Acordul de pace Trump - Putin va fi un fel de Pact Molotov - Ribbentrop. Ascultați la mine! Se vor împărți sferele de influență în Europa de Est în următorii 10 ani. Putin va primi dreptul de a anexa orice teritoriu populat de minoritate rusească, chiar și din NATO (teritoriile estice ale țărilor baltice, scandinave, inclusiv gurile Dunării) în schimbul păcii. Asta dacă nu cumva a negociat Biden cu Putin încă din 2021, la Geneva, iar războiul ăsta a fost de formă pentru a se îmbogăți niște politicieni și producători de armament.
Georgia deja s-a retras din negocierile privind UE până în 2028. Moldova nici nu contează. Referendumul pentru aderarea la UE e irelevant. Maia Sandu și Zelenski s-ar putea să nu prindă 2026. Puteți să considerați NATO deja desființat de facto din momentul când Trump va face pace cu Putin și va cere bani în schimbul apărării.
Ucrainenii, fără o armată de minim 1 milion de soldați și o flotă de minim 100-200 de avioane F-16, nu mai pot face nimic. Donbasul și Crimeea sunt pierdute definitiv. Și riscul ca ce mai rămâne din Ucraina liberă să devină pro-rusă este foarte mare de anul viitor. Rezistența ucraineană anti-rusă, fără arme livrate pe piața neagră și bani de la CIA și grupurile pro-democrate din Pentagon, e slabită și fără sorți de izbândă.
Că va primi Kievul arme nucleare - nu doar că nu vor face nimic cu ele, fiindcă știu și rușii că nu vor avea tupeu să lovească Rusia cunoscând consecințele, dar dacă vine un președinte pro-rus la Kiev pus să invadeze România și Polonia, fix cu armele date de Biden? S-ar putea să le folosească pe noi sau pe polonezi care nu avem arme nucleare.
Suntem într-o mare mizerie și era mai bine dacă în 2022 stăteam în barca noastră, alături de Ungaria, Austria și Slovacia. Sub nicio formă să nu acceptăm oferta rușilor de a anexa Bucovina de Nord - tot ce primești de la ruși e un dar otrăvit.
Nu știu ce credeți voi, dar indiferent cine va ieși președinte, aș vota AUR/SOS pentru stabilitate având în vedere că din 2025 vom trăi într-o lume post-NATO. Prefer ca România să ajungă ca Ungaria decât ca Ucraina. Nu că ar conta, „WW3” cam pare inevitabil până la finalul acestui deceniu și va fi un război foarte lung și sângeros, dar măcar să mai cumpărăm câțiva ani de pace în plus. Să nu ne trezim singuri într-un război în fața Rusiei cum au pățit-o ucrainenii. Avem nevoie urgentă de aliați în lumea post-NATO.
Și trebuie să ne punem bine cu Ungaria, Slovacia, Cehia, Serbia (dacă tot nu recunoaștem Kosovo), Bulgaria și Turcia. Cu Polonia mai puțin - mi-e că s-ar putea să dispară iar ca stat acum că Belarus a fost dotat cu arme nucleare. Nu văd bine Polonia în viitor fără un arsenal nuclear, de asta cred că mai degrabă ar trebui ea echipată cu arme nucleare americane și nu Ucraina care va deveni stat pro-rus în viitorul apropiat. Problema e că dacă se întâmplă asta,WW3 ar putea izbucni mai repede, pentru că polonezilor li se urcă la cap dacă se simt invincibili. Și sunt șanse mari ca următorul cuceritor european al secolului 21 să fie un polonez (în secolul 19 a fost corsicanul francez Napoleon, în secolul 20 a fost austriacul-german Hitler).
Oricum ai da-o, vin vremuri sinistre pentru Europa.