Author Topic: Comunism vs Capitalism  (Read 1914 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

skyfallout

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Comunism vs Capitalism
« on: 21 November 2018, 21:29 »
     
Cum era in anii 80' in Lumea Libera (SUA) vs in Lumea Socialista (Romania)? 

-americanii il aveau pe Ronald Reagan care i-au scos din criza prin programul "Reaganeconomics", aducand crestere economica, scaderi de taxe,   scaderi de cheltuieli, ceea ce a dus la cresterea nivelului de trai pe termen lung,  reducand deficitul. Romanii il aveau pe Ceausescu care i-a varat in foamete, austeritate,  saracie, stagnare,  frig si izolare   ca trebuia sa  plateasca datoriile la FMI  dupa ce a construit niste cladiri inutile si a exportat toate produsele de calitate.
- la americani se inventase telefonul mobil Motorola in timp ce romanii se jucau telefonul fara fir
-femeile lor purtau blugi, geci de piele  si spandex   si se fardau toata ziua, nu ca ale noastre romance  care erau obligate sa se tunda scurt si sa poarte pulovere zdrentuite, camasi  si fuste  gri 
-americanii aveau masini de calitate precum Chevrolet, BMW,   Ferrari, Citroen si benzinarii la tot pasul, nu o Dacie rapanoasa si o  benzinarie la mare disanta cu benzina rationalizata
- americanii aveau  McDonald's unde mancau Big Mac si Cola  pe nesaturate si multe restaurante de calitate , romanii se trezeau la ora 4 dimineata sa sta ela coada  sa cumpere  oua si lapte pe cartela.
-aveau  mall-uri  si supermarkete Walmart la toti pasii sa cumpere o varietate de produse si electronice, in timp ce romanii rabdau la cozi indelungate la buticuri pentru hartie igienica
-barbatii si femeile din SUA isi permiteau sa-si faca frizuri si coafuri de diferite stiluri cu vopsele diferite, romanii in schimb se tundeau scurt     
-americanii aveau cablu cu zeci de canale precum MTV  , Discovery Channel unde vedeau documentare de calitate despre natura si tehnologie , CNBC si  CNN cu stiri obiective si diversificate. Romanii se bucurau doar de sketchurile comuniste ale lui Amza Pellea, Toma Caragiu, si in mare, stiri despre realizarile tovarasului conducator si ode inchinate lui
-americanii  mergeau la concerte sa asculte    Madonna, Metallica, Queen, AC/DC  si Michael Jackson, romanii ascultau Gica Petrescu, Dan Spataru, Stefan Hrusca si alte amatoreli precum Phoenix, Holograf la radio
-americanii stateau la case cu gradini sau in apartamente incalzite din marile orase , pe cand romanii  rabdau de frig iarna "blocuri comuniste"
-americanii mergeau la cinematograf sa vada Terminator, Indiana Jones, Aliens,  Ghostbusters, Die Hard, Rocky,  Mad Max, ET, Star Wars, Sunshine, Back to the Future,  Top Gun, plus ceva filme porno, romanii mergeau sa vada filme plictisitoare si proaste  cu Mihai Viteazul, Mircea cel Batran  ,   Nea Marin Miliardar,  Liceenii, Un Comisar Acuza si Ringul  care imita Rocky.
-americanii isi permiteau sa iroseasca multa apa sa-si spele masinile, romanii nu aveau  apa cu care sa faca dus sau sa spele rufele .
-americanii se uitau la meciuri de fotbal american, baschet, baseball, curse de masini de calitate, romanii doar la niste meciuri de fotbal cand se califica Steaua si se mandreau cu Nadia Comaneci
-americanii  aveau   computere personale IBM si Amiga  cu acces la internet, romanii aveau doar biblioteca cu carti scrise de autori comunisti. 
-americanii aveau console precum gameboy, Atari si Nintendo pe care se jucau Mario, Pacman  si Zelda, nu se jucau "Ratele si Vanatorii" , "baba oarba",  cu jucarii chinezest  sau cu pietricelele si sticle goale
-e adevarat,   americanii se imbolnaveau de SIDA cand nu aveau chef sa foloseasca prezervativul la indemana, dar macar aveau  pilula de a treia zi pentru a preveni nasterile neplanificate, romancele faceau avort acasa neavand cu ce sa-si creasca copii  ori isi abandonau nou nascutii in orfelinate si multi romani se imbolnaveau de anemie si alte boli caracteristice unei tari de lumea a treia. 



