Author Topic: Războiul China-Taiwan (impactul asupra sectorului IT/ comerțului global)  (Read 3872 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Mulți analiști sunt îngrijorați că dacă China va bombarda Taiwanul sau dacă va impune o blocadă insulei pentru o unificare forțată, sectorul IT la nivel global va fi cel mai grav afectat.
Ucraina-Rusia ne-a scumpit gazele, cerealele, în general toată mâncarea.
Israel-Hamas/Hezbollah/Yemen a scumpit petrolul și benzina.
Taiwan-China ar putea scumpi iPhone-urile, plăcile video Nvidia, plăcile video AMD,  și absolut orice este de fabricație taiwaneză.  AMD și Nvidia sunt conduse de taiwanezi.

Până la ajutorul SUA în Pacific, în mod sigur China va fi sancționată economic de Occident și comerțul cu ea va înceta. 
Chiar și dacă americanii și taiwanezii îi vor respinge pe chinezi cu toată flota lor din strâmtoare într-o singură zi, pagubele vor fi de amploare și de lungă durată.
Taiwanul va avea nevoie de luni sau de ani de reconstrucție, nu-i problemă.
Problema gravă va fi că întregul occident va trebui să se deconecteze de China. Iar deconectarea va fi dureroasă. 
Mai rău ar fi ca Kim Jong Un să escaladeze războiul și să bombardeze Coreea de Sud și Japonia chiar cu rachete nucleare...și să ne luăm adio de la Sony și Samsung.

Dar să ne concentrăm strict pe China-Taiwan.

În prima fază, asta înseamnă adio Alibaba, Aliexpress, Shein, TikTok, Epic Games, restaurante chinezeșți  și orice e made in China.
Toată industria IT, în frunte cu companiile care au acționarat chinezesc, vor avea cel mai mult de suferit.
După câteva luni de la război,  toate filmele, concertele, lansările de programe software, telefoane, console, procesoare, plăci video și jocuri, și absolut orice este bazat pe high tech, vor fi anulate.
Pentru că vor mai fi procesoare, plăci video, plăci de bază și memorii ram, dar și televizoare și monitoare, rezervate doar pentru câteva luni, vor fi scumpiri în masă mai rău decât a fost în perioada pandemiei, când a fost criza semiconductorilor.
Cine nu a făcut ca America să-și construiască fabrici de procesoare e damnat.

Fără produsele made in China și fabricile chinezești, întregul occident se va întoarce la tehnologia și standardele de viață din anii 70-80.
Și va dura 10-20 ani să ne construim fabrici pentru produse high tech.

Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău fiindcă nu sunt convinsă că întâlnirea Biden-Xi de la San Francisco a rezolvat ceva. A fost doar o întâlnire formală. China tot se pregătește să dea lovitura în Taiwan.
Chiar dacă China ar pierde războiul, consecințele vor fi catastrofale pentru Occident dacă relațiile comerciale cu China încetează.

Să vedem cum ar derula războiul:




 
 

Offline oldshooterman

Abureala. Taiwanul nu are nici o sansa impotriva chinezilor, daca se hotarasc sa-l preia prin forta.
Taiwanezii tocmai au refuzat propunerea americanilor de a le vinde LCS (Littoral Combat Ships), spunand ca nu vor folosi la nimic in caz de invazie a Chinei.
 

Offline Ciocanul

Mie Xi Jinping presedintele Chinei nu imi pare un om agresiv si in general politica Chinei nu mi se pare ca se poate compara cu politica Rusiei de exemplu. Nu cred ca o sa vedem razboi acolo cat o sa traim. Spre sa nu ma insel cum m-am inselat si cu Ucraina. :D
 

Offline oldshooterman

Toti analistii sunt de acord ca, China si-ar dori ca lucrurile sa ramana asa cum sunt si ca si-ar dori o reunificare pasnica cu Taiwanul cand ar putea sa apara o oportunitate in viitor. Daca aia n-o freaca cu "independenta", nu intra nimeni peste ei.

