Author Topic: Criza 2025 Romania si nu numai  (Read 8421 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nosferat

Criza 2025 Romania si nu numai
« Reply #45 on: 28 January 2025, 10:49 »
https://adevarul.ro/economie/it-istii-nu-mai-sunt-rasfatatii-pietei-muncii-am-2417150.html

Cam peste tot e la fel. Piata e suprasaturata, joburile in o mare proportie sunt "fake".

Degeaba vezi mii de anunuturi prin Linkedin, ca realitatea reflecta altceva.

Iar cei care vor sa schimbe, sau isi cauta acuma un loc de munca in acest domeniu, tre sa se astepte la multe luni de trudinta, si multe refuzuri pana vor gasi ceva.
« Last Edit: 28 January 2025, 10:58 by Nosferat »
Ignore list :astateofmind

Offline Ciocanul

« Reply #46 on: 28 January 2025, 11:16 »
Da, va ajunge si la noi un job la fel ca oricare altul. In vest IT-istii castiga la fel ca si inginerii din fabrici.
Doar ca pe langa diminuarea veniturilor vor urma si disponibilizari. Piata IT a cam ajuns la o saturatie. Tot ce a fost de programat s-a cam programat si de intretinut si scos versiuni noi nu mai e nevoie de atatia. In plus India a luat-o tare in sus, noi suntem mai scumpi ca si indienii.
Dar mai vine ceva bucurie ca nu ajunge ce iei de la IT, constructii si altii:
https://newsweek.ro/economie/unificarea-contributiei-la-sanatate-cu-impozitul-o-smecherie-cat-creste-contributia-la-4500-lei
Vor sa unifice CAS cu impozit si sa le aplice la brut. O sa mai zboare lovele din salariu. :D
La un 4.500 lei platesti acum 690 lei.
La un 4500 o sa platesti 900 de lei.
200 de lei acolo, ce mare branza ? :D
Prin regula de 3 simpla aflati cat veti da in plus voi sau angajatorii daca sunt baieti de comitet.
Si sunt sigur ca nu va ajunge nici masura asta sa acopere gaura din buget. Mai trebuie strans cureaua.

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)
« Reply #47 on: 28 January 2025, 13:43 »
Anunțurile sunt fake. Posturile disponibile sunt reale.

Angajări se fac în continuare și în plină criză, dar prin ....pile, șpăgi sau ......networking cu recomandări, pentru cine are experiență. 

La privat, doar prin networking și recomandări de obicei, și asta dacă ești bun în ceea ce faci.

Nu e de azi, de ieri....se practică de când există ejobs și linkedin în țara asta. Mare parte din interviuri sunt doar pentru target-ul HR-istei.

Dacă nimerești la un interviu cu o HR-istă  care îți pune întrebări proaste de tip „enumeră-mi câteva calități/defecte”, „vinde-mi acest pix”, „de ce ai plecat de la jobul anterior”, „de ce ai venit la noi / de ce vrei să lucrezi aici”, „unde vă vedeți peste 5 ani” „ce animai ai vrea să fii”, „de ce purtați barbă”.....e clar că-i yellow flag și nu te angajează, oricât de bun ai fi pe domeniu.  E bătaie de joc!

De la prima întrebare pusă, e clar că trebuie să te ridici de pe scaun și să-i spui salutare, pentru că înseamnă că ai venit degeaba la interviu.  Vorba aia, te duci să tastezi niște coduri/să corectezi, că de aia vrei să te angajezi în IT, nu faci teste de psihologie. Sau vrei să lucrezi în bancă să oferi credite sau în call center să vinzi telefoane , nu să vinzi pixuri.

Te știi cu șanse mari de angajare dacă la interviu participă patronul, managerul sau team leaderul măcar. Sau dacă  îți testează aptitudinile printr-un test sau probă la calculator din start.  Ca o măsură de precauție, e bine să întrebi la telefon cu cine susții interviul -e chiar obligatoriu să întrebi. Dacă îți spune că doar cu HR-ista și nu cu vreun team leader , project leader, manager sau chiar cu patronul însuși, e bine să nu mai vă obosiți să vă duceți.

De obicei, un patron sau cel desemnat de el (team leader sau manager) trebuie să verifice candidații, pe cine îl poate avea la ușă și cui dă salariu din banii firmei.

