Author Topic: Criza 2025 Romania si nu numai  (Read 8802 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ciocanul

Criza 2025 Romania si nu numai
« on: 14 January 2025, 13:52 »
Semne proaste anul are.
Criza bate la usa. Am crezut ca suntem deja in criza din cauza inflatiei in special dar m-am inselat. Nasolia eu cred ca abia incepe.
Primul semn de criza este ca am avut 2 trimestre consecutive de scadere PIB.
Apoi incep sa dea afara din fabrici.
IT-ul considerat varf de lance ... gafaie. Lucrez in IT si stiu firme mari care au inceput disponibilizari(Yazaki, Hella). In Timisoara cei care au terminat facultate de IT in ultimii 2 ani nu si-au mai gasit de lucru. I-au mai luat firmele sa faca internship de cateva luni dar neavand sa le dea proiecte i-au pus pe liber. Proiecte tot mai putine, venituri tot mai mici.
In fabrici este jale mai ales pe automotive unde avem multa forta de munca ce nu are comenzi.
Ar trebui sa inceapa ceva proiecte europene de IMM-uri dar nu cred ca o sa faca mare branza ca sectoarele unde se baga priectele sunt in buda: IT care nu are comenzi, agricultura unde deja e plin paharul, energie verde adica niste panouri ce iti salveaza 50 de lei pe luna la curent.
Deficitul de cont curent e la cer. Dobanzile de imprumut pt Romania sunt mari ca suntem aproape de junk. Se va baga impozit progresiv, posibil creste euro, taxe la firme suplimentare si nu cred ca scapam sa nu creasca TVA-ul.
--
Sfat: nu va luati credite si puneti bani de o parte ca vor fi lovite toate sectoarele in lant. Singurii ce vor fi feriti de disponibilizari vor fi cei de la stat. Vor fi taieri de bani si la stat dar din crizele precedente s-a vazut ca macar ramane ceva sigur.
https://www.stiripesurse.ro/criza-bate-la-usa-romania-risca-recesiunea-expert-evitati-creditele-bancare_3549219.html

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)
« Reply #1 on: 14 January 2025, 16:41 »
Ce semne proaste? Momentan, încă e aglomerație în mall-uri, coșurile sunt încă pline în supermarkete,  stațiunile montane din sezonul de iarnă 2024-2025 înregistreză încasări mai mari decât anul trecut, nu mai spun de saloanele de coafor și cosmetică care încă sunt pe profit. 
Cam la fel ca criza din 2008-2010 ... cică criză, dar bugetarii, pensionarii și sindicaliștii făceau dansul pinguinului și tot găseai stațiunile de litoral foarte pline. Sau ca la criza din 2020 - era pandemie, oamenii mureau prin spitale, totul era închis, bursele erau toate pe roșu, și totuși, traiul a crescut. Tot mai mulți au început să-și permită abonamente la Netflix sau să-și comande prin Glovo și Easybox sau să meargă cu Uberul. Nu mai spun de cine a fost deștept și a știut să facă bani din criptomonede la momentul potrivit și din Onlyfans.
Da, IT-ul are sincope, dar...jocuri încă se fac și lumea încă le cumpără la prețuri de 70 dolari. La plăcile video Nvidia RTX 5000 văd că se  face coadă, deși eu nu mi-o permit...uite că o să aibă vânzări frumușele. Ultima oară când am fost la un service Apple, am stat la coadă, toți cu iPhone-uri 15 și 16 în mână! Sunt concedieri nu neapărat din cauza automatizării, ci a lăcomiei - vor directorii să reducă cheltuielile pentru plătit salarii mari și  să facă averi sau să investească în altă parte.

Știi când e cazul să te îngrijorezi?
-când se anunță concedieri de 50-60% din personal și se dau afară sute de mii de bugetari
-când o să auzi de un val de sinucideri la TV, cu zeci de patroni care au intrat în stâlpi și sute de bărbați șomeri cu familii de întreținut s-au spânzurat din  cauza datoriilor
-când vor fi goale mall-urile cu magazinele închise/vândute, stațiunile și cluburile falimentate, iar în magazine, oamenii nu vor mai folosi coșurile de cumpărături și vor merge doar să ia un produs - două
-când o să-i vezi pe Elon Musk, Mark Zuckerberg, Tim Cook, Reed Hastings, Jeff Bezos, Gabe Newell, Phil Spencer, Jensen Huang și Kenichiro Yoshida albiți la față ...anunțând că-și închid șandramaua sau își vând afacerile la chinezi
-Trump e suspendat și arestat
-presa o să prezinte de la oră la oră știri economice și o să tot vezi pe ecran evoluția burselor și a cursului valutar. 

