Vrei să ne spui că cei care au făcut videoclipul ăla vin din viitor sau ce?
Nu, dar știu că istoria se repetă.
Și deduc din situația geopolitică actuală.
Bine, dacă e să o luăm așa, eu la 2003 primăvara, nu aveam de unde să știu că o să fie război între Rusia și Ucraina în 2022, dar puteam să presupun că va fi un război regional între Israel și Iran/Hezbollah/Liban/Siria/Hamas, având în vedere situația creată între 1948 și 1999.
Și de nu avea să fie 9/11 (cu toate că a fost prevestit și probabil plănuit din interior, fiind o țintă ușoară și foarte ostentativă din pricina arhitecturii), un nou război SUA-Irak era oricum inevitabil cu Saddam lăsat în viață în 1991. Cum de altfel era și războiul în Afganistan de când Bin Laden amenințase Occidentul.
Dar din 2004, când a început revoluția portocalie, iar președintele ucrainean care o ardea cu liberalism și integrare euroatlantică apărea la TV cu leziuni pe față după ce a fost otrăvit, era evident că o să înceapă ceva.
De la discuțiile Putin-Bush de la summitul NATO, războiul cu Georgia din 2008 și anexarea Crimeii în 2014 era evident că un război în Ucraina era o certitudine, iar după deteriorarea relațiilor din 2011-2012, un nou război rece între Washington și Moscova era o certitudine.
Acum, nu pot să deduc că o să fie vreun război între Franța și Germania prin 2044 sau chiar între Europa și America în 2077....dar pot să deduc că o să fie un război Turcia-Grecia în 2033.
Geopolitica a fost volatilă întotdeauna.
Alianțele se schimbă după o perioadă.
În războiul de succesiune austriacă și războiul de 7 ani, Franța și Regatul Unit erau beligeranții, dar și-au schimbat aliații, cu Prusia și Austria în tabere opuse. La 1740-1760, cine și-ar fi închipuit că aceste două războaie vor duce la o revoluție americană și apariția unei noi puteri mondiale sau la o revoluție franceză sângeroasă și ascensiunea lui Napoleon, și asta plecând de la niște taxe impuse de Franța și Regatul Unit datorită ambițiilor lui Frederic cel Mare al Prusiei și a celor două războaie costisitoare pe care le-a pornit în Europa.
La 1815, după căderea lui Napoleon, ai fi crezut că Europa o să rămână veșnic dominată de monarhii și aristocrație, dar zbang, a venit 1848 cu revoluțiile lui.
La 1918-1920, după terminarea Primului Război Mondial, n-ai fi crezut că o să mai pornească un alt război mondial. Devenise cam o certitudine din 1933-1938, de când Hitler a venit la putere și a anexase Austria și Cehoslovacia, Japonia invadase Manciuria și Italia pe Etiopia.
La 1955-1988, ai fi crezut că războiul rece va dura pentru totdeauna și că URSS e o forță prea mare să se prăbușească. După criza din anii 70, mulți credeau că sistemul capitalist a decăzut și că o să câștige comunismul.
De altfel, în anii 1950-1960, se credea că vom avea deja roboți, medicamente pentru toate bolile, mașini zburătoare, fuziune nucleară și colonii pe Marte până în anul 2000.
Evoluția tehnologică a fost cu totul alta, căci puțini au anticipat apariția internetului, a telefoanelor mobile și a rețelelor de socializare.