Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - oldshooterman

Pages: [1] 2
1
Stonehenge / Universul - Ultima Frontiera
« on: 15 February 2019, 15:13 »
Daca am retinut bine: puterea de calcul a unei civilizatii/entitati nu poate sa fie nelimitata (entropie, surse de energie, etc)
Practic se pare ca intr-un univers nu poti simula computational un univers de marimea celui in care stai.

Eu tot experimentez junghiul, foamea, setea.
Problema e pusa gresit. In cazul unei simulari, nu trebuie simulat tot ceea ce "se presupune" ca exista. Trebuie simulat doar ceea ce e in aria de acoperire a simturilor. Restul e doar imaginatie prin interpolari asimilate pe baza datelor obtinute pe masura ce se descopera din regulile de functionare ale "simularii" respective. E un aspect mentionat si intr-un video dintr-un post anterior si e descoperit si in mecanica cuantica.

Daca vezi o gaina de ex., nu trebuie simulat decat aspectul exterior si comportamentul. Despre "interior" se stie ce ar trebui sa contina in urma "studiilor" facute de altii. Daca vrei personal sa cotrobaiesti prin ea, doar atunci se simuleaza ceea ce se presupune ca ar trebui sa contina.

Despre imensa cantitate de materie si energie din Univers e si mai simplu de "simulat". Oricum n-a experimentat si "atins" nimeni nimic, exceptand corpuri ceresti si Sistemul Solar. Pentru Universul indepartat totul e interpretat pe baza unei informatii minimale survenita in special pe suport electromagnetic.
De ex. se spune ca s-a descoperit o planeta care graviteaza in jurul unui soare. Cum s-a descoperit? S-a descoperit ca o luminita de pe bolta cereasca care se presupune ca ar fi un soare scade in intensitate la anumite intervale de timp. Asta inseamna ca la anumite intervale de timp intre Pamant si soarele respectiv se interpune presupusa planeta. Nu-i nici o mare smecherie pentru "presupusul Arhitect" al eventualei simulari sa trimita unui eventual observator cantitatea infima de informatie care sa-i dea impresia ca "acolo" af fi o planeta care se invarte in jurul unui soare.
De unde rezulta ca, cantitatea de informatie necesara pentru "a simula" prezenta a ceva este nesemnificativ de mica in comparatie cu cea necesara pentru a simula in intregime acel ceva, precum se mentioneaza in postulatul mentionat de tine. :)

Junghiul, foamea si setea se pot simula usor chiar si cu tehnologia actuala... ;D
The following users liked or thanked this post: nimicinfinit

2
Stonehenge / Universul - Ultima Frontiera
« on: 15 February 2019, 12:32 »
Pai tocmai asta e realitatea..., ca realitatea ar putea fi doar o chestiune de perceptie. Si nu merge fara citate in discutiile astea, pentru ca problema e la frontierele cunoasterii si in primul rand e studiata si discutata de cei mai priceputi savanti din domeniu. Citatele aduc in discutie puncte de vedere cat se poate de pertinente la nivel academic, nu pareri ale unor useri de pe forumuri (de ex.).

Revenind la subiect, cea mai buna si mai accesibila dovada o constituie visele, in special visele constiente. De ce sunt de preferat visele constiente? Pentru ca in situatia asta particulara ai sansa sa explorezi o "realitate alternativa" folosindu-te de cunostintele si memoria din "realitatea de baza". Daca ai avut asemenea experiente (iar eu am avut cateva, spre satisfactia mea) ai fi putut sa constati ca intre cele doua "dimensiuni" nu exista nici cea mai mica diferenta in ceea ce priveste " perceptia mediului inconjurator".

Din exemplul asta deriva observatia ca daca o cantitate infim de mica de materie, cum e cea din care e facut creierul uman relativ la cea din intregul Univers, poate sa genereze o iluzie de o asemenea calitate, n-ar trebui sa fie nici o problema din punctul de vedere al "resurselor materiale" in a se putea construi un computer care sa simuleze tot ceea ce ti se pare tie "real".

Parerea mea e ca sunt sanse mari ca sa prinzi inca in timp ce vei fi in viata, posibilitatea de a explora o lume virtuala alternativa (cu extindere limitata in prima faza) cel putin la nivelul unui joc avansat.