Nu cred  că o să fie ceva grav până prin 2027-2028. Dacă elitele l-au preferat pe Trump, înseamnă că știu ce fac. Au mai trecut americanii prin Bush jr Tax Cuts și de Reaganomics  - mereu când vin republicanii se fac tăieri de buget, se fac concedieri din instituții (în special, angajații DEI și democrați), și în schimb, se fac creșteri de cheltuieli pentru înarmare și tăieri masive de taxe  iar industria petrolieră, cea militară, cea de IT și cea auto se îmbogățesc și devin și mai puternice. Vine o altă criză, revin democrații care încep să arunce cu banii pe diversitate, iar când se ajunge la fundul sacului, americanii votează cu republicanii să repare, economia își revine,vine o altă criză, iar democrații....și tot așa e de vreo 100 ani. 
În România nu o să se întâmple nimic. Noi avem o economie agitată și traiul pe care îl avem și în vremurile proaste și în vremurile îmbelșugate ale Occidentului, și asta din cauza clasei politice corupte pe care o avem.  Dacă va începe o nouă recesiune prin 2027-2028, o să-i simțim efectele în 2030. Și o să fie ca în 2010. Nimic grav, doar panică inutilă. Din 10 în 10 ani, se tot anunță că o să trăim vremuri ca-n Mad Max, dar uite că nu se întâmplă, poate pentru că scenariile pesimiste ale unora sunt exagerate. Prin 2010 mi se spunea că până în 2020-2030 vom rămâne fără petrol, că ne întoarcem la cai și căruțe, și când colo, asistăm la cea de-a patra revoluție industrială cu roboți, AI, drone și mașini electrice.
N-am ajuns încă în pragul unei Mari Depresiuni.

Mai degrabă m-aș teme de un război China-Taiwan sau de un EMP produs de o furtună solară/geomagnetică, singurele care ar putea provoca prăbușirea civilizației actuale. Dar chiar și așa, umanitatea tot va găsi căi de reconstrucție/refacere și ar deveni și mai puternică și mai prosperă decât înainte.
« Last Edit: 14 January 2025, 17:00 by daveWalter »

Offline Ciocanul

« Reply #2 on: 14 January 2025, 18:24 »
Man, nu ma refer la cazuri extreme.
O sa-ti dau doula exemple din 2008/2009.
1) In toiul crizei mi-au plecat chiriasii ce ii aveam la un apartament si au venit altii. El la 50 de ani aranjat la costum, nevasta aranjata, copiii mari. M-am mirat in prima faza. In timp am ajuns sa ne cunoastem mai bine ca a stat multi ani si mi-au povestit ce au patit. Amandoi patroni peste 20 de angajati, vila, masina de lux. S-au halosit si au luat o lucrare mare(o hala), clientul a dat faliment si nu i-a mai platit. El nu a mai avut comenzi, a dat faliment la randul lui si si-a pierdut si vila, si masina si afacerea pt ca nu a mai putut plati bancile. De la ditaimai patronul a ajuns sa faca garduri si porti la negru intr-un garaj muncind cot la cot cu nevasta si sa stea in chirie la bloc cu doi copii mari. Si-a luat cu chiu si vai peste multi ani de munca grea o casa mica insiruita in pizdeea pe creditul unui copil cu care si sta. Nu prea mai poate munci ca deja e cam mos. De la Mercedes SUV a ajuns la cazan de Logan vechi de 1000 de euro.
--
2) Un coleg, IT. Desi statea bine cu nevasta si doi copii intr-un apartament de 4 camere si-a dorit o casa neaparat. S-a imprumutat si a luat o casa la rosu, s-a imprumutat si de nevoi personale sa incerce sa o termine macar sa se mute. A avut probleme cu utilitatile, nu i-au ajuns nici banii sa se mute. Colag peste pupaza cand oricum era rupt in cur l-au dat si afara de la o fimra mica unde se mutase pt bani mai multi. Si-a pierdut si nevasta jobul. El nu si-a gasit de lucru ca avea si un defect de vorbire. Au ajuns sa fie executati pe ambele proprietati. Si-a gasit in Italia de munca muncitor la banda. S-au mutat acolo, m-am intalnit cu el peste ani si sta in chirie acolo, lucreaza acum in IT dar nu si-a mai putut lua nimic.
--
Nu iti mai revii in veci de la decizii proaste in viata.
O sa vezi in continuare lume la mall, 500 de euro camera la Mamaia la vara si ca a crescut numarul de Ferarri inmatriculate. Dar nu e relevant.
Ideea mea era sa nu faceti tampenii ce te pot beli mai mult decat iti poti imagina mai ales in genul asta de perioada. 
« Last Edit: 14 January 2025, 18:27 by Ciocanul »