Mizeria e tot de la americani si acolo, in formula consacrata.
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Abureala. Taiwanul nu are nici o sansa impotriva chinezilor, daca se hotarasc sa-l preia prin forta.
Taiwanezii tocmai au refuzat propunerea americanilor de a le vinde LCS (Littoral Combat Ships), spunand ca nu vor folosi la nimic in caz de invazie a Chinei.
Mie Xi Jinping presedintele Chinei nu imi pare un om agresiv si in general politica Chinei nu mi se pare ca se poate compara cu politica Rusiei de exemplu. Nu cred ca o sa vedem razboi acolo cat o sa traim. Spre sa nu ma insel cum m-am inselat si cu Ucraina. :D


Vă înșelați amândoi amarnic. Chinezii au o altă mentalitate în ce privește războiul. Au perioade când e pace și perioade când sunt războaie, fiindcă ei funcționează după Mandatul Cerului.
Nu e ca la europeni care au trăit constant în războaie și într-o economie de război de milenii....și după WW2 gata, crează organizații și mecanisme pentru prevenirea războaielor și menținerea păcii eterne , deși mă cam îndoiesc după Iugoslavia și Ucraina că pacea europeană va mai rezista mult timp.


La chinezi, pacea este pace!
Și sunt perioade de pace și perioade de războaie, un fel de ciclu la ei după Yin-Yang și alte filosofii confugianiste și învățăturile lui Sun Tzu. 
Xi Jinping, la fel ca și înaintașii săi, de la Deng Xiaoping la Hu Jintao, se îmbracă la parade la fel ca Mao Zedong.

Chiar dacă nu a mai fost un război major de 50 ani, de la Vietnam încoace, sau o conflagrație între puteri asiatice de la războiul din Pacific, nu mizați că Asia s-a civilizat și a devenit pașnică.

China, chiar și dacă este comunistă acum, încă este clădită după modelul imperial impus de dinastiile Xi și Shang, sau mai bine spus, dinastia Qin dacă e să nu credem în existența primelor două.
Regimul comunist impus de Mao e tot o formă de dinastie, dictatorul are comportament și privilegii de împărat, consilierii lui sunt ca eunucii și generalii neschimbați, doar că s-au schimbat ținutele vestimentare. Mentalitatea din antichitate e aceeași, la fel ca și credințele lor.

O dinastie, pentru a supraviețui, are nevoie de războaie victorioase și de expansiune, în caz contrar, se prăbușește, pentru că chinezii încep să devină demoralizați și trăiesc cu senzația că Mandatul Cerului nu mai favorizează dinastia curentă și trebuie îndepărtată. Se ajunge imediat la războaie civile, cum a fost războiul celor trei regate, războiul celor șapte regate, războiul celor cinci dinastii și a celor 10 regate, războiul cu mongolii care a dus la ocupație mongolă, ori vine o altă dinastie gen Qing.
Războiul civil chinez din 1927-1949 a fost cea mai recentă perioadă de instabilitate din lunga istorie a Chinei.
Și a avut perioade de pace și prosperitate - Han, vreo 300 de ani, până când s-a prăbușit din cauza luptelor eșuate cu invadatorii nomazi și a rebeliunilor. Au urmat sute de ani de războaie civile. 
După aia dinastia Jin, vreo 200 ani, iar au urmat războaie, a venit Dinastia Tang, a rezistat 400 ani, s-a prăbușit din cauza diviziunilor interne, iar sute de ani de războaie, a venit dinastia Song -a eșuat în fața invaziei mongolilor, a fost ocupată de mongoli, a venit dinastia Ming, a avut 300 ani de glorie, s-a prăbușit de la foamete și fiindcă a eșuat în luptele cu manciurenii care au venit la putere, rezultând 300 ani de prosperitate și glorie pentru dinastia Qing.
Dinastia Qing a pierdut în războaiele opiului cu europenii, a început să se prăbușească monarhia, s-a ajuns la război civil, s-au războit cu japonezii, în final au venit comuniștii la putere cu ajutor sovietic.

