@Nosferat:
Eu consider ca limba engleza e suficienta daca traiesti si lucrezi in Europa sau America de Nord.
Sa te duci sa mai inveti niste limbi care sunt deja pe cale de disparitie mi se pare o pierdere de timp. Iti irosesti timpul si pierzi si bani sa stai sa inveti limba germana avand in vedere ca :
1. toate programele de software folosite in corporatii sunt in limba engleza
2. cu mici exceptii, engleza e un limbaj universal in toate corporatiile din Europa si America de Nord
3. numarul vorbitorilor de germana, olandeza, italiana, rusa si franceza din Europa scade, populatiile respective sunt imbatranite. In schimb creste numarul arabilor , indienilor si chinezilor stabiliti in Europa.
Stii cand ar trebui sa-ti faci griji?
Prin 2045-2050 cand numarul vorbitorilor de mandarina, indiana, araba si de limbi africane o sa creasca.
Cand vor fi mai putini europeni si nord-americani, iar in contrast vreo 4 miliarde de chinezi, indieni, arabi si nigerieni (1 miliard de fiecare) dintre care vreo cateva zeci de milioane stabiliti in Europa si America si vreo cateva milioane vor ajunge sa studieze in universitati si chiar sa conduca marile corporatii si vor concepe viitoarele programe de software pe limbile lor majoritare.
Atunci ar trebui sa-ti faci griji. Bine, tu o sa iesi probabil la pensie atunci, dar eu si cei din generatia mea mileniala si mai ales cei din generatia Z nascuti dupa anul 2000 vom apuca vremurile cand limba engleza va inceta sa mai fie majoritara.
Ce-i cert e ca franceza, italiana, olandeza, rusa si germana vor fi pe cale de disparitie.
Momentan, limba engleza e pe locul 3 la top limbi vorbite la nivel global dupa spaniola si mandarina, iar indiana e pe locul 4 si araba pe locul 5.Insa engleza e prima limba universala in sectorul serviciilor (IT, marketing, banci, televiziune,arta, educatie), pe cand mandarina, indiana si spaniola sunt predominante doar in sectorul agrar si in cel industrial.
Cand mandarina, indiana, spaniola si araba vor incepe sa patrunda puternic in sectorul serviciilor, iar engleza va ajunge pe locul 6-7 dupa nr. de vorbitori global, sau daca tari precum Brazilia, Arabia Saudita, Nigeria, India si China vor deveni superputeri globale dat fiind sporul demografic in continua crestere si dezvoltarea urbana accelerata, atunci ar fi cazul sa te ingrijorezi.
Dar e posibil ca pana atunci sa se inventeze un translator universal mai tare ca Google Translate si poate nu vom mai fi nevoiti sa invatam limbi straine din obligatie, ci sa le studiem din pasiune.