Author Topic: Alimentatia sanatoasa  (Read 28112 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #75 on: 15 October 2018, 10:24 »
..foarte adevarat.
cu atat mai mult, cel mai bun lucru e sa ne dam o sansa.
cand citeam pe colegul forumist ca mananca o data pe zi nu-mi venea sa cred. acum imi dau seama ca e mai usor pe regim low-carb, pentru ca eu mananc pe saturate in numai doua mese.
mai mult de-atat, fereastra intre mese am redus-o la 8-9 ore. asa cum zicea doctorul ..brett osborne cu james grage: ketoza nu conteaza. nu te obliga nimeni sa faci schimbari atat de majore - daca scoti painea si zaharul e deja foarte bine. in acelasi timp nu te pacali singur ca esti ok daca te simti bine etc. cata vreme ramai sclavul poftelor, te pastrezi pe acel drum in deriva.

..cine era cu bauturile fara zahar indulcite? oamenii astia zic ca ele intretin dependenta. prin alte parti scrie ca a ar fi chiar toxice.. (cel putin aspartamul e belea afaik).
https://youtu.be/hRoxvI1p1Bc?t=1076

Post Merge: 15 October 2018, 16:57
va rog sa nu va suparati fata de tonul meu sau ca aglomerez atatea informatii..
am motive egoiste - e un mod bun de a expune o problema, care odata articulata e mai usor de elucidat.
deci sunt aici ca ..parte din experienta prin care trec, daca are sens ce zic. hm?
asa deci, eram complet strain de acest joe rogan.. am dat cateodata prin podcastul lui cand era krauss ori bill burr (cred ca-i foarte bun la interviuri, insa un average comic). acuim am gasit destule ore pe care le-am petrecut fie repede fie cu notari, cu diversi doctori. numai rhonda a aparut de vreo sapte-opt ori. dar ce au bun toti astia trebuie pus cumva impreuna si conectat.
« Last Edit: 15 October 2018, 16:57 by Monier »
 

Offline stalker2142

Alimentatia sanatoasa
« Reply #76 on: 15 October 2018, 19:12 »
emmm
credeam ca ati renuntat la cereale, adica orez. nu stiu ce face whey gold ala. nu merg la sala, nu cunosc. as lua de banii aia niste pastile cu ulei de peste o-3. sase pe zi sau mai multe.
verziturile le gasesc mereu intr-o salata mare, toate minunatiile sunt acolo, cu marar si piper, cateodata in stil italian cateodata francez asoasf. ca gust, ..inegalabil!

cred ca stiu ce se intampla. gandesti (ca si mine, pana acum) asa cum ne-am indoctrinat, prin perspectiva caloriilor! gandesti ca le scoti prin antrenament, ca repari si castigi, ca tii lucrurile sub control, ca poti compensa, asa-i?
din atatea lucruri gresite in filosofia CICO, una e vinovatia si sentimentul ca pacatuiesti daca mananci. insa aici nu e threadul despre cum sa slabesti.. si nu vreau/stiu sa dau sfaturi, departe de mine.
eu urmaresc adevarul de la oamenii astia.
 ma feresc de "bro science" pentru ca nu sunt ca ei.

Cereale bag in cantitate destul de mare in ultima vreme, produsele la care m-am oprit in ultima vreme sunt astea doua
https://www.mega-image.ro/Cafea-2C-cereale-si-mic-dejun/Musli-2C-fulgi-si-cereale/Musli/Musli-crocant-cu-migdale-si-afine-350g/p/76029
https://www.mega-image.ro/Cafea-2C-cereale-si-mic-dejun/Musli-2C-fulgi-si-cereale/Fulgi/Fulgi-de-ovaz-integrali-800g/p/97814
dar am mai luat si altele gen sanovita ...o sa mai incerc si de la kellog desi sunt mai scumpe
ideea e sa aiba o varietate de cereale integrale, eventual si fructe uscate ..si fara zahar adaos, sau daca e foarte putin.

