Author Topic: Situatiunea  (Read 125791 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

daveWalter

• Guest
  • Feedback Score: (0)
Situatiunea
« Reply #540 on: 15 April 2025, 22:28 »
În curând vom sărbători cel mai  scump Paște din istoria creștină.

Englezii, de la Shrinkflation, ajung să plătească dublu pentru ouă de ciocolată mai mici la gramaj față de  cât plăteau anii trecuți.

Suntem oficial în plină criză mondială de cacao și ciocolată din cauza schimbărilor climatice. Riscăm să apucăm momentul când ciocolata va redeveni produs de lux.

Offline oldshooterman

Situatiunea
« Reply #541 on: 15 April 2025, 22:36 »
Se poate si mai rau. Inca n-a inceput "distractia".

Online ericmario

Situatiunea
« Reply #542 on: 16 April 2025, 21:01 »
În curând vom sărbători cel mai  scump Paște din istoria creștină.

Englezii, de la Shrinkflation, ajung să plătească dublu pentru ouă de ciocolată mai mici la gramaj față de  cât plăteau anii trecuți.

Suntem oficial în plină criză mondială de cacao și ciocolată din cauza schimbărilor climatice. Riscăm să apucăm momentul când ciocolata va redeveni produs de lux.
Are și portocaliul tău partea lui de vină.
Așa e când ai în cap numai tarife, tarife, tarife.

Referitor la ciocolată, tocmai am luat Milka de la Lidl la ofertă, 59 cenți sau 52 de cenți cu Lidl Plus App.

Post Merge: 17 April 2025, 00:35
E reducere bro, în prag de Paști.
Dacă nu profiți acum, după o săptămână te vei plânge,iar.
« Last Edit: 17 April 2025, 00:35 by ericmario »
"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.
davewalter:  ”o televiziune care are CNN în siglă și s-a schimbat cu 360 grade”

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #543 on: 18 April 2025, 04:40 »
Crezi că nu mi-am făcut provizii? lol

Post Merge: 18 April 2025, 05:09
Pe mine mă îngrijorează mai tare nu că tot mai mulți români  nu-și permit o pulpă de miel care e 60 lei sau că se tot dă la știri că s-a scumpit mielul, ouăle, ceapa..... ci faptul că  s-a terminat cu viața socială, așa cum o cunoșteam când eram mic. E de la sine înțeles pentru că atunci nu erau calculatoare, Netflix, mall-urile, cluburile, restaurantele fast-food, rețelele de socializare.....

Poate vă amintiți de anii 1990-2000, când românii obișnuiau să facă mese bogate de Revelion, Crăciun, Paște, zile aniversare etc. Dar chiar și în zile obișnuite....nu era seară fără să te viziteze vreun vecin cu care mai ronțăiau semințe. Și nu cred că e neapărat criza financiară cauza, ci revoluția digitală.

Mi-e dor de mesele mari când veneau câte 10-20 musafiri, în special vecini și rude.  Mare parte au decedat, sunt fie prea bătrâni, iar rudele de vârsta mea nu sunt interesați - preferă să se ducă cu găștile lor în cluburi, la fast-food sau pur și simplu trândăvesc în pat să se uite pe Netflix sau să se joace. E și mai trist când viața socială a multora se reduce doar la grupuri de Whatsapp și de Facebook.

E aiurea pentru că petrecerile și mesele mari au existat în toată istoria omenirii...iar acum se renunță la ele și fac parte din generația care asistă la așa ceva. Puțini mai fac nunți, automat nici botezuri......dar tocmai la înmormântări, care sunt tot mai dese,  fix când nu e cazul, se fac mese de prost gust.
« Last Edit: 18 April 2025, 05:11 by daveWalter »

Offline Ciocanul

Situatiunea
« Reply #544 on: 18 April 2025, 09:44 »
Nu erau si nici nu sunt atat de distractive mesele alea "imbelsugate" chiar daca asa par la prima vedere. Unul din motivele pt care mi-am construit casele a fost chiar ideea ca o sa fac gratare acasa si o sa fie foarte frumos. Si am facut, fix asa cum zici, la evenimente gen zile de nastere, 1 mai, random, am chemat in jur de 18-20 de persoane. Si dai si afuma-te la gratar ca nu nu prea se inghesuia nimeni sa ajute dupa 3-4 beri, pune masa, intinde masa, strange masa, etc. Nici nu apucai sa vorbesti cu toti, slugareai la greu, no fun.
Cel mai ok e sa te intalnesti cu 2 cupluri + cativa solo, undeva la 6 max 8 persoane. Mai mult iese o aiureala ce nu merita. Cu astia sa te intalnesti la baut, la restaurant, sa grataresti, sa mergi in concediu, etc. Oricum cand imbatranesti o sa vezi ca nu o sa mai ai nervi de multa lume.

