Îmi spunea cineva acum 14 ani, pe un alt forum, că pentru a funcționa lucrurile în România, necesită o dictatură militară de dreapta. Dincolo de faptul că discuția despre așa ceva încalcă legea, trebuie să ai un popor războinic și călit în mai multe războaie ca să se adapteze la dictatură militară. Și dictatura militară e sortită eșecului pentru că ajungi fie să te războiești cu toată lumea până o încasezi (Italia, Germania, Japonia, Irak), iar dacă nu te războiești cu nimeni, ca stat devii un stat nesustenabil economic, iar revoluția, războiul civil sau tranziția pașnică la democrație sunt inevitabile (vedeți Spania, Grecia, Coreea de Sud, Libia, Turcia, Chile).
Germanii de exemplu, de la Frederick cel Mare până la Otto von Bismark, au tot ținut-o în războaie, pe urmă a fost WW1 și frustrările care i-au condus către nazism. Și înainte dădeau multe războaie.
Italienii - iarăși, de la războaiele pentru unificarea Italiei și Garibaldi până la WW1 și războiul din Etiopia, și nu au fost de pe azi pe mâine pentru că provin dintr-un popor războinic - romanii.
Rușii la fel - au dus multe războaie, ar fi dispuși să trăiască sub o dictatură militară putinistă.
De turci nu mai zic.
Chiar și americanii - să sperăm că nu o să se întâmple așa ceva.
Românii, care nu au mai dus un război serios de la WW2 încoace, ce naiba dictatură militară să facă? Când te uiți la starea noastră jalnică (în primul rând, la disciplina muncii din instituțiile de stat și chiar în multinaționale), pe bune, nici dacă ar veni un Frederick cel Mare la noi să ne disciplineze, nu s-ar ajunge la nimic. Genetic, suntem de 80 ani un popor de stânga și habotnic care încearcă să se îndrepte spre un consumerism liberal.
La japonezi aș avea mari dubii că ar mai putea să redevină samuraii de altădată după 80 ani de pace. Trebuie să fii format cultural (vreo 200-300 ani) ca popor pentru a fi unul militarist. Dacă de vreo patru generații n-ai mai dus un război serios, poți să-i pui și cruce armatei.
On-topic: Eu cred că și după ce va dispărea PSD, românii vor vota un alt partid de stânga. Și nu mă refer la USR care-i mai de centru dreapta. După ce pensionarii boomeri de 70-80 ani care s-au format în comunism se vor duce (și vor muri mare parte în 10 ani), decrețeii vor fi cei care vor ieși la pensie , iar milenialii vor deveni cohorta dominantă, e posibil să apară un partid progresist cu politici ecologiste și pro-LGBT.
Cam atunci o să vedem ce se întâmplă prin Londra sub laburiști sau Paris.