whey gold standard e un concentrat din proteine din zer de lapte cam 80% concentratia,e cel mai vandut produs in america.
omega 3 am luat ceva in trecut dar stiu ca trebuie sa iei o doza destul de mare, sa ajungi pe la 1000mg de acizi la o portie zilnica si la majoritatea iti vine gustul ala de peste inapoi pe gat

ideea e ca am cam ajuns la concluzia ca trebuie sa limitez carnea, in cantitati mari o diger greu..imi umfla tot abdomenul si ma incapaciteaza, imi apar si niste roseli pe fatza; cerealele cu iaurt le diger perfect si ajuta stomacul

de slabit nu vreau sa slabesc, am 185 90 ...caut prin teste sa ajung la formula cea mai buna sa fiu in forma cea mai buna tot timpul, fara ups and downs


 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #77 on: 17 October 2018, 15:47 »
asa deci era vorba de un concentrat de proteine, si daca mai bagi carne atrunci e rau. adica e prea multa proteina, cam cat iti trebuie daca faci culturism?..
-

un lucru am observat la attia si rhonda, poate lustig: nu sunt in keto. asta spune ceva in sensul ca un regim de viata low carb ar fi suficient de sanatos*, de verme ce keto ar fi ceva mai strict.
eu nu urmaresc decat keto atm, nici macar nu m-am readaptat in totalitate ffs, din august am facut exces de fructe. dar chiar si in full keto, poti manca ~25 grame glucide din fructe, cu tot cu salatele de varza, nap, broc, rosii wtvr. problema apare cand bagi ..cartofi ori alte surse bogate de carbi in mancarea gatita (sosurile cumparate si orice preparate au iesit afara pe geam btw, asta sa fie clar).

*combinat cu miscare aeroba, somn mult si relaxare plus pauza digestiva de 14-16 ore.
relaxarea, odihna, meditatia, sunt toate o parte a ecuatiei pana acum negljata. attia mentioneaza des cortizolul.
(de asta am sa reincep niste yoga, wtf. vorbim de 15 minute in 5-6 pozitii terminand cu stand in picioare nemiscat).
« Last Edit: 17 October 2018, 15:50 by Monier »
 

Offline dic1

Alimentatia sanatoasa
« Reply #78 on: 18 October 2018, 08:46 »
eu inteleg perfect, este infiorator de greu sa tii alimentatia sub control, mai ales in conditiile in care peste tot este o explozie de zahar si carbohidrati.
Dureaza 10 zile, maxim 2 saptamani ca sa dispara pofta de dulce. Perioada aia este grea, dar nu trebuie sa bagi nimic dulce in tine. Daca treci de cele 2 saptamani, nu vei mai simti nevoia de zahar, dispare complet pofta de dulciuri.
Prin dulce ma refer si la sucuri acidulate, chiar si fresh-uri (au zahar destul si bauturile naturale de portocale, morcovi etc).
« Last Edit: 18 October 2018, 08:48 by dic1 »
 

Offline stalker2142

Alimentatia sanatoasa
« Reply #79 on: 18 October 2018, 18:13 »
Proteine, teoretic in mod natural (adica fara steroizi) ar fi cam 2 grame pe kg de corp ..in cazul meu 2 x 90 = 180

Daca e vorba de keto, eu as taia de tot fructe, surse directe de carbo pentru ca in alea 50 de g pe zi sa poti sa bagi mai multe legume cum e explicat in ghidul asta din categoria above ground:
https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/vegetables
in felul asta ai un volum mai mare de fibre, vitamine, minerale care nu prea se gasesc in sursele animale
in plus la salate poti sa adaugi uleiuri vegetale de masline si floarea soarelui ca sa mai poti reduce din grasimile animale
oricum majoritatea parerilor sunt ca nu ar fi un regim bun nice pt sanatate, dar nici pentru rezultate sportive
eu nu ii vad sensul decat pentru cineva care vrea sa slabeasca cu orice pret

la keto am vazut ca iti dispare de tot pofta de dulciuri, adica prajituri, sucuri care contin zahar etc...chiar constientizezi ca in starea aia ti-ar face rau chiar daca numai ai gusta asa ceva... in schimb iti e pofta tot timpul de paine, cartofi, orez, fasole batuta, produse de patiserie, paste etc

yoga :) incearca mai bine flotari, hyperextensii, hanging leg raises, squat & benchpress cu bara olimpica
 

