Author Topic: 19 milioane de romani  (Read 10014 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sradu

19 milioane de romani
« on: 09 August 2018, 07:29 »
 Mie chestia asta cu mitingul diasporei mi se pare o masura a falimentului moral/social in care se afla Romania. S-a ajuns cam la fund si optiunile sunt din ce in ce mai radicale. Ramai si suporti, te adaptezi, renunti sa-ti mai pese de tara, politica, coruptie, etc SAU pleci.
 Pe masura ce politicienii agreseaza din ce in ce mai tare bunul simt, logica si normalitatea > se radicalizeaza optiunile. Adica dispare calea de mijloc. Dispare electoratul USR/Ciolos/#rezist. Ca ei sunt cei prinsi la mijloc.

Aia de-au plecat, sunt buni plecati. Au alte probleme, alta viata, incet-incet Romania ramane asa, o caraiala pe internet sau din vorbele prietenilor. Aia de se simt bine in Romania, care se "descurca" sau sunt prea letargici pentru a incerca orice si hate-uiesc totul, iarasi sunt OK in treaba lor. Ultimii, cei care au invatat sa nu mai investeasca timp si nervi in ceea ce nu pot schimba, isi vad de ale lor convinsi ca oricat de distrusi ar fi conducatorii suntem totusi pe un drum ireversibil si nu-i lasa UE/NATO s-o ia complet razna si sa le ameninte bunastarea si linistea.
Raman astia cu #rezist, USR, Ciolos, astia care inca mai lupta cu morile de vant, naivii si idealistii, care inca cred ca Romania e un loc european, care cred ca binele invinge, ca logica si cinstea ar trebui sa fie valori de baza ale unei societati, etc.

Acum, daca e sa numaram avem cam asa. 19,7 milioane popor roman, din care 3 milioane copii, 4-5 capsunari si inca vreo 5 milioane de pensionari plus vreo 500k someri. Raman cam 6 milioane de salariati in Romania. Din care 1,2 milioane la stat si vreo 5 la privati. Dar din astia mai sunt o felie buna care depind de stat, ca si Teldrum e firma privata pana la urma :)

Acum sa intersectam cu ce voteaza romanii. Cica 18,4 milioane pe listele de vot in decembrie 2016. WOW!!! Mie imi ies vreo maxim 13, hai 14. Deci 4 milioane diferenta?! Cam cati sunt plecati de acasa, nu? De cand s-au updatat listele alea de votare? Probabil ca nu in ultimii 20 de ani.
Deja intr-o tara normala, europeana, ar trebui sa fluieram stop joc si sa refacem listele. Nu putem vorbi de democratie cand eroarea e mai mare decat numarul de voturi cu care PSD a castigat alegerile. Pot fi considerate legale alegerile?!?!

OK. Au votat 7.2 milioane ultima data. Copiii si diasporenii (95% din ei) nu voteaza. Deci vreo 4-5 milioane aia de si-au inchis urechile si zic pas. 3,2 + 1,4 + 0,45 + 0,4 + 0,4 = 5,85 au votat cu partidele clasice (PSD/PNL/UDMR/ALDE/Basescu). Din astia sa zicem ca vreo 500-700k erau bine intentionati dar nu si-au dat seama ce fac :) (confuzia cu Ciolos-PNL, etc). Deci inca 5 milioane de bastinasi care voteaza activ cu fortele restauratoare.

OK, hai sa vedem ce mai ramane, sa numaram iara: 19.7 - 3 (copii) - 5 (capsunari) - 5 (dezinteresati) - 5 (nici-nu-stiu-cum-sa-le-zic) = 1.7 milioane

Astia suntem: 1 milion si jumatate. Astia vor democratie, cinste, logica, valori europene, etc. Restul... poate le vor si ei, dar mai altfel. 1,5 milioane in toata tara!

Cati din astia o sa plece in urmatorii 5 ani? Ce ramane dupa ei? #muiepsd e tot ce mai ramane de spus.
« Last Edit: 09 August 2018, 07:32 by sradu »
 

Offline taribo

19 milioane de romani
« Reply #1 on: 09 August 2018, 16:40 »
#muiepsd nu face altceva decat sa confirme lipsa utilitate a demersului. Democratia functioneaza cu majoritati nu cu grupuri restranse de oameni care "stiu ei ce trebuie facut", e plina istoria de exemple de genul asta. Exista un sistem prin care se schimba lucrurile de genul asta si se numeste "vot", cine nu e de acord poate sa plece linistit, nu`i duce nimeni lipsa.
 