The following users liked or thanked this post: piratu2191

Offline ericmario

« Reply #3 on: 14 January 2025, 19:50 »
Momentan, încă e aglomerație în mall-uri...

Așa e, momentan încă e.
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
davewalter:  ”o televiziune care are CNN în siglă și s-a schimbat cu 360 grade”

daveWalter

• Guest
« Reply #4 on: 14 January 2025, 20:43 »

Ideea mea era sa nu faceti tampenii ce te pot beli mai mult decat iti poti imagina mai ales in genul asta de perioada. 

Ah, păi da, trebuie să fii nebun să mai îți cumperi apartament anul ăsta (sau anii următori) în București sau în oricare oraș mare(pe credit) , acum că se scumpesc. :))

NU e de cumpărat apartamente anul ăsta, e de VÂNDUT apartamente (cine le are, în special generația de locatari decreței care le-au primit de la Iliescu). Și la minim 90,000 euro două  camere, 120.000 euro trei camere.

George Simion vorbește de oferit apartamente la 30.000 euro în condițiile în care până și la Ploiești sunt prețuri de 55.000 - 186.000 euro, pe publi24.  De chirie nu mai spun, îți trebuie două joburi sau un venit minim de  7500 lei ca să supraviețuiești la nivel decent în București, de unul singur, la cum se scumpesc toate, și asta dacă n-ai vicii gen  fumat și jocuri de noroc, n-ai mașină,  n-ai iubită/nevastă/copii de întreținut, hobby-uri scumpe, sporturi de performanță, băute  cu prietenii în oraș, dating și  excursii în țări străine....cel mult să te mulțumești cu gaming, Netflix și P.H. Adică, 7500 lei cât să trăiești ca un tânăr singur cu o viață simplă  și cu chirie.

2025 nu e nici nu e de făcut nuntă sau căutat iubită (mai ieftin decât nevasta/iubita e ..știți voi, un real doll), dar să mai  faci și copii. Păi ajungi la balamuc dacă n-ai venit minim de 20.000 euro pe lună. Suntem în epoca în care numai antreprenorii își mai pot permite întemeierea unei familii. 
Nu numai eu, dar  sunt mulți din București care preferă să lucreze în telemuncă sau să facă naveta decât după ce s-au mutat în afara Capitalei din cauza costurilor de trai. E de stat la țară, la curte de acum înainte, la casă mică de un etaj, cât să nu plătești prea mult la căldură.
Din 2022-2023, mă tot înnebuneau ai mei să-mi fac împrumut la ING să-mi iau apartament că poate numai așa mi-aș găsi nevastă ...și mai  fac bani și din închiriat.  Cred că a fost o decizie bună că nu mi-am ascultat părinții de data asta pentru că se gândesc și ei să plece din Capitală, după 30 ani de locuit în București. Eu sunt mutat de 6 luni în provincie.
De  făcut afaceri......mai trebuie să așteptăm un an-doi, să vedem cum o să arate piața globală cu Trump, și  mai ales, dacă se menține pacea dintre America și China sau dacă va escalada într-un război rece (e deja, e Cold War AI).