Offline dic1

Alimentatia sanatoasa
« Reply #80 on: 18 October 2018, 21:50 »
la keto am vazut ca iti dispare de tot pofta de dulciuri, adica prajituri, sucuri care contin zahar etc...chiar constientizezi ca in starea aia ti-ar face rau chiar daca numai ai gusta asa ceva... in schimb iti e pofta tot timpul de paine, cartofi, orez, fasole batuta, produse de patiserie, paste etc
Ah, da ai dreptate. Mi se face pofta si as manca oricand junk food/bombe calorice gatite, de exemplu: cartofi prajiti, saorma, pizza, pasta, lasagna, musaca, mici, carnati, sarmale, burgers :)

LE: In cazul meu nu e vorba de keto. Am inceput sa imi numar caloriile cu MyFitnessPal si vad ca ofera rezultat pozitiv pana acum. Mai scap intr-o bere, intr-un snitel, intr-un mic (de fapt 2-3), musaca, sarmale (in general bombe calorice gatite ca sa nu refuz complet gazda, spune ca sunt fitos :) ); consum portii mici, cat sa nu trec de cele 2100-2200kcal/zi. Partea buna este ca inainte aveam mereu pofta de dulce, eram dependent de zahar si am scapat de asta. Paine, chipsuri, alune (nuci, arahide, seminte etc) oricum nu prea consumam inainte, nu simt pofta nici acum.
« Last Edit: 18 October 2018, 22:13 by dic1 »
 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #81 on: 22 October 2018, 23:06 »
mdaa

-stalker, ..fiecare antrenare cu scopul ei.
-m-am uitata la dietdoctor desigur, omul ala e putin nebun la cum arata si la ce restrictii incredibile impune. de asemenea, desi imi place toata conceptia cu imagini si cifre, unele nu se potrivesc, alte recomandari sunt fie prea stricte fie prea permisive. o piersica are pe jumate fata de struguri, unele mere sunt foarte dulci. favoritele mele, merele fuji sunt incredibil de dulci.

fiecare om are un prag la keto, mai jos sau mai sus. desi pare stricta in aparenta, iti ofera libertate. paradoxal, dar adevarat: daca pleci de la un nivel de baza cu acea salata de verzituri, atunci nu doar ca mananci ce-i necesar, dar ai sa remarci ca iti permite un mar, un strugure, prune etc. culmea, daca iti impune cineva un mar pe zi, tinzi sa trisezi.."hwat, in fiecare zi, negro??" acum daca te feresti de excese cu fructele, atunci vrei multe, vrei sa ..trisezi.

nu numai ca regimul low carb sau keto este extrem de benefic. eu sunt absolut convins ca e singurul tip de regim care apropie omul modern de normalitatea speciei!

pofta de dulce dispare din memoria imediata, pentru ca dispar stimulii. pofta de dulce niciodata nu va dispare, omul a invatat sa pofteasca din timpuri imemoriale.. e vesnica.

dic1, ori vrei sa mananci sanatos pe tot restul vietii (fara cantare si aplicatii), ori vrei sa iti construiesti o inchisoare cu limitele alea, din care vei evada precum majoritatea celor care s-au chinuit cu restrictii calorice. restrictiile le aplici la mancarea rea, nu la calorii. nu este vorba de calorii, ci de raspunsul hormonal si alte lucruri.. shit's way complicated.
alunele fac parte din grupa buna - high fat & protein, carbii sunt neglijabili. alunele de padure, caju si migdalele sunt mai dulci, in rest neah (oricum si pe astea le mananci in cantitati mici, iar parte din carbi trebuie scazuti daca-s fibra)

legat de dieta doctorilor, attia a fost in full keto 3 ani, rhonda a fost insarcinata si a mers pe un paleo something - tot low carb btw. pariou ca astia nu digera ..ulei rafinat si faina de grau, ci faina de migdale si alte minunatii. am completat pentru clarificare.

