Author Topic: Ideologiile secolului XXI  (Read 532 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gurusenior

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Ideologiile secolului XXI
« on: 09 May 2019, 17:24 »
Toate ideologiile mari precum nationalismul, socialismul, liberalismul si conservatorismul au fost create in secolul XIX si acum toate sunt depasite si sunt moarte.
Ele mai exista doar la nivel declarativ, in realitate toate au murit.
Cred ca s-a terminat cu  lupta  intre socialism si liberalism inca din 1991 de la incheierea razboiului rece , pentru ca acum, mai toate partidele din toata lumea sunt de centru   Partidele  sunt socialiste, nationaliste,  liberale si conservatoare   doar la nivel  declarativ, in discursurile electorale , in realitate sunt de centru  pentru ca daca ar aplica ce si-au propus, ar da faliment in ziua de azi.   Inclusiv alea de extrema dreapta/stanga sunt tot la nivel declarativ/electoral, in realitate o ard pe liberalism toata ziua. 

Acum asistam la o confruntare dintre   progresism si conservatorim, intre  globalizare  si  nationalism,   intre   ecologism si industrialism, intre  high-tech si traditionalism, intre   stiinta   si religie
In secolul XXI  nu  mai exista Stanga si Dreapta, ci Inainte si Inapoi!

Neither Left Or Right But Forward or Back!

 
Corporatiile, multinationalele si ONG-urile vor sa mearga INAINTE.

Politicienii populisti, de  extrema stanga sau  extrema dreapta,  inclusiv nationalistii, comunistii si religiosii   sunt cei care vor sa mearga INAPOI, fiind depasiti de trendurile  si tehnologia de azi.
Nu cred ca mai putem  functiona cu sistemul actual invechit fara sa facem o implozie sau fara o schimbare.

Se va ajunge fie la faliment  , fie la razboi, in final, tot la anarhie si extinctie ajungem daca nu cream ideologii care sa se adapteze la secolul 21.



1.Liberalismul nu mai exista , e mort din anii 1960-1970:
-toate guvernele occidentale sunt foarte implicate in economie de cand cu criza din 2008
-concurenta , piata libera  si capitalismul  nu mai exista pentru ca exista corporatii si jucatori mari ca  Facebook,   Amazon, Apple,Google, Samsung, Microsoft care domina si monopolizeaza piata si clientela, neavand concurenti seriosi, iar micii afaceristi sunt din start descurajati
-drepturile individuale nu mai sunt luate in serios de cand serviciile secrete controleaza si monitorizeaza cetatenii mai mult ca niciodata prin intermediul produselor high-tech de comunicatii
-nici dreptul la libera exprimare nu mai exista de cand marile platforme private de socializare aplica cenzura draconica  pentru a preveni stirile false, hartuirea si plagiatul
-au inceput sa apara dinastii de corporatisti afaceristi care isi transmit functiile din tata in fiu, practic se formeaza o casta  inchisa de bogati, iar clasa mijlocie e pe cale de disparitie, indreptandu-se tot mai mult spre saracie
-nu mai exista egalitate rasiala si egalitate sexuala acum ca categoriile speciale precum  femeile, africanii, asiaticii si arabii se cred mai "egali" decat restul.
-nici de libertate religioasa nu se mai poate vorbi acum ca s-au impus reglementari abuzive asupra crestinismului, dar si islamului, crezand ca adeptii ambelor religii nu vor deveni ofensati, ba chiar se merge pe un ateism militant.
-nu mai exista proprietate privata acum ca 70% dintre mileniali n-au o casa a lor, o masina a lor, stand cu chirie si calatorind cu transportul in comun.
-liberalismul autentic nu ar putea deloc sa rezolve multe dintre problemele zilelor noastre