« Last Edit: 28 January 2025, 13:53 by daveWalter »

Offline ericmario

« Reply #48 on: 28 January 2025, 19:14 »

De obicei, un patron sau cel desemnat de el (team leader sau manager) trebuie să verifice candidații, pe cine îl poate avea la ușă și cui dă salariu din banii firmei.
Eu mă întreb dacă tu ai angaja la tine în firmă pe cineva pe bază de pile sau șpagă
Ce plus valoare ar putea să-ți aducă o astfel de persoană?

Și nu, nu e cum zici tu pe final.
Tu, angajatul,  trebuie să produci bani, și din banii ăia patronul îți întoarce o parte numită salariu, că nu vine nici un patron cu bani de acasă de dragul de a plătii angajații.
Iar dacă te vede ”HR-ista” la interviu că ai probleme la mansardă, cu siguranță te va ”contacta mai târziu”.
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
davewalter:  ”o televiziune care are CNN în siglă și s-a schimbat cu 360 grade”

daveWalter

• Guest
« Reply #49 on: 28 January 2025, 22:02 »
De obicei, e mai bine să constate un om de încredere al șefului dacă ai probleme la mansardă, nu HR-ista.

Eu mă întreb dacă tu ai angaja la tine în firmă pe cineva pe bază de pile sau șpagă
Asta se practică la stat.
La privat se practică networking sau recrutare pe bază de recomandări. 

Offline ericmario

« Reply #50 on: 28 January 2025, 22:14 »

Asta se practică la stat.
La privat se practică networking sau recrutare pe bază de recomandări. 

Aham.
Deci tu ai fost it-st la stat?
Sau de unde ai info astea?

Repet. la privat, de ce ai avea nevoie de paraleli în firmă?
Nu-ți sună absurd?
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

daveWalter

• Guest
« Reply #51 on: 28 January 2025, 22:44 »
Și la privat, în mai toată lumea, se practică porcării din astea, nu doar la stat.
Bine, asta dacă ești femeie și arăți bine.

Offline Ciocanul

« Reply #52 on: 28 January 2025, 23:13 »
Din perspectiva unuia ce participa la interviuri in IT cu input tehnic pot spune cu mana pe inima ca ma ingrozesc la ce citesc in comment-uri dar si la ce vin de multe ori la interviuri. Si da, se respinge pe banda rulanta.
Asta ca te respinge HR-ul e o aiureala. HR-ul te cauta pe linkedin, bifeaza niste casute si te aduce la interviu. La interviu dai de unul ca mine sau doi ca mine daca la CV-ul tau ii trebuie coperta si un manager care iti va spune o mica introducere si apoi la sfarsit te va intreba personal cati bani vrei.
--
De tocilarii aia dintre prezentarea firmei si pana la intrebarea despre salariu ce te intreaba si trebuie sa le explici tehnic ce ai facut, de aia sa-ti fie frica, nu de HR.
--
Prima problema e ca se minte damboulea. E foarte greu sa-l minti pe un tehnic cu experienta ca ai facut chestii ce nu le-ai facut in aria lui de experienta.
Toti au invatat sa faca CV-uri pompoase, sa spuna cacaturi generale despre orice dar ei sa fie palete. Apoi se vaita ca sunt respinsi.
Mai bine spui adevarul. Si daca ai trecut o lista lunga de chestii acolo, spui clar si adevarat la fiecare ce ai facut: aia doar am rulat si nu stiam cum era facuta, aia am citit intr-un curs, de aia am auzit la o cafea, etc.
« Last Edit: 28 January 2025, 23:17 by Ciocanul »

The following users liked or thanked this post: ericmario

Offline ericmario

« Reply #53 on: 28 January 2025, 23:21 »
Și la privat, în mai toată lumea, se practică porcării din astea, nu doar la stat.
Bine, asta dacă ești femeie și arăți bine.
Ai văzut în filme.
Atâta timp ai pretenția ca patronul să discute cu tine, asta înseamnă că ești la o firmă cu 15-20 de angajați, maxim.
Și asta presupune multă bunăvoință din partea angajatorului, atâta timp cât tu nu ai arătat nimic.
Adică, mai caută.

daveWalter

• Guest
« Reply #54 on: 29 January 2025, 06:42 »
Din perspectiva unuia ce participa la interviuri in IT cu input tehnic pot spune cu mana pe inima ca ma ingrozesc la ce citesc in comment-uri dar si la ce vin de multe ori la interviuri. Si da, se respinge pe banda rulanta.
Asta ca te respinge HR-ul e o aiureala. HR-ul te cauta pe linkedin, bifeaza niste casute si te aduce la interviu. La interviu dai de unul ca mine sau doi ca mine daca la CV-ul tau ii trebuie coperta si un manager care iti va spune o mica introducere si apoi la sfarsit te va intreba personal cati bani vrei.