Post Merge: 22 October 2018, 23:56
nu militez pentru keto, keto modificata sau low carb. aka LCHF - low carb high fat este buna pentru toata lumea.
pentru ca oamenii inainte de anii 60 nu mancau preponderent carbohidrati, ci grasimi. deci nu fac altceva decat sa ma lipesc la acea bunastare dinainte de era bolilor degenerative.
« Last Edit: 22 October 2018, 23:56 by Monier »
 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #82 on: 25 October 2018, 09:51 »
^lol ..cred ca am zis de trei ori cum poti manca echilibrat, cu legume cate vrei, pana si (ori mai ales) in ketoza profunda.

a venit randul lui robert lustig, pe el l-am cunoscut intai in showl lui colbert (atunci cand avea show amuzant si era colbert - adica viu).
apoi revelatia ca attia are podcast! nu doar atat, aduce mereu hard data experimentala, inclusiv o luna cu alternare saptamanala intre ketoza si fasting. omul e incredibil, pentru ca tot timpul continua sa exerseze fizic.. ii veti gasi rezultatele la episodul AMA2, in note a pus poze orientatiVe. aproape ca as incerca si eu, desi nu am facut o zi cu fasting pentru ca mi se parea absurd. din discutia dintre rhonda si valter (foundmyfitness.com) m-am convins ca-i ceva foarte benefic.

mai intai va rog sa ascultati discutia cu lustig, care-i e s e n t i a l a, indiferent de regim si stil de viata, indiferent cine ai fi
https://peterattiamd.com/podcast/
https://peterattiamd.com/roblustig/

in plus o lectura recenta

Post Merge: 25 October 2018, 10:36
legat de alimetatie si dependenta, imi permit un mic offtopic.. pornind de la serotonina si dopamina.
bref, e mereu vorba sa traim momentul; sa traim in pezent; adica sa acceptam ce simtim, sa nu evitam neplacutul! pana si in cultura populara exista astfel de scene-cheie menite sa ne educe: momentul arsurii din fight club, "you mustn't run away" presarat prin NGE. ekh, exista si umor pe tema asta, tocmai de la un comedian pervers.. il postez printre putinele materiale care-mi plac de la el, sunt cateva minute geniale aici..




Post Merge: 26 October 2018, 07:17
buna dimineata

nu stiu daca fac o treaba buna pe-aici. ma intereseaza foarte mult cate persoane dintre cunoscuti stiu cate ceva despre zahar, colesterol, sau grasimi prin prisma noilor dezvaluiri si avansuri.
cine stie, de exemplu:

- ca nu mancam colesterol
- ca dulciurile sunt mai periculoase decat grasimile.
- ca regimurul standard recomandat de ..40 ani, ne face rau
- ca de fapt e o mare minciuna
- despre ancel keys
- de mancarea si uleiurile procesate..
 siropuri si zaharuri in tot ce se poate
samd

..tare-s curios.
« Last Edit: 26 October 2018, 07:17 by Monier »
 
The following users liked or thanked this post: Korn

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #83 on: 01 November 2018, 14:33 »
cum va descurcati cu cafeaua??

am descoperit cu neplacere ca efecul ei nu doar e scazut dimineata, dar cafeaua no2, bauta pe la 14 a inceput sa aiba efecte aiurea.. o zi eficienta, alteori total inutila!!
se intampla ca ea creste cortizolul daca o bei prea devreme, si deci intai creezi de unul singur o oarecare rezistenta data de rutina proasta, unde subminezi cortizolul natural cu un stimul exterior.
edit: o yea, am cafeaua mea, si o beau ultra tare, mare si neagra.

a doua problema o reprezinta laptele, nu se combina prea bine in ketoza. vorbim de lactoza bineinteles.. cum zicea tom dayspring, e mai buna smantana.
a treia e ca nu poti face gemuri si alte mancaruri cu indulcitori gen stevia. din cate am citit, stevia autentica este extrem de puternica, dar producatorii te pacalesc si nu poti avea deloc incredere in compozitia lor.
 

Offline stalker2142

Alimentatia sanatoasa
« Reply #84 on: 01 November 2018, 18:41 »
cum va descurcati cu cafeaua??

am descoperit cu neplacere ca efecul ei nu doar e scazut dimineata, dar cafeaua no2, bauta pe la 14 a inceput sa aiba efecte aiurea.. o zi eficienta, alteori total inutila!!
se intampla ca ea creste cortizolul daca o bei prea devreme, si deci intai creezi de unul singur o oarecare rezistenta data de rutina proasta, unde subminezi cortizolul natural cu un stimul exterior.
edit: o yea, am cafeaua mea, si o beau ultra tare, mare si neagra.