Acum e dinastia Mao ca să o zicem pe șleau.
A dus războaie de expansiune comunistă și influență extinsă în Vietnam, Coreea de Nord și Cambodgia.

Acum, după 50 ani de pace, China are nevoie urgentă de un nou război, de aia se pregătește temeinic de vreo 10 ani de când a venit Xi la putere.
Are nevoie de un război prin care să se extindă, să-și consolideze controlul în Taiwan, în Tibet, în Hong Kong, în Marea Chinei de Sud, ca să se pregătească pentru un război cu India (China e speriată că e depășită demografic și de posibilitatea ca America să o modernizeze și să o facă drept nou partener comercial important) și colonizarea Africii.

Dacă nu o va face, sau dacă va eșua, dinastia Mao se va prăbuși, vor urma revolte, război civil îndelungat și anarhie.

Pare îmbucurător, dar nu e.
Pentru că după fiecare perioadă de instabilitate, China își poate reveni și chiar să devină mai puternică decât era înainte.

« Last Edit: 23 November 2023, 14:03 by peacemaker »
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Sunt alegeri mâine în Taiwan.
 

Offline ericmario

Toti analistii sunt de acord ca, China si-ar dori ca lucrurile sa ramana asa cum sunt si ca si-ar dori o reunificare pasnica cu Taiwanul cand ar putea sa apara o oportunitate in viitor. Daca aia n-o freaca cu "independenta", nu intra nimeni peste ei.

Mizeria e tot de la americani si acolo, in formula consacrata.
Adică cum ar fi reunificarea Republicii Moldova cu România?
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

“bleach blonde, bad built, butch body.”
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Nu cred că se mai poate vorbi de o „reunificare pașnică”. 
China se pregătește pentru o „reunificare forțată” și Xi are nevoie urgentă de un război pentru că îi cere mandatul cerului și pentru a distrage populația de la dificultățile economice din domeniul imobiliar.
Problema e cum o va face fără a risca sancțiuni uriașe, ruperea comercială definitivă dintre Occident și China și falimentarea celei din urmă?

Xi trebuie să se fi gândit demult la metode ascunse pentru a anexa Taiwanul fără a isca război mondial și fără a duce China spre prăbușire.
Eu încă mai cred că e mai deștept decât Putin.


Pe o parte, atacarea Taiwanului i-ar da lui Xi puteri sporite ca dictator mai ceva ca Mao Zedong și susținerea majorității populației și a elitei militare comuniste. Va capta toată atenția și simpatia de care are nevoie.
Pe de altă parte, riscă să ducă China într-un mare dezastru din care nu-și va mai reveni zeci de ani.  S-ar putea chiar să riște dispariția regimului comunist și să rămână în istorie ca ultimul dictator care a dus China spre dezastru.
Pentru că orice s-ar întâmpla și oricâte pierderi vor avea, TOT AMERICANII VOR ÎNVINGE!


Mă tot gândesc dacă nu cumva există și niște înțelegeri pe la spate, în culise, între CIA și MSS chinezesc, să puna o mascaradă din care chinezii și americanii să iasă câștigați.
« Last Edit: 14 January 2024, 01:34 by peacemaker »
 

Offline ericmario

Tot gândește-te.
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

“bleach blonde, bad built, butch body.”
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
Tot gândește-te.
Aș vrea să-ți văd fața când o să vezi prețul la un smartphone sau la un laptop după ce China atacă Taiwanul. :)

E clar că nu-și pasă și ai o durere undeva de Taiwan, cu toate că un război aflat la 9000 km ne-ar afecta mai tare stilul de viață decât o fac conflictele din Israel și Ucraina. 

Așa ca un indiciu, criza de semiconductori din 2020-2021, cauzată de pandemie și mania mineritului de bitcoini,  când o placă video RTX 2050 era 6000 lei, o să fie mic, mic, mic, mic copil pe lângă ce va urma.

