Author Topic: „Divorțul” SUA - UE: Efectele războiului comercial asupra stilului de viață  (Read 2918 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ericmario

Nu chiar, au plecat din cauza SANCȚIUNILOR!

Iar companiile americane pleacă de bunăvoie dintr-o țară SANCȚIONATĂ de Washington DC, pentru că nu mai poate să facă profit.
Nu chiar. Subway activează și acum în Rusia.
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
davewalter:  ”o televiziune care are CNN în siglă și s-a schimbat cu 360 grade”

Offline Meghido 1469 î.Hr.

Noi putem găsi un alt furnizor

Sigur, gasim.
Dupa ce cautam furnizori care nu se afla pe lista noastra de sanctiuni o sa tiparim euro ca sigur o sa fie bucurie mare pe furnizorii aia sa aibe hartie de buda cu filigran.  :D

Offline ericmario

Întreabă-te dacă America a avut ceva de câștigat din sancționarea Rusiei din 2022 încoace.  Biden știe mai bine....ah, ops, nu mai e președinte. Pentru că democrații au pierdut alegerile.
Rusia s-a putut descurca bine mersi cu ajutorul Chinei și a pieței negre. Nu știu dacă UE va avea norocul să fie ajutată de China. În plus, cu oameni ca Ursula la cârmă, nu cred că putem să cumpărăm ceva produse americane de pe piața neagră.
O da, USA a avut de câștigat prin vânzarea record de GNL în UE.
Dacă Rusia se descurcă atât de bine cu sancțiuni, de ce tot insistă cu ridicarea acestora?
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)

Nu chiar. Subway activează și acum în Rusia.
Mda, doar că cine mănâncă la  Subway?  Burgerii de la Burger King, cartofii de la McDonalds și puii de la KFC  + Coca Cola = un deliciu, dacă consumi odată la 1-2 luni.

Dacă Rusia se descurcă atât de bine cu sancțiuni, de ce tot insistă cu ridicarea acestora?

Putin zice că Rusia se descurcă bine mersi fără fastfooduri americane și alte produse că oricum în materie de tech ia de la chinezi.
Problema lui cu sancțiunile e că nu mai poate vinde gaz Americii și Europei, că ăla îi aducea bani.

Offline ericmario

Sigur, gasim.
Dupa ce cautam furnizori care nu se afla pe lista noastra de sanctiuni o sa tiparim euro ca sigur o sa fie bucurie mare pe furnizorii aia sa aibe hartie de buda cu filigran.  :D
Și tu ești genul cu ”drobul de sare”?

Bre, fără UE, USA e usa.
Cu Canada și Mexic s-a cam terminat, termină și cu UE și China.
Cu cine va face comerț? Cu rusia care are un PIB mai mic decât cel al Italiei?

Post Merge: 08 March 2025, 22:33
Mda, doar că cine mănâncă la  Subway?  Burgerii de la Burger King, cartofii de la McDonalds și puii de la KFC  + Coca Cola = un deliciu, dacă consumi odată la 1-2 luni.
Tu ai fost cel care i-a enumerat, eu oricum nu mănânc fast-food.
« Last Edit: 08 March 2025, 22:33 by ericmario »

daveWalter

• Guest
Canada o să se unească cu SUA din cauza tarifelor care îi vor duce economia în colaps.
Trudeau tocmai a plâns  azi ca o fată mare că a fost înjurat la telefon de Trump   și se anunță că conservatorii canadieni vor câștiga big time alegerile.

Cu Mexic nu avea cine știe ce de beneficiat, poate doar Biden care avea nevoie de masă electorală căreia i se acordau cetățenie americană rapid și ușor în fiefuri democrate.
În rest, Mexic e o bătaie de cap din cauza drogurilor și infractorilor.
America tocmai a demonstrat că-și poate lua singură petrol din Golful American.

Cu cine va face comerț?
Cu statele membre BRICS, mai puțin cu China și cu Iran. Cred că împreună cu Rusia, urmăresc să dezvolte piața prin Africa, India și America de Sud și Asia de Sud-Est. Se pot găsi imediat piețe mai mari decât UE.
India de exemplu.
« Last Edit: 08 March 2025, 22:36 by daveWalter »

Offline ericmario

Putin zice că Rusia se descurcă bine mersi fără fastfooduri americane și alte produse că oricum în materie de tech ia de la chinezi.
Problema lui cu sancțiunile e că nu mai poate vinde gaz Americii și Europei, că ăla îi aducea bani.
Eh vezi?
N-ar fi fost mai bine pentru el dacă nu invada aiurea Ucraina?
Sau n-ar fi mai bine dacă s-ar retrage de acolo?
Oricum a dovedit lumii de ce e în stare armata lui măreață.

daveWalter

• Guest
Păi da, dar acum s-ar putea să regrete europenii că s-au băgat ca musca în lapte să susțină Ucraina.
Drept pentru care vom fi sancționați.

