Author Topic: Universul - Ultima Frontiera  (Read 855 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nimicinfinit

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Universul - Ultima Frontiera
« Reply #30 on: 12 April 2019, 21:56 »
Genialitatea din spatele obtinerii acestei imagini este importanta.
(genialitatea teoretica care a impins la cautarea unei astfel de imagini. Genialitatea incropirii tehnologiei care a facut-o posibila. Chiar si imaginea asta prapadita confirma ca totusi exista conceptul gaura neagra asa ca e buna teoria si putem continua inca cu ea)

 

Offline oldshooterman

Universul - Ultima Frontiera
« Reply #31 on: 13 April 2019, 02:33 »
(mudpie) Inseamna ca n-ai inteles despre ce-i vorba. Galaxia Messier 87 se afla la o distanta de 53,49 milioane de ani lumina de Pamant.
Daca stii unde sa o cauti pe cer o sa vezi doar un punct luminos, "un pixel luminos" pe cer. Lumina care vine de la "pixelul" ala luminos provine de la aprox. un trilion de stele cat se estimeaza ca populeaza galazia respectiva.
S-a determinat prin tot felul de masuratori ca in centrul galaxiei ar fi o mare "gaura neagra". Gaurile astea negre nu pot fi observate direct nici cu cele mai puternice telescoape, din tot felul de motive tehnice. Ele au fost pana acum doar niste modele teoretice despre care se vehiculeaza ca ar avea niste proprietati prezise de teoria generala a relativitatii.
"Imaginea asta blurata si neclara cu o pata neagra" reprezinta prima imagine/observatie directa a unei gauri negre (obtinuta in conditiile extrem de dificile descrise), ceea ce e o mare scofala pentru ca demonstreaza ca aceste gauri negre chiar exista si in realitate, nu doar ca rezulta din calcule matematice. Nu toata comunitatea de astrofizicieni si altii care lucreaza in domeniul cosmologic au admis ca aceste gauri negre si exista.

Acum s-a demonstrat ca intr-adevar exista si au proprietatile care decurg din teoria generala a relativitatii. In plus, din datele culese pentru realizarea imaginii respective se pot deduce tot felul de aspecte de detaliu despre cum se comporta materia in jurul gaurilor negre.

Oricum, pata aia neagra nu e gaura neagra propriu-zisa, ci limita Event Horizon care o inconjoara. Continutul sferei delimitate de Event Horixon ramane in continuare un aspect despre care se discuta doar la nivel teoretic, pentru ca nu poate fi observat cu nimic.
« Last Edit: 13 April 2019, 02:36 by oldshooterman »
 

Offline oldshooterman

 

Offline astateofmind

ignore list: askyfallout, monier, taribobo
 

Offline oldshooterman