si simplu' nu pot sa se produca destule si nici nu e ca si cum gata, construiesti waffere asa, la nimereala, si astia de au fabricile lor la randul lor au shareholders, strategii de productie, contracte, estimeaza piata, mai exista si competitie si lista continua. Asa ca sa revenim, sunt destule pc-uri perfect potente la vanzare si acum sh pe olx sau chiar aici pe cgf si piese destule pentru piata mainstream inca sunt prin magazine, 99% din oameni nu dau 5000+ lei pe o placa video, nici macar din toti prietenii mei gameri eu sunt singurul care a vrut sa dea atatia bani pe o placa video. Astea sunt chestii de entuziasti unde platesti pentru bleeding edge, piata mainstream se invarte in jurul a 2500-4000 lei, pe acolo se invart 95% din pc-urile vandute.