Author Topic: De ce tinerii romani sunt saraci?  (Read 4365 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
De ce tinerii romani sunt saraci?
« on: 13 June 2019, 17:52 »
Se tot vorbeste despre criza de forta de munca si ca tinerii mileniali nu mai sunt dispusi sa munceasca, mai ales cei din segmentul urban. Nu pentru ca le-ar fi lene, desi majoritatea celor nascuti la oras stau cu parintii care sunt platiti bine pe banii lor.   Dar si pentru ca sistemul e corupt.
Pentru ca ii vezi pe politicienii corupti cum sparg miliarde de euro, pai in felul asta de ce sa nu faca si ei combinatii gen afaceri evazioniste, trafic de droguri, proxenetism,  videochat,  bisnita pe OLX, chestii din astea ilegale. 
 
Insa cea mai folosita scuza e aia cu SALARIILE prea mici.
Si au dreptate.
Pentru ca am inceput sa avem preturi ca-n vest, dar tot avem salarii ca-n India.
Si cei mai multi acuza patronii ca nu-i platesc corespunzator.
Nu e asa, si de aici incep sa nu aiba dreptate.
Pentru ca la nivel european avem cei mai saraci patroni. 
De ce sunt patronii nevoiti sa dea salarii asa mici la tineri angajati entry-level?
Pentru ca STATUL ROMAN ii stoarce de bani prin impozitare progresiva, abuzurile facute de ANAF, ca sa aiba partidul precum PSD   sa dea pomeni  mai grase la pensionari, asistati sociali, alegatori  si bugetari odata la 4 ani.   
Mediul privat e subdezvoltat din cauza statului roman care il stoarce.
In alte tari precum SUA si Marea Britanie  , guvernul e cel care ofera bani privatilor ca sa se dezvolte si sa-i protejeze,  nu privatii sunt cei care dau bani ca sa sustina statul.
Iar Romania are ditamai aparatul birocratic bugetar total nesustenabil si foarte multi pensionari, majoritatea fie cu pensii nesimtite, fie multi care s-au pensionat anticipat.
Plus ca Romania e tara imbatranita, cu populatie in continua scadere, cu tineri care tot emigreaza.Cand piata muncii din Romania e putreda si saraca din cauza unui aparat birocratic bugetar si cand statul roman   ce soarbe bani nemuncitit prin impozitarea agresiva a privatilor, iar politicienii si interloparimea se imbogatesc din furt   , normal ca ajungi sa vrei sa stai cu parintii , sa nu mai muncesti cinstit   si ajungi sa preferi  sa faci combinatii sau sa stai pe ajutor social. 
Daca s-ar taia salariile bugetarilor si pensiile de stat  si s-ar reduce aparatura birocratica si ar aboli toate taxele si impozitele progresive ,  companiile private si multinationalele ar avea mai multi bani ca sa le ofere salarii mari angajatilor si conditii mai bune de munca. 
Iar daca  toti coruptii  si infractori  ar ajunge acolo unde le e locul, adica la puscarie si justitia ar fi mai aspra,   nu ar mai indrazni nimeni sa faca combinatii pe OLX  sau sa faca trafic de droguri si proxenetism , s-ar duce sa faca munca cinstita fie si pe bani putini stiind ca alternativa   ( parnaia , amenda   sau munca voluntara in folosul comunitatii)   e mai groaznica si nu ar mai recurge  la mijloace ilegale pentru a-si creste nivelul de trai si veniturile. 
Viitorul se anunta oricum sinistru pentru tineri: In mare, tinerii romani nu mai sunt dispusi sa fie exploatati prin munca ca oricum nu o sa mai aiba cine o sa-i angajeze in viitor. 
Nu-ti place sa lucrezi la call-center,  KFC sau Mega Image pe 300 euro lunar,  nu-i nimic, stai acasa si rabda de foame pe pensia parintilor.
Daca nu le arde de munca,   gasesc afaceristii solutii rapid care sunt si mai putin costisitoare. 
In viitor o sa-i vezi cum se vor ruga in genunchi cu matele chioraind de foame   sa fie angajati si pe 50-100 euro lunar!
La modul serios, in viitor nu o sa mai ai de ales decat intre   robotica/programare/IT.......sau sa mori de foame.
Plus ca va fi prima generatie care nu va stii ce-i aia pensie. E posibil ca sistemul de pensii sa se prabuseasca ori sa aduca vreo ...nu 500 000 de pakistanezi, ci vreo cateva milioane de imigranti...sirieni, libanezi, irakieni, vietnamezi, thailandezi, chinezi, poate chiar nord-coreeni, turci.....cam de oriunde ca sa aiba cine plati taxele.
Majoritatea termina facultati teoretice inutile gen litere, jurnalism, drept, SNSPA, sperand ca poate apuca un post caldut la stat. Unii dupa numai un an isi cam dau seama ca si-au luat mega-teapa vietii si ca la stat se intra greu, cu concursuri care sunt aranjate, posturi care sunt date demult prin pile si spagi.  Si fix aia care se angajeaza cu pile termina facultatile respective la misto.  Acum ca pana si  la paza la stat  se intra cu pile.
Si uite asa ii vezi lucrand pe minimul pe economie dupa ce 3 ani au stat sa citeasca o gramada de carti despre relatii internationale, filosofie,  literatura englezeasca, chiar si limba latina sau dreptul international, dar nu pot profesa.
In mare sunt de vina si parintii si copii lor.
La propriu vorbind, milenialii sunt cea mai  puturoasa din cauza confortului si progresului tehnologic din ultima suta de ani.
Oamenii au ajuns niste legume anexioase si lenese din cauza confortului si progresului.
Care nu mai pot inova,  lipsiti de imaginatie si creativitate din cauza indobitocirii produsa de internet. Generatia Facebook, generatia Fortnite, generatia  copy-paste si WASD cum ar veni.   Adica generatia X aka generatia CS Strike,  , generatia MTV,   generatia mIRC aka generatia capsunarilor  a fost si aia slaba, proasta in comparatie cu  generatia Baby-Boom sau generatia comunista (oricat de indoctrinati erau bunicii de comunisti, trebuie sa recunosti ca astia chiar faceau carte si invatau o meserie pe bune, orice faceau era de calitate).
Dar macar generatia X post-revolutionara  care s-a nascut in anii 1960-1980, care a copilarit facand  foamea in ultimii ani ai regimului ceausist, care a iesit la Mineriade, care a  predomoninat in anii 1990-2000 lansand afaceri de freelancing si a definit internetul romanesc ori a emigrat la cules capsuni prin Spania, la santiere sau servit prin restaurante  prin Franta sau sters batranii la cur in Germania sau la produs prin Italia, ba, generatia asta a facut cate ceva. A fost poate ultima mare generatie care a facut ceva inovativ.  Tot generatia care a incercat sa lanseze niste trenduri in muzica sau televiziune.
Uite ca generatia mileniala Y si aia Z   traieste fix de pe urma generatiilor anterioare, neaducand nimic.  Pur si simplu simti ca s-a inventat tot ce se putea si astia care s-au nascut ultimii traiesc fix de pe urma muncii celorlalte generatii. 
Se simte foarte confortabila ca nu mai trebuie sa creeze nimic autentic.
Majoritatea nu stiu decat de consumerism, clubareala, pitiponegeala, internet....ca aia mai speciali, mai inteligenti sunt cazuri exceptionale si oricum emigreaza din "iubire de Romania".
Si la mijloc sunt fraierii de weekend care se duc la proteste cu hastaguri de tip  REZIST , coordonata bine de brigada de agitatie securista de vechea generatie , dar nu schimba nimic. Fiindca pana la urma, USR+ e doar o diversiune menita sa imputerniceasca aceiasi securisti bolsevici care ne conduc tara de 70 de ani.  USR e de fapt un PSD mascat cu alt machiaj si alta culoare, la fel cum si PSD este un PCR 2.0 reincarnat.  Nimic schimbat!  Ca nu ei l-au dat jos pe Dragnea, ci baronii care s-au certat cu el pentru niste bani.  Si intr-un fel prostia pesedista cand a crescut preturile din cauza pomenilor si neincrederea investitorilor dupa schimbarea legilor justitiei.
Altfel, de la protestul de pe 10 august 2018 si ala de 5 februarie 2017  n-au mai fost proteste "spontane"si nici n-au mai iesit doritori, scarbiti de diversionisti si de toata clasa politica si astfel unii mai inteligenti si-au dat seama ca nu au cum sa o scoata la capat in Romania, ca n-au cum sa traiasca decent, asa ca solutia singura a fost emigrarea. Cu ast ii lovesti tare caracatita PSD-ista, muncesti in afara si nu mai platesti taxe si impozite PSD-ului si uite asa moare de foame!
Nu iesind sa-ti iei pulane si gaze peste bot de la jandarmii sustinuti tot de banii tai de contribuabil corporatist.
Deci intr-un cuvant, generatia Y n-a reusit sa iasa cu nimic in evidenta, cu nicio revolutie. 
 