Chiar de curand am incercat un experiment, cum cafeaua ramasese ultimul viciu..tot cercetand pe diverse site-uri concluzia era ca ar fi cu doua taisuri: are efecte pozitive dar si negative, acestea sunt greu de cuantificat de pus in balanta; unii experti fiind de parere ca efectele pozitive le depasesc pe cele negative

Testosteron = aici toate studiile aratau ca il creste, cortizolul creste in acelasi timp ca efect negativ
Eu consumand de multa vreme cate aproximativ 4-5 cafele tari pe zi am zis hai sa incerc sa renunt dintr-o data sa vad ce se intampla, poate de fapt cand tragi linie te retine sa iti exploatezi potentialul maxim natural, poate e loc de mai bine

Primele zile am dormit mai mult, urmatoarele a scazut si forta, anduranta la sala...pe urma dupa un antrenament m-au luat dureri si scartaieturi la incheieturi
ca dupa 10 zile sa ma simt rau, fara vlaga, deprimat etc m-a executat de tot

Dupa asta m-am luat iar de cafea, nu mai vreau sa incerc sa ma las
Ce nu mai fac e sa beau dimineata la prima ora cafea neagra tare pe stomacul gol, iti strica stomacul ..afecteaza digestia

 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #85 on: 02 November 2018, 08:08 »
am incercat si eu la fel, dupa cateva zile de "inbunatatire" si reveneala, am ajuns la aceeasi concluzie: cafeaua e prea utila, prea benefica.
ma gandesc sa renunt la cea de dimineata, desi va fi probabil extrem de greu..


de ce vreau sa beau lapte, desi e dulce.
intai, eu beau lapte CRUD, de la vaca! daca va e frica de nustiuce, move along. pentru ca altfel laptele fiert e un efort desart, nu merita osteneala! cand e crud are gramezi de bunatati si bacterii bune, grasimi usor de digerat..
cand e procesat in vreun fel, se strica si reduce orice beneficii.

de ce e rea berea..
malt = zahar. iara berea pasteurizata e fiarta = much worse.

"grass fed meat" & omega 3.
 e vorba ca iarba aduce acel acid gras extrem de benefic. o pasare ori mamifer hranit cu iarba verde aduna mai multe vitamine si bunatati decat una hranita exclusiv cu cereale.
probabil ca 99% din carnea zilnica e hranita cu aceiasi carbi de care vrem sa scapam in regimul nostru. daca vedeti vreo reclama cu omega-3 in oua - el exista in proportii infime, ori gaina e hranita cu ulei/srot de rapita. asta-i tot.
bresse, cea mai aleasa gaina din lume este hranita cu iarba, lapte si alte bunatati inclusiv hrana fermentata, zer si chiar alte oua.. deci cu alte cuvinte: ce bagam in carne este ce bagam in noi.
cel putin o pasare crescuta in gospodarie nu-i lovita de alte chimicale si medicamente, insa calitatile carnii si oului raman sub asteptari din cauza hranei - in general graunte cat cuprinde.. unele sunt crescute aglomerate direct intr-un tarc cimentat, ori garaj! am vazut cu ochii mei.

cea mai ieftina sursa de o-3 cred ca-i uleiul de peste/capsula. pestii cu mult o-3 sunt .. sardina, heringul si codul parca.(?)
« Last Edit: 02 November 2018, 08:10 by Monier »
 

Offline mike

Alimentatia sanatoasa
« Reply #86 on: 06 November 2018, 21:48 »
De 4- 5 luni am inceput sa iau L-teanina ca sa previn un pic efectele negative ale cafelei - nivelul crescut de cortizol si este ok, rezultatele sunt vizibile.

Beau minim 4 - 5 cafele negre pe zi, fara zahar, fara lapte, intre ora 8 si ora 17). De la nivelul crescut de cortizol am CRSC.