China și Taiwan sunt cei mai mari producători de cipuri esențiale pentru Samsung, Apple, Sony, Microsoft, Huawei, Intel, AMD și Nvidia.
Dacă explodează mămăliga pe acolo,  ne întoarcem în anii 60-70 la propriu. Și penuria și scumpirile pot să să dureze ANI! 

Mă rog, nouă ne arde de idioțenii și miștocăreli că doar suntem români!

« Last Edit: 14 January 2024, 12:44 by peacemaker »
 

Offline oldshooterman

Nu cred că se mai poate vorbi de o „reunificare pașnică”. 
China se pregătește pentru o „reunificare forțată” și Xi are nevoie urgentă de un război pentru că...
Problema e cum o va face fără a risca sancțiuni uriașe, ruperea comercială definitivă dintre Occident și China și falimentarea celei din urmă?
La fel ai aberat si despre falimentarea Rusiei si uite ca o duce mai bine decat inainte de conflictul cu vestul, in ciuda a peste 1000 de "sanctiuni" si altele.

De razboi ca sa traiasca au nevoie altii, care baga batul prin gard peste tot, inclusiv in Taiwan, nu China.

"Rezoluția 2758 a Adunării Generale a Națiunilor Unite (cunoscută și sub numele de Rezoluția privind admiterea Beijingului) a fost adoptată ca răspuns la Rezoluția 1668 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care impunea ca orice modificare a reprezentării Chinei în ONU să fie determinată printr-un vot a două treimi cu referire la articolul 18[1] din Carta ONU. Rezoluția, adoptată la 25 octombrie 1971, a recunoscut Republica Populară Chineză drept "singurul reprezentant legitim al Chinei la Organizația Națiunilor Unite" și a înlăturat "reprezentanții Chiang Kai-shek" (referindu-se la Republica Chineză, al cărei guvern central se mutase în Taiwan de pe continent) de la Naţiunile Unite."

Dpdv al legislatiei internationale, o actiune in forta a Chinei pentru a rezolva problema cu Taiwanul nu va putea fi privita ca agresiune impotriva unei alte tari, din moment ce Taiwanul nu e tratat ca o natiune independenta. Respectiv situatia dintre China si Taiwan nu se compara cu cea dintre Rusia si Ucraina.
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
@oldshooterman  Nu cred că o să stea America cu mâinile-n..... silicoane  și să se uite cum China comunistă distruge un oraș ca Taipei (un oraș care e cu 100 ani mai dezvoltat decât majoritatea orașelor occidentale), pe o insulă unde se produc 60% din semiconductori, principala sursă de existență a lui Silicon Valley.

Și chiar dacă nu e națiune independentă, e vorba totuși de ....drepturile omului și de viețile a 23 milioane de oameni îngrămădiți pe o insulă de 36 km pătrați, unde se produc cele mai avansate cipuri de siliciu din lume, probabil singurul loc unde se găsește siliciu de calitate crescută.

Dacă China atacă Taiwanul, vor fi MILIOANE de civili morți la densitatea populației de acolo. O să fie cel mai mare masacru de la WW2 încoace. Cred că o să întreacă și Coreea și Vietnam și Cambodgia la un loc dacă China pune bombardierele pe ei.
Și nu cred că taiwanezii se vor preda  regimului comunist după 70 ani de capitalism.

Xi Jinping o să ajungă în istorie alături de Mao și Stalin.
Și cum am spus, americanii nu vor sta să se uite cum îi masacrează chinezii pe taiwanezi. S-ar putea ajunge la o confruntare, și poate la WW3.

Pe lângă asta, China își distruge relațiile cu ONU și cu întregul occident, și așa șubrezite.  Chiar dacă China ar anexa insula fără probleme, s-ar putea ca asta să-i aducă prăbușirea economică pentru că nimeni din Europa și America nu o să mai cumpere chestii „made in China” și nu cred că regimul comunist de la Beijing se poate baza doar pe clientela din Rusia, Africa, Asia centrală indo-arabă și America de Sud. Să fim serioși, China a ajuns ceea ce este acum datorită clientelei din Occident.