Rămâne de văzut și cum evoluează Dogecoin dacă Elon Musk e la butoane. În 2008-2010, aveam o scuză pentru care nu mi-am cumpărat un bitcoin - eram elev de liceu, prea preocupat cu învățatul de materii depășite chiar și la vremea aia,  cunoștințele mele de IT se reduceau la gaming,  nimeni nu avea habar  de criptomonede, lumea era prea preocupată  cu criza de atunci.
Dar dacă nu eram ignorant și aveam măcar 1 BITCOIN, acum aveam  94.268 euro, exact cât un apartament din București. :))

Dacă Dogecoin va avea aceeași soartă?
Dacă cine cumpără un doge acum cu 1,75 lei, poate deveni milionar peste 10 ani?

Aș băga numai 174 lei să cumpăr 100 de dogecoini, și atât....și aș aștepta. :))
Dacă o să valoreze fiecare dogecoin  95,000 euro peste câțiva ani, cu 100 de dogecoin...well....

« Last Edit: 14 January 2025, 20:59 by daveWalter »

daveWalter

• Guest
« Reply #5 on: 16 January 2025, 17:48 »
Iar știri că se scumpesc ciocolata și  cafeaua.

Din 2010 tot citesc știrile astea.
« Last Edit: 16 January 2025, 18:07 by daveWalter »

Offline ericmario

« Reply #6 on: 16 January 2025, 23:08 »
Ce bine că nu beau cafea, nu fumez, iar ciocolată cumpăr doar când e Milka la ofertă, 59 cenți.
Dar nici pe aia nu o mănânc.
O cumpăr pentru că-mi place să cumpăr.
Am o problemă, cu cumpărăturile.
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

daveWalter

• Guest
« Reply #7 on: 17 January 2025, 16:15 »
Cumpăratul compulsiv nu e sănătos. Dar nu-i nimic, se rezolvă când țara ta va intra în colaps din cauza falimentului industriei auto...dacă nici AfD și CDU nu vor face ce trebuie pentru a rezolva criza.

Offline ericmario

« Reply #8 on: 17 January 2025, 19:55 »
Pasărea mălai visează...

Offline Nosferat

« Reply #9 on: 18 January 2025, 12:21 »
IT-ul a cam luat-o la vale in ultimii 2 ani. Ceva se pregateste, ca o fi o criza economica sau altceva. Dar e pe vine. Nu stiu daca va fi anul asta sau anul viitor, dar deja de cativa ani a inceput sa pluteasca niste nori foarte intunecati pe cer.

Ca vorbim de RO-HU-DE. Nu am vazut nicunde semne spre bine.

La nemti e grav cu industria auto, am fost si prin Ingolstadt, a iesit lumea la protest acu vreo 2 luni. Muenchen-Frankfurt-Berlin nu o duc bine nici in segmentul IT.

Salariile au cam stagnat. Se ofera 70-80K, adica 3500-4000 net pentru niste pozitii destul de inalte, care ar trece lejer de 5000 net(adaptat la inflatia post covid ca nu mai suntem in 2018).

Chiriile tot cresc, adica dai 1500 euro pentru ceva rahat de garsoniera in Muenchen, in schimb in afara de IT nu prea castiga nimeni peste 3000 de euro. Sa mergi sa lucrezi la Edeka pe 2000 euro net? Pai mori de foame la sfarsti de luna.

Nici la angajari prin IT nu mai e ce a fost, cam subtirel. Joburi sunt,dar pe sistemul fake. Ori doar cauta gen Tinder "just looking", ori nu angajeaza pe nici dracu, dar sunt obligati sa "caute" angajati. Cand am discutat cu angajatorul din Stuttgart, am fost absolut mirat la cand el chiar se gandea serios sa imi ofere 70K pe un job ce sub 90K nici nu se discuta.

