Author Topic: Schimbarile climatice  (Read 8006 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

peacemaker

• Guest
  • Feedback Score: (0)
Schimbarile climatice
« Reply #30 on: 26 October 2023, 01:30 »
Atata timp cat nu se iau masuri la nivel global, tot efortul este degeaba. Ca trece lumea la masini electrice (care sunt alimenate in proportie de 75% cu electricitate produsa arzand combustibili fosili), ca nu mai mancam carne, sau reciclam totul, are un efect intre 0 si 1% :)
Trebuie ca toate industriile sa treaca pe energie regenerabila, si, cel mai important, toate tarile. Lucrul asta nu se va intampla prea curand din pacate.
Iar China, care produce mai mult CO2 decat America de Nord si Europa la un loc, nu are intentii serioase de a renunta la combustibili fosili.

Mașinile electrice, în special cele fabricate de Tesla, trebuie să recunoști, au fost cea mai mare țeapă din istoria auto.
Nu doar că sunt poluante, dar numărul masiv de mașini rechemate în service pe motiv că au defecțiuni de fabricație spune multe.  Cazul Volkswagen pălește în comparație cu ce a comis Tesla. S-ar putea ca în viitor apropiat să-l judece pe Elon Musk pentru multe înșelăciuni.

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/tesla-recalls-nearly-579000-us-vehicles-over-pedestrian-warning-risk-sounds-2022-02-10/

https://thehill.com/business/4267435-tesla-recalls-nearly-55000-model-x-vehicles/

Cât despre schimbările climatice, cred că e într-adevăr prea târziu, va trebui să ne adaptăm la ideea că cel puțin în România vom avea doar două anotimpuri - vară și toamnă, cu mai multe perioade de secetă.
Partea bună e că noi ne putem descurca, putem practica agricultură mediteraneană dacă am deveni gospodari și am săpa irigații , plus că în viitor e posibil să apară tehnologia de înverzire a deșertului pe suprafațe mari.

Vai și amar va fi pentru orașele mari din Occident care sunt în zone de coastă în următorii 60 ani. Locuitorii din New York City, Londra, Amsterdam, Tokyo, New Orleans și Miami vor trebui să suporte costuri și taxe în plus pentru ridicarea și întreținerea digurilor + schimbarea în totalitate a stilului de viață. 

Offline taxon

Schimbarile climatice
« Reply #31 on: 11 July 2024, 16:02 »
"CO2 is not a bad gas," says Valentina Zharkova, a professor at the Northumbria University in Newcastle, UK. On the contrary, she points out, every garden centre uses it in its greenhouses to make plants lush and green. "We actually have a CO2 deficit in the world, and it's three to four times less than the plants would like," she notes, adding that the proportion of CO2 in the atmosphere has been at much higher levels throughout our planet's history than it is now.

In fact, over the last 140 million years, the amount of CO2 in the atmosphere has been steadily decreasing and only now slightly starting to rise. It is currently around 420 parts per million (ppm), or 0.042%. 140 million years ago, it was estimated at 2,500 ppm (0.25%), or about six times higher. And it also meant a greener and more biodiverse world. If CO2 were to fall below 150 ppm (0.015%), it would already mean the extinction of vegetation and all other life. We came close to that during the last glacial maximum when it was at 182 ppm (0.018%).

Zharkova says that the fact that CO2 levels in the atmosphere are now increasing is a good thing. "We don't need to remove CO2 because we would actually need more of it. It's food for plants to produce oxygen for us. The people who say CO2 is bad are obviously not very well educated at university or wherever they studied. Only uneducated people can come up with such absurd talk that CO2 should be removed from the air," says Zharkova.

https://www.freedom-research.org/p/professor-valentina-zharkova-and
"Live well. Eat with discernment. Listen to what your soul is saying. Tell no lies. Give love. Be happy." - Mike Yeadon

The following users liked or thanked this post: axxel4you

Offline KodiaK

Schimbarile climatice
« Reply #32 on: 11 July 2024, 17:08 »
CO2 nu este rau pt planeta, este rau pt omenire :)
Temperaturile cresc de la an la an, asta duce la fenomene meteo extreme. Planeta in sine nu are nici o problema cu asta. Noi insa avem de suferit.
In fiecare an avem noi recorduri de temperaturi si cred ca este extrem de evident ca verile sunt din ce in ce mai caniculare si iernile din ce in ce mai blande. Practic nu prea mai avem 4 anotimpuri ci doar 2 (iarna si vara). Acu 10-15 ani iarna ieseam cu lopata sa dezgrop masina din zapada, acu daca fulguie usor cateva zile in Bucuresti ne bucuram de zapada :)
Imi povesteau parintii ca pe vremea cand erau prin liceu/facultate, vara daca se ajungea la 30grade era canicula maxima; acu la 30grade zicem ca e bine si placut.
In ritmul asta in 50-100 de ani o sa mergem la mare prin desertul Dobrogea :)
Asus TUF X670E-PLUS | 9800X3D | Lian-Li GA II Trinity Perf 360 | 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO 6000Mhz CL30 | MSI Ventus RTX 5080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG 512GB+1TB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | AORUS FO27Q3