Adica vorba aia, si generatia X a esuat in a schimba ceva, dar macar astia au avut mai mult tupeu de au incasat gloante  si pulane  la Revolutia din 1989 si Mineriada din 1990.....pai astia de acum se plang doar pentru niste gaze si apa care oricum e ceva obisnuit prin vest, ca si cu generatia mileniala din America si Europa nu mi-e rusine.
Cam asa functioneaza fiecare ciclu, odata la 4 generatii.
La cum decurg lucrurile, sigur urmeaza un razboi , o catastrofa  sau o criza cat de curand care sa ne trezeasca la realitate.
O sa fie tot pe principiul: The Strong Lives, the weaks die!
Asa cum a fost dintotdeauna, cand vin vremurile grele, cei slabi dispar, iar cei puternici creeaza noi vremuri bune. 
E adevarat, multi tineri stiu ca nu au cum sa se imbogateasca din munca.
Ca sunt rare cazurile cand vezi pe cineva sa se fi imbogatit din munca....adica trebuie sa  ai skill-uri de  Bill Gates sa te nasti sarac, dar sa devii bogat.  Dar trebuie sa ai intelectul lui si sa inventezi ceva sau sa prezinti interes pentru a avansa in cariera. 
Ori sa fii talentat, gen cantaret, actor sau sportiv.
Ori sa fii curva.....