Offline sradu

19 milioane de romani
« Reply #2 on: 09 August 2018, 17:21 »
 Care demers? Ce pot face 8%? Imaginati-va un bloc. Cati adulti traiesc intr-un bloc? 100? Cum arata o sedinta de bloc in care 8 oameni incearca sa vorbeasca despre curatenie, ii bat obrazul administratorului ca fura, il roaga pe Tibi de la 4 sa lase muzica mai usor dupa 11 noaptea, etc? Cam cum functineaza asta democratic? N-are cum. Cei 8 au o singura solutie, si aia nu e #rezist.

 Zici tu ca nu-i duce nimeni lipsa. Hmm... te-ai gandit la parinti? La famile? La prieteni? Cum ar fi ca cel mai bun prieten sa plece de maine? Apoi si urmatorul, si alalalt, etc...

Tolo a scris ceva dragutz despre asta: http://www.tolo.ro/2018/08/09/diaspora-suntem-noi-daca-ne-am-fi-nascut-mai-devreme-sa-repectam-10-august-si-sa-ne-avem-incredere-in-11-august/

Uitati-va in satele din Romania. Ce-a mai ramas din ele? Romania e o tara saraca relativ la restul UE. Dar, daca lucrurile mergeau bine, n-ar fi plecat aproape jumatate din populatia activa a tarii! 1 din 2. Si sa tinem cont ca aia de peste 40 de ani au cam ramas in general. Daca o dai pe varste, cred ca la 20-35 de ani lucrurile sunt dure.

Voi ziceti ca nu'i duce nimeni lipsa, dar ce faceti? Importati vietnamezi si chinezi sa umpleti bidonul cu fortze proaspete? Astia 1.5 milioane de rezistenti or mai sta pana le vine oferta, dar e foarte clar ca n-au decat o solutie logica, cea din oferta PSD.

Pentru ca sincer, trebuie sa fi inconstient sa ramai intr-o tara in care unul ca Toader e ministru al justitiei, de exemplu. Ori unde se intampla o atrocitate ca aia descrisa in articoulul lui Tolontan. Serios acum, faceti o excursie la Alexandria si o sa vedeti viitorul.
 

Offline taribo

19 milioane de romani
« Reply #3 on: 09 August 2018, 18:42 »
Toader e perfect cel putin ultima vreme din punctul meu de vedere. Aia 8% nu trebuie sa faca nimic, doar sa accepte sistemul democratic sau sa plece undeva unde minoritatile isi pot impune punctul de vedere.
Acum avand in vedere porcariile care se petrec in europa "civilizata" nu e greu de gasit un astfel de loc. Eu m`am plictisit sa citesc peste tot pe net povesti unde niste evenimente tragice sunt folosite in scop politic si atribuite unor factiuni politice in functie de interesul de moment.
 

Offline astateofmind

19 milioane de romani
« Reply #4 on: 09 August 2018, 18:48 »
Eu m`am plictisit sa citesc peste tot pe net povesti unde niste evenimente tragice sunt folosite in scop politic si atribuite unor factiuni politice in functie de interesul de moment.


TE referi la cum sunt musulmanii blamati pt atentate? :D
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline mache

19 milioane de romani
« Reply #5 on: 10 August 2018, 02:28 »
Cica 18,4 milioane pe listele de vot in decembrie 2016. WOW!!! Mie imi ies vreo maxim 13, hai 14. Deci 4 milioane diferenta?! Cam cati sunt plecati de acasa, nu? De cand s-au updatat listele alea de votare? Probabil ca nu in ultimii 20 de ani.

Am mai scris asta si pe fostul CG

- listele de vot (cei 18 milioane) sunt:
Quote
a) evidența cetățenilor români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în țară, furnizată de Direcția de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;
b) evidența cetățenilor români cu drept de vot, cu domiciliul în străinătate, furnizată de Direcția Generală de Pașapoarte;

care este total diferit de
Quote from: recensamant
    POPULAŢIA STABILĂ (REZIDENTĂ): 20.121.641 persoane
(care total include si persoanele fara drept de vot - minori, cu limitarea dreptului de vot, incapabili de exprimarea votului, etc.)

