Author Topic: Civilization VII  (Read 1165 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline daveWalter

Civilization VII
« on: 21 August 2024, 01:17 »
Nici nu am cumpărat bine și n-am prea jucat foarte mult Civilization VI Anthology(am jucat anterior ediția standard ceva ani) și brusc , primesc vestea că Firaxis anunță Civilization VII. Au trecut 8 ani de la ultima lansare, timp în care au băgat update-uri și DLC-uri la greu în CIV VI.
Zic ....„bun, sigur trebuie să fie ceva spectaculos, adică să aibă grafică peste Ara Untold History (care se lansează în septembrie btw), să aibă mecanici mai bune decât Civilization VI, să fie mai interesant decât Humankind la capitolul tehnologii, culturi și diplomație. A încercat să combine culturile și civilizațiile, să îți creezi propria istorie contrafactuală, să facă diplomația să arate ca un dialog interactiv între liderii pe care îi personlizezi și îi customizezi cum vrei. Asta se întâmpla în 2021! Dar din 2022, aflu că e doar un cash grab în care trebuie să cotizezi sute de euro pentru  DLC-uri și expansion-uri ca să ai o experiență full, la care nici nu prea te distrezi.
Grafic, e de 2012-2013 toamna.

Civilization VI, cu grafica lui cartoonish, reușea să mă distreze mai bine la preț mai mic, în ediția completă.

După 8 ani de Trump, pandemie de COVID, două războaie în Ucraina și Gaza, inflație, secetă și incendii, , mă așteptam ca Firaxis să fi luat notițe, să scoată un CIV care să ne lase cu gura căscată, numai bun pentru cei care au plăci video  RTX din seriile 30 și 40.
 



Și primesc doar teaser-ul ăsta. Un teaser CGI, dar cât să-ți producă hype. Nu la fel ca la CIV VI, cu Teddy Roosevelt când era  MAGA în trend, dar suficient.


Aștept să vină 20 august și admir trailerul ăsta în care apare o actriță din Game of Thrones.
Zic „WOW, parcă se anunță ceva COOL”. Dar e tot CGI și tot


Și în sfârșit, vine gameplay teaser.
Mă întreb-„ e cumva un alt flashback de la CIV VI? Că tot au arătat zilele trecute clipuri de la jocurile anterioare”.
Nope, ăsta era jocul.
Da, e un CIV VI, cu același cartoonish style, doar cu orașe mai mari.



Și ascult conferința de 30 minute...pentru care am așteptat o oră și jumătate numai așteptarea.

Și ce aflu mai exact?

- doar trei epoci simplificate -antichitatea, epoca explorării (postclasicismul ca pe wikipedia) și epoca modernă;
-lideri cartoonish, la fel ca în CIV VI;
-orașe mai mari, cum am zis, și mai detaliate, dar tot cartoonish;
-mecanici ca la Humankind, cu combinat culturi și civilizații, pentru a-ți crea civilizația ta unică și diversă - alegi să te joci cu celți și îi transformi în CHINEZI;
-filosofi, inventatori, lideri religioși și artiști, de astă dată mai în prim plan;
-consilierii animați;
-dezastrele intră în ediția standard;
-precomandă și primești un costum diferit pentru Napoleon Bonaparte
-grafic, parcă arată mai rău decât CIV VI, în 1080 HD. Nici vorbă de o grafică care să dea gata plăcile video Nvidia din seria 40.
-apare oleacă și Sid Meier.




Și cam așa s-a mai dus încă o franciză.
Un cash grab, deși nah, zic să așteptăm cum o să arate varianta finală  care se va lansa pe 11 februarie 2025.
« Last Edit: 21 August 2024, 01:42 by daveWalter »
Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #1 on: 22 August 2024, 12:50 »
100 euro pentru o clonă de Humankind cu grafică cartoonish din CIV 6 mai îmbunătățită.


100 euro poate aș fi dat dacă era un XCOM 3...și ăla cu povestea petrecută în adâncurile oceanelor și cu dinozauri.


Post Merge: 22 August 2024, 13:34
Și ne mai mirăm de ce încă mai piratează lumea.
« Last Edit: 22 August 2024, 13:34 by daveWalter »
Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #2 on: 13 September 2024, 17:53 »
Cei de la 2K și Take Two trebuia să-i pună pe cei de la Firaxis să facă XCOM 3 cu extratereștrii din oceane. Le-ar fi adus profit.


Puteau să facă un Sid Meier's Pirates 2, ceva mai genial decât AC Black Flag, Skull and Bones sau Sea of Thieves

Ar fi putut produce un joc  cu F-35 Stealth Fighter sau F-22 Raptor.

Ar fi putut lansa NATO Commander 2024, acum când e război în Ucraina, cu grafica de azi.  Sid Meier a mai făcut NATO Commander în 1983. Sau Spitfire Ace 2 ori Crusade in Europe 2.


