Am un buget de 4000-4500 de lei si deja am tastatura si mouse (nu am monitor).
sa sustina jocuri mai complexe de genul: Fortnite, Warframe, CS:GO etc.
Ideal ar fi sa am si ceva garantie (eMag stiu ca ofera garantie buna) insa cel mai important e sa pot folosi computerul mai mult timp (practic sa pot face upgrade la placi/memorii/processor – nu sa cumpar din nou un alt PC peste cativa ani).
Hai noroc.
Eu nu as lua PC "gata facut" (prebuilt) pentru ca arata bine la bani dar in astea mereu baga componente ieftine. (gen surse pocnitori, placa de baza cheala, ramii cei mai slabi, ssd cel mai slab)
Ca sa nu mai spun ca toate vin cu "sigiliu" si nu poti sa le desfaci pentru ca pierzi garantia. (nici macar sa cureti praful din el)
Un PC facut din piese noi, vezi lista in wishlist :
https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/4055014/ ( Fara monitor ! Pentru ca nu ma pricep la monitoare. )
Cu ofertele actuale si toate piesele luat doar de la Pisi Garbage iese la 4.018,03 RON fara monitor. ( Eu am folosit Pisi Garbage doar pentru ca are cele mai bune filtre la cautat componente
)
Acum cu monitor ... depinde de pretentii ... rezolutie, refresh rate, panel ....
Evident daca vei cauta piesele pe site-uri gen Price sau Compari poate mai gasesti unele mai ieftin in alte magazine. (gen For IT sau Vexio sau Pro Store )
Se poate umbla la chestii de genul o carcasa mai ieftina, un cooler cpu mai ieftin sau chiar folosi ala cu care vine procesorul in pachet si mai scoti cateva sute de lei pe care sa le pui la monitor.
CPU : sub 6 core / 12 threads nu as lua si punct. Mai ales daca vrei sa te tina 2-3 ani Eu am i7 6700k 4c / 8t si chiar daca sta bine la frecventa deja simt ca gafaie in jocurile noi gen Battlefield 5 din cauza lipsei de cores/threads.
Cooler CPU : chiar daca 2600 are coolerul lui parca merita sa cumperi un cooler mai bun si mai silentios. Acum nah ... poti sa iei ceva mai ieftin sau sa renunti la el si sa il folosesti pe cel stock al procesorului si asa mai salvezi niste bani pentru monitor.Placa de baza : B450 este suficienta. Cea aleasa de mine este o chestie de mijloc, dar Asus are bios mai prietenos, are USB 3.1 type C, USB 3.1 tip A, 4 sloturi ram si slotul pentru SSD M.2 este deasupra placii video si nu este sufocat de placa video.
RAM : 16 GB clar, iar astia LPX de la Corsair sunt buni si pentru Ryzen. In mod normal ar trebui sa mearga la 2933 sau cat are Ryzen generatia 2. Frecventa mai mare a RAM-ului favorizeaza procesoarele AMD.
Placa video : 1660Ti este o placa destul de performanta pentru pretul ei. Iar asta Windforce OC ar trebui sa fie destul de buna raport la pret.
SSD : Intel 660p 1TB nu este cel mai rapid NVMe x4, dar compenseaza la capacitate / pret si este mai rapid decat un SSD SATA. Si totusi este produs de Intel si are garantie 5 ani. Fiind format M.2 spui adios la cabluri
Sursa : Seasonic S12II 520 este o sursa foarte buna. Am una intr-un PC pe care il tin in sufragerie la televizor. Am pus pe ea chair si un GTX 1080 Strix OC si a mers perfect. Tine voltajele bine. Iar var'miu are versiunea de 620W si nici el nu a avut probleme.
Carcasa : Aici depinde de ce gasesti + ce iti place. Eu am ales ceva dupa air flow, vine cu 2 ventilatoare (fata - spate), spatiul pentru cooler CPU 165mm ca sa fie cat de cat lata la interior, spatiu pentru placa video mai lunga si vad ca are si ceva spatiu in spate pentru ascuns cablurile.
De retinut : fiind pe componente trebuie sa il asamblezi tu sau sa gasesti pe cineva (poate aici pe forum) care sa ti-l asambleze contra cost.
Windows : stick cu W 10 Pro instalat de pe site si luata licenta cu 10-15 dolari de pe site-urile alea .... sau daca nu torrent edition moca
Apoi in afara de cautatul la mai multe magazine, pretul mai poate scade daca iti cumperi componente noi / s.h. de la cei de pe forum ( cu / fara garantie) gen Iubitel, Maxu, Marius_co, Perdition, etc
Si
nimeni nu iti poate garanta ca un PC va tine nu stiu cati ani ... pentru ca la momentul asta sunt la inceputul erei in care se urca in mai multe cores/threads. De asta am si spus ca minim 6c/12t.
Deja se anunta ca PlebStation 9 si PlebBox X vor veni cu procesor 8c/16t si gpu navi.
Deci nu in 2020, poate nici in 2021, dar deja din 2022 100% sigur toate jocurile noi vor avea suport foarte bun pentru multi core / multi thread.
Totul depinde de jocurile tale preferate, de pretentiile pe care le ai la detaliile grafice din jocuri, single player / multi player etc.
Fortnite si CS GO ti le poate rula si masina de spalat, Battlefield V indoaie pc-urile mai slabe ...
Sper sa nu fi gresit ceva .... este 2 noaptea si sunt pe paracetamol si theraflu.