In rest, cu mine poti sa te contrazici cat vrei pentru ca eu nu ma cert cu nimeni. Mie imi place sa aduc in discutie informatii cat mai deosebite si mai interesante din tot felul de domenii si eventual sa discut despre continutul lor. Nu incerc sa lamuresc pe nimeni de nimic, eventual imi sustin parerea mea cu citate sau referinte din/spre altii care sunt considerati "autoritati" in domeniile respective (= "apel la autoritate", dupa cum definea Ivan pe CG).  :)
The following users liked or thanked this post: Monier

3
Filme și Seriale / Ultimul film vazut
« on: 14 February 2019, 13:04 »
...cea mai interesanta continuare ca influenta fiind probabil seria tv kung fu. (cea care trebuia sa aiba in prim rol pe bruce lee!)

Apropo de asta, cei care au luat decizia de a-l pune in rolul principal pe David Carradine in locul lui Bruce Lee au facut o mare prostie. Nu mi-a placut niciodata David Carradine. Bruce Lee ar fi ridicat spectacolul la un cu totul al nivel.
The following users liked or thanked this post: Monier

4
Politică / Donald Trump - un presedinte controversat
« on: 14 February 2019, 01:44 »
Baba Clinton vrea sa candideze din nou in 2020, sa-si ia revansa... E greu de scapat de cotoroanta aia... ;D

"Clinton "will come full circle" and "fight this out until the last dog dies.""
"She won't let a little thing like two stunning defeats stand in the way of her claim to the White House." (Mark Penn)  ;D
The following users liked or thanked this post: Monier

5
Stonehenge / Universul - Ultima Frontiera
« on: 13 February 2019, 13:02 »
Teoriile despre Univers sunt fascinante si au creat multe discutii si dezbateri de-a lungul timpului... In prezent, in mediul academic este larg acceptata teoria inflatiei, care pe scurt spune ca din punctul "0" (Big Bang) Universul s-a extins extrem de rapid inainte de a ajunge in starea acutuala.

Dar, Profesorul Stephen Hawking, care a lucrat impreuna cu Profesorul Thomas Hertog, a ajuns la concluzia ca de fapt Univesrsul este o vasta si complexa holograma. ;D

"Cu alte cuvinte, realitatea 3D este o iluzie și că lumea aparent "solidă" din jurul nostru - precum și dimensiunea timpului - este proiectată din informațiile stocate pe o suprafață plană 2D."

"Este o noțiune matematică foarte precisă a holografiei care a ieșit din teoria corzilor în ultimii ani, care nu este pe deplin înțeleasă, dar este minunată și schimba complet scena".

"Aplicată la inflație, teoria recent publicată sugerează că timpul și "începutul" universului au apărut holografic dintr-o stare necunoscută în afara Big Bang-ului."

Studiul stiintific a fost publicat dupa moartea lui in the Journal Of High Energy Physics.

Professor Stephen Hawking's final theory: The universe is a hologram
The following users liked or thanked this post: Monier

6
Foto / Masa de disecat fotografii
« on: 07 February 2019, 17:22 »
Foarte reusite Man! Mie imi plac in special 1,5,7,si 9.  :)

Pentru cei interesati, rebuie dat click pe ele ca sa se deschida la sursa, aici pe forum nu se vad bine!
The following users liked or thanked this post: crya

7
Hardware / nVidia - Arhitectura Turing
« on: 05 February 2019, 12:47 »
Voi ce părere aveți despre DLSS? Cum funcționează?
Nu e doar marketing, chiar da rezultate deosebite.
Cand se apeleaza la DLSS, imaginea e randata la o rezolutie inferioara (ex. 1440p) pe care s-a aplicat o formula de AA agresiv (care face imaginea cu contururi bine rotunjite dar "moale"), iar apoi se face o reconstructie de imagine la o rezolutie superioara (ex. 4k) folosind nucleele dedicate din cipurile RTX, reconstructie care se bazeaza pe niste algoritmi furnizati prin drivere si obtinuti in urma unor procese de analiza a imaginii in supercomputere cu AI/DL, pe baza texturilor de inalta rezolutie furnizate de producatorii jocurilor.

In final se obtine o imagine la rezolutia dorita, cu o calitate foarte buna, care pare ca are aplicata o formula avansata de AA, dar la care in loc sa scada FPS-ul precum s-ar intampla daca s-ar aplica un AA agresiv, are in plus si un spor de performanta/fps de ~30%.
The following users liked or thanked this post: skerbyte

8
Lifestyle / Alimentatia sanatoasa
« on: 14 January 2019, 18:26 »
Cartofii sunt esentiali in "salata de boeuf", cu adaos de smantana rezulta o varianta poate chiar mai gustoasa.
 