Pe site-ul oficial vezi si cifrele pentru Românii din străinătate
« Last Edit: 10 August 2018, 02:33 by mache »
 

Offline KodiaK

19 milioane de romani
« Reply #6 on: 10 August 2018, 12:16 »
@sradu, niste surse pentru cifrele alea ai? Ca par tare dubioase.
Eu am gasit 18.907.422 cetateni romani cu drept de vot la 31 martie 2018. Sursa
Deci nu stiu cum iti ies tie 13, 14? Chiar tu ai zis ca au fost 7.2M la vot in dec 2016 si pe liste erau 18.2M. Prezenta la vot atunci a fost de ~40%. 7.2M din 18.2M ghici cat e? Fix 40% :))

La acei 1.5M care vor schimbare iar nush cum ai ajuns? PSD-ul are cam acelasi electorat tot timpul. In jur de 3-4M (majoritatea pensionari, plus oameni fara studii). Deci vin cam 15-16M care nu vor cu ei. Dar avand in vedere ca lumea nu merge la vot in general, acei 20% din 18-19M ajung 40-50% din 7-8M. De aia castiga mai mereu PSD-ul. Scuza cu nu merg la vot ca n-am cu cine vota, ca toti fura, mi se pare cea mai cretina scuza. Cand nu mergi la vot in esenta votezi PSD!

Asus TUF Z590-PLUS | 10700KF | be quiet! Dark Rock Pro 4 | 32GB HyperX Fury 3600Mhz | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | ASUS ROG PG27AQDM
Reducere 1% PcG: G6TPRZ4K
 

Offline taribo

19 milioane de romani
« Reply #7 on: 10 August 2018, 14:19 »
PSD-ul are cam acelasi electorat tot timpul. In jur de 3-4M (majoritatea pensionari, plus oameni fara studii). Deci vin cam 15-16M care nu vor cu ei. Dar avand in vedere ca lumea nu merge la vot in general, acei 20% din 18-19M ajung 40-50% din 7-8M. De aia castiga mai mereu PSD-ul. Scuza cu nu merg la vot ca n-am cu cine vota, ca toti fura, mi se pare cea mai cretina scuza. Cand nu mergi la vot in esenta votezi PSD!

Teoria cu "doar pensionari/oameni fara studii voteaza psd" a fost invalidata la ultimele alegeri. In plus, faptul ca ai o facultate nu inseamna automat ca esti mai breaz decat unul fara, nivelul educatiei la noi este catastrofal.
 

Offline mache

19 milioane de romani
« Reply #8 on: 10 August 2018, 15:04 »



Teoria cu "doar pensionari/oameni fara studii voteaza psd" a fost invalidata la ultimele alegeri.
Când și de către cine. Iar vii cu "axiome" de genul ăsta? Și dup-aia tot tu te superi și zici că am eu ceva cu tine.

Quote
In plus, faptul ca ai o facultate nu inseamna automat ca esti mai breaz decat unul fara, nivelul educatiei la noi este catastrofal.
Cu asta sunt de acord însă aici e vorba de minim 8 clase, nu de doctorat (deși și doctoratele au fost pervertite de PSD).


Sent from my MI 5 using Tapatalk

 

Offline taribo

19 milioane de romani
« Reply #9 on: 10 August 2018, 15:31 »
Când și de către cine. Iar vii cu "axiome" de genul ăsta? Și dup-aia tot tu te superi și zici că am eu ceva cu tine.


Nimeni de aici nu posteaza sa`ti faca tie pe plac.

Exista tone de articole pe net referitor la componenta votului din 2016 http://www.gandul.info/politica/votul-care-a-spulberat-un-mit-cine-sunt-votantii-psd-din-2016-16026229 .
 

Offline oldshooterman

19 milioane de romani
« Reply #10 on: 10 August 2018, 16:42 »
Miting 10 august, protest diaspora. Trafic blocat, protestatarii forțează intrarea în Guvern

Sa presupunem ca ar reusi sa "cucereasca" Palatul Guvernului (desi n-au nici o sansa), ce cred protestatarii ca ar putea rezolva cu asta?
 

