Author Topic: Catolicism vs Protestantism vs Ortodoxie  (Read 842 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

skyfallout

• Guest
  • Feedback Score: (0)
Catolicism vs Protestantism vs Ortodoxie
« on: 27 October 2018, 01:47 »
Biserica catolica sau protestanta sau ce o mai fi nu face educatie si progres in randul populatiei. Sunt atatea tari cu astfel de religii si sunt mult mai inapoiate decat Romania. Religia in general este o frana.  Sa luam cazul Italiei sau al Spaniei, tari ultra catolice.
Avem in lume atatea atei si sunt majoritatea lenesi.
Eu zic ca pe aici prin Est si-au lasat popoarele migratoare urma, care a pierdut turma, pe cei ce nu puteau tine ritmul.
Si apoi in Vest legile naturale sunt mai dure, te elimina mai repede daca gresesti.

Spania a avut un ditamai imperiu colonial incat ca spaniola e in top 5 limbi vorbite pe glob, are turism prosper si infrastructura si clasa politica mult mai competenta.

Italia - Renasterea si prosperitatea comerciala a Venetiei iti spun  ceva?

Franta, Ungaria, Cehia, Polonia- state catolice

Germania, UK, SUA- protestante

Spune-mi un stat ortodox care sa fi avut un imperiu (in afara de Rusia si Imperiul Bizantin) , dar si nivel de dezvoltare care sa egaleze nivelul tarilor catolice si protestante.
Protestantismul de astfel incurajeaza afacerile, citeste lucrarea lui   Max Weber despre Etica protestantă și spiritul capitalismului.

Catolicismul a favorizat expansiunea si suprematia prin razboaie,  Protestantismul a favorizat dezvoltarea, expansiunea si suprematia prin afaceri.

Ortodoxia?

Online Ciocanul

Catolicism vs Protestantism vs Ortodoxie
« Reply #1 on: 27 October 2018, 06:57 »
Nu cred ca are treaba religia. Tarile care au marsat mult pe capitalism s-au dezv in perioada moderna cel mai mult.