Dar in mare iti trebuie noroc sa te nasti intr-o familie bogata. Aia e tot ce conteaza, automat ai un start mai bun in viata,  si sanse mai mari, si mai multe usi deschise, si mai multi prieteni, automat pasesti in viata cu un LEVEL mai mare decat ceilalti. 
Din pacate asta e, dar asta-i viata.  Nu toti putem sa ne nastem Tiriac jr. sau Hagi jr.
Si cum nimeni nu s-a imbogatit din munca, cred ca ar trebui sa-si puna pofta in cui.
Realitatea e ca astia pun botu' la pozele altora care au masini, gagici, clubareala, vacante exotice, dar pentru ca s-au nascut din  parinti bogati.  Adica genul asta de oameni care traiesc in lux din bani nemunciti si din averile parintilor ajung nejustificat modele in societate pentru tineret. 
In mare parte, si presa, retelele de socializare  gen Instagram  si agentiile de publicitate sunt vinovate ca au  incurajat consumerismul asta de prost gust si ravna si invidia pe altii.
Multi au impresia eronata ca pot ajunge sa traiasca ca bogatii prin munca si traind cu sperante false ca in viitor apuca ei ceva avansare sau ca isi vor crea propria afacere....dar nu, trec 5-10 ani si tot acolo ii vezi, muncind pe salariul minim, tot singuri, tot traind cu parintii, tot fara studii superioare, tot fara o avere stransa. 
Pentru ca asta le e nivelul dar avand ochelari de cal sau fiind inconjurati de balon de sapun roz, le e greu sa accepte realitatea si ca asta le e nivelul, ca asa saraci cum s-au nascut tot saraci vor muri.Nu e vina lor, e vina geneticii.
Nu ar trebui sa fii invidios pe altul pentru ca poate mai mult, e mai inteligent , mai bogat si mai puternic ca tine, nici ca are mai multe gagici frumoase, casa mai mare, masina mai scumpa.  Multora le e greu sa se accepte asa cum sunt, de aia sunt frustrati si se apuca sa faca rate ca idiotii la iphone-uri cand ei muncesc si au skill-uri de salariul minim. 
Ei chiar cred ca pot concura cu bogatii prin metoda asta.

In mod normal, fiecare ar trebui sa fie multumit de viata si traiul pe care il are la nivelul intelectual pe care il are. Nu poti mai mult, nici nu o sa ai mai mult.
Ca nu toti putem sa fim de LEVEL 100, nu toti cei cu LEVEL 5 pot sa  ajunga la LEVEL 100, altii pot ajunge doar pana la LEVEL 30.
Dar cam asa e, la nivelul la care esti trebuie sa te multumesti cu ce poti sa ai de nivelul tau daca nu poti sa te ridici.
Sunt oameni care sunt fericiti cu ce au, care au mai putin si decat am eu.
 
Din pacate,  nu toti au norocul sa se nasca  in Bucuresti. 
Majoritatea celor din provincie fac si naveta si platesc chiria.....cam 90% din salariu se duce, ei practic nu raman cu nimic, nici vorba de tigari sau de clubareala, abia le ramane de un covrig sau de  o cafea.
Si nici nu raman cu bani cu care sa se apuce de cursuri, timp sa invete pentru a avansa.
Multi sunt sortiti din cauza asta sa ramana sclavi din cauza infrastructurii si conditilor din Romania multumita comunismului ceausist.
Daca esti nascut cu parintii in Bucuresti   esti mega-norocos, ca nu trebuie sa irosesti 90% din salariul minim pe naveta si chirie. 
Si totusi, fratilor, daca sunteti saraci si locuiti la tara  nu va obliga nimeni sa va faceti rate sa va luati ultimul iphone si plasma si computer.
In primul rand, smpartphoneurile nu sunt pentru saraci. Voi daca nu aveti ce manca maine, nu cumparati smparthone-uri ca n-aveti nevoie de ele. E suficient un telefon Nokia de model vechi strict pentru apeluri. 
Nu aveti bani de masina de spalat rufe, asta e, spalati-le de mana!
Nimeni nu va obliga sa va luati costum si sa veniti asa la interviu....puteti sa veniti si intr-un tricou zdrenturos si blugi rupti la interviu ca nu-i pasa nimanui.
Daca esti sarac, va trebui sa te imbraci zdrenturos si cu haine vechi, respectand regulile ierarhiei! 
Nici sa stati cu chirie...banuiesc ca mai toti aveti parinti care sa va gazduiasca si sa faceti naveta zilnic.
Daca stati in provincie pe la sat/comuna, nimeni nu va obliga sa munciti la oras. Puteti foarte bine sa castigati bine si daca dati cu sapa si vindeti recoltele la supermarket printr-un contract.
Nu va obliga nimeni sa va luati apartament luxos sau vila ca va costa enorm facturile, asa ca multumit-va si cu o cabana sau baraca daca venitul vostru atata va permite. 
Nimeni nu va obliga nici sa mergeti la jocuri de noroc sau la curve.
Nimeni nu va obliga sa luati cel mai scump vin sau cea mai scumpa friptura , multumiti-va cu mancare ieftina, gen fasole si unt pe paine si bere ieftina la pet. 
Nimeni nu va obliga sa va luati masina....puteti sa mergeti oriunde si cu autobuzul sau cu bicicleta sau cu trenul, plus ca iesiti mai ieftin decat sa platiti benzina.  Iar daca vreti neaparat, luati-va o masina cat mai ieftina si la mana a doua daca nu va permiteti mai mult sa platiti benzina. 
Cum nici nu va obliga si nu va determina NIMIC sa va casatoriti si sa faceti copii. S-au dus vremurile cand casatoria era obligatorie (pentru ca zestre si afaceri de familie) si facutul copiilor era necesar pentru ajutor in gospodarie pe vremea cand mortalitatea infantila era mare si trebuia sa faci vreo  7-10 copii din care supravietuiau doar vreo  5 si doar 4 ajungeau la varsta maturitatii.
Puteti sa va descurcati si sa traiti bine si   singuri cu putinul care il aveti. 
Oamenii saraci n-ar trebui sa cumpere chestii de oameni bogati.
Cand te stii sarac si nu prea inteligent,   cu venit minim pe economie , fara cineva care sa te sustina,  trebuie sa ramai la nivelul ala, sa inveti sa traiesti ca un sarac.  Adica daca esti de LEVEL 5, trebuie sa traiesti si sa posezi obiecte de LEVEL 5, nu 30, nu 50, nu 100, ca te ustura la buzunar.
Eu unu' chiar nu compatimesc provincialii saraci care vin sa munceasca la oras pe venitul minim. DAR DELOC!
Mi se face sila cand vad atatia provinciali prosti nascuti la coada vacii cum se incumeta sa termine studii superioare la nu stiu ce facultate teoretica inutila sau umanista la oras de , adica se impusca automat in picior, si pe urma ii vezi angajati pe venit minim la supermarkete, fast-fooduri si call-centere.
Si ii vezi ca platesc 90% din chirie , ca restul se duce pe naveta!
Si isi mai fac si rate la ultimul racnet de Iphone sau Samsung ca sa para si ei smecheri si uite asa s-au impuscat bine de tot in picior.
Si ii vezi apoi ca se plang pe facebook ca e nedrept,  ca de ce muncesc mult pe  salarii mici.......pai cine v-a pus? N-ati vrut voi ? 
In mod normal nu m-ar deranja, asta e, selectia naturala isi face treaba. 
Doar ca devine o problema cand ii vezi cu citate neomarxiste pe Facebook, cu meme-uri si poze cu Karl Marx si Che Guevara, ca ba ameninta ca-l voteaza si il sustin pe Ponta, Firea  sau Dragnea (da, sunt si tineri care l-au votat pe Dragnea),  ba pe Nicusor Dan, ba pe Ciolos sau Barna ca si astia sunt niste neomarxisti fripturisti,
Si devine aiurea ca asta inseamna ca afaceristii si cei care castiga bine vor trebui sa cotizeze mai mult la taxe si impozite pentru prostia altora.