Offline KodiaK

19 milioane de romani
« Reply #11 on: 10 August 2018, 16:44 »
@taribo, hmm, pai te contrazici singur.
Conforom articolului postat de tine:

VOT ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ
25-34 de ani > PSD - 28,5%
55-64 de ani > PSD - 54%

VOT ÎN FUNCŢIE DE OCUPAŢIE

Student > PSD - 28,2%
Angajat > PSD - 35,8%
Şomer > PSD - 46,9%
Pensionar > PSD - 60%

VOT ÎN FUNCŢIE DE LOCALITATE
Bucureşti > PSD - 35,3%
Urban > PSD - 49,3%
Rural > PSD - 53,2%

VOT ÎN FUNCŢIE DE NIVELUL DE EDUCAŢIE

Cel mult 10 clase > PSD - 59,6%
Liceu > PSD - 46,4%
Învăţământ superior > PSD - 26,8%

Cred ca se observa f usor cum procentul PSD creste pe masura ca creste varsta si scade nivelul de educatie. Si este oarecum logic, pt ca pe pensionari nu prea ii mai intereseaza viitorul asa de mult. Pe ei ii intereseaza acum sa aiba 100 lei in plus la pensie. La fel si pe someri, care se bazeaza pe ajutorul social. Iar cu cat creste nivelul de educatie, cu atat scade sansa sa pui botul la tot felul de ineptii promise prin campania electorala.
« Last Edit: 10 August 2018, 16:49 by KodiaK »
Asus TUF Z590-PLUS | 10700KF | be quiet! Dark Rock Pro 4 | 32GB HyperX Fury 3600Mhz | Asus TUF RTX 3080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG Gammix S11 PRO 512GB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | ASUS ROG PG27AQDM
Reducere 1% PcG: G6TPRZ4K
 

Offline sradu

19 milioane de romani
« Reply #12 on: 10 August 2018, 16:50 »
@mache > corect. sunt vreo 18,9 in registrul electoral si in decembrie 2016 au fost 18,4 pe liste (http://parlamentare2016.bec.ro/wp-content/uploads/2016/09/Legea-nr.-208-2015-actualizata-sept-2016.pdf). Nu prea inteleg nepotrivirile intre 18.9 pe liste, 17,88 in PV si 18.4 total dar sunt oricum minore in context.

OK, 18.2 in tara si 0.65 CRDS, afara.

Referendumul ala e din 2011. INS dadea o populatie in jurul a 19.7 (rezidenti in Romania, 1 ianuarie 2016 (http://www.economica.net/populatia-rezidenta-in-romania-a-scazut-la-19-7-milioane-de-persoane-imbatranirea-demografica-s-a-accentuat_124562.html). Datele demografice zic 15% copii, deci raman cam 16.7 adulti rezidenti in Romania (oficial)

Comparam asta cu 18.2 de pe listele permanente din Romania >> 1.5 milioane lipsa! Si asta pe cifre oficiale (liste electorale, estimari INS).


Acum, numarul vehiculat este de 3.5 milioane emigranti in ultimii 10 ani (cautati "romania emigration statistics" pe net). De unde zic eu ca de prin 2000 toamna, de cand au fost updatate ultima data listele alea electorale sa se fi stras vreo 4.5 - 5 milioane de romani afara. Numar ca variaza, bineinteles. Unii pleaca, altii se intorc...


Deci numarul real de rezidenti adulti in Romania e undeva intre 13.2 si 14.7 persoane, @KodiaK (18.2 rezidenti pe liste - [3.5 to 5] plecati).


Daca evidenta electorala s-ar face pe bune cam asta ar arata: 13-14 in tara si 4-5 afara. Eu, de exemplu m-am cautat pe https://www.registrulelectoral.ro si sunt arondat tot la vechea sectie de votare. N-am plecat decat de vreo 10 ani. Nu-i bai, daca ma intorc nu mai trebuie sa ma agit :) Pe de alta parte, daca mor o sa traiesc vesnic in registrul ala. Sau cat o mai avea interes puterea sa umfle listele.


Si ma gandesc ca, ca mine or mai fi cateva meleoane de capsunari.


Deci registrele alea-s viciate grav. Asta una la mana. Am explicat pe forumul alalalt de ce cred eu ca se intampla asta. Si cred ca chiar asa se procedeaza.
-----------------------------------------------------------------
Sa refacem calculul, ca poate nu s-a inteles din prima.


Admitand ca 13-14 sunt in Romania, adunati voturile de la putere (PSD + PNL + UDMR + ALDE + Basescu). Adica vreo 6 milioane. Astia voteaza activ cu diversi politicieni retrograzi (de la penalii pe fata la aia mai cu obraz/strategie). Foarte putini din astia inteleg ca toaaaata cloasca asta USL-ista + Basescu reformat fredoneaza slagarul ultimilor 30-70 ani. Astia pun stampila activ pe ei.