« Last Edit: 21 November 2018, 21:38 by skyfallout »
 

Offline oldshooterman

Comunism vs Capitalism
« Reply #1 on: 23 November 2018, 01:26 »
Capitalismul manifestat in forma actuala va trebui abandonat cat mai repede posibil, pentru ca duce intreaga civilizatie de rapa. Problema e ca deocamdata nu vrea mai nimeni sa renunte la el pentru ca alternativele teoretice nu satisfac lacomia si egoismul oamenilor. Ca urmare, urmatorii ani vor fi foarte interesanti pentru cine isi permite sa observe evenimentele dintr-o pozitie cat mai neutra, respectiv are resurse suficiente incat sa se poata sustrage efectelor negative care urmeaza in evolutia societatii. ;D

This is how UN scientists are preparing for the end of capitalism

 

skyfallout

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Comunism vs Capitalism
« Reply #2 on: 23 November 2018, 04:25 »
@oldshooterman : ce este acum nu se poate numi capitalism. 
Cand un gigant care ingroapa micii concurenti prin mijloace neortodoxe, atenteaza la proprietatile altora  si monopolizeaza intreaga piata nu mai e capitalism. Capitalismul presupune concurenta constanta si respectarea proprietatii private. Dar mai ales o PIATA LIBERA si libertate de actiune! 
Acum e  un soi de corporatism care e cu totul altceva pe plan economic, avand multe elemente de natura totalitara, iar daca are implicatii politice, poate sa tinda spre fascism sau comunism. Ti se pare ca atunci cand niste giganti domina economia, mai exista cumva o piata libera?   
Mai exista libertatea de actiune cand nu poti sa-ti deschizi o mica intreprindere ca ti-o ingroapa gigantii imediat ? 
Si nici capital nu mai exista de vreme ce 90% din profituri  sunt acum digitalizate sau bazate pe speculatii. 
Asa cum o spun si definitiile:
https://dexonline.ro/definitie/capitalism
https://dexonline.ro/definitie/corporatism
Corporatismul e tot un fel de Comunism, dar mai "liberal". 
Se tinde catre o  HIMERA importata din China- conducere politica socialista si economie corporatista.
Iar ca sa vezi, majoritatea guvernelor din UE care au fost la conducere in ultimii 20 de ani au fost  socialiste ce au promovat corporatiile si bancile mari si au sustinut conducerea centralizata, statul avand un rol masiv asupra economiei.     
Inclusiv  in SUA este asa ceva de la  Clinton  incoace. 
Eu as zice ca mai degraba socialismul corporatist duce de rapa civilizatia actuala, asa cum a facut-o in Rusia, China, Europa de Est, America Latina, Africa, Orientul Mijlociu.....asa cum o va face si in Europa de Vest si America de Nord care il adopta in mod inconstient, neinvatand din greselile istoriei.   
Capitalismul autentic a murit din anii 60' in America de cand s-a impus programul socialist "The Great Society", de cand statul sustine si salveaza  intreprinderile si bancile  mari si  nerentabile de la faliment, de cand  s-a implicat tot mai mult in economia de piata si in bunastarea cetatenilor prin  reformele sistemului sanitar, de cand  toti  americanii de rand traiesc pe datorie, din imprumuturi, speculaie  si import. 
Inclusiv liberalismul autentic e mort de cand s-a trecut la neoliberalismul keynesian  care e un fel de socialism liberal.

Post Merge: 23 November 2018, 04:38
Asa cum explica filmul asta animat, America si intreaga lume a fost acaparata de o  dictatura elitista corporatista, similara cu nomenclaturile si regimurile  locale din spatiul sovietic.
E tot o forma de totalitarism, dar cu alt nume, alte costume, alte mijloace.
Ca si comunistii, progresistii si democratii i-au momit pe americani tot cu aceleasi idei despre egalitate  si bunastare , prin a trai pe datorie si ajutoare sociale, prin a externaliza productia in China,  prin a permite cresterea preturilor,   taxelor, si adaugarea altora noi precum taxa pe poluare, prin a-i determina sa renunte de bunavoie la drepturi fundamentale garantate prin constitutie precum dreptul la detinerea unei arme pentru autoaparare sau dreptul la intimitate. 