The following users liked or thanked this post: taxon

Online ericmario

Situatiunea
« Reply #545 on: 18 April 2025, 10:02 »
Poate vă amintiți de anii 1990-2000, când românii obișnuiau să facă mese bogate de Revelion, Crăciun, Paște, zile aniversare etc. Dar chiar și în zile obișnuite....nu era seară fără să te viziteze vreun vecin cu care mai ronțăiau semințe. Și nu cred că e neapărat criza financiară cauza, ci revoluția digitală.

Mi-e dor de mesele mari când veneau câte 10-20 musafiri, în special vecini și rude. 
În ce castel trăiești, maiestate?
Sau așa era pe planeta ta?
Apartamente atât de mari că 20 de musafiri erau bineveniți?!
Wow, bănuiesc că acum ai 30-40 de musafiri la evenimente, că doar ai evoluat, nu?

"When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea" - Eric Cantona.

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #546 on: 18 April 2025, 15:46 »
20 de musafiri la țară, la grătar.
Maxim 10 în apartament, că doar era confort 2.

Offline Ciocanul

Situatiunea
« Reply #547 on: 18 April 2025, 16:36 »
@ericmario traditia nu a murit la sate. Am fost acum un an la tara la o zi de nastere a unui copil. Eu am crezut ca las cadoul si pe a mica acolo si revii dupa 2-3 ore sa ridic odrasla.  Aiurea. :)
Ce am vazut acolo m-am crucit. Mese si scaune gramada in curte aduse de la vecini. Eram cred 40 de adulti si 20 de copii. Copiii alergau printre mese, mancare multa a proasta. Au stat sa faca sarmale, fripturi, aperitive, prajituri. Wtf ?Asta la un copil de 10 ani. Si am inteles ca toti fac asa, nu li se parea nimic iesit din comun.

Online ericmario

Situatiunea
« Reply #548 on: 18 April 2025, 18:49 »
A zis ”în apartament” colegul.

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #549 on: 19 April 2025, 17:25 »
@ericmario traditia nu a murit la sate. Am fost acum un an la tara la o zi de nastere a unui copil. Eu am crezut ca las cadoul si pe a mica acolo si revii dupa 2-3 ore sa ridic odrasla.  Aiurea. :)
Ce am vazut acolo m-am crucit. Mese si scaune gramada in curte aduse de la vecini. Eram cred 40 de adulti si 20 de copii. Copiii alergau printre mese, mancare multa a proasta. Au stat sa faca sarmale, fripturi, aperitive, prajituri. Wtf ?Asta la un copil de 10 ani. Si am inteles ca toti fac asa, nu li se parea nimic iesit din comun.

Nu era nici în halul ăla. 10 persoane la apartament când era Paștele sau Crăciunul, 20 la țară, când era ziua cuiva sau petrecerea de pensionarea bunicului la care  au venit colegi. Prin 2000 ieșeai mai ieftin să faci o masă cu grătar la tine în curte decât .....la un restaurant.

Acum, când vine vorba de aniversare, clar e mai civilizat să o faci la restaurant sau undeva organizat.

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #550 on: 22 April 2025, 05:04 »
Ce vremuri trăim!  Papa mort în a doua zi de Paști.

Era cam pe ducă de anul trecut. Dar e admirabil că a muncit până în ultima zi și nici nu a abdicat. Tot respectul pentru activitatea lui politică și religioasă la nivel global!

Îl critică mulți trumpiști pentru ideile lui pro-avort, pro-LGBT, pro-divorț, pro-chestii normale, dar cred că la scară istorică....s-ar putea să fie considerat cel mai bun papă din istorie pentru că a avut o atitudine de smerenie spre deosebire de ....preafericitul nostru de acum.
Singurul reproș care îi aduce tabăra progresistă e că a fost prea obiectiv în privința războaielor și nu a condamnat Rusia și Iranul. Dar cam atât.

Pe locul 2 ar fi Papa Ioan Paul al II-lea pentru că și el a călătorit mult ca Francisc, chiar bolnav fiind....dar n-a fost prea open-minded.
Și poate Papa Grigore al XIII-lea care a inițiat calendarul gregorian după care funcționăm și acum.
Și ar mai fi Pope Pius XII pentru contribuția sa la reconstrucția Europei post-WW2.
Leo XIII pentru că a susținut drepturile muncitorilor.

