Author Topic: Ciclul războaielor europene  (Read 359 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline daveWalter

Ciclul războaielor europene
« on: 20 October 2024, 01:22 »
Cam în fiecare secol e câte un război major în Europa. Secolul 21 clar nu va fi excepția.

Lăsând deoparte războiul troian, eu o să enumăr războaiele europene care au fost duse la scară largă din momentul când mare parte din Europa a devenit civilizată.

În secolul V î.Hr. - prin 499-449 î.Hr. - au fost războaiele greco-persoane. 50 ani de război!
Și între 431 și 404 î.Hr., a fost războiul peloponesiac între Sparta și Atena - 27 ani de război între orașe-state grecești.


În secolul IV î.Hr. , între 378 și 362 î.Hr. - războiul dintre Sparta și Teba.
Iar după aventurilel lui Alexandru cel Mare în Orient, au urmat războaiele dintre diadohi și regatele succesoare elenistice între 322 și 281 î.Hr.

În secolul III î.Hr. între 272 și 202 î.Hr. - cele două războaie punice între Roma și Cartagina.

În secolul II î.Hr., între 198 și 168 î.Hr., războaiele dintre Roma și Macedonia

În secolul I î.Hr., între 60 și 50 î.Hr., războaiele galice.
Iar între 49 î.Hr. și 31 î.Hr., războaiele civile între romani, între Pompei și Cezar, între Antoniu/Octavian și Brutus/Cassius, între Antoniu și Augustus.

În secolul I d.Hr., a fost cică PAX Romana, cu toate că a ieșit de niște războaie germanice la frontieră, în rest mai un război cu Britania între 40 și 61, mai un război civil în 68, mai un război cu Iudeea în 70, mai niște războaie cu Dacia între 86 și 106.

În secolul II d.Hr., au fost războaiele marcomanice și cu Parția din 160 până în 180. Dar au fost perioade de pace de câte 20-30 ani. Cred că atunci a fost ultima oară când s-a mai trăit bine în Europa până în epoca modernă.

Iar din secolul III d.Hr. -mai din 235, când a început criza Imperiului Roman și declinul, Europa n-a mai cunoscut pacea. Gen, au început invaziile germanice.
În 450 a fost invazia hunilor conduși de Attila Hunul.
Și după ce s-a dus Attila, germanicii se băteau cu romanii și jefuiau orașe.

În 530-550, războaiele bizantine ale lui Iustinian. Germanicii se băteau cu bizantinii.

După anii 630, invaziile arabe și crearea califatelor. Germanicii din Europa ajungeau să se bată cu arabii.

Din 700 până în 800, se băteau germanicii între ei. Și spre 800, Carol cel Mare.

Prin 800 - vikingii

Prin 900- iar vikingi, dar și bulgari, maghiari,  slavi, cumani, pecenegi.

Prin 1000 - normanzii și în rest, aceiași protagoniști.

Și la 1100 - Cruciadele. Până îi alungă Saladin de acolo. Și ceva războaie între regate și nobili în Europa.

La 1200 - Invazia Mongolă a urmașilor lui Genghis Han care pustiesc juma de Europă.

La 1300 - Ciuma și Războiul de 100 ani între Franța și Anglia, plus alte războaie între nobili feudali și regate. Și tătarii.

La 1400 - vin turcii. În 1453, un Mehmed cucerește Constantinopolul.

La 1500-  cotropesc otomanii Europa. Se bat statele italiene între ele, ba francezii între ei. Ba e o inchiziție. Ba se duc spaniolii să cotropească niște civilizații mesoamericane. Ba încep și rușii să se extindă.    Ba apoi începe reforma protestantă. Și ajung protestanții să se bată cu catolicii.  La noi, Ioan de Hunedoara,  Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare rezistă în fața turcilor. Nu-i bat.

La 1600, se bat olandezii cu spaniolii sau cu englezii, ba cu francezii, ba iese de un război de 30 ani între protestanți și catolici, și după aia devine  confuz pentru că unele state protestante ajung să treacă în tabăra catolică și invers. Ba iese de un război civil în Anglia și decapitarea unui rege.  La noi, e Mihai Viteazul care se bate cam cu toată lumea.

