Author Topic: Criza 2025 Romania si nu numai  (Read 10195 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline oldshooterman

Criza 2025 Romania si nu numai
« Reply #30 on: 24 January 2025, 19:03 »
Sa vedem in cat timp se va ajunge la "European universal basic income (UBI)", ceea ce va asigura o baza larga de consumatori, cu pretul unui nivel de trai scazut si cel mai probabil niste limitari de drepturi frumos impachetate. Iar guvernelor sa li se taie posibilitatera de a manipula fondurile respective in alte scopuri. ;D

Offline ericmario

« Reply #31 on: 24 January 2025, 19:07 »
"European universal basic income (UBI)" e o utopie care nu se poate pune în practică.
Există țări europene unde nu există ideea de salar minim, deci ce să implementezi acolo?
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
davewalter:  ”o televiziune care are CNN în siglă și s-a schimbat cu 360 grade”

Offline Ciocanul

« Reply #32 on: 24 January 2025, 19:46 »
Stai ca e numai incalzirea. Prin martie cred ca incepe serios.
https://hotnews.ro/ceasul-ticaie-pentru-bucuresti-reuters-avertizeaza-ca-romania-ar-putea-fi-retrogradata-la-junk-tara-nerecomandata-investitiilor-1887561
Serios, ca sa salvam bani am putea direct sa-l punem pe Georgescu TikTok presedinte.
Vreau sa dispara odata si ultima raza de speranta a celor ce inca cred porcarii de pe social media.

Offline oldshooterman

« Reply #33 on: 24 January 2025, 20:11 »
"European universal basic income (UBI)" e o utopie care nu se poate pune în practică.
Există țări europene unde nu există ideea de salar minim, deci ce să implementezi acolo?
"Utopia" asta a fost deja studiata timp de 10 ani chiar in UE. Poate fi implementata si finantata direct "de la centru"(CE), e doar o problema de natura informatica si organizare.
Se poate calcula usor nivelul UBI pentru fiecare tara in parte. Or sa vrea toti cand populatia va ajunge pe drumuri in masa.

Offline taxon

« Reply #34 on: 24 January 2025, 20:14 »
Stai ca e numai incalzirea. Prin martie cred ca incepe serios.
https://hotnews.ro/ceasul-ticaie-pentru-bucuresti-reuters-avertizeaza-ca-romania-ar-putea-fi-retrogradata-la-junk-tara-nerecomandata-investitiilor-1887561
Serios, ca sa salvam bani am putea direct sa-l punem pe Georgescu TikTok presedinte.
Vreau sa dispara odata si ultima raza de speranta a celor ce inca cred porcarii de pe social media.

Ai dreptate, adevarata chestie fină și desteapta e să crezi porcariile de pe hoitnius.
"Live well. Eat with discernment. Listen to what your soul is saying. Tell no lies. Give love. Be happy." - Mike Yeadon

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)
« Reply #35 on: 24 January 2025, 20:44 »
"Utopia" asta a fost deja studiata timp de 10 ani chiar in UE. Poate fi implementata si finantata direct "de la centru"(CE), e doar o problema de natura informatica si organizare.
Se poate calcula usor nivelul UBI pentru fiecare tara in parte. Or sa vrea toti cand populatia va ajunge pe drumuri in masa.

Scria vreun blogger din UK (nu-i mai pomenesc numele, știți despre cine vorbesc) încă din 2017-2019 că ce va urma va fi mai grav decât ce a fost în 2008.
Și a spus că se va termina în două moduri:
1. un nou comunism cu venit minim universal care să-ți asigure traiul de subzistență; eu presupun că nici măcar la la nivelul de trai al unui bucureștean average, ci undeva la nivel de Belarus sau China maoistă + scor social, uniformizare și microcipare în masă.
2. un nou ev mediu în care masele de săraci îi vor jupui pe cei bogați și pe politicieni într-o serie de războaie civile (ăsta va fi WW3), iar după cum ar fi de așteptat,  supraviețuitorii vor deveni conducătorii de mâine care vor crea noi societăți capitaliste și ne întoarcem de unde am plecat.
3. varianta în care naționaliștii vin la putere prin alegeri și salvează economia - nu, absolut nu a menționat-o ca un posibil final.
Sună a Karl Marx, dar cred că nu s-a înșelat în privința asta. Oricum, eu aș prefera varianta a doua pentru că există șanse de revenire. Un nou comunism ne-ar duce tot la scenariul 2, doar că agonia ar fi mai îndelungată, pentru că mereu vor fi oameni care vor vrea să aibă mai mult  (cel puțin, dacă nu sunt suficient îndoctrinați să se adapteze la o societate egalitaristă).