La alte companii de call-center/IT/marketing/HoReCa/whatever,  HR-ul are target de realizat x interviuri/lună.Făcute doar ca să salveze și CV-urile în bazele de date și să raporteze patronului că a realizat targetul de 100 interviuri pe lună sau nu știu cât/în funcție de numărul angajaților din companie. Interviurile la care  care vii tu și alt team lead, da, alea sunt interviuri la care se pot efectua angajări.  Și majoritatea sunt făcute doar ca să respingă, adică doar de formă, pentru fraierii care n-au recomandări, vechime, pile sau cunoștințe. Adică, genul ăla de fraier cum eram eu când terminasem o facultate cu profil uman :) și pofteam la primul salariu de 1200 lei, când încercam să mă angajez pe QA Testing sau la un call center pe entry-level, deși eram paralel cu ambele domenii, dar tot am zis că trebuie să încerc.

Ăștia care vă tot văitați că e criză în 2025, aoleu, nu știți prin ce greutăți am trecut eu prin 2016-2019, când în plină „pace, abundență economică și prosperitate”, mulți ca mine erau respinși de la sute de interviuri din toate domeniile pentru că învățământul românesc nu m-a pregătit pentru piața muncii (de unde era să știu eu că învățând comentariile la Eminescu sau Moromeții și bătăliile lui Ștefan cel Mare în liceu o să ajung neangajabil pe o piață a muncii dominată de IT???)............și gen, pentru un salariu de 1200 lei era mare bătaie. 

Când m-am angajat eu prin 2017,  Netflix, Glovo, Easybox, comenzile online cu cardul, cumpăratul de jocuri de pe Steam și mersul cu Uber încă erau SF în țara asta, la scară largă. Bitcoin trecuse de 17.000 dolari, TikTok abia a fost creat,  mașinile Tesla încă erau ceva SF în Românistan,  Orange Man Bad era la primul mandat, IT-ul era o adevărată castă nobiliară,  în România erau mii de prostituate cu silicoane la vremea când Kim Kardashian încă era emblema feminității.

Acum, în 2025,  salariul minim net e 2600 lei, există telemuncă, există o grămadă de facilități care au făcut viața mai bună chiar în plină criză pandemică - Netflix, Steam, Glovo, Uber sunt acum ceva standard, ba poți să te plimbi cu un Tesla 3 dacă mergi cu Bolt Green,  pandemia și cu războiul din Ucraina au revigorat interesul pentru istorie și literatură, cu AI s-ar putea scoate ceva bun în domeniile umaniste,  pot să lucreze și să obțină salarii decente și absolvenții de facultăți umaniste, mai nou votăm politicieni cu TikTok,  IT-ul nu mai e ce a fost odată, Orange Man Bad e la al doilea mandat, Bitcoin e la 100.000 dolari, emblema feminității e Taylor Swift.  Prostituate nu prea mai sunt din cauza Onlyfans sau sunt foarte puține,  teribil de scumpe și selective.  >:(
« Last Edit: 29 January 2025, 07:09 by daveWalter »

Offline Ciocanul

« Reply #55 on: 29 January 2025, 11:07 »
Pai trebuia sa te faci profesor de Romana. :D Cine te-a pus sa faci genul asta de facultate fara sa fie tata sau mama ceva lvl 99 in invatamant/partid ?
Alta stire buna, se pare ca Assasin Creed, ciorba reincalzite de 10-15 ani nu se mai vinde.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/ubisoft-anunta-noi-concedieri-21913953

Offline taxon

« Reply #56 on: 29 January 2025, 15:07 »
Inca o stire ca altele care au fost:
Val de concedieri în Prahova. Pe lângă Haier, alte mari companii pregătesc disponibilizări

In onor grupul de firme unde prestez, la 1 ian. au fost trimisi acasa toti cei care indeplinesc criteriile de pensionare. Totodata, s-au incheiat contractele cu toti colaboratorii, iar sarcinile astora au fost distribuite unora dintre angajati. Salariile s-au platit in decembrie si ianuarie cu 10-20 zile intarziere si se zvoneste mentinerea decalajului.
Purcica nu e moarta in cotet, dar incep sa i se cam vada coastele. Furajul a devenit greu de gasit si e ceva mai scump, iar sunca purcelei incepe sa nu mai fie cautata.