Maioneza plus smantana merge pe majoritatea "salatelor", cu aproape orice continut. Exceptie fac amestecurile pentru care se intentioneaza a avea gusturi "speciale"/deosebite/specifice. :)

Sunt de exceptie salatele (+- carne) cu sos de iaurt ~60% plus sos "Thousand Island" 40% (mai greu de gasit). :)
The following users liked or thanked this post: Monier

9
Politică / Donald Trump - un presedinte controversat
« on: 12 January 2019, 03:49 »
Exclusive: Pentagon prepares options to build border wall as Trump weighs emergency declaration

Ar fi tare daca ii reuseste lui Trump miscarea. ;D
The following users liked or thanked this post: Monier

10
Baba a luat-o pe ulei rau de tot: Angela Merkel: Nation States Must "Give Up Sovereignty" To New World Order

"“Nation states must today be prepared to give up their sovereignty”, according to German Chancellor Angela Merkel, who told an audience in Berlin that sovereign nation states must not listen to the will of their citizens when it comes to questions of immigration, borders, or even sovereignty."

Noroc ca majoritatea statelor lumii nu se lasa atrase in asemenea capcane.
The following users liked or thanked this post: taribo

11
Muzică / muzica de club
« on: 28 November 2018, 18:52 »
"Thats what I call music!!!"

The following users liked or thanked this post: Fallen

12
Politică / Vladimir Putin:The Rise of Mother Russia
« on: 12 November 2018, 23:28 »
Confunzi libertetea de expresie in limbaj decent cu libertatea de a folosi pe forumuri publice un limbaj necorespunztor, agresiv, vulgar si murdar, fapt care impune cel putin un avertisment.
The following users liked or thanked this post: Monier, taribo

13
Case / Merita Investitia ?
« on: 03 October 2018, 20:12 »
- copiii schimba tot. Iti f*t toata viata d-a capo al fine si daca ai cel putin doi mai ales, esti pa! Adio calculator, timp liber, bicicleta, playstation, concerte, etc. Mare lucru sa te ajute si socrii/parintii, daca-i ai in viata si/sau disponibili;
- nu-ti mai arde efectiv. Abia reusesti sa-ti regulezi nevasta de doua trei ori pe saptamana, si alea quickies pe furis prin baie, uscator sau pe unde apuci, iar la 22:00 dupa ce termini cu sterilizat biberoane / pregatit toale pentru a doua zi / administrat medicamente daca e cazul, numa' la rezervat excursii nu-ti mai sta mintea.
- se inmulteste factorial cercul de (asa zisi) prieteni. Esti chemat o data la 3 saptamani la ziua unui alt copil, mai vine cate o matusa, mai serbeaza o bunica ceva, trebuie sa impaci capra si varza la mesele de Craciun / Paste si nu te mai poti duce ba la unul ba la altul, trebuie sa-i comasezi in acelasi loc si tot asa.
Crede-ma, cand vei vedea cum arata un apartament after kids, iti vei da seama ca nu mai poti sa gazduiesti nici o ocazie festiva in el, whatsoever.

Momentele de liniste vor fi cele de dupa ora 22:00 pana te ia somnul (de regula 22:05) si in weekend daca poti plasa boracii, in caz negativ, ii iei la teren si-i lasi la nisip :)

Crede-ma cand iti spun  ca in rarele momente cand apuc sa mai beau un coniac la 3 tigari pe muzica soft country, ma gandesc la cum era viata inainte de copii...
...Doamne ce mi-ar mai placea sa reusesc s-ajung un weekend pe la munte.
Excelenta descrierea! Desi in realitate poate fi chiar mai rau. ;D
The following users liked or thanked this post: taribo, Dexter

14
Software / Linux
« on: 16 August 2018, 20:43 »
O veste deosebit de interesanta daca se confirma/concretizeaza: Valve Apparently Working on Compatibility Tools Allowing Windows Games to be Played on Linux

Ar fi un avantaj extraordinar pentru cei la care le place sa stea pe Linux si care se vor bucura ca pot sa renunte la dual boot pentru a se juca. 8)
The following users liked or thanked this post: AlexU

15
Politică / Situatiunea
« on: 11 August 2018, 12:28 »
Tot mai multa lume are probleme la creier:

Australian Nurses Are Being Asked to Apologize to Minority Patients for Being White Before they Treat Them
The following users liked or thanked this post: taribo

Pages: [1] 2