Pentru ca daca erau copii destepti provincialii astia, nu se apucau de facultati teoretice la oras gen jurnalism sau drept (ca vad mai toti astia veniti de la tara din fundul satului  sa studieze dreptul, dar n-au o chifla in stomac).
NU, cand te stii ca provii dintr-o familie saraca, nu stai sa studiezi dreptul pe banii parintilor sau in rate!
Dupa liceu, te inscrii la cea mai apropiata scoala profesionala sau la orice curs oferit de ANOFM sa inveti o meserie. Sau te apuci de agronomie ca stai la tara. Si si-ar putea face o afacere. Ar putea castiga triplu ca fermieri, instalatori, mecanici auto, mecanici de tractoare, veterinari de animale, hai medici  ........adica serios, sunt multe oportunitati profitabile!
Iar daca nu-ti convine,  emigreaza, cu atat mai bine! 
Nu fugi la oras gen Bucuresti   sa faci dreptul/jurnalismul/litere  si dupa aia sa ajungi sa lucrezi la call-center sau fast-food pe 1200 lei, din care platesti 90% chiria si apoi naveta.
Ajungi sa-ti ratezi viata daca faci o facultate inutila si cheltuiesti bani gramada.   
Ori daca ai tai au bani si tu ai potential si te duce capul , te duci la ceva facultate serioasa gen Poli sau Medicina sau ASE (evident, nu management),  si te angajezi din start pe 5000 lei ca programator. 
Un tanar destept ar trebui sa stie cum sa iasa pe plus, cum sa se dezvolte, nu sa iasa pe minus si sa ramana sarac.
SERIOS, nu ar trebui sa avem nicio mila pentru tinerii provinciali  care ajung sa munceasca pe minim la supermarket/fast-food/call-center.
Pe bucurestenii ii mai inteleg, in fond stau in apropiere cu parintii care ii intretin, ies pe plus cum ar veni.
Dar provincialii? Ies pe minus ca prostii!  Se duc la serviciu nu ca sa castige bani, ci sa-i piarda! Nu se duc nicaieri, nu au un scop , nu stiu cum sa iasa din situatia asta si peste ani tot ii gasesti acolo.   Viata profesionala si cariera ar putea avea un start bun daca ai avea cap si l-ai utiliza si te-ai orienta dupa oportunitatile cele mai apropiate.
 

E de vina si invatamantul romanesc ca in loc sa va invete educatie financiara, educatie igienico-sexuala si educatie civica alaturi de  informatica, matematica,  o limba straina majoritara (engleza, franceza, germana, spaniola),    gramatica,  sport, eventual ceva educatie tehnologica    care ar fi destul de   suficiente pentru un elev de scoala elementara de azi pentru cat se cere pe piata muncii , va baga pe nas numai religie, pictura, muzica,  limba latina,      biologie, sociologie,  filosofie,   istorie, geografie,  literatura, de zic ca suntem neam de artisti, istorici  si filosofi   de trebuie sa tocim   poeziile lui Eminescu  si   bataliile lui Stefan cel Mare.


La ce sa te astepti cand una ca Abramburica a fost ministresa la invatamant de vreo 4 ori in ultimii 20 de ani?
« Last Edit: 13 June 2019, 18:03 by gurusenior »
 

Offline taribo

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #1 on: 13 June 2019, 20:35 »
Inca un topic anti-psd. Tu probabil numesti munca tentativele astea penibile de subiecte. Saraci tineri, nu le e lene dar vor la mare pe banii statului, adica pomana psd.
 