Americanii vor ajunge si ei sa experimenteze saracia asa cum au indurat romanii si est-europenii in anii finali ai comunismului cat de curand.



 
« Last Edit: 23 November 2018, 04:54 by skyfallout »
 

Offline astateofmind

Comunism vs Capitalism
« Reply #3 on: 23 November 2018, 09:56 »
"Capitalismul presupune concurenta constanta si respectarea proprietatii private."

"Dar mai ales o PIATA LIBERA si libertate de actiune!" 

Cele 2 sunt in totala contradictie. Libertatea de actiune include si practicile neloiale sau ilegale.

Capitalism la liber nu exista si nu e bine sa existe.
« Last Edit: 23 November 2018, 10:29 by astateofmind »
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

Offline oldshooterman

Comunism vs Capitalism
« Reply #4 on: 23 November 2018, 13:32 »
skyfallout - Nu mai amesteca "comunismul" in situatii si doctrine cu care nu are nici o legatura. Comunismul presupune proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie si o formula teoretica de impartire a avutiei si a plusvalorii.

E o mare prostie sa amesteci corporatismul sau alte aspecte ale capitalismului cu comunismul. Mai nou tot ce nu place tinde sa fie asociat aiurea cu comunismul si Rusia.

Nici o formula gandita pentru viitor nu include comunismul, deci poti sa uiti de el. Chiar daca va fi abandonata "democratia" (care oricum nu functioneaza la parametrii teoretici) si se va instaura o dictatura eco-socialista cu BI generalizat, situatia tot nu va avea tangente cu comunismul.

Toate discutia pornita de la titlul threadului e aiurea, pentru ca nici o societate nu a experimentat comunismul si ca urmare nu se poate face comparatie intre o situatie practica existenta si una teoretica inexistenta. Intr-un fel de comunism limitat mai traiesc si se descurca de mii de ani cateva triburi izolate de primitivi prin jungla amazoniana, dar care or sa dispara si alea din cauza "servitorilor" capitalismului care exploateaza zona si rad tot ce le sta in calea profitului, deci si pe primitivii care ajung in contact cu ei.
 

Offline johnycash

Comunism vs Capitalism
« Reply #5 on: 24 November 2018, 09:39 »
Comunismul a fost cel putin in Romania o perioada neagra ce a afectat vietile oamenilor in mod profund pana la extinctie in unelel cazuri. Cu toate astea nu pot sa nu observ in draguta noastra tara asemanarile dintre comunism si capitalismul romanesc.
O sa dau cateva exemple care pe mine ma deranjaza si ma deranjau si inainte de 89 . Inainte oamenii erau scosi cu forta la munca patriotica ce in multe cazuri era similara cu munca silnica a puscariasilor din vremuri de mult apuse. Acum ti se baga pe gat ore suplimentare si muncesti ca un sclav zi lumina sau obligat la voluntariat fara de care nu esti angajat . Tot un fel de munca patriotica e si asta.
In comunism am vazut oameni ridicati de pe strada de securisti pentru motive puierile ( parul mai lung , bancuri antiregim . vendete personale ... ) . Acum vad cam aceleasi lucruri. Oameni dusi in arest , pusi la stalpul infamiei ca mai apoi sa fie eliberati pentru ca fapta nu exista. Intre timp viata si cariera lor este distrusa in marea majoritate a cazurilor iremediabil.
La fel de tragic este faptul ca pe meleagurile noastre multinationalele sunt adulate si ridicate in slavi pentru beneficiile teoretice aduse societatii uitand ca aceleasi multinationale sunt cele care se comporta cu oamenii precum stapanii de sclavi. Vezi china unde programul de lucru este 16 ore pe zi iar salariul este de 100 si un pic de dolari pe luna.
Ar fi multe de spus dar ma opresc aici.
« Last Edit: 24 November 2018, 09:40 by johnycash »
 

