Eu zic că o să încerce un atac mic să vadă reacția și cooperarea NATO. Și s-ar putea să fim luați prin surprindere și dezamăgiți!
La început, o să vină cu amenințări: retrageți trupele și bazele NATO din țările baltice.
Pe urmă o să preseze frontiera cu câte 150.000 de ruși la fiecare țară .
Cam 500.000 în total, cu soldații ăia bine echipați pe care îi vedem la paradă, plus rachetele alea balistice mari.
Și o să amenințe cu război, și nucleare, și o să ceară evacuarea trupelor NATO din regiunile vizate - o parte din Aukstaitija de la Lituania, Ida Viru de la Estonia și Latgale de la Letonia, invocând următorul motiv: regiunile respective sunt populate de minoritate rusească. Și sunt 22% ruși din populația Estoniei și 0,8% beloruși. Va invada și va ocupa nord-estul Estoniei unde se află mai mulți vorbitori de rusă.
Și președintele SUA, că ce mi-e Trump, ce mi-e Kamala (mai ales ea că nu și-ar strica unghiuțele să dea telefoane și să semneze și să vorbească ore întregi în Situation Room în loc să meargă la coafor și să țină speech-uri despre diversity și climate change, plătită cu bani grei de ONG-uri pentru care niște fraieri stau în picioare neplătiți pe stradă pentru semnături și donații, iar de Trump nu mai zic, ăla vrea golf și Mc, n-are chef de apărat Europa), oricine ar fi , o să prefere să cedeze și să le ceară trupelor NATO de acolo să facă o RETRAGERE TACTICĂ, cu mesajul „revenim noi, cândva, ......prin 2224”. Și trupele ruse o să ocupe regiunea respectivă, SUA și UE n-au decât să dea sancțiuni, dar rușii se aleg cu teritoriu nou.
Pe urmă o să urmeze sud-estul Letoniei -25% este minoritatea rusească. Și o să încerce acolo, aia e, o să cedeze NATO cu o retragere tactică.
În Lituania sunt 5,1% - puțin probabil, dar dacă Putin e încurajat, s-ar putea să ia și zona aia.
Balticii și-au strămutat minoritățile rusești în mod strategic în regiunile mărginașe aflate la frontiera cu Rusia. E posibil să fie chiar cele mai sărace regiuni, fără afaceri serioase, fără infrastructură modernă. Balticii, învățați cu stilul de viață de chiriaș și nomad digital, o să plece de bunăvoie.
Cred că sunt teritorii menite să fie sacrificate pentru orice eventualitate, că cine mai e fraier să moară într-un război cu Rusia în 2024-2025 pentru o regiune cu minoritate rusească? Poate ucrainenii. Dar sigur nu balticii, nici chiar polonezii, oricâtă ură au față de ruși, pentru că sunt învățați cu pacea și traiul bun.
La asta trebuie să ne așteptăm în următorii 5 ani.
Aukstaitija
Ida Viru
Latgale
Sunt următoarele ținte după ce rușii vor încheia cu cucerirea Donbasului din Ucraina.