Offline astateofmind

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #2 on: 13 June 2019, 22:28 »
Le e lene pt ca asa au fost invatatzati de PSD. Si da, vor la mare pe banii statului, adica pomana PSD, pt ca PSD le da pomeni. Cand statul (adica PSD dupa cum zici) te invata sa intinzi mana si as astepti pomana ... cam asta e ...
ignore list: monier, taribobo,narayanhd,wolfenste
 

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #3 on: 14 June 2019, 16:06 »




 

« Last Edit: 14 June 2019, 16:08 by gurusenior »
 

Offline sradu

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #4 on: 15 June 2019, 11:46 »
Eroic, am reusit sa citesc primul mega-paragraf. Un ghiveci de toate. Salarizarea/compensatia/renumeratia, cum vreti sa-i spuneti > este o chestie complexa, determinata de multi factori: varsta, experienta, skill de negociere, politica companiei, noroc, timp, tara/zona/oras, perceptie, etc... toate astea se combina in diverse proportii, depinzand de context. Una e sa aplici la o shaormarie, alta la PWC.

So da, incepi de la call center, incepi cu un job de intern, platit pe nimic. Si inveti, esti in interior, aflii de job-uri inainte de linkedin, oamenii te cunosc (hopefully that's a good thing), etc. La tura a 2-a poate prinzi un job de junior something. Deja poti sa-ti platesti chiria, poate... si tot asa.

Ce NU faci > nu stai sa insiri kilometri de postare pe aria "politica" a unui forum. Asta nu te va ajuta cu absolut nimic. Si nu, nu politicienii sunt vinovati. Adica... sunt. Dar - in ceea ce priveste un tanar din Romania - pana la layerul lor de vina sunt multe de facut.

Insa cred ca ai dreptate la partea cu lenea. Societatea e mai lenesa, pe masura ce nivelul de viata creste si tehnonogia avanseaza. INSA... tinerii astia lenesi de azi dezvolta alte calitati decat generatiile anterioare. Sunt mai creativi, mai dinamici, mai indrazneti, etc... joburile lor vor fi diferite de alte noastre, asa cum noi am facut alte chestii decat parintii sau bunicii, si tot asa. Robotii nu fura joburi ci iti lasa tie timp sa faci altceva. Ca alegi sa scrii un post pe forum sau sa faci ceva mai constructiv/creativ > asta e alegerea ta si generatiilor urmatoare.
 

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #5 on: 15 June 2019, 23:05 »
Foarte bine ca ai citit doar primul paragraf.  Da, depinde de multi factori.
Problema e alta: fiindca Abramburica a desfiintat scolile de arte si meserii,  romanii nu mai sunt deloc atrasi in a se califica in anumite meserii cerute pe piata.
Adica azi ai parte numai de agenti telefonici de vanzari, numai de lucratori comerciali, numai casieri si lucratori la fast-food, videochatiste mai nou,   profesii pe care le poate  lucra orice om pe care il culegi de pe strada.

Dar nu mai gasesti meseriasi independenti precum un mecanic auto, un instalator, electrician, un profesor meditator sau un medic la domiciliu, inclusiv si o escorta. 
Si ajungi sa platesti si mai mult si sa ai servicii mai proaste de la aia putini care le practica in lipsa de concurenta. 


In mare masura, chiar politicienii sunt de vina. Si comunistii de dinaintea lor. Din cauza  lor   Romania asta nu s-a adaptat la piata si la globalizare.
Din cauza politicienilor care n-au investit mai nimic in educatie (de fapt au investit, dar au tocat banii pe prostii ori i-au furat) , am ajuns o tara imbatranita si analfabeta functional.
Sistemul de invatamant post-decembrist si cel comunist este vinovat pentru situatia actuala in care se afla Romania....si in care se va mai afla inca multi ani buni. 


Cand arunci mai multi bani pe bugetari incompetenti, pe pensii, pe pomeni, pe campanii electorale, pe concerte, pe hartogareala ca nici acum nu putem plati taxe online si nu avem vot electronic,  si nu investeste mai deloc in educatie si in invatamant, e clar ca ceva nu e in regula! 


Post Merge: 15 June 2019, 23:08
Legat de roboti, ce anume  vei face? Pentru ca  daca profesia ta dispare din cauza automatizarii si patronii vor deveni producatori si consumatori autosustenabili in acelasi timp avand resursele la dispozitie pentru extragere-prelucrare-consum fara sa mai aiba nevoie de clienti si profit,  tu ca om de rand nu vei mai avea deloc un venit, vei muri efectiv de foame.
Gandeste-te ca afaceristii vor avea roboti care ii vor hrani, ii vor imbraca, le vor construi case, le vor fabrica mobilierul si obiectele si masinile, tu nu vei avea nimic!
Plus ca aia cu "venitul minim garantat " la  nivel global e utopie marca Flat care viseaza cai verzi pe pereti.
Asta daca ai profesa ca mecanic reparator de roboti sau electrician ori programator....desi cred ca o sa vina si vremea cand robotii si softurile se vor putea repara singure cu ajutorul inteligentei artificiale. 

Post Merge: 16 June 2019, 00:27
Si pe deasupra, in ce alta tara mai castiga bugetarii mai mult decat privatii si cat de normal e asa ceva ? 

In afara de Franta bineinteles. 