Restul, fie n-au ieșit în evidență decât cu construit biserici, catedrale, canonizări sau publicat lucrări și legi, fie au fost niște măcelari care s-au băgat prin cruciade,  inchiziție,  vânătoare de vrăjitoare și astronomi, fie corupți care s-au îmbogățit din indulgențe  sau molestatori de tip Borgia.
Nu cred că se putea să existe un Papă mai perfect. Nici Petru n-a fost mai bun decât Francisc dacă ne luăm după Biblie.

Însă Francisc a schimbat definitiv fața Bisericii Catolice pe care efectiv a reformat-o fiindcă tot mai mulți catolici devin open-minded. Istoricii ar putea să-l considere un revoluționar ca Luther.
E greu de anticipat direcția Bisericii acum, dar cred că dacă se va întoarce la conservatorism, va dispărea.
Dacă va fi deschisă, reformatoare și va acționa ca cea mai mare organizație de caritate din lume, ar putea să mai reziste încă un mileniu.
« Last Edit: 22 April 2025, 05:25 by daveWalter »

Offline Ciocanul

Situatiunea
« Reply #551 on: 22 April 2025, 05:37 »
Eu sper sa puna si ei unul mai tanar si la fel de deschis la minte.

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #552 on: 22 April 2025, 14:17 »
M-am uitat peste lista cardinanilor „papabili” și i-am împărțit în două tabere:

Tabăra conservatoare

Raymond Burke - America - 76 ani - pro-trumpist - susține zidul cu Mexicul, e anti-comuniune, anti-avort, anti-LGBT, anti-vaccin, anti-celulele stem,nu acceptă femeile preot, iar în 2023 i s-au anulat privilegiile, i s-a luat casa, nu i s-a mai dat salariul

Péter Erdő - Ungaria - 72 ani - anti-imigrație, e susținător al politicilor lui Viktor Orban și crede că rromii și-ar putea îmbunătăți starea socio-economică numai prin evanghelizare

Robert Sarah - Guineea - 79 ani - anti-LGBT, anti-Islam, anti-avort, anti-poligamie, anti-gender ideology

Malcolm Ranjith - Sri Lanka - 77 ani - anti-feminism, nu acceptă femeile-preot

Gerhard Ludwig Müller - Germania -77 ani - e anti-avort

Charles Maung Bo -Myanmar - 76 ani - tradiționalist

Mauro Piacenza - Italia - 80 ani - lăudat de Papa Benedict pentru că e tradiționalist

Robert Francis Prevost - 69 ani - SUA - susține legea canonică

Wim Eijk - 71 ani - Olanda - s-a pronunțat asupra eticii privind ingineria genetică, eutanasia și schimbarea sexului   

Peter Turkson - 76 ani - Ghana - e pro-life, anti-sodomie, dar e pro-LGBT la modul platonic

Tabăra progresistă

Fridolin Ambongo Besungu - Congo - 65 ani - e pro-reciclare

Michael Czerny - Cehia - 78 ani - e pro-Ucraina, iezuit, pro-mediu, pro-populații indigene

Fernando Filoni - Italia - 79 ani - a fost anti-invazia din Irak, e specializat pe China și Orientul Mijlociu,  e pentru ajutorarea țărilor sărace, a stat în Bagdad când America bombardase Irakul

Reinhard Marx - Germania - 71 ani - e pro-LGBT, e pro-venit minim universal

Pierbattista Pizzaballa - Italia - 60 ani - e împotriva ocupării Fâșiei Gaza de către Israel

José Tolentino de Mendonça - Portugalia - 59 ani - artist, poet, a locuit în Angola, adoră cinematografia

François-Xavier Bustillo - Franța - 56 ani -  a fost numit în funcții de Papa Francisc

Jean-Marc Aveline - Franța - 66 ani -  a fost numit în funcții de Papa Francisc

Matteo Zuppi- Italia - Italia -69 ani - e pro-LGBT, pro-Ucraina

Anders Arborelius  - Elveția - 75 ani -  a fost numit în funcții de Papa Francisc , chiar ca secretar al economiei

Stephen Brislin - Africa de Sud - 68 ani -  a fost numit în funcții de Papa Francisc

Juan José Omella - Spania - 79 ani -   a fost numit în funcții de Papa Francisc

Daniel Sturla - 65 ani - Uruguay - a fost numit în funcții de Papa Francisc

Luis Antonio Tagle - 67 ani -Filipine - pro-divorț, pro-LGBT, a primit funcții de la Papa Francisc