In total votat 7.2 milioane (inclusiv vreo 100k pe afara). Raman vreo 6-7 de romani aflati in diverse grade de dezinteres (si auto-protejare) fara de politicieni si oferta lor minimalisto-penala. Sau doar dezinteresati total.


Una din greselile comune facute de mai toti analistii e ca-i considera pe astia 6-7 milioane ca "nehotarati". Vad un potential market urias, gata sa sara cu votul daca... Si toti ii numara in gasca tacuta, un tsunami care daca e ridicat tavaleste cu PSD-eaua.


Nu e chiar asa. La fel cum pesedistii sunt cantonati in ale lor, #rezist pe baricade, tot asta si astia sunt cantonati in optiunea lor de a-si baga lung p.... in TOTI politicienii si de a-si vedea de treaba. Sigur, cateodata, cand treaba devine chiar nesimtita pe fata, se mai trezeste o sfanta indignare in ei si mai ard un vot cu ura. Dar regreta aproape imediat pentru ca inevitabilul se produce (btw, bafta in alegeri, Iohannis!).


Cam asta e.


Cum ziceam, cand ajungi sa organizezi miting cu diaspora inseamna ca s-au cam epuizat resursele.



 

Offline taribo

19 milioane de romani
« Reply #13 on: 10 August 2018, 18:44 »
@taribo, hmm, pai te contrazici singur.
Conforom articolului postat de tine:

VOT ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ
25-34 de ani > PSD - 28,5%
55-64 de ani > PSD - 54%

VOT ÎN FUNCŢIE DE OCUPAŢIE

Student > PSD - 28,2%
Angajat > PSD - 35,8%
Şomer > PSD - 46,9%
Pensionar > PSD - 60%

VOT ÎN FUNCŢIE DE LOCALITATE
Bucureşti > PSD - 35,3%
Urban > PSD - 49,3%
Rural > PSD - 53,2%

VOT ÎN FUNCŢIE DE NIVELUL DE EDUCAŢIE

Cel mult 10 clase > PSD - 59,6%
Liceu > PSD - 46,4%
Învăţământ superior > PSD - 26,8%

Cred ca se observa f usor cum procentul PSD creste pe masura ca creste varsta si scade nivelul de educatie. Si este oarecum logic, pt ca pe pensionari nu prea ii mai intereseaza viitorul asa de mult. Pe ei ii intereseaza acum sa aiba 100 lei in plus la pensie. La fel si pe someri, care se bazeaza pe ajutorul social. Iar cu cat creste nivelul de educatie, cu atat scade sansa sa pui botul la tot felul de ineptii promise prin campania electorala.

Nu ma gandeam ca o sa fie nevoie sa explic asa ceva. Tu compari procentele alea cu competitorii, nu le pui asa in abstract. 

VOT ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ
 
25-34 de ani
PSD - 28,5%
PNL - 28,9%


55-64 de ani
 
PSD - 54%
PNL - 17,3%

VOT ÎN FUNCŢIE DE OCUPAŢIE
 
Angajat
 
PSD - 35,8%
PNL - 25,1%


Student
 
PSD - 28,2%
PNL - 31,1%

Şomer
 
PSD - 46,9%
PNL - 24,7%

Pensionar
 
PSD - 60%
PNL - 14%

VOT ÎN FUNCŢIE DE LOCALITATE
 
Bucureşti
 
PSD - 35,3%
USR - 26,7%


Urban
 
PSD - 49,3%
PNL - 23,4%

Rural
 
PSD - 53,2%
PNL - 23,5%

VOT ÎN FUNCŢIE DE NIVELUL DE EDUCAŢIE
 
Cel mult 10 clase
 
PSD - 59,6%
PNL - 18,1%

Liceu
 
PSD - 46,4%
PNL - 22,2%


Învăţământ superior
 
PSD - 26,8%
PNL - 24,4%


Am bolduit ce este relevant, in afara de "studenti" PSD a fost  mai votat la toate categoriile.
 

Offline sradu

19 milioane de romani
« Reply #14 on: 11 August 2018, 04:32 »
 In Romania a devenit cvasi-imposibil sa rastorni establishmentul democratic, la vot. Pur si simplu - in teritoriu - alegerile sunt castigate mereu de cine trebuie. Sunt vreo 3-4 partide (PSD, PNL, UDMR si partial ALDE) capabile sa adune voturi in tara. USR si Ciolos sunt virtuali, asa... pe Facebook si net mai mult. Nici draq n-a auzit de ei la tara, unde nu exista pentru ca n-au resurse, oameni, oferta.
 Atata timp cat armata PSD e mobilizata corect, au asigurate alea 3 milioane de voturi. PNL au un milion si ceva, UDMR constant pe la 5% si ALDE depinde ce cum se inteleg cu PSD sa ciuguleasca si ei ceva voturi. Astia toti sunt nocivi, nu ai ce sa faci cu ei. E eterna combinatie USL + UDMR care a guvernat Romania.