Post Merge: 16 June 2019, 00:28
Tocmai ce s-a lansat un interviu!
« Last Edit: 16 June 2019, 00:28 by gurusenior »
 

Offline oldshooterman

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #6 on: 16 June 2019, 02:00 »
Man, exact asta e capitalismul care iti place tie - transferul de avutie de la aia multi si mai putin descurcareti, la aia putini si descurcareti, prin orice mijloace. Aia pe care ii numesti tu "comunisti" is tocmai aia care se descurca cel mai bine in a lua si de la tine pentru a baga in buzunarul lor cat mai mult. Asta se face cel mai bine langa ciolan? Perfect, se impart firimituri (dar si halci mai groase) pentru cei care ii ajuta prin voturi sa ajunga acolo, dupa care se descurca. Asa fac toti, nu doar aia din PSD.

Trebuie sa te descurci singur, nimeni n-o sa faca nimic din ce vrei tu si n-o sa dea din buzunarul lui pentru tine sau altii. Tocmai ca intr-un regim "socialist" ai fi primit scoala gratuita, loc de munca asigurat, asistenta medicala gratuita, poate si locuinta de servici. E adevarat ca nu toate la nivelul pretentiilor tale, dar poate ar fi fost un punct de plecare. "Capitalistii" iti arata doar degetul daca nu te descurci.  ;D
 

Offline sradu

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #7 on: 16 June 2019, 04:34 »
@guru > nu ma bag pe subiectul scoli de meserii, ca nu stiu.

Legat de robotizare... asta se intampla peste tot. Sigur, va avea efecte negative asupra unora - cel putin pe termen scurt. Insa e un lucru bun, nu un bau-bau. Acum... depinde si cum se va implementa, in ce domenii, etc... daca va exista bun simt, logica, etc. E ca peste tot. Un lucru facut bine e OK, facut abuziv, aberant, fara minte, fara a tine seama de efecte > rau.

Un lucru e sigur: lumea e in continua schimbare, asa a fost mereu. Ori te adaptezi si mergi cu fluviul intainte, ori te retragi intr-o nisa si o exploatezi pana dispare cu totul in altceva.
 

Offline oldshooterman

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #8 on: 16 June 2019, 10:19 »
Legat de robotizare... asta se intampla peste tot. Sigur, va avea efecte negative asupra unora - cel putin pe termen scurt. Insa e un lucru bun, nu un bau-bau.
Cine zice asta? Asa scrie in presa? Toate firmele cu capital mai serios abia asteapta sa introduca automatizarea pe scara larga, cu declaratii in presa despre cat de bine o sa la fie angajatilor care vor avea noi oportunitati. ROLF

De fapt abia asteapta sa scape de personalul uman, care are numai figuri in cap, cu tot felul de pretentii salariale si conditii de munca, avantaje, concedii si o gramada de cheltuieli de care vor sa scape.
Sa-ti traduc: "Abia asteptam sa va dam afara pe toti, treaba care e in avantajul vostru pentru ca o sa aveti ocazia sa mai schimbati locul de munca si sa mai faceti si altceva (daca o sa mai gasiti ceva de facut). Drum bun!" ;D
 

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #9 on: 17 June 2019, 00:16 »
@oldshooterman:  intr-o societate capitalista autentica, toti tinerii aveau o minima educatie financiara si o afacere transmisa de la parinti.  Si nici nu eram impozitati.
Adica aveau o baza, aveau ceva cu care sa descurce, insa nici un amarat de start-up nu poti sa deschizi din cauza cheltuielilor, taxelor imense sau ANAF-ul in comparatie cu alte state vestice unde sa deschizi o afacere e mai rapid si mai ieftin.
Asta e ca Romania e inca in plin comunism de tip bananier unde statul pretinde ca are grija de cetatenii sai, dar de fapt le arata o mega-muie si te mai si suprataxeaza, efectiv te fura! 
Scoala de stat e in teorie gratuita, chiar daca ca parinte din clasa mijlocie   te costa sute de lei anual sa le cumperi rechizite si sa platesti fondul scolii si micile cadouri si atentii + alte mii de lei irositi de meditatii. 
La fel si spitalele de stat care tehnic ofera consultatii si tratamente asigurate, dar tot tu platesti medicamentele si operatiile + ca la cat de mizerabile sunt, risti sa  intri cu o boala si sa iesi cu alta din spitalele respective.

Tocmai ca nu mai putem vorbi nici de socialism, nici de capitalism. 


In rest ai dreptate, fiecare cam o sa trebuiasca sa fie pe cont propriu. Cei mai multi analisti economisti  seriosi avertizeaza clar:  puneti la sac cat mai mult pentru batranete ca pensie fiindca incepand cu generatia voastra, pensia o sa devina o necunoscuta. Si pe deasupra, invatati cat mai mult, chiar si la 40 de ani trebuie sa va reorientati fiindca nu stiti cum va dispare jobul din cauza automatizarii. Ne asteapta niste vremuri urate rau de tot.  In maxim 10-20  de ani sigur iese de o implozie de sistem, una care sa duca spre dictatura sau razboi , oricum o sa fie un haos total.  S-ar putea si in urmatorii 3-5 ani cand se preconizeaza o noua criza economica. Mi-e ca aia s-ar putea sa ne dea peste cap stilul de viata cu care eram obisnuiti in ultimii zeci de ani. Asa cum vi s-a spus, pe termen lung puneti cat mai mult la ciorap, in paralel cumparati-va un teren la tara  pe care sa cultivati orice (neaparat imprejmuit cu un zid de caramizi) si musai cumparati-va o arma, fie si un pistol mic cu electrosocuri    .
Cand e somajul si foametea foarte mare , stim cu totii ce urmeaza.  Si mi-e ca haosul asta de care tot vorbesc, odata inceput, nu o sa se mai sfarseasca prea curand....s-ar putea sa dureze  vreo cateva zeci sau  sute de ani de acum inainte, poate chiar sa insemne sfarsitul civilizatiei moderne asa cum o stim si sa nu ne mai revenim niciodata.
In paralel vedeti ca bogatii planetei si-au construit  locuintele ca pe niste fortarete cu sisteme alarma si garduri electrice bine pazite, cu buncare, acum nu mai trebuie sa astepte decat sa vina automatizarea si robotii care sa le extraga toate resursele planetei si sa-i serveasca.....si cam aia e.   
 
