Felicitări ucrainenilor că au pătruns acolo. Păcat că nu o să reziste la nesfârșit.
Aflu azi că rușii tocmai au ocupat orașul NEW YORK. New Yorkul ucrainean.

Off-topic
@Ciocanul PROASTĂ INSPIRAȚIE să dai exemplul 300 fiindcă știi cum s-a terminat.

Filmul o fi de nota 7 la capitolul poveste și dramă, dar la efecte e o duzină cu slowmouri, iar la acuratețe istorică e praf. Într-adevăr, curajul și sacrificiul spartanilor (care apropo, nu erau 300, erau vreo 7.000, cu tot cu aliați greci, iar pe deasupra, purtau armuri) e de admirat, cu toate că miroase a propagandă scrisă de Herodot acum 2500 ani.
Dar.....oricât de invadator era Imperiul Persan, ai fi preferat să trăiești acolo, prin Babilon, Susa, Persepolis, decât în Atena sau Sparta. De ce? Din simplul motiv că nu era sclavie în Imperiul Persan, orașele erau mai curate și cu infrastructură mai avansată, femeile aveau drepturi, pe lângă faptul că a fost primul imperiu multietnic, comercial și globalist de mare succes. Nu aveau filosofia ateniană, nici sculptura și arta clasică, dar uite că Babilonul era New Yorkul vremurilor lor. Perșii au fost mult mai toleranți, că nu erau ca iranienii de azi. I-au lăsat pe evrei să se întoarcă în patria mamă și să-și reconstruiască Ierusalimul și cel de-al doilea templu. Sparta era o dictatură militarizată naționalist-rurală unde viața pentru un băiat era aspră, exact ca-n Rusia, iar Atena era o oligarhie patriarhală unde femeile nu aveau deloc drept de vot, iar sclavii erau mai rău subjugați, pe lângă faptul că democrația aia era haotică rău, Atena ca oraș era frumos numai în zona Acropolelui că în rest puțea a bălegar și a porci, iar Pericle a stat cam 40 ani la conducere ca un dictator. Era mai degrabă ca Imperiul Austro-Ungar sau ca Veneția cu imperiul ei maritim aș zice. Perșii au pierdut din cauza că erau prea învățați cu confortul, nu cunoșteau relieful muntos al Greciei, nu aveau dorința de a inova militar și naval ca grecii. Ei au câștigat războiul dpdv tactic, au cucerit Atena. I-au bătut pe spartani la Termopile. I-au bătut și pe atenieni la Artemisium. La Salamina și Plateea au pierdut din același motiv cum au pierdut turcii la Vaslui - vremea, relieful și mai ales, revoltele interne din regiuni. Au pierdut strategic și pentru că nu au avut logistică bună și tehnologie militară ca să ocupe Europa. Au pierdut cam ca americanii în Vietnam - au câștigat majoritatea bătăliilor, dar s-au retras din motive strategice și logistice, din cauza unor crize interne.
Pentru noi cred că era mai bine dacă câștigau perșii - nu mai apărea creștinismul, nu mai se crea Imperiul Bizantin, nu mai erau Chiril și Metodiu să-i civilizeze pe slavi, Rusia nu mai exista! Deci, oricât ne-am bate noi cu pumnul în piept că vai, Grecia - inima civilizației occidentale, victoria ei împotriva perșilor a fost o mare tragedie a istoriei!
În rest, cum am mai spus, proastă inspirație aia cu 300.
Eu aș vrea ca ucrainenii de la Kursk să reziste, să vină și mai mulți și să mărșăluiască spre Moscova.