Din păcate, votarea la scară largă a politicienilor de extrema dreaptă în Europa, precum Marine Le Pen, Călin Georgescu, Herbert Kickl,  Giorgia Meloni, Viktor Orban, Salvini, Wilders, George Simion, Alice Weidel și Andrew Tate, nu o să rezolve nimic pentru că ăștia sunt doar o altă clasă de politicieni la fel de oportuniști și lacomi ca cei liberali, conservatori și socialiști.  Vor tăia, vor concedia, vor reduce doar ca să le fie lor bine și ai lor. Și lumea o să voteze iar cu stânga când se va rezolva că nu sunt rezultate. Și lumea se satură repede de ei.  Din păcate, niciunul din ăștia menționați nu prea par să aibă dibăcia lui Viktor Orban care cunoaște foarte bine politica de a rezistat 15 ani la conducerea Ungariei. Ceilalți sunt doar niște scandalagii populiști care vor să pună mâna pe putere pentru scurt timp.
Și să fim serioși acum: mai de extremă dreapta au fost Băsescu și cu Thatcher.

În plus, niciun stat din Europa nu-și permite să mai fie de extrema dreaptă la modul real, câtă vreme nu are colonii prin Africa, resurse abundente, dar mai ales,o super armată...pentru că asta presupune extrema dreaptă - naționalism și nevoia de spațiu vital, iar asta înseamnă războaie perpetue cum făceau alde Frederick, Napoleon, Hitler, Mussolini, etc. Exact starea naturală a Europei de dinainte de 1945.

America, Rusia și China își pot permite pentru că sunt niște superputeri cu suprafețe mari, cu populații mari și cu foarte multe resurse, să fie de extrema dreaptă. Poate  și Turcia,  Iran, Arabia Saudită, Japonia, Coreea, Israelul, Brazilia și poate Argentina...dar Europa nu mai poate, mai ales că a pierdut și monopolul asupra comerțului global pe care l-a avut în secolul trecut și până de curând din cauza competiției cu China.

Deci, da, vin vremuri urâte pentru Europa. 
E cam de plecat.
« Last Edit: 24 January 2025, 21:04 by daveWalter »

Offline oldshooterman

« Reply #36 on: 24 January 2025, 21:07 »
...Scria vreun blogger din UK (nu-i mai pomenesc numele, știți despre cine vorbesc) încă din 2017-2019 că ce va urma va fi mai grav decât ce a fost în 2008.
Și a spus că se va termina în două moduri:
1. un nou comunism cu venit minim universal care să-ți asigure traiul de subzistență; eu presupun că nu la nivelul de trai al unui bucureștean average, ci undeva la nivel de Belarus sau China maoistă + scor social, uniformizare și microcipare în masă.
"AI trebuie să fie statul de supraveghere – a spus Larry Ellison, co-fondator Oracle.
Inteligența Artificiala va monitoriza întreaga societate printr-o rețea vastă de camere interconectate, inclusiv camere montate pe corpuri civile,
camere pentru polițiști, camere de bord, camere de securitate, etc..., pentru menținerea cetățenilor pe "cel mai bun comportament"." ;D

daveWalter

• Guest
« Reply #37 on: 24 January 2025, 21:11 »
Suntem deja în situația aia, încă de la Patriot Act de după 9/11. Totul e monitorizat - emailuri, mesaje, telefoane, istoricul de pe net, mai nou, AI și Cloud.  La ce rost să monitorizezi tot dacă oricum nu fac față forțele de ordine, care sunt insuficiente raportat la populație și nici nu mai ai resurse?

Pentru că nu mai suntem ca la 1930-1980 să plătești o armată de milioane de soldați și de polițiști cu un venit minim cum făceau Germania nazistă sau URSS, având în vedere creșterea pretențiilor la un trai mai crescut al tinerelor generații. 

Mai degrabă ar fi o soluție să-i microcipezi în creier pe toți și numai așa să-i supui pe cale ...neuronală. Sau te apuci de inginerie genetică. Dar ghici ce - când a fost pandemie, niciun stat european n-a putut să-și vaccineze întreaga populație. 
La noi, din 19 milioane, numai 8 milioane s-au vaccinat. 

În altă ordine de idei, eu tind să cred că e mai realist un viitor în care va urma o mare dezordine mondială, o anarhie totală și un război sângeros în Europa, urmată de o altă ordine mondială capitalistă.
« Last Edit: 24 January 2025, 21:16 by daveWalter »

Offline ericmario

« Reply #38 on: 25 January 2025, 05:54 »
De ce atât negativism?
Eu am speranța că odată terminată invazia rusească în Ucraina, lucrurile vor lua făgașul cel bun.

Dictatorii trebuie să dispară, doar atunci vom avea liniște în lume.
Lukașenko, ”președinte” de peste 30 de ani?!?!?!?!
Ăla e rege, nu președinte!
Putin, Xi Jinping, ăștia-s oameni cărora nu le-a spus nimeni Memento Mori, și ei se cred dumnezei.
« Last Edit: 25 January 2025, 05:57 by ericmario »
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

Offline oldshooterman

« Reply #39 on: 25 January 2025, 13:52 »
Speranta ta nu are legatura cu ceea ce se intampla la nivel global. Tinta finala declarata a americanilor e China, si pentru asta trebuie sa treaca in primul rand de Rusia. Deci nu se termina nimic daca se face pace in Ucraina fara ca Rusia sa fie "invinsa la nivel strategic", precum a declarat alianta vestica.

In plus, e un dezastru la nivel planetar din cauza lacomiei oamenilor, ceea ce a generat un consum exagerat de resurse naturale, avand ca si principale consecinte o poluare generalizata si distrugerea avansata a biosferei.

Exista un cumul mare de motive care impiedica ca lucrurile sa mearga "bine", "bine" in sensul dorit de mase. De ex. la noi au inceput din nou sa protesteze bugetarii pentru ca vor venituri mai mari in conditiile cunoscute ca nu sunt bani. Daca guvernul se imprumuta extern ca sa dea bani la bugetari, de ce sa nu dea bani la toata lumea? Sa se imprumute mai mult si sa dea bani la toti, in ideea ca tara nu e doar a bugetarilor. Si ajungem repede la UBI. ;D

Offline Ciocanul

« Reply #40 on: 25 January 2025, 15:19 »
Stai ca incepe si la bugetatori:
https://www.romaniatv.net/marcel-ciolacu-anunta-concedieri-masive-de-bugetari-in-2025-restructurarea-aparatului-bugetar-este-o-prioritate_8740213.html
Nu o sa apucam noi UBI in viata asta. De fapt in tarile cu apa calda el exista sub diferite forme de ajutor social.

Offline ericmario

« Reply #41 on: 25 January 2025, 16:19 »
1. Speranta ta nu are legatura cu ceea ce se intampla la nivel global. Tinta finala declarata a americanilor e China, si pentru asta trebuie sa treaca in primul rand de Rusia. Deci nu se termina nimic daca se face pace in Ucraina fara ca Rusia sa fie "invinsa la nivel strategic", precum a declarat alianta vestica.

2. In plus, e un dezastru la nivel planetar din cauza lacomiei oamenilor, ceea ce a generat un consum exagerat de resurse naturale, avand ca si principale consecinte o poluare generalizata si distrugerea avansata a biosferei.

3. Exista un cumul mare de motive care impiedica ca lucrurile sa mearga "bine", "bine" in sensul dorit de mase. De ex. la noi au inceput din nou sa protesteze bugetarii pentru ca vor venituri mai mari in conditiile cunoscute ca nu sunt bani. Daca guvernul se imprumuta extern ca sa dea bani la bugetari, de ce sa nu dea bani la toata lumea? Sa se imprumute mai mult si sa dea bani la toti, in ideea ca tara nu e doar a bugetarilor. Si ajungem repede la UBI. ;D

1. Nu știu cui ajută ca China să fie distrusă economic, ținând cont că mai toți au linii de producție pe acolo.
Cu Rusia e altceva, și aia ține de un dictator cretinopat numit Putin.

2. Din păcate așa e. Sunt 100% de acord cu tine pe tema asta.

3. De multă vreme se împrumută guvernul pentru plata salariilor bugetarilor. Nu e ceva nou sau neștiut.
Nu am date exacte, dar știu grosso modo că numărul pensionarilor + numărul bugetarilor e mai mare decât numărul contribuabililor din sectorul privat.
Atunci e clar că guvernul e obligat să se împrumute la infinit.

Iar UBI rămâne o utopie, dpmdv.

Post Merge: 25 January 2025, 16:21
Iar guvernelor sa li se taie posibilitatera de a manipula fondurile respective in alte scopuri. ;D
Despre ce fonduri vorbești?
« Last Edit: 25 January 2025, 16:21 by ericmario »

Offline Tzeb

« Reply #42 on: 25 January 2025, 21:56 »
1. Nu știu cui ajută ca China să fie distrusă economic, ținând cont că mai toți au linii de producție pe acolo.

Vor sa aduca productia in America, treptat.

daveWalter

• Guest
« Reply #43 on: 27 January 2025, 08:42 »

De ce atât negativism?
Eu am speranța că odată terminată invazia rusească în Ucraina, lucrurile vor lua făgașul cel bun.

Dictatorii trebuie să dispară, doar atunci vom avea liniște în lume.
Lukașenko, ”președinte” de peste 30 de ani?!?!?!?!
Ăla e rege, nu președinte!
Putin, Xi Jinping, ăștia-s oameni cărora nu le-a spus nimeni Memento Mori, și ei se cred dumnezei.

Nu o să revină nimic, pentru că o să mai urmeze: climatologii vorbesc într-una despre un posibil Blight sau un parazit care ar putea distruge toate recoltele din lume. S-ar putea ca din 2030 să ne confruntăm cu o apocalipsă ca-n Interstellar.  Iar lucrurile au luat-o spre o direcție proastă cu mult timp înainte de pandemie și Ucraina. Poate ai auzit de dot-com bubble din 2000, de 9/11 și Irak, de recesiunea din 2007... alea au fost primele simptome ale prăbușirii civilizației actuale.
@oldshooterman are dreptate că una dintre principalele cauze ar fi lăcomia corporatistă, dar ar mai trebui să adăugăm și birocrația vastă. Avem prea mulți bugetari raportat la cât producem, deal with that.

UBI e posibil matematic doar dacă asiguri un nivel de trai pentru toți la nivel de sat din Republica Moldova. Realistic, e imposibil pentru că mereu vor vrea unii să aibă mai mult decât alții. UBI se poate aplica la modul rezonabil, cât să ai traiul unui german cu salariul minim, dar să fie oferit doar celor bolnavi, cu dizabilități, probleme psihice și traume, care nu pot să muncească deloc.
Restul o să muncească până la moarte, pentru că și la vârsta de pensionare se va umbla din nou. Cred că o vor mări la 81 ani din cauza lui Biden și Trump.

Cât despre dictatori, te înșeli amarnic.  Chiar dacă Lukașenko, Xi și Putin dispar, o să vină alții, în alte țări și chiar se vor înmulți dictaturile. Vezi ce se întâmplă prin Congo.  În istorie, exceptând dictaturile care au dus lucrurile la extrem, sunt mai multe autocrații  de succes și mai de lungă durată decât democrații. Până moare Putin, s-ar putea să ne trezim că moare democrația în mare parte a Europei și Americilor.
« Last Edit: 27 January 2025, 08:46 by daveWalter »

Offline Ciocanul

« Reply #44 on: 28 January 2025, 06:01 »