« Last Edit: 16 January 2024, 12:27 by peacemaker »
 

Offline oldshooterman

@oldshooterman  Nu cred că o să stea America cu mâinile-n..... silicoane  și să se uite cum China comunistă distruge un oraș ca Taipei (un oraș care e cu 100 ani mai dezvoltat decât majoritatea orașelor occidentale), pe o insulă unde se produc 60% din semiconductori, principala sursă de existență a lui Silicon Valley.
Daca vor, chinezii rad toata insula aia intr-o noapte, inainta ca americanii sa apuce sa faca sedinta despre ce se intampla.

Chinezii prefera ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, doar americanii baga batul prin gard ca sa iasa razboi acolo. Cel mai probabil chinezii au un plan prin care sa lamureasca situatia elegant, precum au procedat in Hong Kong (doar ca e mult mai dificil in cazul Taiwanului).
 

peacemaker

  • Guest
  • Feedback Score: (0)
@oldshooterman  Nu cred că o să stea America cu mâinile-n..... silicoane  și să se uite cum China comunistă distruge un oraș ca Taipei (un oraș care e cu 100 ani mai dezvoltat decât majoritatea orașelor occidentale), pe o insulă unde se produc 60% din semiconductori, principala sursă de existență a lui Silicon Valley.
Daca vor, chinezii rad toata insula aia intr-o noapte, inainta ca americanii sa apuce sa faca sedinta despre ce se intampla.

Chinezii prefera ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, doar americanii baga batul prin gard ca sa iasa razboi acolo. Cel mai probabil chinezii au un plan prin care sa lamureasca situatia elegant, precum au procedat in Hong Kong (doar ca e mult mai dificil in cazul Taiwanului).

Realistic, ar putea ieși ca în Hong Kong, dar Biden spunea altceva, că va apăra Taiwanul în caz de agresiune militară........deși cred că era „high” ori nu-și luase pastilele.  Asta spunea în 2022, când mă rog, încă se mai credea că America era superputere imbatabilă. 
https://www.digi24.ro/stiri/externe/joe-biden-statele-unite-vor-apara-taiwanul-daca-ar-avea-loc-un-atac-fara-precedent-al-chinei-2086989

Pe 13 ianuarie 2024 a zis Biden că nu sprijină independența Taiwanului. 
https://www.hotnews.ro/stiri-international-26821481-biden-statele-unite-nu-sprijina-independenta-taiwanului.htm

 

Offline ericmario

Tot gândește-te.
Aș vrea să-ți văd fața când o să vezi prețul la un smartphone sau la un laptop după ce China atacă Taiwanul. :)

E clar că nu-și pasă și ai o durere undeva de Taiwan, cu toate că un război aflat la 9000 km ne-ar afecta mai tare stilul de viață decât o fac conflictele din Israel și Ucraina. 

Așa ca un indiciu, criza de semiconductori din 2020-2021, cauzată de pandemie și mania mineritului de bitcoini,  când o placă video RTX 2050 era 6000 lei, o să fie mic, mic, mic, mic copil pe lângă ce va urma.

China și Taiwan sunt cei mai mari producători de cipuri esențiale pentru Samsung, Apple, Sony, Microsoft, Huawei, Intel, AMD și Nvidia.
Dacă explodează mămăliga pe acolo,  ne întoarcem în anii 60-70 la propriu. Și penuria și scumpirile pot să să dureze ANI! 

Mă rog, nouă ne arde de idioțenii și miștocăreli că doar suntem români!

Dar bine zici, pică drobul de sare și omoară copilul.

Hai să ne punem pe bocit, că așa se rezolvă problemele în lume.  8)
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

“bleach blonde, bad built, butch body.”