Daca tot am scos globul de cristal pe masa si o dam in SF:
In toate cartile SF si filme lumea tinde spre globalizare, federalizare. Ce vedem acum sunt ultimele tentative de lumi multipolare dar trenul ala nu se mai intoarce in gara. Ma uit ca nu se mai uita nimeni in gura lui Putin cum traseaza el linii imaginare pe harta si zone de influenta. Acum o sa-i dea niste teritorii din Ucraina de care si asa nu avea nevoie ca sa-i inchida gura.
--
Noi o sa urmam parcursul european. Nu cred ca europa se destrama. Da, se va confrunta in continuare cu probleme dar la ce urmeaza ar trebui sa ne fie clar ca ... apes together strong ! 
„Statul global” de care vorbești o să rămână pentru sute de ani ce este și acum, un scenariu SF. Desigur că au mai fost tentative de federalizare (globalizarea e cu totul altceva) dacă vedem Imperiul Persan, Imperiul Macedonean, Imperiul Roman, Califatul Abbasid, Imperiul Mongol, Imperiul Otoman, Imperiul Spaniol, Imperiul Francez, Imperiul Britanic, Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii, din 1991 până în 2008. O să vină rândul Chinei să-și impună viziunea ei globală. Bineînțeles că va eșua.
Nu cred că îi stă în gena omului să se creeze un guvern mondial decât dacă s-ar produce niște mutații de anvergura celor de acum 70.000 ani care să ne schimbe biologia și mentalitatea, o nouă Revoluție Cognitivă. Sau dacă nu devenim una cu roboții. Momentan, încă suntem o specie tribală și o să mai fim mult și bine. Mi-e că o să dispărem ca specie până se va crea vreun NWO serios cu un guvern mondial.
ON-TOPIC: Cred că UE se va destrăma ...nu acum, dar în câțiva ani (dacă nu cumva se destramă și Rusia post-Putin), dar ne așteaptă vremuri de haos îndelungat. Nu te culca pe ureche că România va rămâne veșnic pe traseul european. Pentru că există antecedente. A mai fost pe traseul european între 1881 și 1944, când aveam regi de origine nemțească și eram prieteni cu francezii, ba cu austriecii. Și poftim, 45 ani am stat sub influența sovietică. Aș zice că ciclul actual de americanizare și integrare europeană a ajuns la capăt.
Înainte să devină regat, țările române au stat cam 400 ani sub dominație otomană, exceptând Transilvania care a stat aproape 1000 ani sub ocupație maghiară. Muntenia, Moldova și Dobrogea au stat în cea mai mare parte a istoriei lor sub influență orientală. Doar pe vremea lui Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul s-au mai încercat ceva combinații cu maghiarii, polonezii și habsburgii.
În mileniul 1, la fel - a fost o perioadă când am fost sub influență occidentală - cei 170 ani de ocupație romană. Și pe urmă, au urmat 100 ani de haos cauzat de vizigoți și huni, vreo 400 ani de ocupație avară și încă 400 ani de ocupație bulgară, pecenegă, cumană, ba mongolă.
Concluzia e că da, din păcate am fost în cea mai mare parte a istoriei sub asiatici. Riscul să ne trezim iar sub cizma rusească sau sub bocancul tucesc în următorii 100 ani și să rămânem pe termen îndelungat așa e foarte mare.
Sunt cicluri și iarăși cicluri.