In traducere: ne paste un nou  evul mediu.

Post Merge: 17 June 2019, 00:25
Nu cred ca saracii si oamenii de rand  au trait si vor   mai trai bine  vreodata  cum au trait in anii de glorie ai Occidentului prin   1950-2020, cand saracul isi permitea smartphone, o locuinta cu chirie, masina, isi permitea vacante anuale si muncea la oras la birou traind pe datorie. 
O sa ne intoarcem la normalitate cand saracul era chiar sarac si nu-si permitea sa aiba bunastare pe datorie. 
Raportata la scara istorica,  perioada  asta cand a existat un sistem de securitate sociala si un sistem democratic functional  e cat o secunda.
 
In cazul nostru, as zice ca epoca de aur a Occidentului (America si Europa)  e cam pe la sfarsitul ei.
« Last Edit: 17 June 2019, 00:30 by gurusenior »
 

Offline Ciocanul

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #10 on: 17 June 2019, 09:19 »
Da, sigur. Cand vacantele sunt tot mai ieftine, cand o masina second costa cat un salar romanesc, cand etc, etc. E tot mai bine, crede-ma.
Iti zic ce se intampla si se va intampla in continuare o data cu automatizarea: da, dispar joburi dar omul e inventiv, apar alte si alte nevoi, multe dintre ele utile ca tzatzele la taur dar ce conteaza ? :D
De ex: manichiurista, make up artist, stilist. Cine dracu stia acum 100 de ani ca trebuie sa-si faca unghiile si sa te boiesti profesional pe fata cand mergi la nunta. Uite acum ca si o vanzatoare la kaufland are 70 de lei sa isi puna unghiile.
Ingrijitor de gradini sau sa-ti faca curat in casa. Inainte casele boieresti aveau servitori ce traiau cu boierii, azi e plin de ei si fac curat la oricine e dispus sa platesca intre 100 si 200 de lei pe curatenie. Eu de ex am femeie ce imi vine regulat sa imi faca curatenie si sa-mi calce tricouri/camasi si femeia asta are multe case/apartamente unde face asta si traieste super decent. Isi face 600-800 de lei/zi din asta, asta apropos de tinerii liberi si saraci.
Maseur/antrenor de sala/innot/bona acasa/organizator de petreceri/meditator de copii/limbi straine live si online/etc. Casele de copii s-au desfiintat, copiii se dau acum in plasament la altii pe bani. Ingrijitor de batrani de genul ca nu trebuie sa-l stergi la cur ci sa stai cu el sa nu faca tampenii si sa tii de urat, tot un fel de bona. Toate astea sunt slujbe aparute de curand, apar altele si altele.
--
Automatizara nu ne extermina, ne elibereaza si ne da posibilitatea sa ne inbunatatim viata pe alte planuri.
 

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #11 on: 17 June 2019, 12:13 »
Si ca sa adaug o intrebare pentru oldy: ce stat capitalist e ala care mai mult ia si fura decat investeste inteligent ? 
Adica in SUA, poate cel mai capitalist stat, investeste in companii private,  ii incurajeaza pe tineri sa devina independenti si afaceristi si chiar mimeaza lupta impotriva monopolului corporatist si celui chinez,  tanarul isi gaseste rapid un job cu care sa-si acopere cheltuielile cat timp nu se aventureaza in rate. Multi nici nu se mai duc la colegiu acum ca exista cursuri online private mai ieftine.

@Ciocanul : asa e, e perioada cand saracul traieste bine.  Dar pe datorie, pentru ca si el are rate la banca, si patronul sau are datorii la altii.   Nu stiu cat o sa mai dureze "ieftineala" asta, dar nu cred ca foarte mult timp.
Cand o sa vina automatizarea, nu cred ca femeia de serviciu care sa faca curatenie si sa calce sau ingrijitorii de gradini nu cred ca o sa mai existe.     
La fel si maseurii sau escortele cand exista deja roboti , antrenorii de sala si profesori meditatori cand exista deja tutoriale pe You Tube.
Ai vazut ce roboti au scos astia de la Boston Dynamics?
https://www.youtube.com/user/BostonDynamics
Asa ca ce naiba vor face oamenii care vor fi in afara sistemului fara niciun venit? Ce o sa faci tu cand seful o sa te dea afara si o sa te inlocuiasca cu un robot mai ieftin care e dispus sa munceasca 24/7 si sa-i aduca extra-profit?Din ce bani o sa-ti practici tu hobby-ul sau afacerea de freelancer cand exista roboti si softuri ce pot face la fel, poate chiar mai bine? Cum o sa traiesti tu daca nu o sa mai muncesti?  Crezi ca o sa-ti acorde statul  venit minim universal ? Toate statele din lume sunt in faliment si supraindatorate, iar robotii sunt productie privata ce apartin doar patronilor.   Voi nu va dati seama, dar patronii investesc in roboti ca sa lucreze doar pentru EI! Din momentul cand vor angaja numai roboti, nu vor mai avea nevoie de clienti.  Construiesc acei roboti ca sa traiasca liberi, autosustenabil, ca niste zei slujiti de niste servitori.

























