Abureala. Taiwanul nu are nici o sansa impotriva chinezilor, daca se hotarasc sa-l preia prin forta.
Taiwanezii tocmai au refuzat propunerea americanilor de a le vinde LCS (Littoral Combat Ships), spunand ca nu vor folosi la nimic in caz de invazie a Chinei.
Mie Xi Jinping presedintele Chinei nu imi pare un om agresiv si in general politica Chinei nu mi se pare ca se poate compara cu politica Rusiei de exemplu. Nu cred ca o sa vedem razboi acolo cat o sa traim. Spre sa nu ma insel cum m-am inselat si cu Ucraina.
Vă înșelați amândoi amarnic. Chinezii au o altă mentalitate în ce privește războiul. Au perioade când e pace și perioade când sunt războaie, fiindcă ei funcționează după Mandatul Cerului.
Nu e ca la europeni care au trăit constant în războaie și într-o economie de război de milenii....și după WW2 gata, crează organizații și mecanisme pentru prevenirea războaielor și menținerea păcii eterne , deși mă cam îndoiesc după Iugoslavia și Ucraina că pacea europeană va mai rezista mult timp.
La chinezi, pacea este pace!
Și sunt perioade de pace și perioade de războaie, un fel de ciclu la ei după Yin-Yang și alte filosofii confugianiste și învățăturile lui Sun Tzu.
Xi Jinping, la fel ca și înaintașii săi, de la Deng Xiaoping la Hu Jintao, se îmbracă la parade la fel ca Mao Zedong.
Chiar dacă nu a mai fost un război major de 50 ani, de la Vietnam încoace, sau o conflagrație între puteri asiatice de la războiul din Pacific, nu mizați că Asia s-a civilizat și a devenit pașnică.
China, chiar și dacă este comunistă acum, încă este clădită după modelul imperial impus de dinastiile Xi și Shang, sau mai bine spus, dinastia Qin dacă e să nu credem în existența primelor două.
Regimul comunist impus de Mao e tot o formă de dinastie, dictatorul are comportament și privilegii de împărat, consilierii lui sunt ca eunucii și generalii neschimbați, doar că s-au schimbat ținutele vestimentare. Mentalitatea din antichitate e aceeași, la fel ca și credințele lor.
O dinastie, pentru a supraviețui, are nevoie de războaie victorioase și de expansiune, în caz contrar, se prăbușește, pentru că chinezii încep să devină demoralizați și trăiesc cu senzația că Mandatul Cerului nu mai favorizează dinastia curentă și trebuie îndepărtată. Se ajunge imediat la războaie civile, cum a fost războiul celor trei regate, războiul celor șapte regate, războiul celor cinci dinastii și a celor 10 regate, războiul cu mongolii care a dus la ocupație mongolă, ori vine o altă dinastie gen Qing.
Războiul civil chinez din 1927-1949 a fost cea mai recentă perioadă de instabilitate din lunga istorie a Chinei.
Și a avut perioade de pace și prosperitate - Han, vreo 300 de ani, până când s-a prăbușit din cauza luptelor eșuate cu invadatorii nomazi și a rebeliunilor. Au urmat sute de ani de războaie civile.
După aia dinastia Jin, vreo 200 ani, iar au urmat războaie, a venit Dinastia Tang, a rezistat 400 ani, s-a prăbușit din cauza diviziunilor interne, iar sute de ani de războaie, a venit dinastia Song -a eșuat în fața invaziei mongolilor, a fost ocupată de mongoli, a venit dinastia Ming, a avut 300 ani de glorie, s-a prăbușit de la foamete și fiindcă a eșuat în luptele cu manciurenii care au venit la putere, rezultând 300 ani de prosperitate și glorie pentru dinastia Qing.
Dinastia Qing a pierdut în războaiele opiului cu europenii, a început să se prăbușească monarhia, s-a ajuns la război civil, s-au războit cu japonezii, în final au venit comuniștii la putere cu ajutor sovietic.
Acum e dinastia Mao ca să o zicem pe șleau.
A dus războaie de expansiune comunistă și influență extinsă în Vietnam, Coreea de Nord și Cambodgia.
Acum, după 50 ani de pace, China are nevoie urgentă de un nou război, de aia se pregătește temeinic de vreo 10 ani de când a venit Xi la putere. Are nevoie de un război prin care să se extindă, să-și consolideze controlul în Taiwan, în Tibet, în Hong Kong, în Marea Chinei de Sud, ca să se pregătească pentru un război cu India (China e speriată că e depășită demografic și de posibilitatea ca America să o modernizeze și să o facă drept nou partener comercial important) și colonizarea Africii.
Dacă nu o va face, sau dacă va eșua, dinastia Mao se va prăbuși, vor urma revolte, război civil îndelungat și anarhie.
Pare îmbucurător, dar nu e.
Pentru că după fiecare perioadă de instabilitate, China își poate reveni și chiar să devină mai puternică decât era înainte.