2.Conservatorismul - e mort si asta de prin anii 1950' , pentru ca foarte putini mai vor sa traiasca un stil de viata traditional, toti vor electricitate, confort, internet, viata sociala, progres tehnologic, globalizare. 
Termenul de "Proprietate Privata" (mai ales cel de natura intelectuala) e tot mai vag in ziua de azi, reactionismul la progres in ziua de azi mi se pare de prost gust. 
Majoritatea tinerilor refuza aceasta ideologie pentru ca se axeaza pe religie si traditii....si cine mai are chef acum in 2020 sa vopseasca oua de Paste, sa faca must la tara in fiecare toamna, sa cerseasca bomboane la usa deghizat in fantoma, sa mai participe la nunti si inmormantari in stilul traditional, sa-si inece copilul la botez,  cine mai are chef de decorat bradul de Craciun sau sa se costumeze in Mos Craciun sau sa mearga la biserica in fiecare duminica?
Cand mai bine te apuci sa te relaxezi facand altceva, mai vizionand un serial pe Netflix, un documentar sau tutorial de You Tube, mai faci ceva sport, mananci ce vrei fara interdictii impuse de niste preoti care iti spun sa tii post, mai degraba citesti o carte de informatica decat o biblie.
Pe deasupra, conservatorismul e o prostie pentru ca interzice avortul, relatiile homosexuale, celulele stem, transumanismul, secularismul, ateismul, prostitutia, drogurile usoare, eutanasia, pornografia, ecologia. Dar iata ca globalizarea ne arata ca umanitatea e diversa, fiecare avem gusturi,  convingeri si mentalitati diferite. Nu poti sa-i interzici unui om sa nu mai fie gay, sa interzici drogurile usoare pentru ca lumea le cumpara de pe piata neagra, nu poti sa interzici unui om dreptul de a trai in continuare prin a nu-l lasa sa-si puna  organ din celule stem sau brat mecanic, nu poti sa-i interzici unui bolnav muribund care sufera de durere sa-si faca eutanasie, nu poti sa-i interzici unei femei sa faca ce vrea cu trupul ei si cu embrionul.
Si indiferent ce spun conservatorii, azi chiar nu mai poti sa-ti gasesti femeie ca pe vremuri pentru ca femeile s-au emancipat, nu mai poti sa le agati asa simplu cu forta.....ele vor doar barbati puternici, bogati si atragatori, iar trendul familiilor monoparentale, al non-familistilor si al copiilor adoptati de cupluri gay tot creste, indiferent ce zic ei. E aiurea sa fii anti-ecologie cand vezi ca e clar ca poluarea chiar contribuie la schimbarile climatice si la catastrofe.
Singurele lucruri bune pe care sustine e dreptul la  auto-aparare, problema e ca accesul la arme e prea usor in America si uite la ce masacre se ajunge, apoi faptul ca militeaza pentru taxe mici si micile afaceri.Problema e ca marile corporatii devin tot mai eficiente in a produce in masa  produse ieftine si multe  si a scoate profituri masive cu forta de munca ieftina in timp ce micile afaceri sunt total depasite si ofera produse mai de calitate, dar mai scumpe. 



3. Socialismul - s-a dovedit ca e o utopie si  oriunde a fost instaurat a avut un esec rasunator si a lasat in urma sa faliment, deficit, inflatie, genocid, foamete - Rusia, Romania, China, Vietnam, Coreea de Nord, Cuba, Franta, Grecia etc.
N-are rost sa detaliez fiindca toti stim ce ideologie esuata este si cat de neaplicabil e pe o planeta cu resurse finite.
Poate ca sunt o gramada de partide socialiste declarativ prin Europa, dar in realitate, socialismul ca ideologie  a murit in 1991 odata cu caderea  URSS si liberalizarea Chinei. 


4. Nationalismul - inseamna protectionism, bariere, tarife mai mari,  izolationism,   saracie, guverne ce pot comite abuzuri si coruptie in proprile tari fara sa raspunda in fata unei autoritati internationale.  Pe deasupra, cand are loc o scadere a populatiei si cam toata e supusa procesului de imbatranire, cam o sa fie nasol fara ceva imigranti care sa cotizeze la pensii.
A mai incercat si Ceausescu asta si a sfarsit impuscat, a incercat si Hitler, si a sfarsit sa-si traga un glont, a incercat si Saddam si a sfarsit spanzurat, a incercat si Gaddafi si a sfarsit sodomizat si impuscat.
Toti astia care au incercat sa implementeze nationalismul au avut apucaturi de dictatori.
Putin , Xi Jinpng ,  Kim Jong Un, Erdogan, Orban, Dragnea  si cu Trump incearca  sa o arda pe nationalism, dar mai lasa si de la ei, adica permit accesul tarilor la  piata libera.
E singura ideologie din secolul XIX care inca mai exista si va ma continua sa existe pentru ca multe popoare vor sa aiba autonomie atunci cand apar jucatori mari si federatii si imperii noi. Dar nu e functionabil pe termen lung.







Asta e, toate cele patru ideologii sunt DEPASITE de secolul 21!

Secolul 21 are nevoie de o noua ideologie care sa se axeze pe globalizare, libertati individuale, prosperitate, stat de drept  si progres.
 

Offline oldshooterman

Ideologiile secolului XXI
« Reply #1 on: 10 May 2019, 02:56 »
Secolul 21 are nevoie de o noua ideologie care sa se axeze pe globalizare, libertati individuale, prosperitate, stat de drept  si progres.
Asta e o formula demonstrat nesustenabila pe o planeta cu suprafata si resurse limitate.  ;D