skyfallout

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Comunism vs Capitalism
« Reply #6 on: 24 November 2018, 19:17 »
@oldshooterman : pai asa, nici socialismul asa cum e idealizat el in teorie nu a fost niciodata pus in practica, in tarile vestice rezultand regimuri democratice defectuoase si corupte, iar in tarile estice rezultand dictatura, coruptie, foamete si economii falimentare.  Regimurile si partidele  poate ca se numesc "socialiste", dar in realitate sunt clici si camarile de politicieni infractori care fura din buzunarele producatorilor si mint alegatorii cu gogosi  precum  "egalitarism" si "pomeni".  Iau cu o mana mai mult si cu cealalta mana ofera, dar putin.    Dupa unii, as zice ca socialistii sunt de fapt capitalisti extremi, dar din aia infractori. 
Socialism oriunde a fost a provocat faliment, divizare si colaps, ori in teorie socialismul ar trebui sa asigure bunastare si egalitate tuturor. 

Corporatismul  e o himera intre capitalism si totalitarism etatist  pentru ca presupune monopol pe piata de catre cativa giganti in colaborare cu statul,  un sistem care nu mai are nicio treaba cu capitalismul autentic, cu democratia si liberalismul. 

@astateofmind :  coruptie si ilegalitate exista in orice sistem.
Insa mai naspa e atunci cand practicile neloiale sunt comise de statul socialist si de o mana de giganti care monopolizeaza piata si societatea.
Ce preferi?
 
Capitalismul occidental  din secolul XIX-prima jumatate a secolului XX era perfect.
Dar sindicalistii , socialistii si  hipiotii l-au distrus. 


@johnycash :  vezi ca faci confuzie intre niste tineri liberali arestati de comunisti pentru faptul ca incercau sa se poarte ca niste...tineri   si intre  politicieni  care au fost arestati pentru spalare de bani, mita, coruptie si abuz de putere.

Iar multinationalele fac outsourcing si "exploateaza" tinerii romani pe salarii de doi lei   pe aici pentru ca poporul roman n-a fost capabil sa aiba o productie proprie, preferand sa traiasca pe imprumut si import,  pentru ca nu ne-am debarasat de socialism,  asa ca am ajuns o piata de desfacere.  Oarecum, e din vina noastra, nu a strainilor ca am ajuns o tara stapanita de socialism si corporatism.
Nu ne-a priit capitalismul, sa muncim, sa producem ceva facut de mana noastra, sa ne decidem viitorul, asta e, ne decid viitorul altii. 

Post Merge: 24 November 2018, 19:53
De mentionat totusi ca capitalistii filantropi  au facut mai mult bine omenirii decat toti politicienii socialisti la un loc.
Pentru eradicarea saraciei e de preferat o societate civila si fonduri din donatii caritabile  decat  statul care taxeaza , fura si ofera pomeni, gestionand prost bugetul national.

Inclusiv la pensiile de stat exista ca alternativa pensiile private.
Probabil ca orice om bolnav in faza terminala  a beneficiat de mai mult ajutor din partea capitalistilor filantropi si donatiile caritabile ale acestora decat  "ajutorul"  oferit de statul socialist.
« Last Edit: 24 November 2018, 19:53 by skyfallout »
 

Offline Zo_Bar

  • Feedback Score: (0)
  • Newbie
  • Posts: 41
    • View Profile
Comunism vs Capitalism
« Reply #7 on: 08 December 2018, 01:15 »
Capitalismul manifestat in forma actuala va trebui abandonat cat mai repede posibil, pentru ca duce intreaga civilizatie de rapa. Problema e ca deocamdata nu vrea mai nimeni sa renunte la el pentru ca alternativele teoretice nu satisfac lacomia si egoismul oamenilor. Ca urmare, urmatorii ani vor fi foarte interesanti pentru cine isi permite sa observe evenimentele dintr-o pozitie cat mai neutra, respectiv are resurse suficiente incat sa se poata sustrage efectelor negative care urmeaza in evolutia societatii. ;D

This is how UN scientists are preparing for the end of capitalism
Da, trebuie abandonat cât mai repede, nu-ți mai poți împușca rivalul politic pe stradă în spate ca Putin.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk