Pentru că istoria e studiată de pe vremea lui Herodot, cam din 431 î.Hr.? Și pentru că oamenii iubesc poveștile de la Epopeea lui Ghilgameș sau din timpurile biblice? Pentru că liderii viitorului se vor inspira după acțiunile altor personalități istorice?
Poate vor studia istoria din perspectivă climatică, încercând să afle cum era să te plimbi afară fără o mască de oxigen, să înoți în apa de mare fără să ți se topească pielea și cum era epoca abundenței de la începutul secolului 21, cu supermarkete, cluburi, stațiuni și mallurile pline, iar obezitatea, diabetul, depresia și consumul de droguri erau cele mai grave afecțiuni ?
ON TOPIC:
Legat de cum va rămâne perioada postdecembristă a României în istorie, va rămâne ca o epocă de abundență, dar și de corupție și haos. Dar se va vorbi ca despre cea mai prosperă și mai pașnică epocă a României raportat la istoria sa în cazul în care românii din viitor vor trăi mai prost. Depinde ce regim va fi peste 100 ani.
1. Dacă România de peste 100 ani va fi sub un regim totalitar și sub influența Eurasiei moscovite, va fi ilustrată ca o epocă decadentă, o epocă întunecată ce a urmat după căderea comunismului, un fel de ev mediu.
Idem și dacă vom ajunge o tehnocrație sub o uniune euro-americană sau chiar sub dominația chinezilor, dacă s-ar ajunge prin absurd la așa ceva.
2. Dacă va fi tot sub regimul cleptocratic, dar reinstalat sub altă formă după câțiva ani de neofascism și 45 ani de neocomunism, se va vorbi despre epoca postdecembristă 1989 - 2050 cu cele două partide PNL și PSD la fel cum vorbim despre epoca monarhiei constituționale 1881- 1944, când erau tot două partide mari, PNL și PNȚ. Probabil că o să fie o altă democrație, iar românii de atunci își vor aduce cu greu aminte de Iliescu, Băsescu, Iohannis, Ciolacu, Ponta, Boc, Tăriceanu, Năstase, Văcăroiu la fel cum ne aducem aminte de Tătărescu, Iorga, Maniu, Brătianu și Sturdza....că de premierii care au guvernat timp de un an sau 6 luni nu o să-și amintească nimeni! Mai degrabă se va vorbi despre Udrea, Piedone, Videanu, Nicușor și Dragnea, probabil pomeniți o singură dată. Și atunci vor exista alte două partide mari, de tip USR și AUR, adaptate la vremurile de atunci.
3. Dar dacă România rămâne în continuare un stat independent, cu aceeași cleptocrație semiprezidențială, cu aceleași două partide (PSD și PNL), cu nimic neschimbat la Constituție din 1991........cred că abia atunci am putea spune că am ajuns la nivelul Franței, Olandei,Canadei, Australiei, Belgiei și Angliei de azi dacă am apuca să avem același sistem și alegeri „libere” timp de 100 ani, cu aceleași partide tradiționale.
Am fi la nivelul Americii la 1900-1950, cu un sistem neschimbat de 100-150 ani. Și atunci, s-ar putea vorbi despre Băsescu și Ilescu ca de părinții fondatori ai „democrației” românești, cu toate că tot o cleptocrație vom rămâne.
Ar fi mare lucru dacă ar rezista sistemul actual așa până în anul 2125, cu mici schimbări.
Imaginați-vă ca PSD să ajungă să aibă vârsta Partidului Republican, că PNL cam are 107 ani, dar mai are până ajunge la vârsta Partidului Democrat, asta dacă nu moare la ce .....hal de lideri a avut în ultimii 10 ani.