Offline taxon

Schimbarile climatice
« Reply #33 on: 12 July 2024, 10:59 »
Deși valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, ele nu sunt o noutate în istorie. Unul dintre cele mai mortale valuri de căldură din Europa a avut loc acum peste 100 de ani, în Franța, în vara anului 1911, când au murit peste 40.000 de persoane, în special copii nou-născuți.
(...)
Anul 1911. Temperaturi cuprinse între 35°C și 40°C la umbră în Paris Pe 30 iulie, Le Petit Parisien titra: "La Paris se moare de căldură, este un adevărat flagel"; pe 7 septembrie, Le Matin titra: "1911 bate toate recordurile de căldură". Franța a suferit mai mult de două luni de secetă extremă și temperaturi ridicate în timpul verii 1911. Țara a fost zdrobită de un val intens de căldură care a durat aproape două luni și jumătate, de la începutul lunii iulie până la jumătatea lunii septembrie

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/valul-de-caldura-este-fara-mila-canicula-de-acum-100-de-ani-peste-40-000-de-persoane-au-murit-in-marea-lor-majoritate-copii-2856939

Cod rosu, cum ar veni in epoca moderna.
Deci, nimic nou sub soare.
« Last Edit: 12 July 2024, 11:22 by taxon »
"Live well. Eat with discernment. Listen to what your soul is saying. Tell no lies. Give love. Be happy." - Mike Yeadon

Offline KodiaK

Schimbarile climatice
« Reply #34 on: 12 July 2024, 16:38 »
Da, a fost o vara mai calduroasa acu 100 de ani la Paris. No biggie.
Insa nu ani de zile consecutivi.
Ghici care au fost anii cu maxime de peste 40 grade in Bucuresti: 2023, 2022, 2020, 2019, 2018, 2017, 2013, 2012, 2008, 2007, 2000, 1945.
Deci din 2017 incoace, in fiecare an (mai putin in 2021) am avut peste 40 grade. Nu poti nega ca nu este un trend extrem de clar.
Acu 10-15 ani era exceptie sa ai peste 40 grade, acu e exceptie sa ai sub...

Pe cat pariu ca in 2050 o sa zici mersi daca sunt doar 40 grade, normalul o sa fie atunci 45+
Asus TUF X670E-PLUS | 9800X3D | Lian-Li GA II Trinity Perf 360 | 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO 6000Mhz CL30 | MSI Ventus RTX 5080 | Samsung 870 EVO 250GB + XPG 512GB+1TB+2TB + 2xSeagate 2TB | Audigy RX | Sennheiser HD559 | Corsair RM850x | be quiet! Silent Base 802 | AORUS FO27Q3

daveWalter

• Guest
Schimbarile climatice
« Reply #35 on: 02 August 2024, 04:06 »
Pentru mine, cele mai fierbinți veri au fost în 2003 (cred că prima secetă experimentată la modul serios din viața mea și dădeau la știri că mureau zeci de români pe stradă), în 2005 (mai prin august după ce au fost inundațiile mari în iulie), 2007 a fost o nebunie că depășise 45 grade și țin minte cum îmi turuia coolerul la PC,  2008 apoi, cât de cât 2011, 2015, 2016 și 2018. 

Verile din 2004, 2006,  2009, 2010, 2012, 2014, 2017 mi s-au părut  confortabile, fără disconfort termic.

Verile din 2019, 2020 și 2021 mi s-au părut răcoroase. În vara lui 2019, mai toate zilele au fost înnorate,  a plouat și mai mult.Parcă presimțeam că o să înceapă vreo epidemie de la câte zile înnorate și umede au fost atunci. A fost o vară mai de purtat hoodie cu glugă.

2020 și 2021 au avut temperaturi mai mici, din cauza că era pandemie, erau restricții și mai puțin CO2 în atmosferă.  Gen, în 2021 nu aveam ce admira pe stradă că  femeile erau îmbrăcate  în geci de piele sau denim sau hoodieuri....și cu mască sanitară.
Dar nu așa răcoros ca în anii 1990, 2001 și 2002.....și iulie 2005.

Țin minte când eram copil, prin vara lui 1999, 2000, 2001 și 2002, că ieșeam  afară în geacă, în ceva cu mânecă lungă și cu pantaloni lungi la țară....în IULIE...dimineața și seara. În iunie purtam pulover noaptea să nu mă piște țânțarii și pentru că nopțile erau foarte reci. Nu aveai nevoie de Aer Condiționat la vremea aia. În august parcă simțeai că vine toamna și era vreme de  mânecă lungă. Atunci, număram zilele rămase de vacanță până la începerea școlii.

Din 2022 încoace, de când rușii emit și mai mult CO2 bombardând Ucraina și lumea a luat-o razla cu vacanțele prin Europa, iar pe  chinezi și indieni  au început să-i doară la macaroană de acordul climatic,  simt că trăiesc în iad de la o vară la altă, de am ajuns să stăm în permanență în tricou și pantaloni scurți. Și femeile în maieuri și body-uri. Măcar asta e partea bună, că avem parte de decolteuri, craci și convexități real-life zilnic.  ;D 8)
« Last Edit: 02 August 2024, 04:14 by daveWalter »

Offline taxon

Schimbarile climatice
« Reply #36 on: 19 November 2024, 15:10 »
Las asta aici:

daveWalter

• Guest
Schimbarile climatice
« Reply #37 on: 19 February 2025, 12:45 »

Online oldshooterman

Schimbarile climatice
« Reply #38 on: 19 February 2025, 18:25 »
Nu e nimic de mirare, situatia reflecta cat se poate de bine nivelul la care a ajuns invatamantul din RO.