Offline ericmario

Canada o să se unească cu SUA din cauza tarifelor care îi vor duce economia în colaps.
Trudeau tocmai a plâns  azi ca o fată mare că a fost înjurat la telefon de Trump   și se anunță că conservatorii canadieni vor câștiga big time alegerile.

Cu Mexic nu avea cine știe ce de beneficiat, poate doar Biden care avea nevoie de masă electorală căreia i se acordau cetățenie americană rapid și ușor în fiefuri democrate.
În rest, Mexic e o bătaie de cap din cauza drogurilor și infractorilor.

Cu cine va face comerț?
Cu statele membre BRICS, mai puțin cu China și cu Iran. Cred că împreună cu Rusia, urmăresc să dezvolte piața prin Africa, India și America de Sud și Asia de Sud-Est. Se pot găsi imediat piețe mai mari decât UE.
India de exemplu.

Nu mai visa cu ochii deschiși, nu mai ai 5 ani.
Canada e ditamai țara, nu are cum să fie anexată de Trumpetă.
Mexic vinde o grămadă de alimente în USA, alimente care vor fi cu 25% mai scumpe din cauza lui Trumpetă.
Cine va plăti mai mult? Americanul de rând, normal, care va fi tot mai nemulțumit de portocaliu.
Dar mincinosul și-a dat seama de mișcarea sa catastrofală pentru americanul de rând și de asta tot amână mărirea taxelor vamale.

Post Merge: 08 March 2025, 22:47
Păi da, dar acum s-ar putea să regrete europenii că s-au băgat ca musca în lapte să susțină Ucraina.
Drept pentru care vom fi sancționați.
Dacă locuiești la etajul 4 și vezi că vecinul de la parter a incendiat etajul 1 și intervii pentru stingerea incendiului, înseamnă că te-ai băgat ca musca-n lapte?

Post Merge: 08 March 2025, 22:49
Golful Mexic!
« Last Edit: 08 March 2025, 22:49 by ericmario »

daveWalter

• Guest
De multe nici n-am auzit și nu știu să fie în România.

Offline ericmario

Tu nu știi multe, dar ai convingerea că firme americane care au succes în Europa își vor închide brusc afacerile aici pentru că așa speri tu.
Ei bine, nici măcar Trump nu e așa de masochist ca tine plus că oricum nu are cum să controleze acele firme.

daveWalter

• Guest
Dar nu o face Trump, ok? M-am exprimat greșit.

Se mută firmele singure după ce Trump va sancționa UE și va impune și mai multe tarife crescute cu 50%.

Crezi că mai face Google, McDonalds sau Apple afacere în UE cu asemenea sancțiuni și tarife?

Offline ericmario

Dar nu o face Trump, ok? M-am exprimat greșit.

Se mută firmele singure după ce Trump va sancționa UE și va impune și mai multe tarife crescute cu 50%.

Crezi că mai face Google, McDonalds sau Apple afacere în UE cu asemenea sancțiuni și tarife?
Da cred.
Și știi de ce?
Pentru că tarifele alea nu afectează cu nimic firmele americane care au afaceri în Europa.
Trump poate doar să taxeze importurile americane, pe când firmele alea fac export, nu import.

Offline endler

Dacă e să îți dau o prognoză personală, aș zice că șansele ca economia SUA să rămână stabilă pe termen lung sub Trump sunt destul de fragile. Nu e vorba doar de politică monetară, ci de un mix de factori economici, politici și geopolitici care pot influența direcția generală.

Ce cred că se va întâmpla în următorul an?
Creșterea economică va încetini 📉

SUA a avut un ciclu de creștere post-pandemie sub Biden, dar acest ritm încetinește deja.
Taxele pe importuri (tarifele protecționiste) ale lui Trump pot duce la creșterea prețurilor la produse importate, ceea ce scade consumul intern.
Reducerile de taxe pe care vrea să le implementeze vor stimula cererea, dar fără o bază solidă de producție internă, pot duce la dezechilibre fiscale.
Inflația ar putea reveni 🔥

Tarifele impuse Chinei și altor state ar putea crește costurile de producție pentru companii, ceea ce se traduce prin prețuri mai mari pentru consumatori.
Creșterea salariilor în anumite industrii, combinată cu cheltuieli guvernamentale mai mari, poate amplifica inflația.
Dacă inflația scapă de sub control, Fed-ul va trebui să mențină dobânzile ridicate, ceea ce frânează economia.
Deficitul bugetar va crește 📊

