Author Topic: Divizarea politica - Globalism vs Nationalism - Blue Tribe vs Red Tribe  (Read 3487 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline oldshooterman

Trebuie sa-i pazeasca cineva si pe teroristi, sa-i antreneze si sa le furnizeze arme, altfel erau eliminati de mult si puteau sa inceapa reconstructia Siriei.
 

joedonald

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
In ultimele decenii (de prin '89 incoace) lucrurile au mers in general in directia globalizarii (caderea cortinei de fier, extinderea UE), dar in ultimii ani a a aparut (ca reactiune), a tot crescut si acum e pe val tendinta contrara, nationalista. Cand UK voteaza majoritar iesirea din UE, cand tara cea mai puternica din lume alege un presedinte care promite zid la granita si ban pe emigratie, ar trebui sa  fie clar ca nationalismul e inca foarte puternic si in crestere, nicidecum pe moarte. Cat despre religie, cand nereligiosii au tot mai putini copii si tot mai tarziu (0, 1 sau 2, dupa 30), iar religiosii, in special ultrareligiosii de orice religie - fie ca e vorba de pocaiti (neoprotestanti), de musulmani sau de evreii ultra-ortodocsi cu perciuni si palarii - au multi si mai devreme, de pe la 20-25, viitorul e al celor care se prezinta la apel si multi din generatia viitoare vor mosteni religia si ca inclinatie (genetica), si prin educatie (memetica).

Globalistii sunt majoritari in randul conducerii, elitei, clasei educate in general, care e majoritar nereligioasa si nenationalista, dar nationalistii (si religiosii in America) sunt, se pare, majoritari in randul populatiei (dovada Trump si Brexit) si, in democratie, majoritatea are un cuvant de spus.

Food for thought:

The Ethics of Globalism, Nationalism, and Patriotism

I Can Tolerate Anything Except The Outgroup | Slate Star Codex

How Half Of America Lost Its F**king Mind

Are you a BOurgeois BOhemian? | From the Observer | The Guardian

The New American Divide - WSJ

[Era ultimul meu post (nelegat de mutare) pe vechiul CG.]


Parerea mea e ca traim in asta demult, dar doar s-au schimbat niste denumiri si actorii, dar ideologiile sunt cam acelasi.  Una vrea inainte, cealalta prefera ca lucrurile sa ramana asa cum sunt.

Inainte era batalie monarhie si republica, intre feudalism si capitalism, apoi intre imperialism si nationalism - revolutiile secolului 18-19.

Apoi a fost batalia intre conservatorism si liberalism - alea adevarate, nu ce-i acum.

Apoi a fost intre civism si autoritarism - cele doua razboaie mondiale.

Apoi a fost batalia intre capitalism si comunism in primul razboi rece.  N-a fost intre democratie si totalitarism cand SUA chiar au sprijinit dictaturi fasciste in interesul de a combate comunismul.

Acum avem progresismul globalist si conservatorismul nationalist care au dat-o in extrem de cativa ani, cam dinainte de 9/11 chiar.  Progresismul, care era candva inspirat dupa liberalism, o da grav in comunism, conservatorismul o da in fascism in al doilea razboi rece.  Conservatorismul de azi nici nu ar  trebui sa se numeasca asa, fiindca-i Populism toata ziua. 

Mai potrivit ar fi populism protectionist vs populism progresist.

Globalismul exista de cand exista comertul transfrontalier. Nu poti sa-l combati, oricat de conservator ai fi....de fapt, mai toti conservatorii traiesc din bunuri de lux aduse din import. Nationalismul e si ala cam relativ cand exista notiunea de state si suveranitatea pe care trebuie sa o aperi in fata unei invazii! 

La un moment dat se vor schimba si vor deveni  industrialism vs ecologism, apoi cibernetism vs umanism...si tot asa.

Ce-i cert e ca o lume bipolara poate sa fie sortita progresului, dar si autodistrugerii ....mai devreme sau mai tarziu.... sau sa iste razboaie mondiale.
Problema e ca nu stiu cat o s-o mai ducem asa ca schimbarile climatice sunt reale, societatea cam scapa de sub control si e clar ca nu mai o ducem mult asa.

Fumigenele cu alegerile din 4 in 4 ani sau dictaturile  care cica rezolva instant problemele nu o sa mai tina cand vor reaparea probleme in inima Occidentului cum nu s-au mai vazut de la evul mediu incoace.


Si apoi, asta:

Hint - reporterul cu microfonul e de fapt personajul negativ. Pentru ca si presa duce totul la extrem si nu m-ar mira ca tocmai mass-media sa ne duca la autodistrugere.  Un fake news la care sa puna botu miloane e suficient pentru a provoca un razboi ...oh, wait!





« Last Edit: 22 May 2023, 06:22 by joedonald »