Glicogenul redus pe termen lung + restrictia calorica -  printre altele - creste nivelul de cortizol, ceea ce cuplat cu multa cafea, pe perioade lungi de timp poate duce la CRSC. Dupa diagnostic, am inceput sa beau cafea fara cofeina, l-theanina, adaptogene, astaxanthina / zeaxanthina / luteina la greu, magneziu si dupa 3 luni e o mica ameliorare. Stay safe, treaba e serioasa! :)

Sunt foarte multi pe forumuri / reddit care se plang de CRSC dupa perioade de keto / fasting, deci nu e un caz izolat.
« Last Edit: 06 November 2018, 22:04 by mike »
 

Offline Dundee

Alimentatia sanatoasa
« Reply #87 on: 09 November 2018, 09:37 »
Eu am renuntat la cafea din cauza colonului iritabil. Oricum nu consumam mult, una pe zi, maxim doua...si asta doar in timpul serviciului.
De cand am scos-o, nu mai am probleme cu somnul, adorm mai usor, si nu mai am acele stari alternante de energie si oboseala.
Acum daca esti obisnuit cu multe cafele si vrei sa renunti, nu faci asta brusc, ca iti futi organismul rau. Asta e valabil pentru aproape orice esti obisnuit sa consumi regulat.
 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #88 on: 12 November 2018, 11:15 »
eu voi muta prima cafea cat de tarziu posibil, asa incat sa o elimin pe cea dupa-amiaza (care nu functioneaza in mod constant). consider ca mai mult de 2 cafele ia prea mult timp si creeaza o stare total opusa.. de surescitare si euforie cuplata cu rutina/obiceiuri proaste. e ca atunci cand esti obosit si incepi sa renvii obiceiuri de care scapasei.. adica gresesti mai mult, aproape semiconstient sau chiar fara sa realizezi ce se intampla pe moment.
adica iti fura din luciditate si induce impulsivitate. fara a mentiona ridicarea cortizolului.
-

vitaminele si mineralele
cred ca-i de departe cel mai dificil subiect. pentru ca organismul creeaza rezerve pentru ani de zile, deci desi teoretic poti recupera carentele.. in realitate atunci cand afli ca le ai, este probabil tarziu.
cu alte cuvinte trebuie sa gasesti surse constante de vitamine, sa iei suplimente in mod regulat, sa nu le neglijezi.

interesant cum bruce ames vorbeste de ele ca stim prea putin, ca am aflat de aceste nevoi numai dupa ce ne-am imbolnavit si am gasit si definit acea boala.


din cate am inteles, printre cele mai problematice/necesare ar fi..
-vitamina d; no idea here
-magneziul; surse: nuci si seminte
-vitamina A; surse: organe animale
-vitamina B9 / folate; surse: frunze

pentru cine a mers mai mult in gaura iepurilor, se pare ca exista un supliment de acid lipoic ce ajuta la sinteza glutathione - un antioxidant important.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lipoic_acid
-
inca nu m-am decis sa tin post, probabil voi bea cafea si niste pastile o-3 daca o fac. gasesc ceva greu de conceput, insa intr-o buna zi.. blocajul asta mental va fi depasit. macar de curiozitate.


« Last Edit: 12 November 2018, 11:19 by Monier »
 

Monier

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Alimentatia sanatoasa
« Reply #89 on: 17 November 2018, 08:27 »
cat priveste ketoza, nu pot decat regreta ca s-a intamplat in august. cand am mancat multi struguri, plus doua trei zile de "mancare de sarbatoare"din ce-i mai rau - de la sosuri dulci la cereale cu zahar si ciocolata.
in orice caz, o perioada de 5-7 zile cu restrictii drastice -700kcal/zi urmata de cantitati ad libitum imita fasting - depa valter longo.

cat priveste colesterolul, nu am nici un interes fata de el; in schimb ma intereseaza grasimile - inca nu am fundamentat complet circuitele lipoproteinelor, cu prima ocazie fac o prezentare.

cat priveste cafeaua, situatia din teren pe care o aflu acum imi pare cu adevarat salbatica! nu are cum sa fie ceva bun. si de cand mananc sanatos si sunt vizibil mai bine nu mai am nevoie de ea, o resimt asa cum e: excesiva.
sa va povestesc: am o cana de 400 ml. o rasnita bosch. o macin pe loc, cafea braziliana intotdeauna. vars cam 2/3 in acea cana. torn apa clocotita si acopar bine. oldschool, fara filtre! nimeni altcineva nu mi-a zis ca-i ok, sau ca nu-i asa tare. toti mi-au spus ca e criminala, insuportabila. si cred ca-s average, pentru ca am observat la altii cum trec de litru, beau si instant.. o tin in cafeina pana seara tarziu!
se impune o schimbare.
« Last Edit: 17 November 2018, 08:29 by Monier »