Trump nu e un președinte care pune accent pe echilibrul bugetar. În primul său mandat, deficitul SUA a explodat, iar acum vrea să crească cheltuielile pentru apărare și infrastructură, fără să taie din alte sectoare.
Dacă introduce noi reduceri de taxe fără să crească veniturile în altă parte, datoria SUA va continua să crească.
Piața muncii va avea probleme mixte 💼

Pe de o parte, protecționismul lui ar putea stimula anumite industrii interne, cum ar fi producția de oțel sau automobile.
Pe de altă parte, tarifele pot afecta sectoare dependente de importuri și pot duce la pierderi de locuri de muncă în companii care au nevoie de lanțuri globale de aprovizionare.
Geopolitica va fi un factor de risc major 🌍

Relațiile tensionate cu China și Europa pot duce la riposte economice. Dacă alte țări răspund cu tarife proprii, exporturile americane pot fi afectate.
Dacă apare un conflict serios (de exemplu, în Taiwan sau Orientul Mijlociu), prețul petrolului poate exploda, ceea ce afectează și mai mult inflația și creșterea economică.
Concluzie
Dacă Trump menține măsuri protecționiste și politici fiscale expansioniste, economia ar putea avea un impuls temporar, dar cu riscul unor dezechilibre pe termen lung. Cel mai mare pericol este combinația dintre inflație ridicată și creștere economică slabă (stagflație), ceea ce ar pune Fed-ul într-o poziție dificilă.

Pe termen scurt, cred că efectele vor fi mixte: o ușoară creștere economică alimentată de stimulente

daveWalter

• Guest
Ai folosit ChatGPT să-ți scrie toată polologhia asta? Și ai dat copy-paste cu tot cu emoticoane aici? Cam e lipsă de respect față de mine și de orice coleg de discuții.

Eu din 2010-2011 discut politică pe Computer Games. Mă documentez, citesc o știre, apoi îmi dau cu părerea....că e dă topor, că e agramată, că e de un meltenism grețos ...nu contează! E părerea mea, compusă de creierul meu biologic, nu de un chatbot electronic.  Stau și 5-10 minute să gândesc o postare mai lungă. Compară postarea dumitale scrisă de ChatGPT cu prima mea postare și ai să observi cât de umană pare postarea mea în comparație cu ....compunerea lipsită de suflet a unui chatbot cu AI.

P.S. eu recunosc repede orice este scris de ChatGPT și Bing AI pentru că am lucrat cu ăștia doi vreo 7-8 luni (plus că am testat vreo 2 luni și Midjourney până am realizat că e un rahat care doar îmi mănâncă banii - am plătit 300 lei abonamentul premium și regret și acum). Grok, cel puțin, se străduiește să fie mai captivant și mai puțin plictisitor, dar tot îl sesizez de la o poștă. Bing AI, cel puțin, modul creator, e din ăla care îți provoacă diabet cu emoticoane cu inimioare, că în rest, e foarte nesuferit (îți blochează conversația dacă scrii ceva ce i se pare lui nasol, chiar și un simplu eseu despre istoria WW2 prezentată la modul obiectiv).

Post Merge: 10 March 2025, 04:32
Dar hai, dacă tot îl lași pe ChatGPT să discute în locul tău cu mine....

1. Economia nu va încetini decât în SUA. E perioada de tranziție de la politica economică tâmpită a lui Biden de a imprima dolari ca să dea pomeni , împrumuturi, donații sau granturi la comunități LGBT, etnici, feministe, categorii cu nevoi speciale, Ucraina, țări africane prin USAID). Se face tranziția de la politica  leftoidă tâmpită a lui Biden la economia rightoidă a lui Trump bazată pe capitalism sălbatic, scăzut taxe, concedieri, scăzut cheltuielile pentru chestii sociale și intervenționism, anulat tratate comerciale, crescut tarife, adică un protecționism cretin. Dar cel puțin, politica cretină a lui Trump nu e tâmpită ca cea a lui Biden pentru că va aduce economia Americii pe plus și nu în faliment. Abia pe la finalul lui 2026- începutul lui 2027 o să simtă americanii efectele pozitive, așa cum și în primul mandat au durat cam tot doi ani ca americanii să fie pe BOOM în 2018-2019.

2. Trump nu o să mai bage niciun CENT pe dezvoltare militară, nici măcar pe apărare cum  a  fost pe vremea lui Biden sau Bush. El se așteaptă ca europenii să cotizeze cu bani - cu 3-5% din PIB (pentru unele țări ar însemna pensii și salarii întârziate cu lunile) dacă Rusia le face felul. Însă Trump îți va livra doar arme, nu armate. Pe el îl interesează ca atâta timp cât o să fie președinte, America să nu mai fie în conflict direct cu Rusia și să facă afaceri cu ea. După el, potopul, n-are decât să se preocupe viitorul președinte democrat de războiul ruso-european. Dar îți spun că nu va trimite picior de soldat în Europa.

