Nație de oi! Grecii și italienii ies în stradă pentru orice rahat și se bat cu forțele de ordine, suedezii și francezii pentru drepturile gângănilor răstoarnă mașini și dau foc la oraș. Și rezultă demisii câteodată sau se face ceva.
Ăștia care sunt toată ziua cu „turul 2 înapoi” habar nu au că își pierd timpul. Înțeleg, vrei turul 2 înapoi, ți se pare că s-aui pișat Iohannis și Coldea pe dreptul tău de vot, păi luptă frate, nu flutura steagul. Sunt cele mai penibile și mai fără vlagă proteste de după revoluție. Nu-și da seama că în orice democrație, îți impui punctul de vedere doar prin presiuni și chiar violență.
Măcar în 2012 și în 2018 era show de dragul lui Arafat și Koveși, cu bătăi, sânge, arestări....mai le tremurau chiloții politicienilor, mai era demis un ministru fraier pe post de țap ispășitor. Boc a demisionat de exemplu, Dragnea a ajuns arestat, deci numai prin proteste dure se poate. Și în 2015 era să iasă de violențe dacă nu demisiona Ponta. Nu s-a recurs la violență, dar a fost valul de presiune foarte mare, cu strigăte , foarte bine organizat, organizatorii au știut să profite și de context.
Ăștia care protestează cu stegulețe sunt ca #REZIST în 2017, ca protestele din pandemie, se duc să facă parade cu stegulețe. Sau ca dansul pinguinului în 2010.
E un fel al AUR-ului de a spune „ne plângem că vrem turul 2 înapoi, dar nu facem nimic ca să schimbăm ceva și nici nu prea vrem să ne asumăm guvernarea, chiar dacă am ieșit pe locul 2”.
N-am văzut pe nimeni să protesteze pentru că Cola la 2 litri a ajuns să coste 10 lei. Păi alți europeni dădeau foc la magazine pentru că nu sunt popoare de oi ca românii.
Americanii și chiar și românii și-au dobândit suveranitatea prin războaie de independență, cu multe sacrificii.
Francezii, la fel, prin revoluții violente, au devenit republica care este azi.
Israelul există și acum pe hartă după ce a trecut prin holocaust în Europa și a dus războaie cu arabii, fiindcă e permanent cu garda sus, cu armata obligatorie pentru femei și bărbați.
URSS și China comunistă tot prin niște războaie civile cu milioane de morți.
Nici indienii n-au stat cu mâinile în sân.
Protestanții și-au câștigat drepturile tot prin războaie.
Toți cei care trăim în democrație și am prins cea mai prosperă epocă din istoria omului s-a datorat a 100 milioane de oameni care au murit în cele două războaie mondiale, care au îndurat și care s-au sacrificat să nu mai trăim sub monarhii imperialiste, imperii coloniale și regimuri fasciste puse pe furat teritorii.
Concluzia e că nu poți să faci nimic fără violență. Nu instig, doar constat că ăsta e crudul adevăr.
În ritmul în care protestează, nu o să se reia niciun tur 2.
Știu, ar fi nasol să iasă de violențe acum, chiar de o revoluție care să ne bage economic în pământ pentru 10 ani, dar decât să protestezi la modul penibil și să nu te bage politicienii în seamă, mai bine nu mai te duci.