Sid Meier's Colonization 2, de ce nu?

Sau chiar un Sid Meier's Alpha Centauri 2.









NOPE, trebuie să scoată neapărat CIVILIZATION 7, un Humankind cu grafică de CIV 6 mai finisată și cu ceva art style preluat din  CIV 5.



Conferința asta a fost inutilă. Pierdere de timp, doar ca să ne arate niște poze și să vorbească despre orașe.
« Last Edit: 13 September 2024, 18:03 by daveWalter »
Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #3 on: 08 October 2024, 22:37 »
L-au invitat pe Chief Barnes, șeful tribului  Shawnee ca să-i prezinte gameplay-ul din joc și pe personajul adaptat după Tecumseh.
Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #4 on: 05 February 2025, 01:31 »
What????  E așa de greu, cumva vreun Europa Universalis 5?

Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #5 on: 12 February 2025, 03:03 »
Am cumpărat ediția standard de 70 euro și am jucat 4 ore.  Ce pot să zic în ansamblu e că jocul se simte INCOMPLET față de Civilization 6 Anthology Edition, cu toate că de data asta are dezastrele incluse și căile ferate. Abia am apucat să fac tranziția de la antichitate la epoca explorării.

Grafic - arată cum ar trebui să arate un joc TBS în anii 2018-2022. Are clar grafică îmbunătățită față de CIV 6, clădirile și soldații arată mai realist, dar nici nu mă dă chiar pe spate. Liderii încă arată ca-m cartoonish, nu la fel ca în Civilization 6, dar....parcă mai serios arătau liderii din Civilization 5. Și nu înțețeg de ce numai trei lideri au costume diferite ca-n Ara.
De la depărtare și după UI, parcă se simte că are vibe de  Civilization 5.


UI - arată mai rău decât în CIV 6 și arată oarecum la fel ca în Humankind. Lipsește poate naratorul. Civilization 6 îl avea pe Sean Bean care citea citatele la fiecare tehnologie și Natasha Loring ca consilier. Consilierii sunt acum reduși la patru portrete în stilul lui Civilization 5, dar care nici măcar nu-ți vorbesc. Construirea de minuni a rămas la fel ca în CIV 6, cel puțin nu au stricat-o ca în CIV 5 unde îmi apăreau doar niște picturi slide show.


Gameplay - îmi dă senzația că joc un expansion la Civilization 6 cu grafică îmbunătățită cu elemente de Humankind. Nu sunt contra, dar nici pro la schimbat cultura/civilizația de la epocă la alta. Dar parcă nu aș vrea să încep să joc cu Egiptul, să joc cu mongolii în evul mediu și să termin cu francezii. Aș fi preferat un sistem mai natural. De exemplu, pentru China ai dinastia Han în antichitate, Ming sau mongoli în epoca explorării și Qing în epoca modernă. Pentru India, la fel - începi cu Maurya, înaintezi cu Chola și termini cu Moguli. De ce nu se aplică la celelalte civilizații. Încep cu romanii, vreau să am de ales între a mă juca cu Francia, Castilia, Veneția, Florența etc. Vreau să încep cu egiptenii, înaintez cu mamelucii. Încep cu germanicii, înaintez cu vikingii sau cu normanzii și închei cu norvegienii sau cu britanicii.

Combat - o îmbunătățire față de ultimul joc, dar lipsește butonul de Sleep și de explorare automată pentru Scouts. Un mare plus e că putem să ne organizăm armatele sub comandanți și traversarea râurilor și faptul că inamicii pot profita mult mai bine de avantajele reliefului. M-am trezit în situația în care încercam să traversez un pod peste râu și fix când era tura sa, inamicul mi-a scufundat corabia cu toată armata aflată la bord.

Erele sunt reduse la trei: Antichitate, Epoca Explorării și Modernitatea. O aiureală după părerea mea denumirea de Epoca Explorării pentru Evul Mediu/Epoca Post-clasică pentru că oamenii întotdeauna au explorat, iar când au început să se lege toate continentele, lumea era în epoca modernă timpurie și în epoca modernă târzie.

Se simte simplificat în raport cu CIV 6, de parcă a fost conceput ca joc pentru jucătorii de Xbox și PlayStation care îl joacă doar cu controllerul.

Epoca de aur și epoca întunecată nu mai există, fiind înlocuite cu Crize. Are sisteme civile și religia la fel ca în Civilization 6.

Concluzia: mai trebuie să-l joc niște ore ca să dau o notă. Dar cred că trebuie finalizat și s-ar putea să mai dureze 3-5 ani până devine jucabil, așa cum este Civilization 6 din 2022, la 6 ani de la apariția sa în 2016.
Îmi place noul motor grafic, relieful, combatul, dezastrele incluse.

Dar cred că e un fel de Civilization 6 + schimbarea culturilor din Humankind - customizarea liderilor.