3. După ce-l termină pe Zelenski și o să-și consolideze ocupația în Donbas, o să fie război ruso-european, în intervalul 2027-2029. Și o să fie, altfel Ursula, Macron, Starmer, Merz și Rutte nu bagă 800 miliarde - o să devină foarte curând 1-2 miliarde de euro - doar ca să ne uităm la sisteme antirachetă și drone doar ca să ne uităm la ele.....o să fie folosite. Războiul  o să fie asimetric și de uzură, cam ca în Ucraina de Vest de prin 2022 încoace. Ce înseamnă asta? Nu o să ne invadeze, că n-are nici măcar armată de 2 milioane  de soldați ruși. Dar o să comită sabotaje, o să ne bombardeze din când în când cu câteva drone kamikaze și rachete hipersonice încercând să lovească ținte militare....și atât. Știe că europenii nu sunt proști să bombardeze Rusia sau să intre într-un război la scară largă. Maxim o să vezi niște trupe prin Ucraina sau pe la frontiera estică care vor sta ca în WW1 prin tranșee, comandând drone. Timp de 5 -6 ani, așa o să fie, până pleacă Trump și până se pensionează și Putin.  Adevărata confruntare o să fie dată între succesorii lor. Oricum, nu Rusia va fi principala problemă.
Vor fi probleme mult mai mari decât plictiseala de pe flancul de est.
Englezii și francezii o să fie mai preocupați de anexarea Canadei de către SUA, care se va realiza cumva anul ăsta sau anul viitor. Danezii și ceilalți scandinavi, mai preocupați de anexarea Groelandei.
Dar stai să vezi când Giorgia Meloni și Viktor Orban vor începe să facă manevre de tip Mussolini prin Europa și chiar în spațiul afro-mediteranean.
Nu mai spun de Erdogan care salivează la Cipru și insulele grecești.

4. Pentru Europa o să fie catastrofă dacă o abandonează America, atât pe plan economic, cât și pe plan militar. Mi-ar lua o grămadă, dar atât îți zic - o să fie un film HORROR, un COȘMAR care nu o să se termine nici peste 30 ani ceea ce a  început odată cu pandemia.   Problema ta nu o să fie deficitul bugetar. Problema ta o să fie că în vara asta s-ar putea să asistăm la prăbușirea industriei auto în Germania. Și apoi, se vor răsturna toate, ca niște piese de domino. Ce ați văzut în seara asta cu Georgescu și legionarii...o să fie mai rău când tot mai mulți europeni o să aibă de suferit din cauza scăderii traiului datorat abandonului SUA.

5. Tarifele impuse Chinei de către SUA sunt IRELEVANTE! China produce și își permite să intre chiar pe pierdere, dar tot bate America și Europa la producție. Și da, China va impune blocadă Taiwanului pentru a o anexa prin 2027, așa cum a zis Xi Jinping. Și la fel cum au estimat generali americani.
Bineînțeles că Trump nu o să ridice un deget pentru TAIWAN. Dar o să ia din trupele americane din Europa ca să le trimită în Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam, în Filipine, în aliații asiatici care contează.
De ce crezi că Trump vrea să reducă bugetele și trupele din EUCOM, din AFROCOM și CENTCOM?  Și vrea să bage mai mulți bani și trupe pentru INDOPACOM, pe NORTHCOM și pe SOUTHCOM? 

Pentru că are nevoie de trupe pentru America de Nord ca să anexeze Groelanda și Canada.
Are nevoie de trupe pentru a stopa imigrația ilegală de la frontiera cu Mexicul și a anexa Canalul Panama și să-și consolideze controlul  asupra Golfului American.
Are nevoie de trupele din Eurpopa ca să-și apere aliații asiatici de amenințarea chineză.
În rest, nu-l mai interesează soarta Europei care s-a pus de una singură rău cu Rusia din 2014, nu-l mai interesează războaiele costisitoare din Somalia și Irak, iar Israel poate să-și ducă și singur luptele cu Iranul.

Post Merge: 10 March 2025, 04:34
6. Also, RIP Five Eyes. America se retrage chiar și din rețelele de spionaj! Și asta e grav! S-ar putea termina cu toate assets-urile CIA.  De asta spun că pe Europa o paște vremuri HORROR.
« Last Edit: 10 March 2025, 04:34 by daveWalter »