Asa cum am mai spus:
-strans bani la ciorap pentru urmatorii zeci de ani, mai ales daca  ati avut norocul sa deveniti si sa lucrati ca  IT-isti si aveti acum salariile astea mari...PROFITATI sa economisiti de pe acum,  nu mai cheltuiti aiurea sau sa va faceri rate, invatati sa va faceti singuri curatenie, nu mai chemati menajera, iar daca aveti copii, nu mai cheltuiti pe bone, chemati-va parintii pensionari sa aiba grija de ei daca tot iau pensiile degeaba.    Si vindeti-va masina aia de lux si puneti-va banii la tejghea si luati-va o bicicleta, vindeti-va si vila si luati-va o casa mai mica, chiar acum pana nu incepe noua criza.  Eventual mai luati inca un apartament ca sa  faceti extra-profit de pe urma unui chirias fraier.     Mai usor si cu fast-foodul si cu uberu'  si cu netflix si cinema si cu cumparat electronice si smarthone-uri scumpe  si cu toate cheltuielile inutile si cu mersul la prostituate .  Nu va mai faceti rate la toate cacaturile!     
In 5-10 ani o sa plangeti dupa banii aia, va zic de pe acum!   
-cumparat teren si cate o lopata si construit un put de apa    care sa va asigure macar subzistenta  intre timp
-cumparat arma de auto-aparare  si provizii la greu

Am putea sa ne apucam de invatat  cibernetica sa devenim mecanici care sa repare robotii sau programatori cibernetici care sa le programeze inteligenta artificiala

Dar ce o sa se intample cand inteligenta artificiala va fi capabila sa se descurce singura, iar robotii vor invata rapid sa-i repare pe altii?

E o chestiune de 1-5 ani  pana lanseaza astia de la Boston Dynamics un robot pe piata care sa repare un alt robot, si pana cand Google Duplex va fi implementat in toate call-centeurile si pana cand casierii vor fi inlocuiti de scannere automate,  si o chestiune de 5-10 ani pana cand toti programatorii vor fi inlocuiti cu boti capabili sa scrie si singuri codurile si sa creeze soft-uri  si sa repare erorile.

Pentru mine de exemplu e cam prea tarziu sa mai ma bag in IT si sa fac ceva profit, sa economisesc bani, dar cel putin am teren la tara.
Pentru voi inca nu e!
« Last Edit: 17 June 2019, 12:25 by gurusenior »
 

Offline oldshooterman

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #12 on: 17 June 2019, 15:24 »
Situatia tinerilor din SUA nu e chiar asa roza precum pare. Millennials are US$1 trillion in debt – but they’re better at saving than previous generations

La asta poti adauga faptul acolo automatizarea va lovi prima, din cauza avansului tehnologic. Iar povestea cu "automatizarea va crea noi oportunitati" e doar praf in ochi.

In 2017, Kai-Fu Lee, fondatorul Sinovation Ventures, spunea ca "Artificial intelligence will replace half of all jobs in the next decade", ceea ce ar fi devastator din start.
Asta a fost pe baza datelor de atunci, date care n-au cum sa tina cont de potentiale descoperiri care ar putea accelera si mai mult procesul de automatizare.
E aproape sigur ca situatia va deveni tragica pana in 2025. 8)
 

Offline Ciocanul

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #13 on: 17 June 2019, 16:03 »
Datoria asta e din "condei", te stresezi prea mult cu ea, nu reprezinta nimic. E o inventie ca si banii, un mijloc de plata, o promisiune, facem roata sa se invarta. Banca se imprumuta la banca centrala(la stat adica), tu te imprumuti de la banca cu FIAT money. Ce sunt FIAT money gasesti pe toate drumurile. Nu cred ca merita sa economisesti FIAT money, sunt un pishat. Ce faci cu ei e important. Nu zic sa nu ai o rezerva deoparte pt zile negre si sa pui o parte din venit dar nu sa-ti manci din cur pt ca nu are rost. Bucura-te de bunastare si de viata si nu te mai gandi la apocalipsa.
--
Viata si asa e scurta, ce te chinui tu sa salvezi deoparte poate fi sters de o inflatie in cativa ani. Mai tii minte ani 90 ? Unii au avut bani la CEC pe vremea lui Ceasca, stransi cu greu. Oameni care strangeau fix cum ziceai tu: erau inca cu amintirea razboiului, cu foametea ce a fost prin 50, etc. In loc sa-si ia masina, sa-si renoveze casa, sa chefuiasca, sa mearga la mare, excursii si ce mai era pe atunci(erau mai putine ca acum) ei puneau la greu deoparte. Dupa Revolutie a fost inflatia aia galopanta, au pierdut tot in 2-3 ani. Aia vrei sa patesti si tu ?
 

Offline oldshooterman

De ce tinerii romani sunt saraci?
« Reply #14 on: 17 June 2019, 16:57 »
Datoria asta e din "condei", te stresezi prea mult cu ea, nu reprezinta nimic.
Glumesti?
Banii aia trebuie platiti/returnati. Intreaba-i pe aia care au datorii despre cat de "nimic" reprezinta.  8)

Student debt