Monier: si mie colectia de sculptura din Muzeele Vaticanului mi s-a parut teribila. Acolo am vazut
Laocoon si fiii care era reprodusa pe vremea mea intr-un manual de istorie de clasa a cincea (or the like) si imi ramasese cumva in memorie.
Detaliu amuzant: nu mai stiu daca la Vatican sau in Palatul Dogilor din Venetia, in "sala hartilor" (camera aia cu tavanul si peretii pictati in hartile cunoscute pe atunci pe care o gasim in orice palat care se respecta) e redata America de Nord, iar pe California e scris "terra incognita de anthropophagi"

Un hic sunt leones de peste veacuri.
Megalomaniac: asa e, si as adauga ca in buticurile de antichitati din Roma chiar te astepti sa gasesti chestii din Antichitate, nu de la 1800 ca la noi. Nici nu stiu de ce le mai numim asa.
_____
Ca tot ziceam de de tema badass a lui Perseu, o alta des intalnita in muzee e cea a lui Judith si Holofern, se zice ca armata asiriana condusa de Holofern asedia nu stiu ce cetate din Palestina, iar tanara Judith isi foloseste nurii ca sa patrunda in cortul generalului, pe care il imbata si apoi il descapataneaza cu ajutorul unei servitoare.
Legenda e super uzitata, uzata si abuzata in pictura, de la Renastere la varianta erotica (wtf?!) a lui
Klimt la interpretari nordice cu haine flamande. Cele mai misto si mai sangeroase pe care le stiu sunt
Caravaggio si
Artemisia Gentileschi, sunt foarte asemanatoare si usor de confundat la drept vorbind (Gentileschi a fost influentata de stilul lui Caravaggio), iar faptul ca Artemisia a pictat mai multe variante nu ajuta in a face diferenta, ba chiar dimpotriva. Mi se pare totusi ca vad o deosebire, Judith a lui Caravaggio se trage spre inapoi, pare cumva dezgustata de ceea ce face, parca o auzi spunand "iihh, this is gross, not quite lady-like". In schimb, Judith a lui Artemisia e complet pe problema, foloseste bratul intins ca parghie si apasa cu toata greutatea corpului ca sa taie mai bine. Am citit ca Artemisia ar fi fost violata si ca se foloseste de pictura ca sa isi verse nervii, de asta ar fi facut mai multe variante si atat de sangeroase. Anyway, e o tema care imi place si am zis sa va impartasesc si voua

Cheers.