Romania e democratica dar cuvantul asta e doar un plic gol. Si in Irak sau Afganistan sunt alegeri. Si in Turcia. Sau Rusia. Si acolo e democratie. Ce sanse sunt ca la o adica sa-i lasi pe actualii parlamentari fara job? Cam niciuna. Se fac reasezari, se tremura un pic la coada la liste, dar in final mai toti se regasesc in Parlament si continua glumitzele, somnul si letargia tarii.

Insa sa fim seriosi, nici cu o revolutie nu s-ar intampla mai nimic. Baza ramane aceeasi, ca si in 1989. Dispar Dragnea si Dancila, vin alti tovarasi.

Singura capabilitate reala a democratiei romane e sa tempereze lucurile cand o iau complet razna. Nastase. Basescu. Ponta. Acum Dragnea e la tranta cu poporul, care pe care.

Chiar daca pica Dragnea maine, tot avem esaloane proaspete de Tudorei Toaderi gata sa faca praf orice e nevoie de la Tarom la Justitie pentru pensia lor suplimentara si Partid. Resursele de slugarnicie nociva sunt uriase la poporul asta.   

Anyway. Pentru niste alegeri cat de cat corecte ar fi nevoie de cateva chestii, de baza.

In primul rand listele electorale si procesul de actualizare a lor. Exista multiple metode prin care se poate rezolva problema. Orice alegeri organziate pe aceste liste sunt suspecte de rezultate incorecte. Hai, cateva mii +/- e ok. Dar nu cateva milioane.

Sunt 2-3 motive pentru care se intampla asta. Primul este legat de circumsriptiile electorale. Daca s-ar actualiza listele, s-ar produce un mic cutremur in organizarea circumscriptiilor si multe s-ar comasa. Plus, nu stiu cum s-ar rezolva problema reprezentarii in Parlament a 4-5 milioane de diasporeni, care au si ei dreptul la circumscriptie electorala! 

Apoi s-ar micsora numarul de parlamentari europeni ai Romaniei. Si aici cred ca e consens national intre partide ca e bine sa trimita cati mai multi oameni la Bruxelles sa pape varza buna si sa ia o diurna mai mare decat premierul tarii. ;)

Al treilea motiv ar fi frauda electorala. Mecanismul e simplu: la tara se cam stie cine e plecat din sat si pe unde. Apoi, reprezentatii partidelor sunt pe felie, camarazi in atatea "razboaie" electorale. Hai ca nu-l voteaza pe Marcel plecat la Iasi, ca poate Marcel se oboseste sa voteze pe acolo si se poate detecta votul multiplu acum (nu?)

Dar pe Marinica, plecat prin Scotia sau Vasilica spaniolul din Cadiz, p-astia nu e nici un risc sa-i bifezi cu un vot la Partid, nu? Il trimit pe baiatul ala de la ONG dupa tigari, sau asteapta sa-l vada iesit la o tigare si tzusti! Sunt absolut convins ca scena asta s-a repetat la indigo in foarte multe sectii de votare prafuite de asteptare.

Cum se pot actualiza listele? Pai simplu. S-ar putea face online, voluntar, in faza 1.Plus o bifa daca vrei vot prin corespondenta ori ba. Apoi, cine nu si-a actualizat or confirmat adresa sa primeasca un plic, prin posta, la adresa din evidenta cu rugamintea de a confirma adresa (si eventual daca vrea sa voteze prin corespondenta), cu optiunea sa o faca online sau sa trimita un plic inapoi.
Cine n-a raspuns nici online, nici la posta > sters din registru.
Faci chestia asta cu un an inainte de alegeri si ingheti registrul cu - nu stiu - 6 luni? inainte.

Nu esti pe liste, nu votezi. Next time o sa tii minte (daca te intereseaza) si te obosesti 5 minute sa completezi online adresa si sa uploadezi o dovada de adresa, ceva (ca deh, e Romania, nu putem doar sa credem omu' pe cuvant!)