La 1700 , un rege prusac german și o împărăteasă austriacă au declanșat două mari războaie în Europa, inclusiv războiul de 7 ani, trimițând tineri aliniați să se omoare ca idioții  face to face cu muschete. Acțiunile lor au dus la independența Americii și la o revoluție sângeroasă în Franța, culminată cu ghilotinări. La noi, teritoriul de azi al României era front unde se băteau austriecii cu rușii și cu turcii.

În secolul 19, a fost un francez de origine corsicană  -Napoleon Bonaparte - care a perturbat toată pacea continentului, ducând războaie până în Rusia. Milioane de europeni morți pentru grandomaniile unui cuceritor.  Iese tehnic de 100 de ani de pace după Congresul de la Viena, dar mai au loc războaie ici colo: răscoalele din 1821 și războiul de  independența Greciei,  revoluțiile de la 1848,  Crimeea, Prusia vs Franța, războiul de independență al României într-un război ruso-turc.
 
În secolul 20, a fost nevoie de doi kaizeri mustăcioși din Germania și Austria, bolnavi după putere și control, invidioși pe monopolul britanic, să pornească un ciclu al violenței care a durat 31 ani, început  cu tranșee, gaze, mutilări cauzate de artilerie .....și finalizat de un alt austriac mustăcios pictor ratat care a ruinat întreaga Europă și un georgian mustăcios care a fost de-a dreptul măcelar care a instalat comunismul în jumătate de Europă, să nu mai zic de lagăre de concentrare sau de gulaguri. Cei 31 ani au fost relativ nașpa în comparație cu cei 45 ani de război rece într-o Europă divizată printr-o cortină de fier între SUA și URSS. Bine că revoluțiile anticomuniste din 1989-1991 și războaiele din Iugoslavia n-au dus la WW3.


În secolul 21?  E posibil ca  rusul cel  pitic și chelios cu ochii ca de gheață să fie cauzatorul unui ciclu de violență după ce a făcut prin Ucraina.....dar apoi, când o să dispară ...și va dispărea..............ce credeți că o să facă Polonia, Turcia sau Ucraina cu atâtea arme și avioane americane după ce Federația Rusă se va destrăma?

Dar cum credeți că o să arate UK, Franța și Germania cu milioane de imigranți arabi, africani și indieni?

Just asking!



« Last Edit: 20 October 2024, 01:27 by daveWalter »
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline Ciocanul

Ciclul războaielor europene
« Reply #1 on: 20 October 2024, 09:51 »
Cum ar arata UK, Franța și Germania fara milioane de imigranti ? Destul de trist daca gandesti in timp. Uita-te in Japonia ce inseamna o tara extrem de imbatranita: case goale, plin de mosi, lipsa de forta de munca, scadere economica, depresie.
 

Offline daveWalter

Ciclul războaielor europene
« Reply #2 on: 20 October 2024, 23:44 »
Cum ar arata UK, Franța și Germania fara milioane de imigranti ? Destul de trist daca gandesti in timp. Uita-te in Japonia ce inseamna o tara extrem de imbatranita: case goale, plin de mosi, lipsa de forta de munca, scadere economica, depresie.
Doar că în clipa de față, parcă ți-ai dori să trăiești mai mult în Tokyo decât în Paris, Londra sau Berlin. Chiar și decât în New York.

Dacă ar veni un miliardar și ți-ar spune că îți dă bani și cetățenie permanentă, dar ai avea de ales între New York și .....Tokyo........eu presupun că ai alege Tokyo.

Din motive evidente!
S-ar putea și mai bine- Hong Kong, Singapore, Seul, Taipei.
Ignored list: ericmario, ZorracK
 

Offline daveWalter

Ciclul războaielor europene
« Reply #3 on: 25 October 2024, 03:28 »
Știați că istoricii încă dezbat care ar fi fost începutul celui de-al doilea război mondial? Unii că 1931, alții că 1935, ba 1939 etc. Cert este că timp de aproximativ 10 ani, diverse conflicte armate de pe diferite continente au tot crescut până când, în 1941, s-a ajuns la un conflict global, absolut scăpat de sub control. Ce a urmat știm toți.
 


