Ai vazut filmele alea de pe youtube cu 400 de moduri in care iti expica ordinea de instalare a 50 de moduri pentru grafica? Partea proasta e ca este o abordare gresita (o sa explic de ce***). Partea buna e ca nu ai nevoie de atatea moduri. Ai nevoie de 4 chestii mari si late.
1) Un ENB. Asta e cel mai important. Nicio textura sau mod nu o sa iti ofere calitatea pe care o aduce un ENB. Sunt foarte multe, eu recomand RealVision ENB. Cel mai bine e sa il instalezi manual. Astfel obtii cele mai bune rezultate pentru ca setezi in functie de placa ta video (si cu ocazia asta inveti si cum sa iti modifici setarile dupa
plac). E usor, ai de copiat niste fisiere in anumite locatii din joc si apoi setezi niste valori in Skyrim.ini in functie de placa ta video, ram. Daca nu ai placa video puternica alege versiunea performance. E aproape la fel de buna ca variata quality si taxeaza foarte putin performanta.
2) Iti trebuie un mod pentru clima, conditii meteorologice. Ai mai multe optiuni:
2.1 Climates of Tamriel.
Puncte forte: god rays, aurora boreala, rasaritul, asfintitul, noaptea. (ps: in versiunea 1.3 avea si sunete separat. Merge sa le instalezi cu ultima versiune 1.5. O sa auzi bufnite noaptea, mie mi-a adus aminte de noptile din Gothic 3.
Puncte slabe: culorile nu sunt la nivelul lui Vivid Weathers. Ploaia e subtire, ninsoarea parca e doar in nasul tau, nu are viscolele din Vivid. Dar, poti inslala separat moduri pentru furtuni si ninsori pentru ca ai patch pentru ele.
2.2 Vivid Weathers.
Puncte forte: asta exceleaza unde CoT o da in gard. Are culori foarte 'vivid' ziua, ploi, furtuni, ninsori, viscole foarte bune.
Punctele slabe: noaptea, aurora boreala, rasarit, asfintit, good rays. Observi ca unde exceleaza Vivid e slab CoT si invers.
2.3 Natural and Atmospheric Tamriel. Nu stiu cum e, e mai nou.
2.4 Purity Nu am folosit din el decat texturile pentru landscape in jurul brazilor verzi (fara zapada). Are si texturi pentru landscape fata de celelalte moduri care ofera doar chestii pentru atmosfera (si sunet in cazul CoT).
Eu am ales CoT pentru aurora boreala si god rays si sunete. Daar, am luat Calea Lactee din Vivid Weathers pentru ca e mult mai buna. Sunt texturi, pe astea poti sa le iei de unde vrei ca vor functiona cu orice mod. Dar oentru asta trebuie sa lasi chestiile automate de instalare si sa le instalezi manual.
3) Un mod pentru lumini. Realistic Lighting Overhaul (RLO) sau Enhanced Lights (EL). Purity (vezi 2.4) are si lumini, dar eu recomand sa pui separat RLO sau EL pentru ca fac o treaba mult mai buna.
4) In sfarsit texturile. Aici poti sa lasi asa cum e, texturile din Vanilla cu HiRes DLC sunt 2k, adica tot cat au si alte moduri celebre. Ai si texturi 4k si chiar 8k cu paralax dar mie nu mi s-au parut destul de artistice precun cele consacrate gen Osmodius, Noble, Skyland (o sa pun un video cu ele). Din Vanilla as pastra mereu lemnul podurilor si al gardurilor si rocile din tundra. Nu am gasit mod sa bata la acest capitol. La celelalte capitole poti imbunatati. Si acum vine partea importanta:
Iti amintesti ca am spus ca e GRESIT*** sa instalezi pachete de moduri la rand si sa tragi unul peste altul? Daca procedezi astfel vei avea din ultimul mod instalat cea mai mare parte a texturilor si din celelalte doar ce a mai ramas nesuprascris. Dar poate ca vrei anumite aspecte ale tundrei de la unul, mobila de la altul, zapada de la altul samd. Daca le tragi la rand cel mai probabil ultimul mod o sa suprascrie si tundra si mobila si zapada. Si asa ai tras 50 de moduri cu texturi unul peste altul de pomana.
Partea buna e ca e usor de instalat. Nu sunt foarte mute fisiere cu texturi si au nume intuitive. Cum sa faci:
Vrei zapada din modul cutare? Pai pe asta o pui. Mergi in arhiva modului la Data/textures/landscape si iei doar fisierele cu cu numele incepand cu "snow". Sunt in jur de 6.
Poti merge mai departe si sa alegi doar acele aspecte ale zapezii care te intereseaza alegand doar 2 sau 4 fisiere. Vrei tundra? Mergi tot acolo si iei fisierele avand numele "tundra". Dar eu intotdeauna am sters primele doua fisiere cu tundra... daca vreun mod a adus asta pentru ca daca jocul nu gaseste nimic cu acel nume in Data/textures/landscape va folosi texturile default din HiRes DLC. Zona de toamna din Riften are fisiere cu numele fall..., drumurile de pamant dirtroads (parca), albiile raurilor si ale lacurilor river..., padurile de brazi pineforest... (atentie, nu e vb de flora ci de texturile pentru landscape, face sa para ca sunt plante dar nu sunt, sunt texturi pentru teren).
Alege din videoul atasat sa vezi ce texturi iti plac (mai sunt si alte moduri dar astea sunt mai bine primite de catre fani). Apoi aplici procedura de mai sus. Eu am ales Noble pentru orase si mobila (mobila e cumva neimersiva. Vanilla a facut o treaba foarte buna cu aspectul acela rustic. Noble insa e aduce o mobila masiva de calitate. Ti-e mila sa calci pe scandurile podurilor
) Am luat Osmosius pentru landscape in mare parte (e cu multe pietricele) dar drumurile, zapada, albiile raurilor, zona Riftenului si drumurile de pamant le-am pus din alt mod mai vechi. Am pus pineforest din Purity. Si uite asa am avut exact ce am vrut din fiecare. Dar nu uita de ENB, o sa iti scoata in evidenta cele mai mici detalii ale texturilor.
E multa palavrageala aici dar e mult mai simplu decat pare. De exemplu: RealVison ENB, CoT, RLO si texturi la alegere. Pui modul pentru lumini dupa cel pentru clima in load order si mixezi tot cu un mod manager (dar daca pui doar atat nici nu mai e nevoie de mod manager). Daca alegi instalarea manuala ma gasesti pe PM daca e nevoie.
Gasesti toate modurile astea scriind in motorul de cautare <numele modului> nexus