1.- Disonanta cognitiva cand vine vb de comunism?
2.- Am spus vina comunismului cu eliminarea elitelor intelectuale. Spui total gresit apoi imi dai dreptate cu mentiunea ca nu in timpul lui ceausescu - doar ca afirmatia mea includea si perioada imediat precedenta.
3.- Dar in timpul lui ceausescu au fost asupriti cei care nu cadeau in linie cu partidul.
4.- Iar apoi recunosti ca in epoca ceausescu avansul profesional nu era legat de capacitatea intelectuala sau de profesionalism ci de obedienta fata de partid. Adica incerci sa ma contrazici dupa care imi dai imediat dreptate. Bun asa.
5.- La dracu, si ceasca si leana erau niste inculti, hilar sa povestesti cum ca s-ar fi promovat intelectualitatea.
6.- Ceea ce s-a intamplat dupa 89 nu are legatura cu comunismul, are legatura cu comunistii corupti care au preluat conducerea, esalonul 2 al partidului, citeste exact ce am spus, daca e greu de inteles (ca de obicei) ... asta e. "Ceea ce comunismul a distrus in romania nu se reface in 28 de ani de comunisti. "
7.- NU vreau mai mult, am cat imi trebuie si nu tanjesc dupa vremurile comuniste ca voi, vreau mai mult pt ceea ce platesc si mai multe facilitati la traiul din tara, gen autostrazi, sistem medical decent, sistem de educatie decent, coruptie mai putina - chestie imposibila cu comunistii de astazi (ii numesc comunisti nu pt ca promoveaza comunismul ci pt ca au facut, ei sau premergatorii, parte din sistemul comunist si pt ca pastreaza mentalitatea de comunist corupt, mai presus de lege). Dar nu stii tu d'astea
8.- Mai degraba voi nomenclaturistii de ieri vreti mai mult si sperati la o intoarcere a a comunismului, poate poate.
1.- Disonanta cognitiva e la tine.
2.- Eu mentin discutia in limita epocii Ceausescu, pentru ca despre asta se discuta.
3.- N-au fost asupriti cei care nu cadeau in linie cu partidul ci cei care faceau valuri care ar fi putut incinge spiritele (spre manifestatii publice de ex.), ceva asemanator cu situatia actuala din China unde nu e nici pe departe comunism. Astea sunt metode specifice regimurilor totalitare, indiferent de doctrina.
4.- Avansul profesional era legat de capacitatea intelectuala si profesionalism, dar putea fi incetinit daca nu acceptai sa fii membru de partid, un pret minor in situatia data.
5.- Sotii Ceausescu era inculti, dar au promovat intelectualitatea. Scoala in sine era luata mult mai in serios decat acum si in toate marile proiecte economice apelau din greu la specialisti, asta nu poate fi contestat.
6.- In cazul oricarei schimbari de regim, puterea e preluata de arhitectii schimbarii, respectiv de cei din apropierea ciolanului, nu e nimeni idiot sa predea ciolanul la altul, asa, de bunavoie. Nu e ceva specific Romaniei.
7.- Tocmai ai spus ca vrei mai mult, chiar exemplificand ce vrei. Toti vor mai mult. Intregul buget e precis impartit pentru diferite nevoi, stabilite de cei de la conducere. Pentru a putea fi obtinute "mai multe facilitati la traiul din tara, gen autostrazi, sistem medical decent, sistem de educatie decent" ar fi nevoie sa se ia de undeva, de la cineva, pentru a se finanta facilitatile respective, e ceva foarte simplu si usor de inteles. Toti vor mai mult, dar fiecare spera sa se ia de la altcineva, nu de la el. So, ca sa se dea salarii mai mari la bugetari (inclusiv, medici, politisti, profesori, etc...), trebuie sa se ia mai mult de la tine, de la altii, de la investitii, etc...
Sa fure aia din PSD mai putin? Asta ar insemna sa ia de la ei ca sa-ti dea tie si la altii si n-o sa vezi asta...
8.-
Atac repetat la persoana, in special dupa ce am specificat de mai multe ori ca nu am fost nomenclaturist, n-am avut nici o treaba cu PC sau cu nomenclaturistii vremii, nu sper la o intoarcere a comunismului, in general nu ma intereseaza sistemul politic. Am avut o viata la fel de buna in ambele sisteme politice.
Eu sunt neutru dpdv politic, puteti sa alegeti pe cine vreti, nu ma intereseaza. .................
sradu - Mi se pare un efort prea mare incercarea de a comenta postul tau.
1.- Dpmdv, si nu numai (garantat), anii '80 au fost cei mai buni, independent de oferta limitata la tot felul de produse. E vorba de o componenta sociala si alte aspecte care n-au nici o legatura cu regimul politic.
2.- Sistemul n-a supravietuit dupa '89. S-a instaurat libertatea de miscare (puteai sa pleci oriune afara din tara daca primeai viza de la "ceilati"), libertatea de exprimare si economia de piata. Ai putut sa-ti deschizi ce firma si ce afaceri vrei. Faptul ca arhitectii schimbarii au ramas la putere e ceva absolut normal, pentru ca nu paraseste nimeni ciolanul de bunavoie. Restul se cunoaste.