HU iarasi cam subtirel. Lasand la o parte politica. Se simte si acolo un nor intunecat. IT-ul din 2023 incoace stagneaza, nu se mai angajeaza. Ba de fapt de 2 ani incoace s-a facut "restructuring" massiv la mai multe companii. Iar punctul forte al ungariei fata de polonia sau chiar si romania. E ca oferea infrastructura si servicii in IT la un pret extrem de competitiv. Polonia avand un domeniu mai puternic decat Ungaria in IT, insa la preturi pentru servicii, ungurii erau mereu castigatori. Acuma nimic, au crescut si acolo chiriile, salariile cam stagneaza. Nu e totuna ca luai 500-600K forinti net/luna in 2019-2020(salariu chiar bun in IT la vremea respectiva) sau acuma in 2025. Desi ai acelari salar, la ce inflatie a venit simti ca ai castigat cu pe putin 30% mai putin.

RO. Pai in afara de Bucuresti parca nu mai angajeaza nimeni in IT. Clujul a picat de zici ca s-a aruncat de pe ceva pod. La o vreme gaseai sute de joburi noi in fiecare saptamana in IT, acuma acele sute au devenit zeci (ma refer la joburi noi saptamanal, nu reciclate luna de luna)
Ignore list :astateofmind

The following users liked or thanked this post: taxon

Offline ericmario

« Reply #10 on: 18 January 2025, 13:50 »

Ba de fapt de 2 ani incoace s-a facut "restructuring" massiv la mai multe companii.

Asta înseamnă restructurare masivă?
Cred că ăsta e sindromul Răducioiu, altfel nu-mi explic.

Post Merge: 18 January 2025, 13:51

Iar punctul forte al ungariei fata de polonia sau chiar si romania.

Ok.
Bine de știut.

Post Merge: 18 January 2025, 13:57

Acuma nimic, au crescut si acolo chiriile, salariile cam stagneaza.

Junge, echt jetzt, was ist mit dir loss?
« Last Edit: 18 January 2025, 13:57 by ericmario »

Offline Nosferat

« Reply #11 on: 18 January 2025, 14:08 »
"Dacă tăceai, filozof rămâneai"  Dar în cazul tău, nu este aplicabil.

Offline ericmario

« Reply #12 on: 18 January 2025, 14:18 »
"Dacă tăceai, filozof rămâneai"  Dar în cazul tău, nu este aplicabil.
Dar în cazul tău se poate aplica cu succes.
Junge.

Offline Nosferat

« Reply #13 on: 18 January 2025, 14:23 »
Ca de obicei, scrii, fara sa ai habar de subiect. .  Lucrez de mai bine de 2 decenii in domeniul IT, cu focus pe Process-Stakeholder si Shareholder management. Tu cate decenii ai petrecut in IT incat cunosti, dupa scrisele tale,mult mai bine piata decat o cunosc eu?.

Daca ai dovezi, si nu doar niste insulte, linistit chiar te rog,scrie aici sa vada toti marea ta expertiza din domeniu, salariile din IT, nivelul de trai din diferite tari, procentuajul angajarilor din IT, si tot asa. Altfel, cum e zicala aia? "ciocul mic si joc de glezne"

Offline Ciocanul

« Reply #14 on: 18 January 2025, 15:31 »
Am mers la birou sapt asta. Nu se mai ascund pe la "colturi", se urla in gura mare nemultumiri. Cei ce au inceput in IT acum 2-3 ani sunt praf ca si salariu. Nu prea le-a crescut ca e nasoala situatia econimica.
Unii au 4000-5000 de lei net in mana cu tot cu scutire. Acum scutirea va fi scoasa. Zicea unul ca salariul minim pe economie o sa fie 3100, o sa se ajunga in IT sa se lucreze aproape pe salariul minim pe economie. :D
Da, a fost frumos cat a durat. E cam gata IT-ul si nu o sa mai fie nici o revenire. O sa fie tot mai putine posturi si salarii tot mai mici.
De ce ?
Pt ca Europa a ramas in urma grav. Chinezii si-au dezvoltat singuri piata de masini. Toti zic ca au furat, dar s-a si investit masiv si s-a muncit pe rupte. Americanii au tras tare pe AI, rachete, sateliti, masini ce se conduc singure.
Europenii au lipit dopul de sticla, asta e marea inovatie. La noi numai discutii despre telemunca, saptamana de 4 zile, 50 de zile de concediu, nici o restructurare, companii comunistoide cu profituri de 3-5%/an sau pierderi la greu. Atat s-a putut.