După cum ați observat, CNA a transmis la TV că de acum poate să șteargă mesaje de pe internet. De amenzi se ocupă numai Poliția Română dacă sesizează Parchetul sau CNCD . În România, indiferent că-i vorba de Facebook, X, Reddit, TikTok, YouTube, site-uri de presă, bloguri, forumuri etc. nu vor mai fi tolerate mesaje care conțin ură, discriminare, hărțuire și dezinformare.
Dar cred că mai sunt multe de explicat spectatorilor.
Bugetarii de la CNA, cărora le cam arde de cenzură - sau așa mi se pare mie (cenzură sau nu, oricum nu duce la nimic bun) - ar trebui să explice în mai multe mesaje difuzate zilnic, timp de 2,5 minute, la fiecare pauză publicitară sau la fiecare oră, pe toate posturile TV românești, despre:
1. de ce au fost anulate alegerile pentru turul 2 care era programat pentru 8 decembrie 2024;
2. cine sunt Călin Georgescu și Diana Șoșoacă și ce au făcut de au trebuit să fie excluși;
3. cine este Putin, cât de periculoasă e Rusia pentru securitatea României și de ce ar trebui să susținem Ucraina?
4. să ne explice care e treaba cu înarmarea, dacă se ajunge la trimis trupe, dacă se reintroduce serviciul militar obligatoriu, să explice ce înseamnă mobilizare generală sau stare de urgență etc.
5. ce este de fapt suveranismul, naționalismul, extremismul, fascismul, comunismul și de ce trebuie să votăm cu partide liberale de centru dreapta sau cu partide social-demcorate de centru stânga ?
6. cine este Trump, ce este izolaționismul american, ce sunt republicanii și democrații, și de ce trebuie să abandonăm America după ce 20 ani am tot fost chiar forțați să fim pro-americani?
7. ce sunt UE și NATO și de ce ar trebui să rămânem membri?
Au putut să facă materiale video pe durata pandemiei, despre dezinformarea online privind pandemia să ne explice ce este coronavirusul, de ce se moare și de ce trebuie să ne vaccinăm pe Antena 1, PRO TV, Kanal D, România TV, Realitatea, Antena 3, B1, Prima, chiar și Aleph. Acum, ar trebui să ne explice (de fapt, cam de la anularea alegerilor sau de când Trump a abandonat Europa) despre toate cele șase aspecte.
Pentru că mulți români chiar nu știu și ajung să protesteze în stradă și să comită violențe.
Mă întreb, oare vor face asta? Și pentru cât timp? Până la terminarea alegerilor, când iese cine trebuie? Sau până se termină războiul și dispare Putin, așa cum ar trebui?
Să explice ce este AI, ce este deepfake, ce pericole ascunde clonarea vocii cu AI sau generarea de imagini - deja cer prea mult, nu sunt instituțiile statului atât de avansate.