Chinezii asteapta sa vada ce se intampla in Ucraina. Nu vor sa-si dea foc la valiza. Nu sunt pregatiti de o lupta cu flotele americane ca direct acolo se ajunge. Acolo nu va mai fi cu trimis de echipamente si razboi proxy, acolo va fi mano a mano.
Nici eu nu cred că o să fie chiar război full-scale în Pacific, cel puțin nu în deceniul ăsta. Economic, chinezii au cam dat în gropi în ultimii cinci ani.
În cel mai rău caz, se va ajunge la o blocadă navală pentru a presa o unificare „formală”, în stil Hong Kong, Tibet și Macao.
Dacă nu s-au riscat chinezii între 1964 și 1976, când Mao era încă la conducere, când încă mai erau dispuși să moară cu milioanele, aveau primele arme nucleare și Taiwanul era neînarmat și încă în sărăcie, la revedere.
Au avut la dispoziție întreg războiul rece să anexeze o insulă, vreo 40 ani. Din anii 90, nu cred că mai pot pune mâna pe insulă fără să aibă pierderi masive și s-a dezvoltat China prea mult ca să-și permită scăderea bruscă a traiului.
Probabil o să fie război mano a mano când vor mai dezvolta portavioanele cu AI și lasere și avioanele de a șasea generație, mai prin 2050 încolo, și nu la scara războiului din Pacific în WW2.
Cum nici nu o să fie vreo invazie full scale a Rusiei asupra Europei ....și nici invers cum aberează Georgescu. URSS mai putea să ajungă cu tancurile până la Paris doar până prin 1977-1979, când era tovarășul Jimmy Carter la Casa Albă, iar Occidentul era slăbit. Din 1980, e prea târziu, iar din 2015, de când Europa de Est are scut anti-rachetă, și-ar irosi armata și armamentul în mod inutil.
Nici NATO n-ar avea de câștigat din invadarea Rusiei, cel puțin nu până când va fi o luptă pentru putere la Moscova după dispariția lui Putin.
Invaziile la scară continentală ce ar implica conflicte directe între puteri militare serioase nu mai sunt posibile ...momentan. Nu neapărat din cauza armamentului nuclear, dar pentru că acum există aeronave de generația a cincea care pot provoca distrugeri mult mai mari decât în ambele războaie mondiale, dar și datorită sistemelor anti-aeriene care devin din ce în ce mai bune, făcând bombardamentele aeriene cam de domeniul trecutului.