Joseph W. Tobin - 72 ani - SUA - pro-LGBT, pro-feminism, pro-imigrație

Pietro Parolin - Italia - 70 ani - secretar de stat al Vaticanului, pro-Israel, pro-Ucraina,  pro-LGBT, pro-folosirea energiei nucleare în scop pașnic și pentru dezarmarea nucleară, e pro-relații SUA-Cuba, a salvat 15 marinari britanici din captivitatea iraniană

« Last Edit: 22 April 2025, 14:22 by daveWalter »

Offline piratu2191

Situatiunea
« Reply #553 on: 22 April 2025, 21:45 »
Te plictiseai sau de ce ai face asta ? Inteleg ca nu ti-a placut ac shadows dar ai zeci de jocuri bune de jucat :) D-zeu sa-l ierte si vine altul, ce mare legatura am avea noi cu el ?

daveWalter

• Guest
Situatiunea
« Reply #554 on: 23 April 2025, 04:56 »
Papa are un rol major - nu e doar un lider spiritual, e și un model de lider moral în lume atunci când politicienii dau greș sau devin prea corupți, iar oameni de afaceri devin prea lacomi încât că ajung să se joace cu drepturile, banii și chiar cu viețile oamenilor. Și Papa Francisc chiar asta a făcut într-o lume dominată de  politicieni populiști și demagogi ca Trump ...sau putrezi de corupți ca Biden, de dictatori ca Xi și Putin.

E o figură simbolică și o voce a păcii de la Papa Benedict al XV-lea și un apărător al dreptății de la Papa Leo al-13-lea încoace, chiar și pentru țările non-catolice și cele non-creștine.  Oferă speranță acum, oricât de deșartă pare. Exact ce a făcut Yeshua bar Josep acum 2000 ani, în Palestina când era condusă de  preoți corupți precum Caiafa și un guvernator crud ca Pilat din Pont care crucifica rebelii cu sutele.  Ai nevoie de puțină speranță, de un îndrumător...când lumea devine cam de .....cacao. Iar religia încă contează enorm, că din cauza asta este Trump ales și reales președinte, din cauza religiei avem partide suveraniste care devin tot mai populare. 

Mă interesează să nu vină un Papă ca .....degeneratul de Rodrigo Borgia (Papa Alexandru al VI-lea) dacă tot ai amintit de Assassin's Creed....btw - adevăratul Borgia a fost mult mai groaznic decât varianta ilustrată în jocul AC sau în serialele Borgia. Sau ca un Urban II, sau Papa Grigore al IX-lea. Sau Papa Sixtus al IV-lea.  Nu cred că ai putea să trăiești într-o Europă cu astfel de Papă la Vatican pentru că atunci, o să existe și mai multă corupție în clasa politică, o să ai parte și de mai mult autoritarism, drepturile și libertățile fiecărui european ar putea fi călcate în picioare. Și atunci, ia-ți adio de la confortul de a savura un joc video sau un serial.

Eu, tu....poate suntem ATEI!
Dar vecinii de lângă noi nu sunt. Ei încă cred în Dumnezeu, în personaje imaginare, în sfinți, în demoni,  în povești cu creat Pământul în 6 zile, în miracole, în iad și rai.....tu poți să vii cu argumente logice atunci când intri într-o dispută cu el privind parcarea sau ....când pune muzică religioasă la volum tare duminică la 6 dimineața pentru că o fi nu știu ce sectant pocăit și vrea să se facă auzit cuvântul Domnului în tot blocul.
Tu poți să-i explici cât vrei.
Dar vecinul tău, dacă e un fanatic, s-ar putea să nu știe multe și să aibă și niște apucături violente.

De asta trebuie să avem un Papă cât mai integru și mai rațional. Să fie un exemplu moral, să le spună tuturor creștinilor ce e bine să facă și ce nu e bine să facă. Au trecut 70.000 ani de la ultima revoluție cognitivă, 10.000 ani de la revoluția agricolă, 3000 ani de la apariția primei religii monoteiste bazată pe decalog,  vreo 250 ani de când au apărut primele republici constituționale și 150 ani de la revoluția științifică și cea industrială, iar anul ăsta se fac 80 ani de la cel mai distrugător război din istorie în care s-a recurs și la două bombe nucleare, vreo 30 ani de când există World Wide Web și sunt 2 ani de când există ChatGPT,    dar lumea încă e o uriașă grădiniță, din păcate.
Cam asta încerc să explic.
« Last Edit: 23 April 2025, 05:04 by daveWalter »