Din perspectiva unuia ce participa la interviuri in IT cu input tehnic pot spune cu mana pe inima ca ma ingrozesc la ce citesc in comment-uri dar si la ce vin de multe ori la interviuri. Si da, se respinge pe banda rulanta.
Asta ca te respinge HR-ul e o aiureala. HR-ul te cauta pe linkedin, bifeaza niste casute si te aduce la interviu. La interviu dai de unul ca mine sau doi ca mine daca la CV-ul tau ii trebuie coperta si un manager care iti va spune o mica introducere si apoi la sfarsit te va intreba personal cati bani vrei.
La alte companii de call-center/IT/marketing/HoReCa/whatever, HR-ul are target de realizat x interviuri/lună.Făcute doar ca să salveze și CV-urile în bazele de date și să raporteze patronului că a realizat targetul de 100 interviuri pe lună sau nu știu cât/în funcție de numărul angajaților din companie. Interviurile la care care vii tu și alt team lead, da, alea sunt interviuri la care se pot efectua angajări. Și majoritatea sunt făcute doar ca să respingă, adică doar de formă, pentru fraierii care n-au recomandări, vechime, pile sau cunoștințe. Adică, genul ăla de fraier cum eram eu când terminasem o facultate cu profil uman

și pofteam la primul salariu de 1200 lei, când încercam să mă angajez pe QA Testing sau la un call center pe entry-level, deși eram paralel cu ambele domenii, dar tot am zis că trebuie să încerc.
Ăștia care vă tot văitați că e criză în 2025, aoleu, nu știți prin ce greutăți am trecut eu prin 2016-2019, când în plină „pace, abundență economică și prosperitate”, mulți ca mine erau respinși de la sute de interviuri din toate domeniile pentru că învățământul românesc nu m-a pregătit pentru piața muncii (de unde era să știu eu că învățând comentariile la Eminescu sau Moromeții și bătăliile lui Ștefan cel Mare în liceu o să ajung neangajabil pe o piață a muncii dominată de IT???)............și gen, pentru un salariu de 1200 lei era mare bătaie.
Când m-am angajat eu prin 2017, Netflix, Glovo, Easybox, comenzile online cu cardul, cumpăratul de jocuri de pe Steam și mersul cu Uber încă erau SF în țara asta, la scară largă. Bitcoin trecuse de 17.000 dolari, TikTok abia a fost creat, mașinile Tesla încă erau ceva SF în Românistan, Orange Man Bad era la primul mandat, IT-ul era o adevărată castă nobiliară, în România erau mii de prostituate cu silicoane la vremea când Kim Kardashian încă era emblema feminității.
Acum, în 2025, salariul minim net e 2600 lei, există telemuncă, există o grămadă de facilități care au făcut viața mai bună chiar în plină criză pandemică - Netflix, Steam, Glovo, Uber sunt acum ceva standard, ba poți să te plimbi cu un Tesla 3 dacă mergi cu Bolt Green, pandemia și cu războiul din Ucraina au revigorat interesul pentru istorie și literatură, cu AI s-ar putea scoate ceva bun în domeniile umaniste, pot să lucreze și să obțină salarii decente și absolvenții de facultăți umaniste, mai nou votăm politicieni cu TikTok, IT-ul nu mai e ce a fost odată, Orange Man Bad e la al doilea mandat, Bitcoin e la 100.000 dolari, emblema feminității e Taylor Swift. Prostituate nu prea mai sunt din cauza Onlyfans sau sunt foarte puține, teribil de scumpe și selective.