Author Topic: Civilizatii si Culturi  (Read 1338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

skyfallout

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Civilizatii si Culturi
« on: 11 December 2018, 18:44 »
Conform cartii "Declinul Vestului" scrisa de germanul Oswald Spengler, istoria e o serie de cicluri. El nu vorbeste despre o istorie impartita in epoci, ci in culturi si civilizatii dominante care evolueaza precum organismele la nivel macroistoric. Pot coexista in pace sau se pot infrunta pana la anihilarea uneia, iar civilizatia castigatoare ia totul si domina lumea cunoscuta pana cand va fi inlocuita de o alta civilizatie.Fiecare civilizatie dureaza un "an" cosmic - se naste la 1  ianuarie,   isi incepe ascensiunea in martie-aprilie cand are loc "insamantarea", creste si   prospera din iulie, in septembrie  cand incepe culegerea  si secerisul ,  se bucura de roadele muncii ei, ca din octombrie, cand natura se degradeaza, sa inceapa foametea, criza, declinul, iar la venirea nametilor  din decembrie are loc colapsul cand ingheata si vine gerul la 31 decembrie.

Autorul spune ca au existat opt culturi/civilizatii dominante. Nu sunt incluse triburile celtice, triburile aborigene, triburile polineziene,  triburile africane,  triburile indigene din America de Nord   , nefiind considerate centre de civilizatie.

Si acestea sunt :

1. Civilizatia Mesopotamiana (4500 i.e.n.- 539 i.e.n.)  - Sumer, Akkad, Asiria si Babilon

2. Civilizatia Egipteana ( 3050 i.e.n.- 30 i.e.n.)

3. CIivilizatia Chineza (2070 i.e.n.- 1911 e.n.)

4. Civilizatia Indiana (3300 i.e.n.- 1857 e.n.)

5. Civilizatia Mezoamericana (2000 i.e.n.- 1522 e.n.) - maiasii, aztecii si incasii

6. Civilizatia Apolliana Clasica - a inclus  Grecia antica si Imperiul Roman (800 i.e.n.- 500 e.n.), civilizatii care apreciau frumusetea corpului uman si preferau sa traiasca momentul prezent

7. Civilizatia Magiana   (400 i.e.n. - 1600 e.n.) - a cuprins  Persia in perioada zoroastrismului,  Israelul, Europa crestina timpurie si lumea araba islamizata, aveau ideologia religioasa ca fundament al civilizatiei

8. Civilizatia Faustiana (1000- 2000) - civilizatia Europei occidentale, care si-a extins putera si influenta asupra intregii planete din secolul al XV-lea, avand drept concept explorarea infinitului si progresul accelerat.   Nu conteaza ca in prezent esti american, sud-american , european, rus, arab,  african, asiatic sau australian, apartii civilziatiei faustiene din moment ce ai infrastructura si stil de viata occidentalizat. Aparent, civilizatia noastra se afla in anotimpul toamnei, undeva prin octombrie-noiembrie.

Eu cred ca urmatoarea civilizatie o sa inceapa in cateva sute de ani si va fi una mixta-robotizata, caci va exista o singura rasa la nivel global.Neagu Djuvara spunea ca civilizatia occidentala este demult in pragul declinului. Statele Unite sunt poate cea mai mare superputere de pe planeta,  insa este un imperiu in plin declin. China este o putere regionala locala intarita, dar si-a pierdut vlaga. Rusia nu-si va mai reveni niciodata in pozita de superputere, fiind doar o tara mare care santajeaza si ameninta. Iar Europa este deja in plin proces de islamizare si africanizare.   

Nu se stie cine va fi urmatorul hegemon, dar in mod cert vor urma secole de haos si dispute pentru suprematie.  Djuvara crede ca urmatoarea superputere hegemonica ar putea deveni o tara care n-a fost niciodata o superputere si ca ar putea fi chiar Brazilia.
https://romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.html