Eu-s născut după revoluție, dar am prins ceva comunism pe vremea lui Iliescu, când salariile erau de râsu plânsu (5 milioane - 9 milioane lei vechi, 500 - 900 lei), dar banii aveau mai multă valoare și prețurile erau mai mici. Care prindea atunci o bacnotă de 500 euro își deschidea imediat magazin. Cel puțin, ai serialul La Bloc și Leana și Costel să-ți mai aducă aminte de cum era prin 1999-2004.
Îmi aduc aminte de sistemul de învățământ foarte rigid cu uniformele obligatorii, legitimații și învățătoarele comuniste, de blocurile gri și atmosfera urbană sumbră, de sărăcie, de pensionarii care stăteau la bârfă și spionau pe toți vecinii, de administratorii de bloc care voiau să pară înfricoșători ca niște cămătari, de mamele singuratice și casnice care ieșeau afară cu copiii lor să-i supravegheze. Milițienii pensionari se credeau plini de autoritate. Și mai erau clinicile și spitalele care arătau ca-n filmele horror, dar medicii erau mult mai buni decât cei de azi. Nu cereau șpăgi mari, ci doar mici atenții.
Singurele elemente capitaliste de atunci erau tarabele de la Big unde găseai de toate, mall-ul Vitan, primele supermarkete Selgros și Metro, ceva McDonald's-uri și.... televiziunea. Gamingul era foarte nișat, dar comunitățile mai unite, cum au fost defunctele Computer Games și revista Level (eu am intrat târziu pe ele) pentru că nu aveam internet la vremea când eram în clasele I-IV. Nu prea am stat la PC vechi cu Win95, doar să mă joc chestii de bază sau să desenez prin Paint. Ieșeam atunci mai mult pe afară, stăteam până la 9-10 seara să ne jucăm toate jocurile posibile - rațele și vânătorii, baba oarba, de-a fața ascunselea.
Haleală de bază se găsea din fericire, chiar la prețuri mici - 5.000 lei era o pâine (50 bani), ouă la 50.000 lei (5 lei), chipsuri și pufuleți la 10.000 - 30.000 lei (1-3 lei), sucurile de 2 litri la 50.000 lei (5 lei). Nu mai știu cât era Mc, cred că undeva la 100.000 - 300.000 lei (10-30 lei), dar nu mergeam decât odată pe an, că ai mei erau foarte stricți, dar cred că era cu siguranță mai bun Mc-ul de atunci decât acum. Pizza, doar la bunica acasă. Sucurile naturale la cutie (care cu siguranță erau mai delicioase și mai naturale) erau de lux, le găseai doar la rude bogate (100.000 lei bucata).
Situația s-a schimbat în bine mai din a doua jumătate a anului 2003 până în 2005. A început să crească nivelul de trai, ai mei îmi cumpărau rechizite mai scumpe. Și jucării mai bune. Și vacanțe anuale. Și cumpărături (mașină nouă, renovare, mobilier nou, electrocasnice noi, PC nou). Și de când a venit Băsescu la putere.
M-a dat peste cap. Eu copil fiind pe vremea lui Năstase de clasă primară, credeam că va fi așa pentru totdeauna, o societate rigidă.
A crescut traiul, dar calitatea oamenilor a scăzut enorm.
Din clasa a cincea, fix când a început pubertatea pentru mine, m-am lovit de multe schimbări - colegi care chiuleau să fumeze sau să dechiloțeze colegele după sala de sport, manele și petarde la greu, masturbări în timpul orelor, bătaie, golăneală, înjurături noi, dar și tot mai mulți colegi care veneau cu telefoane Nokia. Din 2007-2009, au început să vină cu imitații chinezești după iPhone și spuneau că e iPhone.

) Fetele care renunțaseră la uniforme veneau îmbrăcate ca niște bimbo cu roz bonbon sau îmbrăcate ca la studio de videochat. Urăsc moda din anii 2000! Era o isterie cu Spania și Italia atunci, cu telenovelele.
A fost o perioadă de bunăstare, cred că abia de prin 2005 a devenit România capitalistă. Dar a fost o tranziție foarte haotică, cu multă golăneală, cocalarism și bătaie.
Criza financiară din 2010-2011 i-au mai potolit și i-au mai ținut în frâu, după ce am început liceul. I-a mai disciplinat pe români.Viața a devenit mai bună și mai stabilă prin 2012-2014. Au luat-o razna lucrurile de prin 2015-2018 cu smartphone-urile, cu social media, iar cu cocalarisme, cu Ibiza și Dubai de data asta, și atunci multe pitzi bășinoase de rând au început să-și pună silicoane (înainte, numai vedetele își permiteau).
Pandemia din 2020-2021, când eram la master, i-au mai potolit pe români. Viața a devenit mai bună în 2022 după pandemie, chiar și cu război la graniță și inflație. Turcia și insulele grecești sunt acum vânate.
Acum să vedem. Societatea a devenit cam violentă și sărăcăcioasă și tot mai orientată spre cocalarisme, războiul asimetric cu Rusia cam bate la ușă și nu-i a bine. Cred că trebuie ceva mai mult care să-i mai disciplineze pe români, că riscăm să intrăm într-o perioadă de haos, fără perspective bune.
Trebuie să avem grijă cu cine votăm. Clar nu cu Ciolacu, Simion și Șoșoacă sau cu securiști trădători și pesediști în profunzime ca Geoană și Ciucă. Cu ăștia ne întoarcem de unde a plecat, la ce s-ar fi întâmplat dacă câștiga Năstase alegerile din 2004.