Author Topic: Războiul China-Taiwan (impactul asupra sectorului IT/ comerțului global)  (Read 284 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline peacemaker

Mulți analiști sunt îngrijorați că dacă China va bombarda Taiwanul sau dacă va impune o blocadă insulei pentru o unificare forțată, sectorul IT la nivel global va fi cel mai grav afectat.
Ucraina-Rusia ne-a scumpit gazele, cerealele, în general toată mâncarea.
Israel-Hamas/Hezbollah/Yemen a scumpit petrolul și benzina.
Taiwan-China ar putea scumpi iPhone-urile, plăcile video Nvidia, plăcile video AMD,  și absolut orice este de fabricație taiwaneză.  AMD și Nvidia sunt conduse de taiwanezi.

Până la ajutorul SUA în Pacific, în mod sigur China va fi sancționată economic de Occident și comerțul cu ea va înceta. 
Chiar și dacă americanii și taiwanezii îi vor respinge pe chinezi cu toată flota lor din strâmtoare într-o singură zi, pagubele vor fi de amploare și de lungă durată.
Taiwanul va avea nevoie de luni sau de ani de reconstrucție, nu-i problemă.
Problema gravă va fi că întregul occident va trebui să se deconecteze de China. Iar deconectarea va fi dureroasă. 
Mai rău ar fi ca Kim Jong Un să escaladeze războiul și să bombardeze Coreea de Sud și Japonia chiar cu rachete nucleare...și să ne luăm adio de la Sony și Samsung.

Dar să ne concentrăm strict pe China-Taiwan.

În prima fază, asta înseamnă adio Alibaba, Aliexpress, Shein, TikTok, Epic Games, restaurante chinezeșți  și orice e made in China.
Toată industria IT, în frunte cu companiile care au acționarat chinezesc, vor avea cel mai mult de suferit.
După câteva luni de la război,  toate filmele, concertele, lansările de programe software, telefoane, console, procesoare, plăci video și jocuri, și absolut orice este bazat pe high tech, vor fi anulate.
Pentru că vor mai fi procesoare, plăci video, plăci de bază și memorii ram, dar și televizoare și monitoare, rezervate doar pentru câteva luni, vor fi scumpiri în masă mai rău decât a fost în perioada pandemiei, când a fost criza semiconductorilor.
Cine nu a făcut ca America să-și construiască fabrici de procesoare e damnat.

Fără produsele made in China și fabricile chinezești, întregul occident se va întoarce la tehnologia și standardele de viață din anii 70-80.
Și va dura 10-20 ani să ne construim fabrici pentru produse high tech.

Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău fiindcă nu sunt convinsă că întâlnirea Biden-Xi de la San Francisco a rezolvat ceva. A fost doar o întâlnire formală. China tot se pregătește să dea lovitura în Taiwan.
Chiar dacă China ar pierde războiul, consecințele vor fi catastrofale pentru Occident dacă relațiile comerciale cu China încetează.

Să vedem cum ar derula războiul:




 
 

Offline oldshooterman

Abureala. Taiwanul nu are nici o sansa impotriva chinezilor, daca se hotarasc sa-l preia prin forta.
Taiwanezii tocmai au refuzat propunerea americanilor de a le vinde LCS (Littoral Combat Ships), spunand ca nu vor folosi la nimic in caz de invazie a Chinei.
 

Offline Ciocanul

Mie Xi Jinping presedintele Chinei nu imi pare un om agresiv si in general politica Chinei nu mi se pare ca se poate compara cu politica Rusiei de exemplu. Nu cred ca o sa vedem razboi acolo cat o sa traim. Spre sa nu ma insel cum m-am inselat si cu Ucraina. :D
 

Offline oldshooterman

Toti analistii sunt de acord ca, China si-ar dori ca lucrurile sa ramana asa cum sunt si ca si-ar dori o reunificare pasnica cu Taiwanul cand ar putea sa apara o oportunitate in viitor. Daca aia n-o freaca cu "independenta", nu intra nimeni peste ei.

Mizeria e tot de la americani si acolo, in formula consacrata.
 