In rest ramane cum au stabilit, "viitor de aur tara noastra are" in UE si vivat democratia originala.
« Last Edit: 29 January 2025, 15:31 by taxon »
"Live well. Eat with discernment. Listen to what your soul is saying. Tell no lies. Give love. Be happy." - Mike Yeadon

daveWalter

• Guest
« Reply #57 on: 29 January 2025, 16:55 »
Pe mine mă îngrijorează Rockstar că de 420 zile nu a mai dat niciun info despre GTA VI. Și cred că e evident de ce: Lucia, protagonista jocului, e mexicancă emigrată ilegal în Miami și face „prostioare”, furând mașini, împușcând polițiști și jefuind magazine și bănci. Imaginează-ți să vinzi un astfel de joc în America de azi.
Și mai rău e că s-au întins prea mult cu dezvoltarea și au investit mult prea mulți bani și deja sunt în pierdere din cauza unor proiecte anulate și a leak-urilor de la GTA VI și din cauza departamentelor DEI după ce i-au concediat pe toți veteranii seriei GTA fiincă erau masculi prea „toxici”.

Vin vremuri cam nașpa pentru gaming AAA, că tot suntem pe un forum despre JOCURI! Pe Steam, încă merg bine jocurile indie fiindcă se vând la prețuri mai mici.
În schimb, jocurile noi apărute costă deja 70-80 dolari.
Despre GTA VI se aude că o să coste 100 dolari!

Alta stire buna, se pare ca Assasin Creed, ciorba reincalzite de 10-15 ani nu se mai vinde.
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/ubisoft-anunta-noi-concedieri-21913953

De prin 2012 o țineau în ciorbe reîncălzite care....culmea, făceau vânzări și aproape anual erau în top 10-20.  Avatar Frontiers of Pandora...puteți să spuneți ce vreți, dar ăla e toată Far Cry 6 pe Pandora, în care te joci de-a Na'vi.
Însă, rețeta lor de muls trei francize dădea roade.

S-ar părea că picătura care a umplut paharul a fost Yasuke din AC Shadows, pe care l-au amânat deja de două ori. Sunt cam șanse să-l anuleze.  Cu toate că Yasuke a existat în istorie, dar nu ca samurai, ci ca gardă de corp al lui Oda Nobunaga, japonezii și sud-coreenii l-au boicotat, americanii care au votat cu Trump s-au scandalizat și ei că l-au făcut protagonist. Combinat cu vânzările mici la Star Wars Outlaws.

« Last Edit: 29 January 2025, 16:59 by daveWalter »

Offline ericmario

« Reply #58 on: 29 January 2025, 19:50 »

La alte companii de call-center/IT/marketing/HoReCa/whatever,  HR-ul are target de realizat x interviuri/lună.Făcute doar ca să salveze și CV-urile în bazele de date și să raporteze patronului că a realizat targetul de 100 interviuri pe lună sau nu știu cât/în funcție de numărul angajaților din companie.

La ce-i foloseșc patronului acele interviuri ”de formă”?
De ce ar cheltuii timp și resurse organizând interviuri făcute ”ca să respingă”?
Tu te auzi?

Aaa, probabil ai fost tu respins și acum crezi că așa e cu toată lumea.
E greu de explicat cum de firmele alea au totuși angajați și încă angajează.

Post Merge: 29 January 2025, 19:52
Pe mine mă îngrijorează Rockstar că de 420 zile nu a mai dat niciun info despre GTA VI. Și cred că e evident de ce: Lucia, protagonista jocului, e mexicancă emigrată ilegal în Miami și face „prostioare”, furând mașini, împușcând polițiști și jefuind magazine și bănci. Imaginează-ți să vinzi un astfel de joc în America de azi.

E doar un joc bre, e doar un joc!!!
« Last Edit: 29 January 2025, 19:52 by ericmario »

Offline Ciocanul

« Reply #59 on: 29 January 2025, 20:25 »
Nu cred sa fie interviuri la hectar si va spun de ce.
Majoritatea firmelor IT si nu numai au HR externalizat. Adica ai renuntat la ai tai sau ai foarte putini si iei HR-isti de la terte firme prin contract sa-i folosesti la chestii gen tinut pontaje, protectia muncii, inventare, etc.
Iti dai seama ca folosind aiurea in tramvai HR-isti platesti dampulea pt ei.