Nu stiu ce se intampla dar unde lucrez eu la o corporatie mare nu gasim oameni. In general nu prea sunt si care vin la interviu fie vor mult prea mult pt ceea ce stiu ori stiu multe dar cer salarii obscene. S-a incercat si cu academii de reconversie profesionala insa rata de succes este destul de mica. E greu sa mai inveti batranei programare.
Nu ca nu ai avea dreptate la anumite puncte de verede,dar per total nu. "Se cauta" e pe sistemul, caut dar de fapt nu caut, am fost incident manager,apoi problem manager,apoi change manager apoi project manager. Si am avut de a face cu service delivery management si service level managent si chiar cu un pic de piper de finance management. Crede-ma, nu se cauta la un mod serios. Se cauta pe sistemul tu te prefaci ca ma platesti eu ma prefac ca muncesc. Altfel ca vorbim de NTT data, Kuka AG, TCS, Deutshe Telekom...etc,etc. Nu se cauta oameni la un mod serios,se cauta exceptii gen ultra mega dotat cu tspe mii de ani experienta pe un salariu de mizerie.
Cand am discutat cu reprezentatii de la volkswagen , cautam niste bajeti pentru Cobol. Era pentru un proiect unde intra audi si porsche, ma rog VW e un gigant are o umbrela enorma cand vorbim de masini. Anyway, cautam niste bajeti pentru cobol, pai ca nu dorim decat seniors, the fuck you say? Seniors only? Tu stii cat costa aia? Tu stii cat sunt de rari? Tu stii ce inseamna cobol? Evindent habar nu aveau asa credeam eu la inceput,de fapt aveau mai mult habar decat aveam eu. Initial am crezut ca astia sunt batuti in cap, cum pana mea sa oferi 2-3000 de euro unui senior cobol dev. Aha, de fapt era doar o usita prin care "pai am cautat dar nu am gasit, eu am vrut dar restul,adica eu nu sunt de vina". Pana mea un senior cobol dev sub 5000 de euro e o insulta sa primeasca in DE, si in romania au cate 3-4000 de euro.
In domeniul de IT se cauta, insa depinde foarte mult de firma la care lucrezi,proiectul in care lucrezi. Concedieri sunt, si in nici un caz nu se fac angajari cum se faceau acu 10-15 ani. NU IT-ul nu e mort, nici vorba, insa valul care era acu 10-15 ani ca vorbin de romania,ungaria, germania statele unite etc, acel val s-a cam domolit, ca pe la une firme se cauta,se mai cauta,insa per total nu se cauta nici pe departe asa cum se cauta inainte. Chat GPT etc, incep sa faca anumite valuri, inca sunt mici, mai ales in anumite domenii specializate prea mici de luat in considerare. Insa per total eu nu am vazut nu stiu ce angajari in masa in domeniul corporate. Aaa, ca lucrezi la o firma mai mica de IT, ma refer sub 2000 de angajati, evident se mai cauta, insa la astea mai mari e cam stagnare.
1. ChatGPT e o jucarie, la fel si Bing AI si Midjourney. Sunt exagerari media ca ar putea desfiinta milioane de locuri de munca. Bing AI si ChatGPT nu sunt in stare sa scrie un articol corect fara erori, nu pot scrie un cod executabil corect, si nici Midjourney si DALL-E nu pot inlocui munca unor artisti.
Au trecut deja cateva luni si nu prea se imbunatatesc, dimpotriva, inteligentele artificiale devin tot mai proaste si mai suprasolicitate odata ce le acceseaza tot mai multi, ba se introduce cenzura si atunci.....ai obtinut doar o inteligenta programata.
2. Nu se fac automatizari la modul apocaliptic.
Da, singurii care ar cam trebui sa se teama in deceniul asta sunt casierii de la supermarkete si fast-fooduri (ca exista automate cu scanner si self-pay), dar chiar si asa, e o munca de kkt, mizerabil platita, fara nicio perspectiva in cariera. Putini isi doresc joburile alea. Casierii vor disparea pana in 2030 in multe tari. Dar nu vor disparea lucratorii comerciali in secolul asta.
Si poate paznicii in epoca camerelor video si dronelor ar trebui sa se cam teama. Dar nu vor disparea agentii de la interventie pentru ca nu exista roboti capabili sa opreasca o bataie intre doi bombardieri sau un jaf.
Nu cred ca vor exista prea curand roboti care sa faca munca unui lucrator comercial intr-o alimentara, dar intr-un magazin de materiale de constructie sau electronice.
Nu exista roboti indemanatici ca instalatorii sau ca mecanicii auto, dar ce sa mai zic de frizeri sau soferi. Inca nu exista masini autonome functionabile care sa nu provoace accidente.
Nu o sa fie vreun AI sau un asistent virtual capabil sa inlocuiasca un profesor, un jurnalist, un artist, un medic, un avocat, un psiholog, fie si o lucratoare sexuala, in secolul asta. Cel putin, nu pana in 2050.
Pentru a accesa apoi serviciile oferite de AI s-ar putea sa te coste mai mult, iar oamenii din clasa de jos vor prefera oricand profesori umani, psihologi umani, medici umani etc.
3. Da, se da afara pentru a economisi cheltuielile, si da, angajarile in perioada asta sunt fie la misto, fie nu se fac. Cat va dura criza asta e bine sa te tii de jobul pe care il daca vrei stabilitate ori sa-ti creezi o afacere mica, dar sustenabila, suficient cat sa traiesti decent la limita subzistentei - un startup mic cu promovare pe tiktok, si mai ales, sa depinzi in mare masura de publicitate.
Ca in rest, si onlyfans-ul si vlogging-ul prin live-streaming cam da sa moara din cauza numarului mare de competitori.
4. In IT nu sunt dati afara aia care isi dau silinta si mai ales, aia care nu cer mariri salariale sau promovare in perioada asta.
Din ce am citit, sunt dati afara mai mult femeile de serviciu, paznicii, gramada de qa testeri si juniori care nu aduc aport serios, iar aia seniori, experimentati si care isi dau silinta sunt trimisi acasa sa lucreze remote pentru ca majoritatea companiilor sa faca economie la curent si caldura.
Gen daca esti in stare sa faci treaba a 2-3 oameni si nu faci nazuri la salariu si beneficii, te tine.