Offline peacemaker

Abureala. Taiwanul nu are nici o sansa impotriva chinezilor, daca se hotarasc sa-l preia prin forta.
Taiwanezii tocmai au refuzat propunerea americanilor de a le vinde LCS (Littoral Combat Ships), spunand ca nu vor folosi la nimic in caz de invazie a Chinei.
Mie Xi Jinping presedintele Chinei nu imi pare un om agresiv si in general politica Chinei nu mi se pare ca se poate compara cu politica Rusiei de exemplu. Nu cred ca o sa vedem razboi acolo cat o sa traim. Spre sa nu ma insel cum m-am inselat si cu Ucraina. :D


Vă înșelați amândoi amarnic. Chinezii au o altă mentalitate în ce privește războiul. Au perioade când e pace și perioade când sunt războaie, fiindcă ei funcționează după Mandatul Cerului.
Nu e ca la europeni care au trăit constant în războaie și într-o economie de război de milenii....și după WW2 gata, crează organizații și mecanisme pentru prevenirea războaielor și menținerea păcii eterne , deși mă cam îndoiesc după Iugoslavia și Ucraina că pacea europeană va mai rezista mult timp.


La chinezi, pacea este pace!
Și sunt perioade de pace și perioade de războaie, un fel de ciclu la ei după Yin-Yang și alte filosofii confugianiste și învățăturile lui Sun Tzu. 
Xi Jinping, la fel ca și înaintașii săi, de la Deng Xiaoping la Hu Jintao, se îmbracă la parade la fel ca Mao Zedong.

Chiar dacă nu a mai fost un război major de 50 ani, de la Vietnam încoace, sau o conflagrație între puteri asiatice de la războiul din Pacific, nu mizați că Asia s-a civilizat și a devenit pașnică.

China, chiar și dacă este comunistă acum, încă este clădită după modelul imperial impus de dinastiile Xi și Shang, sau mai bine spus, dinastia Qin dacă e să nu credem în existența primelor două.
Regimul comunist impus de Mao e tot o formă de dinastie, dictatorul are comportament și privilegii de împărat, consilierii lui sunt ca eunucii și generalii neschimbați, doar că s-au schimbat ținutele vestimentare. Mentalitatea din antichitate e aceeași, la fel ca și credințele lor.

O dinastie, pentru a supraviețui, are nevoie de războaie victorioase și de expansiune, în caz contrar, se prăbușește, pentru că chinezii încep să devină demoralizați și trăiesc cu senzația că Mandatul Cerului nu mai favorizează dinastia curentă și trebuie îndepărtată. Se ajunge imediat la războaie civile, cum a fost războiul celor trei regate, războiul celor șapte regate, războiul celor cinci dinastii și a celor 10 regate, războiul cu mongolii care a dus la ocupație mongolă, ori vine o altă dinastie gen Qing.
Războiul civil chinez din 1927-1949 a fost cea mai recentă perioadă de instabilitate din lunga istorie a Chinei.
Și a avut perioade de pace și prosperitate - Han, vreo 300 de ani, până când s-a prăbușit din cauza luptelor eșuate cu invadatorii nomazi și a rebeliunilor. Au urmat sute de ani de războaie civile. 
După aia dinastia Jin, vreo 200 ani, iar au urmat războaie, a venit Dinastia Tang, a rezistat 400 ani, s-a prăbușit din cauza diviziunilor interne, iar sute de ani de războaie, a venit dinastia Song -a eșuat în fața invaziei mongolilor, a fost ocupată de mongoli, a venit dinastia Ming, a avut 300 ani de glorie, s-a prăbușit de la foamete și fiindcă a eșuat în luptele cu manciurenii care au venit la putere, rezultând 300 ani de prosperitate și glorie pentru dinastia Qing.
Dinastia Qing a pierdut în războaiele opiului cu europenii, a început să se prăbușească monarhia, s-a ajuns la război civil, s-au războit cu japonezii, în final au venit comuniștii la putere cu ajutor sovietic.

Acum e dinastia Mao ca să o zicem pe șleau.
A dus războaie de expansiune comunistă și influență extinsă în Vietnam, Coreea de Nord și Cambodgia.

Acum, după 50 ani de pace, China are nevoie urgentă de un nou război, de aia se pregătește temeinic de vreo 10 ani de când a venit Xi la putere.
Are nevoie de un război prin care să se extindă, să-și consolideze controlul în Taiwan, în Tibet, în Hong Kong, în Marea Chinei de Sud, ca să se pregătească pentru un război cu India (China e speriată că e depășită demografic și de posibilitatea ca America să o modernizeze și să o facă drept nou partener comercial important) și colonizarea Africii.

Dacă nu o va face, sau dacă va eșua, dinastia Mao se va prăbuși, vor urma revolte, război civil îndelungat și anarhie.

Pare îmbucurător, dar nu e.
Pentru că după fiecare perioadă de instabilitate, China își poate reveni și chiar să devină mai puternică decât era înainte.

« Last Edit: 23 November 2023, 14:03 by peacemaker »