50
« on: 08 June 2018, 02:09 »
ca experiente personale: in 15 ani:
-am ajuns de la 85 la 100;
- apoi de la 100 inapoi la 90;
- de la 90 la 112;
- de la 112 la 98;
- de la 98 la 130 (in 6 ani);
- de la 130 la 110 (in ultimele 6 luni).
infometarea sau "fastingul" oricum ar fi (intermitent, etc) merita facut doar sub supraveghere medicala, cu analize de sange cat de des se poate.
functie de fiecare organism, surprizele unui post prelungit pot fi destul de neplacute: diabet, malnutritie, lipsa vitamine (da, e reala problema). E adevarat, mai si slabesti, dar nu stiu cat e de sustenabil. Exista studii medicale cu persoane care au tinut 28 zile de post si au slabit 25 kg, fara nicio o problema majora (alta decat lipsa de rezistenta la efort). Personal nu as testa asta acasa, ci doar intr-un spital, sub supraveghere medicala.
in plus, orice regim cu excese - de proteine, de grasimi, sub-caloric, de carbohidrati - duce la tot felul de probleme: exemple:
(excesul de grasime poate duce duce la cresterea tensiunii, diverse neuropatii).
Excesul de carbs ingrasa, poate duce la rezistenta la insulina.
Excesul de proteine pune presiune pe rinichi, poate creste acidul uric etc.
Metformina (ce taie pofta de mancare si reduce glicemia) + regim poate duce la hipoglicemie.
La fel, excesul de vitamine poate duce la probleme - de exemplu, nu inteleg de ce sunt asa mari dozele de B6 in diverse multivitamine.
Atentie - nu ma refer la efecte pe termen scurt si pentru persoane perfect sanatoase. Dezechilibrele se acumuleaza in timp si punctele slabe pot ceda sub socul unei diete dure.
Dupa parerea mea, o dieta ok-ish si sustenabila pe termen lung pentru un adult (+35) sedentar, cu predispozitie spre ingrasare, ar contine carbohidrati la limita de avarie (max 75 g zi), proteine (1 - 2 g / kg) si grasimi in completare pana la total calorii in jurul numarului din metabolismul bazal. Fara gustari, dulciuri, carbogazoase, paine, paste (peste limita de mai sus).
Cel putin o perioada cu verificare glicemie la 2 ore dupa fiecare masa si cu eliminarea mancarurilor ce duc la cresterea rapida a glicemiei (prin trial and error, fiecare organism raspunde diferit); trigliceride si colesterol verificate macar lunar si teste de metabolism bazal macar la 6 luni, de verificat sa nu incetineasca. Cantarirea zilnica, dimineata "a jeun" - obligatorie.
nota: cele de mai sus nu sunt sfaturi medicale, pentru orice nelamurire apelati la medici specializati.