Ignored list- ericmario
 

Offline daveWalter

Civilization VII
« Reply #6 on: 07 March 2025, 02:10 »
A trecut aproape o lună de la lansarea jocului.
Cam ce am jucat până acum: Egipt, China, Persia, India și Roma în antichitate.
M-am concentrat mai mult pe construit orașe și minuni pentru că grafic,  chiar arată bine. Și cam atât.

Se simte pe alocuri că e incomplet.
Epocile durează cam puțin, doar maxim 2 ore dacă joci în ritm normal și quick sau mai mult dacă ai răbdare să stai o oră să descoperi o tehnologie în 50 ture, asta dacă ești foarte abil în a găsi niște „Science” care să-ți accelereze researching-ul.

La Egipt, cu Hatsepsut,  jucat pe Viceroy,  am apucat să construiesc piramida. A fost prima partidă serioasă ca să zic așa, să descopăr cum pot să fac trading și cum să lupt.... pentru că interfața chiar e nasoală. Carele sunt într-adevăr puternice, poate cele mai nimicitoare după elefanții indieni ai lui Așoka. Aș putea să mă plâng că sunt prea puține melodii și nu e varietatea care era la Civilization 5. Civilization 5 s-a descurcat cel mai bine la aspectul ăsta - avea melodii nu doar specifice fiecărui lider pe modul Peace și War, avea și melodii după regiunea/continentul de pe care provenea civilizația. Iar CIV 4 avea melodii specifice fiecărei epoci. 

Cu China, alegându-l pe Confucius ca leader,   am apucat să supun regatul khmer pentru că am jucat pe cea mai scăzută dificultate  - oarecum, am încercat să respect istoria și să suprim revolta vietnamezoaicei Truc Trac, cred că singurul leader care chiar arată interesant și are ceva animație de luptă cu sabia. Ceilalți doar stau și se leagănă. Am apucat să construiesc ceva temple și palate chinezești, dar nu și soldații de teracotă. Aia e. Nu știu ce naiba au făcut cu Zidul Chinezesc, dar parcă preferam mai degrabă să fie ca-n jocurile anterioare unde creștea instant zidul chinezesc în funcție de forma granițelor pe care le aveai, nu să stau să construiesc segment cu segment. Și am terminat îndeplinind ceva obiective militare și economice, la care China chiar e excelentă. Aș zice că e Owerpowered.  Îmi plac cei mai mult soldații lor că au Warriors, arcași...se poate să te extinzi și să scoți o economie bună pe oricare nivel de dificultate.

Cu Persia, adică cu Xerxes,  am jucat pe Immortal.  Nu mi s-a părut greu, doar că încercând să cuceresc mai mult, am cam dat rateu la legacy, chiar și dacă am apucat să construiesc niște ziggurate și grădinile suspendate. Nu prea am dat randamentul dorit cu Nemuritorii. Teoretic, chiar așa a fost în istorie. Nemuritorii erau ca orcii, veneau în valuri, erau numeroși, dar ușor de omorâți. E ciudat însă că dacă pui Persia să fie AI, are tendința să se extindă cel mai mult. Are cel mai mare imperiu. Și mulți jucători au vorbit despre Xerxes că e cel mai OP. 

La India am apucat să construiesc o Stupa și să mă lupt cu elefanții. La legacy am stat prost rău. Poate pentru că m-am axat prea mult pe cucerit și nu pe comerț pentru că am jucat cu Așoca cel Pocăit pe Viceroy, nu cu Așoca cel războinic.   Și ce pot să spun e că la momentul ăla începea să mă cam irite diplomația. Te tot întrerup adversarii cu ecranul de Diplomacy doar ca să-ți cerșească Influence sau bani, nu doar vreo petrecere, open markets, alliance sau să-ți declare război. Și în afară de declarația de război sau cea de pace, aud doar „hmmmm, aha și oh”. Cam enervant.


La Roma, ca Augustus, pe nivelul Guvernator, am ieșit excelent în clasament la military, econonomic și cultural după ce am creat mai multe orașe, am anexat câte ceva după ce am făcut o armată mare de legiuni roane, am negociat anexarea unor orașe,  mai primeam orașe care se revoltaseră față de adversari, am făcut ceva trade și am construit vreo câteva minuni - pe lângă Coloseumul, Piramidele, Oracolul, Nalanda și Grădinile Suspendate.



O să continui să joc în Evul Med...Epoca Explorării cu încă câteva civilizații. Și urmează vreo 5 prin epoca modernă să mai învăț jocul.  Și poate jucăm împreună în Multiplayer. Cam până acum e dezamăgitor, cam incomplet, cam fără suflet în ciuda graficii. Și o să treacă 3-4 ani până o să fie finalizat cu DLC-uri și expansion-uri.
Ignored list- ericmario