Nu salvează nimeni pe nimeni! Xi o părea adultul în cameră în raport cu dementul de Putin și țeparul de Trump, dar e și el bolnav de megalomanie ca Mao, la fel ca orice lider chinez de la primul împărat încoace. Dacă era un Deng Xiaoping sau un moderat ca Hu Jintao, mai îmi permiteam să fiu nițel optimist. Dar cu Xi, o să se aleagă praful de întreaga lume dacă el coboară la mintea lui Donald.
Dacă China instituie un embargo asupra Taiwanului, și automat, asupra Japoniei, Coreii de Sud și Americii, va debuta cea mai mare criză economică de la marea depresiune încoace. Și bineințeles, un război asiatic cum n-am mai văzut de la 1953 încoace. În secunda doi, vor fi niște SCUMPIRI de o să ajungi să-ți fie dor de 2020-2021 când un PS5 costa la noi 7.000 lei, iar un RTX 2060 era 10.000 lei cât a fost criza semiconductorilor pe durata pandemiei. Mulți nu realizați, dar faptul că un sărăntoc ca mine și-a permis primul meu Samsung prin 2020, primul meu iPhone de Black Friday și plăcile Nivida din seriile 3000-4000 se datorează a 40 ani de cooperare SUA-China-Taiwan-Japonia. Consolele PlayStation și Xbox, la fel.
Electronicele sunt proiectate în Japonia, SUA și Coreea de Sud, cipurile au la bază niște metale rare din Taiwan și China, dar în mare, cele mai multe produse sunt ansamblate în China. Dacă începe circul, faptul că nu o să ne mai permitem un telefon nou va fi cea mai mică problemă. O să scumpiri și la mașini de spălat, automobile, frigidere, aspiratoare etc.
De la embargo chinez pe Taiwan și marea depresiune energetică/colapsul industriei tech până la un război mondial e o chestiune de timp, de 5-10 ani, război din ăla în care o să în jur de 200-500 de milioane de oameni numai din cauza armelor convenționale/chimice, și predominant prin Asia.
Poate că Rusia nu se va băga pe noi, dar de suferit o să suferim pentru că Europa nu poate exista fără China și America. Se retrage sau pică una, se alege praful de tot ce înseamnă economia și traiul din UE. Dar mă rog, europeniștii și fanii Ursulei n-au decât să o țină pe a lor până când va fi prea târziu.
Post Merge: 24 April 2025, 01:53
Oricum, chit că Trump ne va duce spre dezastru planetar, tot nu-l voi regreta pe Biden (pe Kamala nici atât că ea nu ieșea președinte în niciun univers). Cred că și dacă era reales Biden în cazul în care Trump era asasinat, era la fel, poate chiar mai rău.