E cam aiurea să mai spui că WW2 a început la 1 septembrie 1939. Nu era niciun război mondial în 1939. A început un război regional la nivel est-european? Da!
Pe urmă s-a extins pe parcursul iernii între Finlanda și URSS, apoi a venit 1940 cu cucerirea Norvegiei, capitularea Franței și bombardarea Angliei, deci război continental.
A urmat 1941 cu ocuparea Balcanilor, invazia Africii de Nord și a Uniunii Sovietice. De aici e un război intercontinental .
În paralel a fost războiul sino-japonez din 1937, cu Japonia extinsă în China, Coreea, Indochina, Indonezia. Era un război regional la nivel asiatic.  Erau țări de pe trei continente în stare de război ce-i drept.

Eu aș plasa startul celui de-al doilea război mondial pe 7-11 decembrie 1941, când au fost atacul de la Pearl Harbour și declarația de război a Germaniei împotriva SUA. De pe 11 decembrie 1941 putem vorbi de un război mondial real.  La fel cum startul lui WW1 ar fi în 1917, când America a intrat oficial de partea Antantei în război cu Puterile Centrale.

Originile WW2, dacă vrei, le poți data încă din 1918, din momentul înfrângerii Imperiului German în WW1. Sau de la venirea lui Mussolini și Hitler la putere între 1922 și 1933.
Dar dacă e să o luăm altfel, aș zice că pacea mondială s-a cam stricat de la invazia japoneză a Manciuriei din 1931. Războiul a escaladat la nivel regional în 1937.
În 1935-1936 a fost Al Doilea Război Italo-Etiopian.
Și în 1938 a fost Austria anexată de Germania nazistă, iar în 1939 a urmat Cehoslovacia, și apoi Polonia.
Dar nu poți să compari ritmul anilor 1930-1940 cu anii 2010-2020.

Dacă e să înceapă WW3, va începe când o să vedem războaie multiple, extinse și totale la scară largă pe vreo 4 continente măcar, cum au fost WW1 și WW2.

Adică, trebuie să ai un război în Europa, împărțit pe două-trei fronturi - frontul vestic, frontul mediteranean/balcanic care e foarte important și frontul estic.
Trebuie să ai un război și în Africa.
Trebuie să ai un război extins sau războaie multiple în Asia - în lumea islamică și în Orientul Îndepărtat, pe zona ASIA-PACIFIC sau INDO-PACIFIC.
Și mai ales, îți trebuie implicarea SUA și Canadei din America de Nord și a unor țări din America de Sud.
Ca să nu mai vorbim că Australia a fost activă în ambele războaie mondiale.
Și s-au dus bătălii navale în Atlantic și Pacific.

Din momentul când ai toate astea, se cheamă că ești în WW3.


Originile le poți plasa pe 24 februarie 2022, când Rusia invadează Ucraina, sau 7 octombrie 2023 , când Hamas și Hezbollah (Iran) atacă Israelul, sau când China impune blocadă navală Taiwanului sau Coreea de Nord participă la războiul din Ucraina în 2024 că are conflict de graniță cu Coreea de Sud după ce a bombardat-o cu pungi cu fecale și cu gunoaie.
Ai trei focare de război mari și late, dar nu înseamnă că e WW3, e cam situația anilor 1930 cu Manciuria- Etiopia-Austria. Poate să fie peste 10 ani, poate peste 20 ani WW3. Cam evoluează lent pentru că țările de azi sunt mai bine apărate și mai avansate tehnologic, iar oamenii mai puțin dispuși să-și dea viața.

Dacă vrei originile celui de-al treilea război mondial, ai 2022-2027, dar stai că trebuie să mergi mai înapoi - ai Crimeea în 2014, ai dezvoltarea programului nuclear al Coreii de Nord in 2006, ai războaiele arabo-israeliene de la 1948. Poți să te duci până la războiul din Coreea și războiul civil chinez.

Ignored list: ericmario, ZorracK